appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Baudet: 'We kunnen prima samenwerken met CDA'

ANP
zaterdag 27 juni 2020 | EO | Wouter Kempenaar Twitter

Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie ziet in het CDA een samenwerkingspartner. Hij reageert daarmee in Dit is de Dag op uitspraken van kandidaat-lijsttrekker Pieter Omtzigt over samenwerking tussen CDA en Forum: "Ik werk graag met Omtzigt samen in de Tweede Kamer, maar we kunnen ook prima samenwerken met een ander figuur aan de top van het CDA". 

Deze week werd de vraag over samenwerking met Forum voor Democratie veelvuldig gesteld binnen het CDA. Kandidaat Omtzigt stelde eerder dat Baudet zichzelf uitsluit na uitspraken die hij deed bij GeenStijl. De fractievoorzitter van Forum voor Democratie zei daar dat het CDA en andere partijen uit zijn op de vernietiging van Nederland.

Toch staat dit volgens Baudet samenwerking niet in de weg: "Soms zeg ik dingen erg scherp. In de politiek moet je onvermijdelijk zaken doen met elkaar, dat weten al die andere partijen ook dus het is een non-discussie."

Thierry Baudet over mogelijke samenwerking met het CDA

Boek

Baudet ging in gesprek over zijn nieuwe boek Politiek van het gezond verstand. In het boek schrijft hij onder andere over de 'klimaatobsessie als collectieve gekte'. Hiermee komt Baudet terug op zijn verkiezingsprogramma van 2017 waarin staat: 'wij steunen de energietransitie om schonere lucht te hebben en onafhankelijk te worden van het Midden-Oosten'.

De Forum-leider zegt niet gedraaid te zijn op dit thema: "Een groot deel van deze teksten ben ik het nog steeds mee eens, milieuproblemen aanpakken is goed. Over het specifieke punt van energietransitie bestond grote schroom om het politiek te maken. Wij dachten dat we de verkiezingen niet konden winnen door hierop te focussen, daarom hebben we het wat vaag gelaten."

Het hele gesprek met Thierry Baudet in Dit is de Dag

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beeldenstorm

Volgens Baudet moeten we ons verleden het verleden laten en is het barbaars om boeken te verbranden of standbeelden neer te halen: "Al die dingen zijn gewoon onderdeel van de jaarringen van onze samenleving." Baudet legde eerder deze week bloemen bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn: "Hij staat symbool ergens voor ons verleden, het is ook helemaal niet zo dat je met bloemen zegt: je bent een heilige."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1