appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
STER Advertentie

CDA wil mes in landbouwsubsidies

ANP
dinsdag 7 mei 2019 | KRO-NCRV | Jeff Pinkster

De Europese Unie moet veel minder geld steken in het subsidiëren van de landbouw in Europa. Dat zei CDA-lijsttrekker Esther de Lange dinsdag in 1op1. De ‘perversiteiten moeten uit het systeem’ worden gehaald.

CDA wil mes in landbouwsubsidies

Volgens de Europarlementariër krijgen multinationals, koningshuizen en grootgrondbezitters nu al jaren subsidie van de Europese unie. "Het is van de zotten dat koningin Elisabeth een half miljoen opstrijkt. Het Deense koningshuis krijgt 1,2 miljoen euro." De Europese lijsttrekker voor het CDA zegt de subsidies voor de traditionele familiebedrijven wél in stand te willen houden. 

De Lange reageerde op de voorstellen die CDA-minister van Financiën Wopke Hoekstra dinsdagochtend presenteerde in zijn eerste internationale speech over de EU, in Berlijn. Volgens Hoekstra moet EU de bakens verzetten, wil het een rol blijven spelen op het internationale toneel. 

landen uit Schengenzone

Hoekstra wil onder meer dat landen die de rechtsstaat ondermijnen worden uitgesloten van alle Europese subsidies. Lidstaten die asielzoekers weigeren op te nemen moeten bovendien uit de Schengenzone worden gegooid. "Het belangrijkste principe is dat het moment dat je afspraken maakt en je doet dat dan niet dan moet daar een consequentie aan verbonden worden,"aldus De Lange. 

Het Europa van de 21e eeuw heeft volgens De Lange ‘heel andere pijlers nodig’ dan waar het nu op is gebouw. "We weten al sinds 1989 dat er andere prioriteiten moeten komen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid." Op het gebied van defensie moet volgens De Lange daarom meer en beter worden samengewerkt. Want: China wordt assertiever, Amerika trekt zich terug en Rusland beukt volgens De Lange in op de oostflank van Europa.

Dat steeds meer partijen in de Tweede Kamer af willen van de zinsnede ‘ever closer union’ in het Europees Verdrag noemt De Lange ‘symboolpolitiek’. De werkelijke discussie over wie welke bevoegdheden heeft wordt er volgens de CDA’er niet mee gevoerd. “Het is een herhaling van zetten uit het verleden met een hoog symbolisch gehalte.”

CDA wil mes in Europese landbouwsubsidies

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1