Wat blijft
HUMAN

#45 - Joke Folmer (9 juli 1923 –11 december 2022) (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Wat blijftchevron right
  3. #45 - Joke Folmer (9 juli 1923 –11 december 2022) (S02)

zo 8 oktober 2023

Bescheiden noemde ze zichzelf 'boodschappenmeisje van het verzet’, maar in feite was ze een bevlogen strijdster voor gerechtigheid en menselijkheid. Met haar stalen zenuwen en onschuldige meisjesgezicht smokkelde Joke Folmer tijdens de oorlog ruim driehonderd mensen de grens over, onder wie 120 geallieerde piloten. In april 1944, twintig jaar oud, werd ze gearresteerd en ter dood veroordeeld, waarna ze naar acht gevangenissen in Nederland en Duitsland werd gesleept. Tot een executie is het nooit gekomen. De geallieerden rukten op en de benodigde procespapieren ontbraken.  
Tot op hoge leeftijd bleef Joke Folmer een vrije geest met een groot hart. ‘Overleven verplicht’, vond ze.  Ze streed evengoed voor het herdenken van gedeporteerde Joden als van Duitse soldaten, die op Schiermonnikoog lagen begraven. Tenslotte waren ook zij slachtoffer van de oorlog.  
Fleur Jurgens volgt haar spoor terug met oud-directeur van het Fries Verzetsmuseum Gerk Koopmans, haar 99-jarige studiegenoot Anneke Halbertsma en kleinzoon Jim de Groot. 
 
Voor deze podcast hebben we gebruik gemaakt van enkele fragmenten van de documentaireserie van regisseur Thom Verheul (voor Omrop Fryslân) over Joke Folmer. Deel 1: Boodschappenmeisje van het verzet, uitgezonden op 30 april 2022 en deel 2: ‘Overleven verplicht’, uitgezonden op 7 mei 2022.