appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

CDA, GroenLinks of PvdD: Wat is de groenste partij in het Europarlement?

Guido van Riet
dinsdag 21 mei 2019 | EO | VPRO | Redactie Café Europa

In het NPO Radio 1-programma Café Europa kruisen lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen de degens. Bas Eickhout (GroenLinks), Esther de Lange (CDA) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) gingen met elkaar in debat over de thema’s klimaat en landbouw. Vooral op het gebied van klimaat kunnen ze vechten om de titel 'de groenste', ook het CDA.

Café Europa: Esther de Lange, Bas Eickhout en Anja Hazenkamp deel 1

Een blik op het Europese verkiezingsprogramma van het CDA laat namelijk behoorlijk groene plannen zien. De van huis uit 'boerenpartij' pleit daarin voor een vliegtaks, een prijs op CO2, een subsidieplafond in de landbouw en een circulaire economie in Europees verband. 

GL en PvdD blijven kritisch op CDA

Volgens CDA-lijsttrekker Esther de Lange komt deze koers niet zomaar uit de lucht vallen. "Wij willen de volgende generatie in de ogen kunnen kijken." GroenLinks is blij met de gewijzigde lijn, maar blijft kritisch op het CDA.

Lijsttrekker Bas Eickhout van GroenLinks heeft de Nederlandse christendemocraten onlangs zeker groener zien worden, maar stipt aan dat de grote Europese fractie waar het CDA deel van uitmaakt (de EVP) die koers niet volgt.

"Uiteindelijk kiest de EVP altijd het belang van de Duitse auto-industrie en bio-industrie". Anja Hazekamp van PvdD onderschrijft dat: "Mij zijn de groene ambities van het CDA in de praktijk niet zo opgevallen".

Verschil GroenLinks en PvdD

Op het eerste gezicht lijken Partij voor de Dieren en GroenLinks allebei dierenwelzijn en klimaat hoog in het vaandel te hebben. Maar toch zijn er grote verschillen tussen deze partijen in het Europarlement.

Volgens PvdD-lijsttrekker Hazekamp is het belangrijkste verschil dat haar partij anti-EU is, en GroenLinks niet: "Wij zijn tegen een systeem waarin multinationals de macht hebben, en grijpen echt iedere mogelijkheid aan om iets voor dieren te doen".

Bas Eickhout van GroenLinks is inderdaad positiever over de EU, en zoekt naar meer samenwerking in Europa, al moeten de eisen voor die samenwerking soms strenger. "In onze campagne kun je merken dat wij duidelijk vóór de EU zijn, maar we blijven kritisch. De interne markt in Europa is nog te vaak leidend in het beleid, in plaats van klimaat en dierenwelzijn - dat willen wij anders."

Volgens Anja Hazekamp (PvdD) kan je beter niet op GroenLinks stemmen, omdat die partij voor het EU-associatieverdrag met Oekraïne stemde. Dat leidde ertoe dat goedkope Oekraïense plofkippen en legbatterij-eieren nu in de EU te koop zijn.

Café Europa deel 2

Luister hier het gesprek terug:

Café Europa: Esther de Lange, Bas Eickhout en Anja Hazenkamp deel 1

Café Europa: Esther de Lange, Bas Eickhout en Anja Hazenkamp deel 2

Café Europa t/m 22 mei

In aanloop naar de Europese verkiezingen komen VPRO en EO met een gezamenlijk programma op NPO Radio 1: Café Europa! Vanaf 16 mei ontvangen Chris Kijne (Bureau Buitenland) en Tijs van den Brink (Dit is de Dag) Europese kopstukken voor debat en discussie met elkaar én met het publiek.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1