appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
STER Advertentie

CDA: Gooi bezitters van illegaal vuurwerk in de bak tot na de jaarwisseling

ANP
zaterdag 7 december 2019 | WNL | Mark Broersma

Mensen die met zwaar illegaal vuurwerk op zak worden betrapt door de politie moeten tot na de jaarwisseling in de cel belanden. Daarvoor pleit Tweede Kamerlid voor het CDA Chris van Dam in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Nu is het volgens Van Dam zo dat mensen die worden gepakt met illegaal vuurwerk vaak vrij blijven rondlopen tot zij hun straf te horen krijgen. Dit is meestal een taakstraf. Van Dam vindt het raar dat mensen die met vuurwapens worden gesnapt vaak wél meteen worden vastgezet en deze illegale vuurwerkbezitters niet.

Van Dam vindt dat niet kunnen. "Ik ga ervoor strijden dat als je hiervoor wordt aangehouden, je gewoon de bak in gaat. In ieder geval tot en met oud en nieuw. Deze mensen diskwalificeren zich om überhaupt een oudejaarsnacht mee te mogen maken."

‘Niets beschermt ons tegen illegaal vuurwerk’

Het plan om mensen die met illegaal vuurwerk worden gepakt de cel in te gooien, moet volgens het CDA een afschrikwekkende werking hebben. Op die manier moet worden voorkomen dat met het illegale vuurwerk bijvoorbeeld hulpverleners worden bekogeld.

De politie maakt zich elk jaar zorgen over dat gevaar, zo zegt Ad Nieuwdorp, vuurwerkexpert politie, in WNL Op Zaterdag. "Er is niets wat ons als politie kan beschermen", doelt hij op het illegale vuurwerk. Dit is volgens Nieuwdorp onlangs uit testen gebleken.

Kamerlid Van Dam, zelf oud-politieman, herkent dat. "Het gaat dwars door motorkappen van auto’s en ME-schilden heen." Nieuwdorp is blij met het streven van Van Dam om mensen met illegaal vuurwerk op zak harder aan te pakken. "Het is een misdrijf en dat moet als misdrijf afgehandeld worden."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1