Politiek
KRO-NCRV

Marijnissen: Twijfel over voldoende GGD-capaciteit bij versoepeling maatregelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marijnissen: Twijfel over voldoende GGD-capaciteit bij versoepeling maatregelen

Oppositiepartij SP zet vraagtekens bij de personeelscapaciteit van de GGD, als Nederland na 1 juni meer en meer van het slot gaat. "Het valt of staat echt bij hoe we de strategie van testen, volgen en isoleren kunnen doorvoeren", zegt fractievoorzitter Lilian Marijnissen in het radioprogramma 1 op 1. Ze twijfelt of er voldoende mensen zijn om de gekozen strategie waar te maken.

Marijnissen wil dat de GGD 'doortastender' te werk gaat, en denkt dat daar meer personeel voor nodig is. "Als iemand positief test op corona, krijgt de omgeving een brief. Dat is veel te vrijblijvend. Er zijn landen waar mensen elke dag gebeld worden om te vragen hoe het gaat. 'Dat past niet in onze volksaard', zeggen ze dan. We vinden het superbelangrijk om wel te investeren in telefonisch contact bij de GGD."

Marijnissen: Twijfel over voldoende GGD-capaciteit bij versoepeling maatregelen

Ze maakt zich bovendien grote zorgen om de coronastrategie van het kabinet. Marijnissen vindt die 'te onduidelijk', "het kabinet hinkt op twee gedachten. Er wordt in woord ingezet op testen-testen-testen. Maar als je dat dan zegt, waarom zijn er dan te weinig mensen om dat te doen? Waarom komt er dan een vrijblijvend advies? En waarom moet je zo lang wachten op een uitslag?"

Ontslagboete

De SP wil absoluut niet dat de ontslagboete wordt geschrapt. "Alles op alles zetten om mensen zekerheid te geven en er voor zorgen dat ze niet verder terugvallen in inkomen. Niet nu er al 300.000 ontslagen zijn gevallen, de deur verder openzetten voor nog meer ontslagen", zegt Marijnissen. Minister Koolmees wil die maatregel juist schrappen, om zo werkgelegenheid voor verlieslijdende bedrijven te behouden.

Banenplan

De SP komt daarentegen zelf met een "banenplan voor de toekomst", en wil juist meer banen creëren voor de publieke sector en de bouw, omdat die van groot belang zijn voor de samenleving.

Over de betaling legt Marijnissen uit: "Wat we nu doen kost ook heel veel geld. Als mensen hun baan kwijtraken, betalen we de WW ook met z’n allen. Het kabinet is ook nog steeds van plan om de winstbelasting van grote bedrijven verder te verlagen. Dat is heel erg stom. Als je die niet verder verlaagt, dan kun je daar dit banenplan van betalen."

Dries Roelvink gepolst door CDA voor gemeenteraad Amsterdam

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie