appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
STER Advertentie

Rob Jetten (D66): 'Het knettert en schuurt binnen coalitie'

ANP
vrijdag 8 november 2019 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen

"Het zijn moeilijke tijden, daar moet ik eerlijk over zijn. Het knettert en schuurt binnen de coalitie. Dat mag ook. De sfeer is wel gericht op het zoeken en vinden van oplossingen." Dat zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten in het radioprogramma 1 op 1.

Jetten: 'Nieuwe missies alleen mogelijk als Bijleveld vertrouwen terug wint'

 

De afgelopen week was zwaar voor de coalitie. Minister Bijleveld kreeg een motie van wantrouwen aan haar broek, na een pittig debat over 70 burgerdoden in Irak. De motie werd gesteund door de voltallige oppositie, min de SGP.

Jetten ziet bij toekomstige militaire missies een probleem opduiken voor Bijleveld, als ze daarbij brede steun in de Kamer nodig heeft. "Dan is de krappe meerderheid die ze nu heeft onvoldoende. Ze zal alles op alles moeten zetten om het vertrouwen van de Kamer terug te winnen."

Volgend conflict

Het volgende conflict ligt ook al op de loer. De VVD wil per se IS-strijders in de regio berechten. De gedachte dat daarbij de doodstraf hoort is voor de VVD 'acceptabel', maar Jetten werpt daar een blokkade op. "Ik ga niet meewerken aan berechting in Irak of in de regio, als daar mogelijk de doodstraf wacht."

Volgens Jetten is het veel verstandiger deze mensen hier te berechten en te bestraffen, omdat we zo grip op hen houden en mogelijk gewerkt kan worden aan deradicalisering. "Die kampen daar lopen nu leeg, mensen verdwijnen onder de radio. Haal ze terug en houd er grip op."

Verlaging snelheid vrijwel zeker

Ondanks het 'geknetter' zijn de regeringspartijen het op hoofdlijnen eens over de stikstofmaatregelen die op korte termijn moeten ingaan. Dát er een verlaging van de maximum snelheid komt, staat vast. Maar op welke plekken, is nog onderwerp van studie en gesprekken. "Dat kaartje zult u in de komende week wel te zien krijgen", zegt Jetten.

"Het wordt in elk geval overzichtelijker dan de wirwar van snelheidsregels nu." Een ding wil hij wél vast kwijt: Een verlaging naar 90 kilometer, zoals de Jonge Democraten willen, komt er in elk geval niet. "Daar zie ik geen draagvlak voor."

Naast de stikstofmaatregelen voor het verkeer zullen ook industrie en landbouw hun bijdrage moeten gaan leveren. Wat de boeren betreft denkt Jetten dat vooral de provincies een belangrijke rol kunnen spelen. "Zij kennen de boeren, weten wie er al aan stoppen denkt, wie er geen bedrijfsopvolger heeft. Anderen willen misschien doorgaan op een andere plek, of met andere manier van werken. Die bedrijven moeten we helpen."

Jetten nieuwe lijsttrekker?

Zaterdag is het najaarscongres van D66. Daar wordt het profiel van de nieuwe lijsttrekker vastgesteld. Past hij zelf in dat plaatje? "Ik ben er serieus over aan het nadenken. Ik heb het afgelopen jaar veel geleerd als fractievoorzitter. Ik wil dan ook zeker een rol in de Tweede Kamer blijven spelen. Maar in welke functie, dat beslis ik in het voorjaar."

Dries Roelvink over Van Mierlo aan vooravond D66-congres

1 op 1

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1