Politiek
NOSNTR

Felle discussies in debat over racisme, roep om excuses voor slavernijverleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Felle discussies in debat over racisme, roep om excuses voor slavernijverleden

De Tweede Kamer debatteert vandaag met premier Rutte over institutioneel racisme in Nederland. Een deel van de Kamer wil excuses van de regering voor het slavernijverleden, ook zijn er veel voorstellen tegen arbeidsmarktdiscriminatie.

Regeringspartijen D66 en ChristenUnie vinden dat de regering excuses moet aanbieden "voor de rol die Nederland heeft gespeeld in het slavernijverleden". Zij doen dit voorstel op de dag van Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën, en vlak voor het debat met premier Rutte over institutioneel racisme in Nederland.

De excuses moeten onderdeel worden van een bredere maatschappelijke discussie over "de zwarte bladzijden uit onze geschiedenis", zegt Segers. "We kunnen ze niet zomaar dicht laten en we kunnen er ook niet een snel 'sorry' over uitspreken. We moeten ons als gehele samenleving verzoenen met een verleden waarin onmenselijk leed is aangedaan, dat tot op de dag van vandaag doorwerkt."

Leed erkennen

Jetten: "Uitingen van spijt, berouw en schaamte zijn op zijn plaats. Maar daarmee nemen we nog geen historische verantwoordelijkheid voor onze geschiedenis. Dat kan alleen als we het leed erkennen van veel mensen en onze excuses aanbieden voor ons eigen handelen."

CDA-fractievoorzitter Heerma zegt op vragen van D66-fractievoorzitter Jetten dat hij er niet van overtuigd is dat excuses van de regering voor het slavernijverleden echt noodzakelijk zijn. Hij ziet meer in de maatschappelijke discussie.

Op 13 juni riep GroenLinks-leider Klaver al op tot het maken van excuses. "Je kan alleen verder met de toekomst als wij ons verleden erkennen", zei hij.

George Floyd

Het Kamerdebat is een initiatief van de PvdA-fractie, en het voorstel kreeg brede steun. Aanleiding voor het debat waren de verschillende grote antiracismedemonstraties, ook in Nederland, na de gewelddadige dood van de zwarte George Floyd door een witte politieagent.

De Tweede Kamer verstaat onder institutioneel racisme "het systematisch uitsluiten, marginaliseren en discrimineren van bevolkingsgroepen door (in)formele regels van organisaties en structuren. Daarbij speelt het geen rol of er opzettelijk wordt gehandeld. Het begrip 'institutioneel' geeft aan dat het niet om racisme tussen personen gaat."

Probleem te groot gemaakt

PVV-leider Wilders vindt dat PvdA-leider Asscher het probleem te groot maakt. "Nederland is echt een van de tolerantste landen", zegt hij. Asscher zegt dat dat een verleidelijke gedachte is. "Maar er is inmiddels een stapel rapporten over mensen die iedere dag weer ervaren dat er discriminatie en racisme is en dat ze niet gelijk behandeld worden", zegt Asscher.

Wilders vindt dat er na het coronavirus "een hysterisch discriminatievirus" over de wereld gaat. Hij vindt alle demonstraties van Black Lives Matter en andere demonstraties tegen discriminatie en racisme erg overdreven. Hij spreekt van omgekeerd racisme omdat ze volgens hem tegen witte mensen zijn gericht.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie