appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Paul Cliteur: 'Ten aanzien van klimaat is er veel onterechte paniek'

ANP/REMKO DE WAAL
dinsdag 16 juli 2019 | EO | Guido van Dijk

Hij wordt wel de mentor van Thierry Baudet genoemd. En in het afgelopen politieke jaar werd hij onverwacht de fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer toen de beoogde fractievoorzitter Henk Otten opzij werd gezet. Hoog tijd om terug te blikken en vooruit te kijken met rechtsfilosoof Paul Cliteur in Dit is de Dag

Paul Cliteur: mentor van Baudet

"Ik ben niet tegen wil en dank fractievoorzitter geworden in de Eerste Kamer", vertelt Cliteur. "Ik doe dit met veel wil en ook met veel dank." In eerste instantie was de rechtsfilosoof gevraagd als nummer twee op de lijst van Forum voor Democratie en dat aanvaardde hij.

"De partij is opgericht door Thierry Baudet, een oud-promovendus van mij, en ik sympathiseer ver met het gedachtegoed mee. En ik doe nu wat ik kan, en ik ben beschikbaar." 

Genieën 

Paul Cliteur is in het verleden twee keer lijstduwer geweest voor de Partij voor de Dieren, met name vanwege hun standpunt over dierenrechten. Nu staat Partij voor de Dieren qua opvattingen over het klimaat haaks op Forum voor Democratie, die zich ook heeft verzet tegen het klimaatakkoord.

"Wij maken bij Forum voor Democratie een scherp onderscheid tussen klimaat en milieu. Er is ten aanzien van het klimaat namelijk veel onterechte paniek", aldus Paul Cliteur. 

Je kunt dus ook genieën hebben over het klimaat, maar dat we dat nu nog even niet zien

Paul Cliteur

"Ik geloof ook niet dat Forum voor Democratie een milieuonvriendelijke partij is. Het is kritisch over de klimaatopvattingen, die wantrouwen wij." Volgens Cliteur zijn er goede redenen om dat te doen, ook omdat er geleerden zijn die een ander geluid laten horen.

"Galileo en Darwin zeiden in het verleden ook dat de wereld anders in elkaar stak dan werd gedacht. Je kunt dus ook genieën hebben over het klimaat, maar dat we dat nu nog even niet zien." 

Luister het hele gesprek in Dit is de Dag hier terug: 

Paul Cliteur: mentor van Baudet

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1