appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

De Peiling: VVD verliest deze maand 7 zetels

ANP
dinsdag 26 november 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

De VVD verliest maar liefst zeven zetels in De Peiling van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos. In Radio EenVandaag duidt opiniepeiler Gijs Rademaker waarom de VVD-kiezers de partij van Mark Rutte de rug toekeren. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie verliezen. De partijen zakken elk twee zetels en staan nu op respectievelijk twaalf en vijf zetels. Het CDA wint drie zetels en staat daarmee op achttien. Verder op rechts profiteren de PVV, FVD en 50PLUS van het verlies van de VVD.

'Terug naar 100' niet enige reden

Dat het kabinet de maximumsnelheid in Nederland overdag terugbrengt naar 100 kilometer per uur, is niet de enige reden voor het verlies van de VVD. De helft (47 procent) van de VVD-kiezers vindt het weliswaar een slechte maatregel, maar twee derde (66 procent) heeft er wel begrip voor dat het kabinet deze beslissing neemt om de bouwsector ruimte te geven.

Vooral de rechtse kiezers zijn teleurgesteld in de koers van de partij en trekken daarom naar andere partijen. Gijs Rademaker legt in zijn blog uit waarom kiezers weglopen bij de VVD.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1