appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Ons land telt naar schatting 4.000 gedenktekens aan de Tweede Wereldoorlog. Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid presenteren NPO Radio 1 en Omroep Max: Verstilde Verhalen achter 12 oorlogsmonumenten uit alle delen van het land. Verstilde Verhalen wordt gemaakt door Ida Albertsboer, Marsha Walraven en Eelco Walraven.

#5 - Het onbekende verhaal van juf Ada van Keulen in Hilversum

woensdag 19 februari 2020, 06:00 uur

Bijna elke stad heeft wel een ‘verzetsheldenbuurt’. Zo ook Hilversum. In Hilversum Noord worden 25 mannen geëerd met een straatnaam voor hun rol in het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor verzetsheld Kik ten Boom is er in de Ten Boomstraat ook een monument. Bovendien staat zijn naam op een plaquette in het Raadhuis.
Ten Boom was actief in de padvinderij én het landelijk verzet. Bij diezelfde padvinderij was ook juf Ada van Keulen van de Nassauschool en de Calvijnschool in Hilversum actief. Zij werkte óók voor het verzet. Tien jaar geleden overleed ze, zonder haar leerlingen ooit iets te vertellen over haar verzetswerk.
Het team van Verstilde Verhalen gaat op zoek naar wat zij heeft meegemaakt. Wat is haar link met Kik ten Boom, en waarom kreeg Ten Boom een monument, maar juf van Keulen niet?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1