appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Geert Dales (50Plus): 'Arib, kom met inkeerregeling voor verkeerd declarerende politici'

ANP
woensdag 11 december 2019 | KRO-NCRV | Twitter

Partijvoorzitter Geert Dales van 50Plus ergert zich helemaal wild aan de aanhoudende schandalen rond verkeerde declaraties van prominente politici. Daarom maant hij Kamervoorzitter Khadija Arib om snel met een inkeerregeling te komen voor Kamerleden die twijfelen over de rechtmatigheid van hun declaraties. Deze dringende oproep doet Dales in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Geert Dales (50Plus): 'Arib, kom met inkeerregeling voor verkeerd declarerende politici'

"Kamerleden die ten onrechte onkostenvergoedingen hebben gekregen kunnen zich dan melden bij de Kamervoorzitter. Daar wordt een bedrag bepaald wat moet worden teruggestort, en dan is daarmee de kous af", zegt Geert Dales, partijvoorzitter van 50Plus.

Geen publieke schandpaal

 

De oud-wethouder van Amsterdam en oud-burgemeester van Leeuwarden stelt voor dat politici zich dan uiterlijk voor 15 januari moeten kunnen melden. Zonder dat ze publiekelijk aan de schandpaal worden genageld.

"Dus een inkeerregeling, zoals we die kennen van de Belastingdienst." Om eraan toe te voegen: "Als iemand na 15 januari nog komt met foute onkosten, dan weet 'ie: 'dan zwaaien ze 'm met z’n allen uit'. Zo moet je het doen, dan ben je gelijk van het gedonder af."

‘Gedonder over geld niet uit te leggen’

Dales werd ooit als bestuurder van de Hogeschool in Holland volkomen onterecht op de korrel werd genomen vanwege persoonlijke declaraties. De voormalig prominent VVD-politicus vindt het simpelweg niet uit te leggen aan al die vrijwilligers van politieke partijen en de kiezer dat er telkens weer gedonder is over geld. "Ik begrijp niet waarom kiezers niet massaal weglopen bij politici die zich hier steeds schuldig aan blijven maken."

Over de veel stof doen opwaaiende wachtgeldregeling en zijn grif gedeclareerde reiskostenvergoedingen van VVD-voorman Klaas Dijkhoff, is Dales helder en hard. Dit valt en staat met op je moreel kompas blijven varen, stelt Dales tegenover Sven Kockelmann. Of zoals hij het formuleert; "Niet alles wat kan en mag, hoeft."

Dales spreekt ook uit eigen ervaring: "Toen ik naar Leeuwarden kreeg, ging ik er substantieel op achteruit. Maar dat wist ik van te voren. Wachtgeld is een voorziening voor een politicus die, om wat voor reden dan ook, na zijn politieke carrière geen werk kan vinden."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1