appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Welke politicus wint dit jaar de debatprijs?

ANP
woensdag 18 september 2019 | EO | Nicole de Jong

Op donderdag 19 september reikt het Nederlands Debat Instituut in het programma Dit is de Dag de jaarlijkse Debatprijs uit aan het eind van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Sinds 2008 wordt de prijs ieder jaar uitgereikt aan een politicus die, op basis van een aantal vaststaande criteria, het beste heeft gedebatteerd tijdens het tweedaagse debat.

Vorig jaar ging PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher er met de prijs vandoor. Hij gaf de Debatprijs voor de start van de nieuwe Beschouwingen, terug aan Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut (NDI).

"Ik vond het geweldig dat ik een jaar lang naar dit mooie beeld heb mogen kijken, en wens mijn opvolger alvast veel geluk met het winnen van deze prijs", aldus Lodewijk Asscher.

Roderik van Grieken met de vorige winnaar Lodewijk Asscher

Eerdere winnaars van de prijs waren Femke Halsema (2008), Alexander Pechtold (2009, 2014), Mark Rutte (2010, 2011, 2013), Geert Wilders (2015) en Halbe Zijlstra (2016).

Overtuigend

De Debatprijs is in 2008 door het NDI in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de waarde van goede debatvaardigheden bij politici. Zij hebben de taak om complexe onderwerpen en maatschappelijke dilemma's duidelijk en overtuigend uit te leggen aan een breed publiek. Bovendien moeten politici tijdens een debat aantrekkelijk en helder kunnen presenteren en argumenteren.

De jury bestaat niet alleen uit Roderik van Grieken, maar ook Jaap de Jong, hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden, en Nick Schoemaker, dagvoorzitter en trainer bij het NDI.

Helder en duidelijk

Waar wordt volgens de jury het meest opgelet? Van Grieken: "Of politici tijdens een debat aantrekkelijk en helder moeilijke politieke vraagstukken kunnen uitleggen. Ook kijkt de jury of politici scherpe en effectieve vragen stellen en of ze goed zijn in het beantwoorden van interrupties."

De winnaar van de debatprijs wordt donderdag 19 september tussen 18.30-19.00 uur bekendgemaakt bij Dit is de Dag op NPO Radio 1.

Debatprijs van de Maand

Vanaf dit jaar reikt het NDI de 'Debatprijs van de Maand' uit in Dit is de Dag. De winnaar van deze prijs heeft impact gehad op een actueel debat, helder zijn of haar standpunt verkondigd, en inhoudelijk en met interesse op zijn of haar tegenstanders gereageerd. De prijs houdt dus niet noodzakelijkerwijs verband met de inhoud van de standpunten van de winnaar. In december 2019 wordt de 'Debatprijs van het Jaar' uitgereikt.

Eerdere winnaars zijn: FNV-bestuurder Tuur Elzinga, DSM-topman Feike Sijbesma, publicist Rutger Bregman, FvD-leider Thierry Baudet, priester Pierre Valkering en PvdA'er Frans Timmermans.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1