Politiek
NOS

D66 wil Europese FBI: 'Criminelen hebben maling aan landsgrenzen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66 wil Europese FBI: 'Criminelen hebben maling aan landsgrenzen'

De Europese Unie moet een eigen FBI krijgen, vindt D66. Europol moet een volwaardige Europese politiedienst worden die zelf kan verhoren, huizen kan doorzoeken of arrestaties verrichten, als het aan de Tweede Kamerlid Monica den Boer ligt.

D66 wil Europol uit laten groeien tot Europese FBI

Criminelen en terroristen hebben maling aan landsgrenzen, zegt Boer. De politie moet daardoor dan ook niet worden gehinderd, vindt ze. "We zien toenemende internationale criminaliteit, bijvoorbeeld op het gebied van drugssmokkel via de havens van Rotterdam en Antwerpen."

Toch ziet Den Boer in dat brede steun voor een echte Europese politie voorlopig nog ver weg lijkt. Daarom moet Nederland vast een kopgroep vormen met andere enthousiaste EU-lidstaten voor permanente en intensieve politiesamenwerking, vindt Den Boer.

De samenwerking tussen Europese politiediensten staat nu juist onder druk doordat vooral oostelijke lidstaten het minder nauw nemen met de rechtsstaat. Om dat tegen te gaan, moet er één gedragscode komen voor alle agenten in de Europese Unie, bepleit Den Boer.

Ster advertentie
Ster advertentie