appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Neelie Kroes: maak een ruim gebaar naar vluchtelingenkinderen

ANP
donderdag 23 april 2020 | EO | Redactie Dit is de Dag

Nieuwsuur meldt dat staatssecretaris Broekers-Knol kinderen op het Griekse vasteland wil opvangen, in plaats van kampen op de eilanden waar ze nu zitten. Oud-Eurocommissaris en VVD-prominent Neelie Kroes roept het kabinet om de kinderen naar Nederland te halen: "Ik krijg kippenvel als ik argumenten hoor als 'maar de ander neemt er maar zoveel'," zei Kroes in Dit is de Dag.

Kabinet opgeroepen om solidair te zijn met vluchtelingenkinderen

In Dit is de Dag noemde VVD-wethouder in Castricum Paul Slettenhaar de keuze van Broekers-Knol "heel humaan". Slettenhaar: "In Griekenland is ook minder corona dan in Nederland. Het is daar ook in die zin veiliger." 

Kruideniersmentaliteit

"Ik mag terecht hopen dat dit niet het eindresultaat is," vindt Kroes. Ze schaarde zich vandaag achter de oproep om solidariteit te tonen in Europa met kinderen op de vlucht. Nederland moet een aantal kinderen opnemen dat in verhouding staat tot onze positie in Europa, volgens Kroes.

"Ik vind het absoluut kruideniersmentaliteit als we zeggen, we pakken een paar tientallen. Het is een erbarmelijke situatie ook op het vasteland. Daar heeft Europa al een geloofwaardigheidssituatie. Laten we ten aanzien van deze kinderen een ruim gebaar maken."

VVD-wethouder Paul Slettenhaar deelt de behoefte aan dat gebaar niet: "Duitsland heeft er 47 overgenomen, in verhouding zou Nederland er dan negen opnemen. Wat ik ook een belangrijk argument vind, waarom ga je mensen in deze situatie door Europa verplaatsen?"

2500 kinderen

De huidige situatie vraagt om solidariteit volgens Kroes: "Ik krijg echt kippenvel als ik het argument hoor: ja maar de ander neemt er maar zoveel." En ook transport is volgens haar niet het probleem. "Er worden ook nog steeds Nederlanders gerepatrieerd."

GroenLinks-wethouder Cees van Eijken sluit zich bij haar haar aan. "Niet voor niets kwam het verzoek om 2500 kinderen in andere landen op te vangen. Ook juist in het kader van preventie van corona, moeten we openstaan voor de komst van een groot aantal kinderen."

Luister terug: Kabinet opgeroepen om solidair te zijn met vluchtelingenkinderen

 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1