appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Burgemeester Buma steunt oproep Aboutaleb over crimineel vastgoed

ANP
dinsdag 24 december 2019 | KRO-NCRV |

De burgemeester van Leeuwarden steunt de oproep van zijn Rotterdamse collega vanochtend in De Telegraaf. "Een van de eerst dingen die ik hier in Leeuwarden zag, is dat je weinig grip hebt op de handel in vastgoed. Als criminelen die panden vervolgens misbruiken, zou je toch wel meer gereedschap willen hebben." Dat zegt Sybrand Buma in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Ook wat betreft het uitwisselen van gegevens met andere gemeenten, zou Buma graag meer vrijheid hebben. "Als een buurgemeente een vergunning wil weigeren aan louche mensen die ook in mijn stad actief zijn, mogen ze dat niet aan mij vertellen. Ik moet dat in de krant lezen."

Burgemeester Buma steunt oproep Aboutaleb over crimineel vastgoed

'Ik ben er makkelijk ingerold'

Voor de voormalig CDA-leider was de overstap van de landelijke politiek naar het burgemeesterschap niet zo groot. "Het is heel ander werk, maar veel van mijn politieke ervaring kan ik als bestuurder heel goed gebruiken." Maar er zijn ook verschillen. "Je ziet rechtstreeks de gevolgen van wat je doet."

Dat mensen in de knoop kunnen raken door maatregelen van de overheid, ziet hij nu bij de boeren. Die zijn voortdurend bezig met innoveren, terwijl de regels steeds weer veranderen en zij zich opnieuw moeten aanpassen. "We ontwikkelen generieke regels die abstract mooi klinken, maar die komen op de schouders van mensen terecht. En die voelen zich dan klemgezet."

Buma breekt dan ook een lans voor het behoud van de zuivelindustrie in Friesland, ook voor de export. "In Arabische landen bouwen ze dan grote stallen met airco, met koeien die minder melk geven dan de onze. Het is vele malen duurzamer om die koeien gewoon in Friesland te laten grazen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1