Wat blijft
HUMAN

Radio: met Arjen Fortuin over Gerrit Kouwenaar, Ruud Bos, Jan Sierhuis, Billie Holiday en Harry de Winter

  1. Podcastschevron right
  2. Wat blijftchevron right
  3. Radio: met Arjen Fortuin over Gerrit Kouwenaar, Ruud Bos, Jan Sierhuis, Billie Holiday en Harry de Winter

ma 17 juli 2023

Gerrit Kouwenaar werd in zijn leven bekroond met meerdere Poëzieprijzen, de P.C. Hooftprijs en de Prijs voor Meesterschap. De dichter zocht in zijn leven naar het volmaakte gedicht. Als onderdeel van de Vijftigers, verzette Kouwenaar zich met andere dichters, Lucebert en Hugo Claus, tegen de oude generatie. Hij had de rol van theoreticus in de groep. Later werden zijn gedichten persoonlijker, zo schreef hij een bundel Totaal witte kamer, over de dood van zijn vrouw. Arjen Fortuin spreekt zondagnacht in Wat blijft met Lara Billie Rense over het leven van de dichter. Fortuin schreef de biografie van Gerrit Kouwenaar, men moet.

Verder aandacht voor componist Ruud Bos, kunstenaar Jan Sierhuis en de sterfdag van Billie Holiday.

In het tweede uur van Wat blijft een portret van Harry de Winter:

Televisieproducent, ondernemer en DJ Harry de Winter leefde het leven voluit en stimuleerde anderen dat óók te doen, vertelt zijn geliefde Yvonne van den Hurk in de podcast Wat blijft. Die levensinstelling had alles te maken met de geschiedenis van zijn Joodse ouders die de Holocaust overleefden.

De Winter was een linkse jongen die met de verkoop van zijn productiemaatschappij IDTV multimiljonair werd. Hij stond aan de wieg van succesvolle series als Pleidooi en Oud Geld, maakte toneelvoorstellingen, presenteerde Wintertijd, was beeldend kunstenaar en verzette zich tegen de politiek van Israël met een Ander Joods Geluid. Toen hij asbestkanker kreeg behandelde hij zelfs zijn ziekte en dood als een productie. Journalist Martha Riemsma volgt zijn spoor terug met bevriende collega Derk Sauer, vriendin Jeannette Smit en geliefde Yvonne van den Hurk.

---

Redactie: Nina Ramkisoen, Noah van Diepen, Geerte Verduijn, Maartje Willems, Hella Dwars

Eindredactie: Bram Vollaers