appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

FNV: Kabinet, trek je niks aan van rekenrente-advies Dijsselbloem

FNV
vrijdag 14 juni 2019 | KRO-NCRV | Twan Spierts

Het advies van de commissie Dijsselbloem om de rekenrente voor pensioenen te verlagen, kan volgens de FNV de prullenbak in. "Wat mij betreft is het advies van erg weinig waarde voor de nieuwe situatie", zegt vice-voorzitter Tuur Elzinga in 1 op 1. Als er door die nieuwe rekenrente geen compensatie of zicht op indexatie komt, trekt de FNV de stekker uit het pensioenakkoord.

FNV: Kabinet, trek je niks aan van rekenrente-advies Dijsselbloem

Het kabinet en De Nederlandse Bank hebben het advies van Dijsselbloem om de rekenrente te verlagen al overgenomen. Maar Elzinga, die namens de FNV de onderhandelingen deed, heeft daar weinig boodschap aan. "Daar zijn we volgens mij nog niet over uitgepraat." Hij roept het kabinet op om zich niks aan te trekken van het advies.

Bij het pensioenakkoord horen volgens Elzinga andere rekenregels dan die van Dijsselbloem. "In het nieuwe stelsel gaan we uit van het daadwerkelijke rendement van pensioenfondsen. Die rekenregels tellen voor het huidige contract veel strenger dan voor het nieuwe contract."

Geen indexatie? Stekker uit akkoord

Als de nieuwe rekenrente wél meegenomen wordt in het nieuwe stelsel, dan daalt de dekkingsgraad van de pensioenfondsen flink en is de kans op indexatie van de pensioenen een stuk kleiner. Voor de FNV is dat onacceptabel. "Als uit alle berekeningen zou blijken dat we niet kunnen compenseren of geen zicht op indexatie kunnen bieden, dan gaat het hele feest niet door."

Elzinga hoorde pas dinsdag, een uur voor publicatie, dat Dijsselbloem de rekenrente wil verlagen. "Dat is heel vervelend. We werden er nu wel door overvallen. En dit bepaalt het sentiment in de samenleving."

Nog één dag stemmen

De leden van de FNV kunnen tot twaalfuur zaterdagmiddag stemmen in het referendum over het pensioenakkoord. "Als de leden dit akkoord verwerpen, zijn we in de aap gelogeerd. Want dan moeten de buffers van de pensioenfondsen veel groter worden om te kunnen uitkeren. Dan duurt het nog tien of misschien wel twintig jaar voordat we kunnen indexeren. Dan hebben we de poppen echt aan het dansen."

Dries Roelvink over het referendum van de FNV

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1