appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Eis kabinet: geen korte afstandsvluchten meer

Pixabay
vrijdag 26 juni 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Het kabinet maakte vanmorgen bekend dat de KLM 3,4 miljard euro steun krijgt. Een enorm steunpakket waar het kabinet wel wat voor terug wil. In De Nieuws BV laten fractievoorzitters Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) weten samen op te trekken om de korte afstandsvluchten af te schaffen.

Rob Jetten bij De Nieuws BV

Jetten: "Het feit dat we nog van Schiphol naar Brussel kunnen vliegen, of luchthavens net over de grens met Duitsland, dat is echt niet meer van deze tijd."

Strenge voorwaarden

Dit komt nog bovenop de strenge voorwaarden die gesteld zijn door de ministers Hoekstra van Financiën en Nieuwenhuijzen die luchtvaart in haar portefeuille heeft. Namelijk dat het aantal nachtvluchten met 20 procent teruggaat, de KLM in 2030 gaat zorgen voor 50 procent minder CO2 uitstoot per passagierskilometer. Ook moet in 2030 14 procent van de brandstof duurzaam zijn. 

"Het is niet genoeg"

Klaver liet weten dat dat niet genoeg is wat hem betreft. Klaver is een petitie gestart en deed een oproep aan Jetten zich hier ook achter te scharen. Jetten reageerde daar in eerste instantie geërgerd op: "Ik erger mij wel aan de fact free politics van collega Jesse Klaver." Volgens Jetten heeft Klaver het over KLM-subsidies, "maar er is absoluut geen sprake van subsidies", zegt Jetten. "Het zijn leningen en kredieten die door KLM moeten worden terugbetaald. Daar gaat het bedrijf ook netjes rente over betalen. Dus het zou Klaver sieren als hij daar wel het eerlijke verhaal wil vertellen."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Later komt Jetten zijn collega Klaver toch tegemoet. Hij is het eens met Klaver als het gaat om het afschaffen van de korte afstandsvluchten. Hij zegt toe samen met Klaver op te trekken, hij is tenslotte een 'klimaatdrammer': "Juist omdat wij, als klimaatdrammers, wel aan het kabinet hebben deelgenomen in tegenstelling tot GroenLinks aan de zijlijn, hebben wij ook VVD en CDA de afgelopen tijd behoorlijk de groene kant op gekregen."

Rob Jetten over het afschaffen van de korte afstandsvluchten

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1