appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Ons land telt naar schatting 4.000 gedenktekens aan de Tweede Wereldoorlog. Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid presenteren NPO Radio 1 en Omroep Max: Verstilde Verhalen achter 12 oorlogsmonumenten uit alle delen van het land. Verstilde Verhalen wordt gemaakt door Ida Albertsboer, Marsha Walraven en Eelco Walraven.

#4 - Het Raadsel van Twentol in Deventer

woensdag 12 februari 2020, 06:00 uur

Het Twentol-drama in Deventer is tot op de dag van vandaag een groot raadsel. Vijf leden van de verzetsgroep waar Corry Bosch en Joost van Baalen onderdeel van waren zijn geëxecuteerd, een uur voor de bevrijding van Deventer op 10 april 1945. De groep zat in de smeeroliefabriek van Twentol en moesten een brug over de IJssel bewaken zodat de Canadezen de stad konden bevrijden. Een plek die niet logisch was volgens familieleden en historici. Ze werden ontdekt door Duitse soldaten en meegenomen; de vraag is nog altijd of ze zijn verraden. Corry werd samen met haar man Joost en drie andere verzetsvrienden doodgeschoten. Haar naam prijkt bovenaan het monument dat ter nagedachtenis aan deze verzetsgroep uit de Tweede Wereldoorlog is neergezet.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1