appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Taalstaat
STER Advertentie

VVD en PvdA: 'Sluit en verbied salafistische weekend- en avondscholen'

ANP
donderdag 12 september 2019 | KRO-NCRV |

Salafistische weekendscholen moeten zo snel mogelijk worden gesloten en verboden. De minister moet dat op korte termijn regelen, desnoods met een noodwet. Daartoe riepen VVD en PvdA op in het radioprogramma 1 op 1 met Sven Kockelmann. Ze geven daarmee gehoor aan de oproep van de Arnhemse burgemeester Marcouch in De Telegraaf.

Beide partijen willen ook dat artikel 23 van de Grondwet, dat de vrijheid van onderwijs regelt, op de schop gaat. De PvdA heeft daartoe al een voorstel gedaan. De VVD steunt dat nu, zei Kamerlid Dennis Wiersma in de uitzending, "ja, wij willen artikel 23 ondergeschikt maken aan het gelijkheidsbeginsel".

"De minister moet vaart maken, desnoods met een noodwet, anders blijven we achter de feiten aanlopen", stelt Attje Kuiken, kamerlid voor de PvdA.

VVD en PvdA: ‘Sluit en verbiedt salafistische weekend- en avondscholen’

1 op 1: VVD en PvdA: 'Sluit en verbiedt Salafistische weekend- en avondscholen'

VVD wil interventieteam

De liberalen willen bovendien dat er een speciaal interventieteam wordt opgericht om salafisme tegen te gaan. "Er is hier sprake van geestelijke mishandeling en kindermishandeling. Je ziet dat er docenten uit Saudi-Arabië of Koeweit hier les komen geven. We moeten hier een grote groep mensen op zetten die dit oppakken en opsporen", aldus Dennis Wiersma.

Hij wil dat departementen van onder andere ministers Grapperhaus en Koolmees samenwerken zodat kennis en opsporing niet gefragmenteerd raakt.

De partijen reageerden op berichtgeving van Nieuwsuur en NRC die uitvoerig onderzoek deden naar de lesstof van de weekendscholen, maar ook naar het reguliere basisonderwijs. Daar kwam uit naar voren dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen. Ook leren ze zich af te keren van de Nederlandse samenleving.

Inspectie moet tik op de vingers krijgen

De onderwijsinspectie gaf aan geen reden te zien tot ingrijpen. "Je mag uitdragen dat homoseksualiteit vanuit jouw levensovertuiging niet mag, als je maar óók uitdraagt dat anderen daar anders tegenaan kijken en dat je daarmee moet samenleven", aldus de inspectie tegen Nieuwsuur en NRC.

Die reactie wekt de irritatie van VVD en PvdA, die eisen dat minister Slob de inspectie een tik op de vingers geeft. "Ik ben verbaasd over dit oordeel. Wij vinden dit niet oké en willen dat er wel wordt ingegrepen", zei Attje Kuiken, Kamerlid voor de PvdA in 1 op 1. "Dit is flauwekul en de minister moet ons echt geruststellen op dit punt", voegde de liberaal Wiersma toe.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1