appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Steun Otten voor stikstofwet in Eerste Kamer is sneer naar Baudet'

ANP
maandag 16 december 2019 | WNL | Mark Broersma

Dinsdag wordt er in de Eerste Kamer gestemd over de stikstofwet van het kabinet. Dit lijkt een meerderheid te gaan halen, onder meer door steun van de fractie van Henk Otten. Die lijkt daar niks voor terug te krijgen, maar dat is niet helemaal waar, analyseert politiek journalist Bas Knoop van Het Financieele Dagblad in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Otten, die zich eerder afscheidde van Forum voor Democratie, vroeg naar eigen zeggen geen wisselgeld voor zijn steun aan de stikstofwet. Knoop ziet dat anders. "Wat hier achter zit is dat Otten hiermee kan laten zien dat hij verantwoordelijkheid neemt. Hij kan zijn groep in de schijnwerpers plaatsen."

De oude fractie van Otten, FvD, is tegen de stikstofplannen van het kabinet. "Dit is ook een sneer naar Baudet", zegt Knoop over de actie van Otten. "Hij kan nu zeggen: kijk Thierry, ik neem wel mijn verantwoordelijkheid."

'Stikstofwet biedt mogelijkheden'

Over de stikstofplannen van het kabinet kwam eerder veel kritiek vanuit de landbouwsector, waardoor onder andere acties van boeren ontstonden. Toch vindt Jan Vullings, hoofdredacteur van het weekblad Boerderij, dat er ook goede punten zijn aan de wet. "Op korte termijn geeft het mogelijkheden om weer aan de slag te gaan. In die spoedwet is afgesproken dat er een doelbeleid is. Er wordt gezegd: in 2020 moeten jullie deze reductie bereiken."

Volgens Vullings gaan er onder meer afspraken gemaakt worden over het voer dat dieren krijgen. "Daar moet minder eiwit in zitten, zodat er minder stikstof wordt uitgestoten. Dat is een sterk punt voor de landbouw."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1