appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wethouder Groot Wassink: Participatiewet werkt alleen met meer geld

ANP
donderdag 20 februari 2020 | KRO-NCRV |

De Amsterdamse GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink wil dat staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken 'de portemonnee trekt', om de participatiewet te laten slagen. "Een half miljard zal al flink helpen, aandacht kost namelijk geld", zegt hij in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Wethouder Groot Wassink: Participatiewet werkt alleen met meer geld

Donderdag vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats waar de participatiewet wordt geëvalueerd. Groot Wassink zal daar als eerste aan het woord komen. "Mijn boodschap is dat wij als gemeente mensen echt een plek willen geven in de samenleving. Maar dat betekent investeren. Aandacht is het enige wat helpt en dat lukt niet met een bezuinigingsoperatie."

'Minder dan één procent'

"Ik ben er van overtuigd dat iedereen mee wil doen in de samenleving", vervolgt Groot Wassink. "We gaan met iedereen in gesprek die een bijstandsuitkering heeft. Van sommigen wisten we niet eens het opleidingsniveau. Van daaruit helpen we ze naar werk of hulp."

Het groepje mensen met een uitkering dat echt elke handreiking afslaat en niets met de overheid te maken wil hebben schat Groot Wassink 'op minder dan één procent'. "Dan kan korten op de uitkering een middel zijn."

Gekleineerd en bedreigd

Uit een enquête van de FNV blijkt dat bijna de helft van de mensen die onder de participatiewet zich niet goed behandeld voelt door hun gemeente. Zo’n veertig procent voelt zich gekleineerd, een kwart zelfs bedreigd.

"Daar ben ik van geschrokken", reageert Groot Wassink. "Maar dit is wel wat de wet doet. Het is een illusie dat je mensen aan het werk krijgt met sancties en een stok."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1