appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Timmermans: ‘Rutte was zuinig. Ik zal nooit zo onderhandelen’

ANP
vrijdag 24 juli 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

"Het resultaat telt", vertelt eurocommissaris Frans Timmermans in De Nieuws BV over de harde onderhandelingen die premier Rutte voerde voor het herstelfonds en de Europese begroting.

Frans Timmermans over Green Deal

Timmermans: "We gaan de komende maanden enorme klappen krijgen. Heel veel mensen verliezen hun baan. Je moet investeren in de economie van morgen."

Green Deal naar de achtergrond 

Het ambitieuze Europese project om in 2050 de EU klimaatneutraal te krijgen verdween naar de achtergrond door de coronacrisis. "Terecht dat het niet meer op nummer één stond", vindt Timmermans. "De klimaatcrisis moet worden aangepakt, maar eerst denken mensen nu aan gezondheid en werk. Maar de Green Deal is niet vergeten. Kijk naar de Europese top. Alle landen moeten plannen maken voor de klimaatcrisis. We doen nu twee dingen in één keer. Herstel van economie en veranderingen in klimaat. We moeten een duurzame economie en een duurzame landbouw krijgen."

Niet bij vijf corona commissarissen

"Maakt u geen zorgen. Wij overzien het geheel. Wij zijn betrokken bij alles", zegt Timmermans over de bestrijding van de coronacrisis in Europa. Hij zit niet bij het clubje van vijf commissarissen die in Europa de coronacrisis bestrijden, maar Timmermans bestrijdt de crisis via zijn Green Deal

Boeren

Timmermans: "De landbouw moet 10 miljard mensen voeden. De grootste bedreiging is vernietiging van de natuur. Dat zie je in Spanje en Frankrijk al door droogte, ze verliezen daar complete oogsten. Er is geen tegenstelling tussen klimaatbeleid en landbouw. Boeren weten dat dondersgoed. Boeren zien nu alleen te weinig perspectief. We moeten ze helpen om die omslag te maken."

Thunberg

"Ik vind het goed dat Gretha Thunberg het gevoel onder jongeren mobiliseert", zegt Timmermans over de kritiek die het ‘klimaatmeisje’ heeft over de Europese Klimaatwet. "Steeds meer landen en bevolking gaan aan onze kant staan. Dat er nog veel moet gebeuren is duidelijk. De samenleving kan het en economie moet het aankunnen", zegt Timmermans. "Samen gaan wij daar een succes van maken."

 

Frans Timmermans over Green Deal

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1