appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Asscher over lerarenstaking: 'Structureel 580 miljoen nodig én crisisplan'

ANP
woensdag 6 november 2019 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen

De PvdA wil dat er structureel 580 miljoen euro per jaar wordt vrijgemaakt voor de leraren. Ook moet er een crisisplan komen om het vak aantrekkelijker te maken. Dat zegt Lodewijk Asscher, PvdA-fractievoorzitter in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Ruim 4200 scholen sluiten vandaag de deuren en duizenden leraren en ondersteunend personeel trekken zijn naar onder meer Den Haag, Rotterdam en Amsterdam getrokken om te staken. ChristenUnie-onderwijsminister Arie Slob trok vrijdag nog één keer de beurs voor docenten – éénmalig 460 miljoen, maar dat weerhield zo’n 80 procent van de onderwijzers vandaag niet om de straat op te gaan tegen het grote lerarentekort en de werkdruk binnen het onderwijs.

Asscher over lerarenstaking: 'Structureel 580 miljoen nodig én crisisplan'

1 op 1’

"Er worden grofweg drie argumenten genoemd waarom leraren geen extra geld nodig hebben. Ten eerste, ze hebben al zo veel gekregen (ruim 1,6 miljard, red.), ze zijn lui want werken vooral parttime, en schoolbesturen hebben veel geld opgepot (1,16 miljard, red.)," erkent Asscher, "maar al die punten raken niet het echte probleem. Het lerarentekort is een tikkende tijdbom."

De voorman van de sociaal-democraten hamert er op dat de eenmalige donatie van Slob 'echt onvoldoende is'. Asscher wil 'structureel geld'. Zo niet, dan stemt de PvdA-TweedeKamer-fractie resoluut tegen de onderwijsbegroting. "Als het kabinet hierbij blijft, dan gaan we dus door met acties."

Dries Roelvink: 'Onbezorgd spelende kinderen mooiste geluid dat ik ken'

1 op 1

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1