appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nieuw uitstel brexit nog geen uitgemaakte zaak

AFP
vrijdag 5 april 2019 | NOS | NTR | Redactie

Het verzoek van de Britse premier May aan de Europese Unie om de brexit-datum op te schuiven naar 30 juni leidt tot terughoudende reacties in andere Europese landen.

Woensdag komen de Europese regeringsleiders in een extra EU-top bij elkaar om over de brexit te praten. Premier Rutte is er nog niet van overtuigd dat nieuw uitstel ook zin heeft, zei hij net op de wekelijkse persconferentie. In Nieuws en Co praten we iets na vier uur verder over wat Rutte vindt van het Britse verzoek.

Hij zei dat het nieuwe verzoek van May "weer heel veel vragen oproept". Hij hoopt dat er meer duidelijkheid komt uit Londen voor de extra Europese top van volgende week. Rutte herhaalde dat Nederland wil helpen een no-deal-brexit te voorkomen. "Maar de bal ligt in Londen, en in toenemende mate ook in het Lagerhuis."

Afgewezen

Uitstel komt er alleen als alle lidstaten daarmee akkoord gaan. May vroeg al eerder om uitstel tot 30 juni, maar dat verzoek werd door de EU afgewezen.

Voorzitter Tusk van de Europese Raad pleit voor een flexibel uitstel van maximaal 12 maanden, zodat regering en parlement in Londen de tijd krijgen om het alsnog eens te worden. Premier May zoekt sinds deze week toenadering tot de Labour-oppositie om alsnog een meerderheid achter de brexit-deal te krijgen. Die gesprekken hebben nog niets opgeleverd.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1