appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kees Boonman en Charlotte Nijs in het Hart van de Democratie

Hart van de Democratie
maandag 16 maart 2020 | MAX | Lisa Konings Twitter

Een jaar lang volgden Suzanne Raes en Liesbeth Witteman het werk van de parlementair journalisten Kees Boonman en Charlotte Nijs voor de documentaire Hart van de Democratie. De hoofdrolspelers waren te gast in Nieuwsweekend

Betonrot in hart van de democratie

Het verhaal van de documentaire vindt plaats op het Binnenhof, de plek die Kees Boonman in het begin van de documentaire omschrijft als Het hart van de democratie. Boonman loopt er zelf inmiddels bijna veertig jaar rond en is ooit door oud-premier Kok omschreven als 'een apart geval'.

Een groot contrast met Charlotte Nijs. Zij is de eerste politiek journalist voor het SBS-programma Hart van Nederland en werkt daar sinds 2017. Twee op het oog verschillende mensen die onderaan de streep hetzelfde doel hebben: het volk informeren wat er in Den Haag allemaal gebeurt en wordt besloten. 

De wandelgangen

In de documentaire van Suzanne Raes en Liesbeth Witteman wordt vastgelegd hoe de twee journalisten hun taak uitvoeren. Nijs is direct en gaat direct op haar doel af, terwijl Boonman wat meer op de achtergrond werkt. Hij staat soms letterlijk nonchalant in een hoek mee te luisteren, een tactiek die in de documentaire met regelmaat getoond wordt.

"Ik hoef ook niet iedere dag een programma te maken voor honderdduizenden kijkers", zegt Boonman in Nieuwsweekend, waar hij wekelijks een politieke analyse geeft. In de film refereert hij ook naar de (deels vervallen) wandelgangen waar het meest gezegd wordt.

Opkomen voor kijkers

Nijs is de eerste officiƫle politiek verslaggever van Hart van Nederland en is trots op deze functie. "Ik denk dat een groot deel van onze doelgroep niet zijn stem kan laten horen op het Binnenhof, en dat kan ik dan voor ze doen. Ik stel de vragen waarvan ik denk dat mijn kijkers ze hebben."

Het is niet alleen informatie halen en informeren, maar ook voor ze opkomen. "Ik denk dat ik dat laatste voor 70 procent van de tijd doe", zegt Nijs.

De documentaire Hart van de Democratie van Suzanne Raes & Liesbeth Witteman wordt op 20 maart uitgezonden bij de NTR om 22:15 uur op NPO2.

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1