appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Weggestuurde Otten: 'Men wil mij kaltstellen'

ANP
vrijdag 26 juli 2019 | NOS | Redactie

Senator Henk Otten gaat aangifte doen van smaad tegen het partijbestuur van Forum voor Democratie. De partijtop zette hem gisteren uit de partij vanwege mogelijke fraude. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat hij een ongeoorloofde betaling aan een relatie heeft gedaan.

Otten stelt tegenover de NOS dat van fraude absoluut geen sprake is. Hij zegt dat de ongefundeerde beweringen van FvD-bestuurders Thierry Baudet, Rob Rooken en Paul Frentrop zijn naam en reputatie ernstig beschadigen. "Men wil mij kaltstellen voor de volgende ledenvergadering", aldus Otten in het NPO Radio 1 programma Met het Oog op Morgen. 

Henk Otten vertelt zijn kant van het verhaal

De politicus was naar eigen zeggen verbaasd toen hij woensdag om 19.50 uur een brief van het partijbestuur van Forum voor Democratie kreeg. "Vermoedelijke fraude met overheidssubsidie voor politieke partijen", las hij. Binnenlandse Zaken was toen ook al ingelicht door de partij. 

"Het is ongekend wat hier gebeurt. Het feit dat ik dit rapport niet eens heb kunnen lezen is heel erg laakbaar." Otten reageert hiermee op nieuwe beschuldigingen na een rapport dat door GeenStijl naar buiten is gebracht. Een rapport dat het bestuur van Forum voor Democratie liet opstellen om subsidiefraude door Otten aan te tonen.

Kleine bedragen

Het onderzoeksrapport gaat volgens Otten, die het overigens nog niet uitgebreid heeft kunnen lezen, nergens over. "Het gaat wellicht ergens om kleine bedragen, maar dat is niks op een jaarrekening van 2 miljoen."

Het is nog maar een paar maanden geleden dat het partijbestuur Otten vroeg uit het partijbestuur te stappen. Officieel vanwege een "greep uit de kas".

Volgens het persbericht op de site van de partij is er sprake van een ernstige vertrouwensbreuk. Sommigen dachten toen al dat niet de financiële perikelen de echte reden waren, maar de kritiek die Otten uitte in NRC op de koers van Baudet. Otten vond en vindt die te rechts en niet breed genoeg.

Eerste Kamer

Na bemiddeling van Kamerlid Hiddema, Baudet was in die dagen ziek thuis, doet Otten een stap terug. De partij komt met een verklaring waarmee de zaak gesust lijkt. Lijkt, want Otten staat al op de kieslijst voor de Eerste Kamer en kan daar niet meer van af. Al snel blijkt ook het fractievoorzitterschap er voor hem niet meer in te zitten.

Otten is vastberaden Eerste Kamerlid te blijven. "Baudet en ik hebben de partij opgericht omdat we willen vernieuwen. Alleen sloeg Baudet te veel rechtsaf. Dat boreale gepraat en die rare opmerkingen over vrouwen zijn meer mensen zat. Ik heb me tot nu toe omwille van het partijbelang stil gehouden, maar dat is nu klaar."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1