appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
STER Advertentie

Alexander Pechtold: 'Waar zijn de eigenzinnige politici?'

PowNed
zondag 29 maart 2020 | POWN | Redactie

Eigenzinnige politici ontbreken in de huidige landelijke politiek. Dat zei voormalig D66-leider Alexander Pechtold op NPO Radio 1 in het PowNed-programma De Nacht van Rutger.

Alexander Pechtold bij De Nacht van Rutger

Weinig waardering voor eigenzinnige politici

Pechtold mist de waardering van de kiezer voor "het eigenzinnige, meer karaktervolle" bij de huidige politieke leiders. "Wie krijg je nog zo gek? Wie doet het nog? Wat zijn de afbreukrisico's als je iets teveel karakter hebt? We zitten in een tijd waar mensen die ook maar even hun nek uitsteken, een mening hebben, durven eens een keer buiten de lijntjes te kleuren, gewoon mensen met karakter, allemaal niet zo worden gewaardeerd."

Orakel van Wageningen

Het Wageningse D66-erelid spreekt zijn opvolger Rob Jetten geregeld. Ook staat hij de huidige D66-fractie met raad en daad bij als daarom gevraagd wordt. "Ik had vandaag nog een Kamerlid van D66 die me belde over iets: joh, denk eens mee. Dat vind ik alleen maar leuk." Toch weigert hij 'het Orakel van Wageningen' te worden.

Coronacrisis

Pechtold zegt aan de keukentafel bij Rutger Castricum er moeite mee te hebben dat het lijkt of je in crisistijden zoals nu geen politieke verschillen mag laten zien. "De afgelopen weken waren er een paar partijen (PVV en FvD) die zeiden: er moet een totale lockdown zijn. Nou, ik vind dat ze dat mogen zeggen. Ben het er niet mee eens, maar ik vind wel dat ze dat mogen zeggen. Soms is het de toon waarop waar ik moeite mee heb.

Maar ik vind wel dat, ook al is er zo'n crisis als waar we nu in zitten, je de verschillen nog wel mag houden. Alleen, geef het landsbestuur dat luistert naar de experts wel een beetje de ruimte om te handelen."

Over premier Mark Rutte is Pechtold, zeker in deze crisisweken, prima te spreken: "Ik denk dat we, zeker in deze tijd, ons mogen prijzen met én zo'n ervaren, maar ook zo'n stevige premier. Hij staat voor zijn zaak."

De manier waarop GroenLinks-leider Jesse Klaver toenmalig minister Bruno Bruins twee weken geleden in zijn laatste debat aanviel over het ontbreken van voldoende mondkapjes, kan op weinig sympathie van Alexander Pechtold rekenen. "Ik had het niet zo gedaan. Er vielen me een paar dingen op. 'Frontlinie' en 'strijd', klinkt me heel erg oorlogstaal-achtig. Ik vind dat je daar altijd mee moet opletten wanneer je dat gebruikt. Het is ook tegenover wie je staat."

Burgemeester Den Haag

Volgens geruchten zou Alexander Pechtold in de race zijn om de nieuwe burgemeester van Den Haag te worden. Maar hij heeft niet gesolliciteerd. "Ik zit net vijf maanden bij het CBR. En met veel plezier. Ik heb eigenlijk niets met auto's. Ik weet dat ik een zwarte auto heb, heb vijf keer over mijn rijbewijs gedaan. Het bevalt me hier eigenlijk wel."

De Nacht van Rutger 

Rutger Castricum ontving de afgelopen weken in zijn huis een aantal gasten die een turbulente tijd achter de rug hebben. Zo waren o.a. cabaretier Guido Weijers en het Haagse gemeenteraadslid Richard de Mos te gast in casa Castricum. De afleveringen van dit seizoen zijn hier terug te luisteren. In juni is De Nacht van Rutger van PowNed terug met een nieuw seizoen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1