appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Ons land telt naar schatting 4.000 gedenktekens aan de Tweede Wereldoorlog. Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid presenteren NPO Radio 1 en Omroep Max: Verstilde Verhalen achter 12 oorlogsmonumenten uit alle delen van het land. Verstilde Verhalen wordt gemaakt door Ida Albertsboer, Marsha Walraven en Eelco Walraven.

#7 - De Wraakmoord op Dokter Roelfsema uit Meppel

woensdag 4 maart 2020, 06:00 uur

Dokter Roelfsema was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de eerste slachtoffers van de zogenoemde Silbertanne-moorden. Het waren vergeldingsmoorden die in 1943 begonnen, uitgevoerd door Nederlandse moordcommando's.

Roelfsema was chirurg in het Diaconessenhuis in Meppel en hielp daar iedereen die een dokter nodig had tijdens de oorlog. Als vooraanstaand lid van de samenleving in Drenthe was hij een geschikte kandidaat voor een wraakmoord.

Engbertus Roelfsema werd op de avond van 29 september 1943 thuis opgehaald, en op de weg van Eursinge naar Ruinen uit de auto gezet en doodgeschoten. Op die plek staat een monument ter nagedachtenis aan hem.

In deze aflevering van Verstilde Verhalen komt Roelfsema's enige zoon aan het woord.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1