Politiek
WNL

Jezidi-vrouw Dalal Ghanim walgt van Laura H.-interview: 'Dit klopt niet'

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Jezidi-vrouw Dalal Ghanim walgt van Laura H.-interview: 'Dit klopt niet'

Jezidi's in Nederland heeft het flink pijn gedaan dat in het KRO-NRCV-programma Mensen met M een interview werd gehouden met IS-vrouw Laura H. over haar tijd in het kalifaat. Dat zegt Dalal Ghanim in de NPO Radio 1-special Van Oud Naar Nieuw van Omroep WNL.

Ghanim is zelf Jezidi en vluchtte op jonge leeftijd van Irak naar Nederland. In een openhartig interview vertelt zij over de gruweldaden van IS tegen haar eigen geloofsgemeenschap. "Wij hebben een genocide meegemaakt. Er zijn duizenden mensen vermoord en als seksslaaf meegenomen."

'Interview doet pijn'

Ze kan er dan ook niet met haar gedachten bij dat het programma Mensen met M ervoor koos om kalifaatvrouw Laura H. een podium te geven. "Het gaat om een IS'er, iemand die gruwelijke misdaden heeft begaan. Dit klopt echt niet. Hoe kun je überhaupt medelijden tonen met een IS'er? Het doet ons echt pijn om dit zo te luisteren", doelt zij op de Jezidi's.

Na de uitzending met Laura H. barstte er een storm aan kritiek los op de makers van het programma. H. zou te veel als slachtoffer zijn neergezet. Dat klopt, zegt Ghanim. "Er wordt geen aandacht besteed aan de slachtoffers, maar aan IS'ers die er zelf voor hebben gekozen om naar het kalifaat te gaan. Dit kan ik echt niet zien. Ik voel de pijn en alles wat de Jezidi-vrouwen meegemaakt hebben. Die vrouwen wonen in vluchtelingenkampen zonder basisbehoeften, terwijl zij (Laura H., red.) met open armen wordt ontvangen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie