appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Reporter Podcast

Reporter Radio presenteert Reporter Podcast. Een serie onderzoeksjournalistieke podcasts over belangrijke ontwikkelingen, geselecteerd door de redactie.

Podcast afleveringen

Droogte is een politieke keuze

woensdag 25 november 2020, 12:00 uur

De drie hete zomers die Nederland de afgelopen jaren teisterde, leggen een oud probleem bloot: Nederland verdroogt. En dat komt niet door klimaatverandering, maar door beleid. Droogte is een keuze, zeggen onderzoekers. Bijna een miljoen huizen dreigen inmiddels te verzakken, en ondanks beloftes van de waterschappen en politiek om hier iets aan te doen zijn concrete maatregelen nog altijd nauwelijks genomen. Deze podcast van Sander Bartling en Tobias van der Valk kwam mede tot stand door onderzoekscollectief Spot On Stories

zwerfhondenhandel

maandag 5 oktober 2020, 16:20 uur

Er zijn steeds meer stichtingen die zwerfhonden uit Zuid- en Oost-Europa naar Nederland halen. En dat gaat lang niet altijd goed. Honden en hun nieuwe adoptiebaasjes zijn de dupe, en de volksgezondheid is in gevaar, zeggen deskundigen. We gingen langs bij zo’n stichting

Té zuinige zorgverzekeraars schaden patiënten

woensdag 30 september 2020, 08:44 uur

Het aantal tekorten van goedkope geneesmiddelen, de medicijnen die wij het meest gebruiken, is de afgelopen jaren fors toegenomen. In Nederland zijn de zorgverzekeraars sinds 2006 verantwoordelijk voor de inkoop van geneesmiddelen. Zij hebben de wettelijke taak om ervoor te zorgen dat zorg betaalbaar blijft. Maar nu, na 14 jaar blijkt dat dit inkoopbeleid het risico op geneesmiddeltekorten vergroot en apothekers en patienten in de kou staan. Een reportage van Joga Brouwers

Hulp bij vechtscheidingen heeft weinig effect

woensdag 16 september 2020, 14:01 uur

Hulp die wordt geboden bij complexe scheidingen heeft nauwelijks effect. De trajecten die ervoor moeten zorgen dat ruzies minder worden, leveren in de praktijk juist veel frustratie op. Kinderen zijn vaak de dupe.

De hulpinterventies worden betaald door gemeenten en moeten ervoor zorgen dat de schadelijke gevolgen van scheidingen afneemt. Of die trajecten ook daadwerkelijk een positief effect hebben, is niet aangetoond. Klaas den Tek en Benjamin de Bruijn doen verslag van de situatie.

Lessen van corona: de vraag naar medicijnen

dinsdag 18 augustus 2020, 13:17 uur

In de zomerserie ‘Lessen van corona’ onderzoeken we de impact van Covid-19 op verschillende sectoren. In deze zesde aflevering is Hennie Henrichs te gast, algemeen directeur van medicijnfabrikant Teva Nederland. De volgende onderwerpen komen aan bod: de consequenties van de crisis op de medicijnvoorraden, het effect van marktwerking op de geneesmiddelenvoorziening, oude medicijnen inzetten voor andere ziektes en het maken van geneesmiddelen in Europa.
Presentatie: Niels Heithuis
Redactie: Joga Brouwers

Lessen van corona: reizen

dinsdag 4 augustus 2020, 16:42 uur

In deze zomerserie onderzoeken we de impact van de corona-crisis op verschillende delen van de samenleving. Deze week: lessen van corona voor het reizen. Zal het virus ons reisgedrag permanent veranderen of wordt het over een tijdje weer business as usual?
Gesprek met de topman van TUI Nederland, Arjan Kers.

Lessen van corona: de strijd tegen doping

donderdag 30 juli 2020, 14:28 uur

De grote sportwedstrijden gaan weer beginnen. Over een maand staat zelfs de Tour de France op het programma. Maar hoe zit het met de jacht op doping? Door de coronacrisis is er maandenlang bijna niet getest. De vraag is nu of we straks naar schone sport kijken?

In onze zomerserie 'Lessen van Corona' gaat Niels Heithuis in gesprek met Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit. Ram gaat in op de huidige staat van het mondiale anti-dopingbeleid, de geschiedenis en de toekomst.

Lessen van corona: de wereld van high-tech

zaterdag 25 juli 2020, 16:29 uur

Deze zomer onderzoekt Reporter podcast de impact van de coronacrisis met gasten uit verschillende delen van de samenleving.

Deze week de tweede aflevering met Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Met hem praten we over de veel bekritiseerde corona-app; CoronaMelder. Ook praten we met hem over dat we massaal zijn gaan thuiswerken en wat voor ICT-implicaties dat heeft, en gaan we het hebben over de impact van de coronacrisis op cybercriminaliteit.

Deze podcast is gemaakt door Thijs van Dorssen. De presentatie is in handen van Klaas den Tek.

Lessen van corona: de zorgkosten

maandag 20 juli 2020, 17:42 uur

Reporter Podcast onderzoek de impact van de coronacrisis met gasten uit verschillende delen van de samenleving. In deze aflevering spreken we Aad de Groot, directeur van zorgverzekeraar DSW, over de zorgkosten: wie betaalt zometeen de rekening?

Ook praten we met De Groot over de aanpak van zorgfraude. Nog steeds verliezen verzekeraars ieder jaar miljoenen euro's aan frauderende zorginstellingen. Een oplossing is er niet. Maar de coronacrisis biedt verrassende inzichten om daar iets aan te doen.

Presentatie: Carl-Johan de Zwart

Een kink in de kabel bij de Nederlandse gemeenten

woensdag 8 juli 2020, 16:40 uur

Jaarlijks gaat het met de kabels en leidingen in de Nederlandse ondergrond ruim 40.000 keer mis. Graafschade aan kabels en leidingen is een groot probleem. Het is vervelend, kostbaar en bovenal gevaarlijk. Er bestaat dan ook wet- en regelgeving om de schades tegen te gaan. Hierin spelen gemeenten een belangrijke rol. Maar vullen ze die rol wel goed in?

Patienten de dupe van medicijnwisseling

donderdag 2 juli 2020, 18:04 uur

Nederland heeft al zeven jaar ernstige medicijntekorten. En door wet- en regelgeving en contracten die zorgverzekeraars, groothandelaren en apothekers met elkaar afsluiten, vissen patiënten ook geregeld achter het net. Ruim een miljoen mensen moeten één of meerdere keren per jaar wisselen van medicijn zonder dat daar een medische reden voor is. Beter iets dan niets zou je zeggen maar bij sommige medicijnen kan dat echt niet, dan is een ander middel slecht voor je gezondheid.
Een reportage van Joga Brouwers

agressieve vechthonden uit asiel

maandag 29 juni 2020, 16:16 uur

Vechthonden die eerder mensen hebben gebeten worden opnieuw ter adoptie aangeboden aan nieuwe eigenaren. Daarbij worden eerdere bijtincidenten verzwegen door het asiel. Dat leidt ertoe dat honden die niet in de buurt van kinderen geplaatst mogen worden, toch in een kinderrijke wijk terecht komen, en daar soms kinderen bijten. Hoe is het zo ver gekomen?

Hoe Jeugdzorg worstelt met vechtscheidingen

woensdag 24 juni 2020, 09:53 uur

Jeugdzorginstellingen worden overspoeld met zaken die door een vechtscheiding bij hun terechtkomen. In sommige regio's heeft 70 procent van de dossiers met een vechtscheiding te maken. Zo'n complexe scheiding kan schadelijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de kinderen. In de praktijk blijkt dat Jeugdzorg niet altijd in staat is om tot een oplossing in deze situaties te komen. Hoe komt het dat de maatregelen niet werken? Een reportage van Klaas den Tek.

Waarom er na 7 jaar nog steeds medicijntekorten zijn

donderdag 21 mei 2020, 15:51 uur

Het medicijn is er niet, langdurig niet of helemaal niet meer. Steeds meer mensen vissen vaker achter het net. In 2013 is er een speciale geneesmiddeltekortencommissie gestart om onderzoek te doen naar de oorzaken van medicijntekorten. Maar de tekorten zijn sindsdien alleen maar toegenomen. De overheid is de grip op de geneesmiddelenvoorziening kwijt. Een reportage van Joga Brouwers.

Het beloftenparadijs van de politie-ICT

zaterdag 16 mei 2020, 12:30 uur

Al sinds jaar en dag zijn er problemen met de ICT van de politie. Het gaat onder meer om basisvoorzieningen, die 50.000 politieagenten dagelijks gebruiken bij handhaving en opsporing. Eind 2017 eindigde een speciaal Aanvalsprogramma Informatievoorziening, maar de werkvloer wacht nog altijd op verbetering. En nu ligt ook de aanpak van de noodzakelijke verbetering onder vuur.

Vechtscheiding: de strijd rond de omgangsregeling

maandag 11 mei 2020, 12:25 uur

De politie oefent druk uit op ouders om geen aangifte te doen van het onttrekken aan het ouderlijk gezag. Het gaat om ouders die na een zogenaamde vechtscheiding een omgangsregeling hebben voor hun kinderen, maar hun kind niet te zien krijgen - ondanks uitspraak van de rechter.

In Reporter Radio een uitgebreide reportage over de eindeloze gang van ouders naar de rechter. Familierechter Cees van Leuven en Bas van 't Hoff (Vaders Kennis Centrum) laten hun licht schijnen op de situatie. Verslag: Klaas den Tek en Benjamin de Bruijn.

Een Nederlands medicijn tegen corona-klachten

vrijdag 24 april 2020, 16:00 uur

Het verhaal achter chloroquine, de pil die gebruikt wordt in de behandeling van Covid-19. Het geneesmiddel wordt in Nederland gemaakt.
Een reportage van Joga Brouwers

Vechthonden: een bijtend probleem

dinsdag 21 april 2020, 11:19 uur

Halverwege april was het weer raak: een meisje in Kaatsheuvel raakte ernstig gewond toen ze gebeten werd door een zogenaamde hoogrisicohond. Dat zijn honden die door hun kaakkracht en ingefokte agressie aanzienlijk bijtschade kunnen veroorzaken. En dat gebeurt jaarlijks zo’n 2700 keer. Vroeger was er een verbod op vechthonden, maar dat is 10 jaar geleden afgeschaft, en sindsdien is er geen duidelijk vechthondenbeleid meer. Hoe komt dat? En waarom worden er nog steeds zoveel mensen door honden gebeten? Reconstructie.door Sander Bartling

Brand; een nieuw gevaar van rvs in zwembaden

donderdag 9 april 2020, 19:32 uur

Roestvrijstaal is niet bestand tegen de zwembadatmosfeer. Rvs ophangsystemen corroderen en breken als gevolg van de temperatuur en de chloordampen. Plafonddelen, speakers of een scorebord, het valt naar beneden. Nu is er een nieuw gevaar ontdekt. Rvs in elektrische verbindingen corrodeert ook, bv in lampen, de behuizing smelt en er kan brand ontstaan.
Een reportage van Joga Brouwers. Maart 2020.

Leerlingen aan het lijntje

donderdag 27 februari 2020, 16:30 uur

Tientallen werkzoekenden volgden via het UWV een zorgopleiding bij Quadrant: een commercieel opleidingsbedrijf. Voor soms duizenden euro's gingen zij naar 'school', maar het beloofde diploma kwam er nooit. Bij Quadrant bleek namelijk van alles niet te kloppen. Een reportage van Jolien de Vries

Ziek van cement

maandag 10 februari 2020, 13:47 uur

Cement heeft net als melk een houdbaarheidsdatum. Dat komt door een van de grondstoffen van cement, chroom 6. Zolang cement niet over de datum is lopen mensen geen risico. Maar als de houdbaarheidsdatum is verstreken, kunnen de gebruikers eczeem krijgen en daar kom je nooit van af.
Uit het onderzoek in zes steden bij achttien bouwmarkten van Gamma, Praxis en Karwei blijkt dat 8 bouwmarkten zakken cement verkopen die tot 11 maanden over de houdbaarheidsdatum zijn.
Een reportage van Joga Brouwers. Duur: 16’41’’

Stoppen met roken, pillen met de post

dinsdag 21 januari 2020, 11:17 uur

Veel rokers proberen in januari op te houden met roken. Je kunt dat doen met behulp van speciale coachingsbedrijven die je begeleiden bij het stoppen. Maar sommige stoppen-met-rokenbedrijven houden zich niet aan de regels. Artsen schrijven antidepressiva voor aan patiënten die ze nooit hebben ontmoet. Met alle risico’s van dien. Een reportage van Karlijn ten Cate en Sander Bartling.

De leerling van de rekening

dinsdag 10 december 2019, 14:42 uur

Scholieren met een beperking die graag na hun 18e door willen leren, krijgen vaak te horen dat dit niet kan. Volgens schoolbestuurders moeten jongeren met het Syndroom van Down of autisme op die leeftijd naar de dagbesteding. Op scholen voor speciaal onderwijs wordt er veel tijd besteed aan de voorbereiding op die dagbesteding, wat volgens ouders ten koste gaat van onderwijs in rekenen en taal. Een bijdrage van Joga Brouwers en Klaas den Tek.

De achterkant van de zorgmarkt

maandag 11 november 2019, 14:10 uur

Leerlingen die een praktijkopleiding volgen bij zorginstellingen krijgen te maken met onvoldoende begeleiding waardoor er onverantwoorde situaties ontstaan. Ze moeten allerlei injecties en medicatie toedienen aan patiënten terwijl ze daar niet toe bevoegd zijn. Sommige zorginstellingen waar klachten over zijn blijken bovendien woekerwinsten te maken.

Burgemeesters in oorlogstijd

donderdag 31 oktober 2019, 16:08 uur

De helft van de Nederlandse burgemeesters heeft grote bezwaren tegen de Wet Damocles. Dat is een wet die bepaalt dat burgemeesters, op grond van het bestuursrecht, panden mogen sluiten als daar een hennepplantage wordt aangetroffen. De burgemeester kan veel sneller opereren dan de politie, Openbaar Ministerie en de rechter, de zogenaamde strafrechtketen. Maar burgemeesters vinden dat ze in de rol van crimefighter worden geduwd. Drugscriminaliteit hoort in het strafrecht thuis, zeggen ze.

Het Darkweb is de mondiale coffeeshop

dinsdag 18 juni 2019, 14:12 uur

XTC, coke, Crystal Meth, op het Darkweb kun je alle drugs kopen die je hartje begeert. En Nederland is er marktleider als het gaat om de verkoop van XTC en mdma. Maar de politie is er ook aanwezig: zij jagen op de verkopers en sluiten de ene na de andere online marktplaats voor drugs. Darkwebgebruikers zien zich gedwongen nieuwe manieren te verzinnen om drugs te kunnen blijven verkopen. Een kat- en muisspel met de politie. Sander Bartling over de muizenplaag op Internet.

De zwakke plek van samenwerkingsapp Trello

vrijdag 31 mei 2019, 17:33 uur

Trello is een tool die het online werken eenvoudiger maakt, maar gebruikers zetten hiermee veel gevoelige data openbaar op het internet. Deze data is makkelijk vindbaar via Google. Zo komen bijvoorbeeld veel inloggegevens van websites, mailaccounts en PayPal accounts op straat te liggen. Ook is er veel informatie te vinden over bedrijven als KLM, Ajax en KPMG. Deze informatie is een goudmijn voor hackers om gerichte phishing aanvallen uit te voeren.

Frauderende deurwaarders buiten schot

maandag 15 april 2019, 11:53 uur

Als je een flinke schuld hebt, dan heb je een probleem. Het kan zelfs zover gaan dat er een deurwaarder op je stoep staat. En dan is het een kwestie van betalen. Maar wat als die deurwaarder nou zélf een grote schuld heeft en geld heeft weggesluisd dat voor anderen bestemd is? Dan gaat allemaal heel anders.

Dilemma's rond dwang in de zorg

dinsdag 2 april 2019, 17:05 uur

Iemand opsluiten, fixeren of stiekem medicatie toedienen; in de gehandicaptenzorg zijn dit soort dwangmaatregelen soms noodzakelijk. Maar het gebeurt nu ook als het niet mag, zeggen experts tegen Reporter Radio. Hoe krijgen we beter zicht op wat zich achter gesloten deuren afspeelt? Een nieuwe wet die volgend jaar ingaat moet de situatie verbeteren. Maar of dat ook zo zal uitpakken is de vraag.

De strijd om de hulp

dinsdag 5 maart 2019, 14:37 uur

Honderden gehandicapten en ouderen zijn in een juridische strijd verwikkeld met hun gemeente over de huishoudelijke ondersteuning. Ze zijn gekort op hun hulp, maar hebben dat niet duidelijk op papier. Vorig jaar oktober oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat die werkwijze niet door de beugel kan. Gemeenten moeten vermelden op hoeveel uur hulp de cliënt kan rekenen. Alleen, veel gemeenten doen dat nog niet, meldt Reporter Radio.

De gammele belasting op buitenlandse auto's

zondag 24 februari 2019, 17:27 uur

Er is in Nederland een bloeiende markt ontstaan rond het importeren van gebruikte auto's. Over die auto's moet belasting - BPM - betaald worden, maar daar is veel discussie over. De grote vraag: hoeveel belasting moet er betaald worden? Bovendien zou de wet ruimte laten voor fraude.

Benjamin de Bruijn maakte voor Reporter Podcast een ronde langs importeurs, taxateurs en adviseurs om erachter te komen hoe de Wet BPM in elkaar zit en waarover discussie ontstaat.

Nederlandse wietplantages gaan de grens over. Nederlandse wiettelers verstaan hun vak, hebben het materiaal en het netwerk, en hebben er een succesvol exportproduct van gemaakt. In België ontdekken ze er 1200 per jaar. En daar blijft het niet bij, de Hollanders trekken Europa in. Maar terwijl wietcriminelen internationale ambities koesteren, kijken de opsporingsinstanties zelf nauwelijks de grens over. Een situatie die wietcriminelen gretig uitbuiten.

Meer zorg, minder vertrouwen

donderdag 24 januari 2019, 16:52 uur

Mensen met ernstige handicaps kunnen extra zorg krijgen. Daar is speciaal budget voor, zogeheten meerzorg. Het ging in 2016 om ruim 140 miljoen euro. Maar voor ouders van patiënten die in zorginstellingen wonen blijft onduidelijk hoe dat budget wordt besteed. Krijgen hun kinderen wel de hulp waar ze recht op hebben?

Het Wiv-referendum: de wijzigingen onder de loep

dinsdag 27 november 2018, 13:55 uur

Bij het laatste referendum in maart dit jaar stemde een krappe meerderheid tegen de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Belangrijkste argument tegen de wet was de nieuwe bevoegdheid om alle vormen van communicatie via de kabel massaal op te slaan. Een ander veelgehoord argument tegen de wet is het uitwisselen van deze bulkdata met andere landen, zonder dat ze bekeken zijn. Wat heeft de regering met de uitslag van het referendum gedaan? Zijn de kritiekpunten ter harte genomen? En hoe denken de toezichthouders over de wijzingen?

Gouwe ouwe medicijnen

zondag 11 november 2018, 12:25 uur

Het hergebruik van oude middelen voor bestaande ziektes heet 'drug rediscovery'. Het begon bij een Nederlandse arts die ontdekte dat een oud kankermedicijn ook blijkt te werken bij chronische darm-aandoeningen als de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. De resultaten zijn verbluffend. Drug rediscovery blijkt een goudmijn: herontdekte middelen kunnen goedkoop op de markt komen omdat er geen dure klinische studies nodig zijn. De arts wil samen met een enthousiaste onderzoeker, een farmaceut en een zorgondernemer met zijn vinding de wereld veroveren. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig.

Shownotes:
Verslaggever Joga Brouwers maakte samen met Dirk Mostert een uitzending voor Brandpunt+: https://brandpuntplus.kro-ncrv.nl/broadcasts/13884/

Een ambtenaar die werkte om de vrouwenrechten te beschermen, maakte zich zelf schuldig aan (seksuele) intimidatie. Hoe gaat het ministerie van Buitenlandse Zaken om met ambtenaren die over de schreef gaan? Een reportage van Anne de Blok en Jolien de Vries.

Helikopter neer in Afghanistan: de nasleep

maandag 15 oktober 2018, 14:27 uur

Op 10 december 2009 werd een Nederlandse legerhelikopter neergehaald door de Taliban in Afghanistan. De inzittenden overleefden allemaal, maar sommigen raakten psychisch beschadigd. Defensie heeft hen onrechtmatig behandeld, zeggen ze, en hun lezing wordt bevestigd door het gebrekkige onderzoeksrapport dat Defensie over de crash liet opstellen. Een incident, of is er meer aan de hand?

Vluchteling en gedwongen prostitué

maandag 1 oktober 2018, 11:43 uur

Er zijn in Nederland vluchtelingen die door mensenhandelaren in de illegale mannenprostitutie raken. De slachtoffers blijven zo goed als onzichtbaar. Na onderzoek in Eindhoven wordt voorzichtig duidelijk dat het om een structureel probleem gaat, met aangrijpende verhalen van slachtoffers.

In deze Reporter Podcast hoor je het vergaal van een slachtoffer, en hoe we in Nederland met deze groep vluchtelingen omgaan.

Een paardenmiddel

donderdag 13 september 2018, 17:29 uur

Vroeger waren ze nodig om het land te bewerken, nu lopen ze voor een huifkar of zie je ze bij de hippe biologische boer: trekpaarden. Deze dieren hebben nog steeds te maken met een op het oog middeleeuws gebruik, namelijk couperen. Daarmee wordt de staart afgehakt, de wond dichtgebrand, en wordt een paard een halve meter korter. Het is verboden, maar het gebruik wordt hardnekkig in stand gehouden.

#4 Zonder rode lichtjes

zondag 26 augustus 2018, 21:00 uur

Het oudste beroep ter wereld. Maar ondanks die lange geschiedenis niet overal een erkend beroep. En prostitutie is ook steeds minder zichtbaar. Het verdwijnt uit het straatbeeld. Dus zonder rode lichtjes, zonder clubs als Le Ciel Flamand of Club de Villa, en bij de sekswerker thuis.

In dit laatste deel van 'Reporter Podcast presenteert seks' nemen wij een kijkje bij de verdwijnende prostitutie.

Shownotes:
Arthouse film opgenomen in Le Ciel Flamand: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~12331103~le-ciel-flamand~.html

#3 Anoniem intiem

vrijdag 17 augustus 2018, 09:50 uur

Een verborgen wereld voor de meest intieme ontmoetingen. Mannen die op jacht zijn, terwijl thuis vrouw, kinderen en vaak een kerkgemeenschap op hen wachten. Wat is het verhaal achter de zeker tien mannenontmoetingsplekken in Gelderland?

In deze bonusaflevering van onze miniserie over seks ontmoet onderzoeksjournalist Maarten Dallinga van Omroep Gelderland drie (voormalige) bezoekers van mannenontmoetingsplekken: Ben, Johan en Wessel.

De hele vijfdelige podcastserie Anoniem Intiem kan je vinden in jouw favoriete podcastapp.

#2 Blootgesteld

zondag 12 augustus 2018, 20:00 uur

Een naaktfoto van jezelf naar iemand anders sturen is zomaar gebeurd, maar de gevolgen kunnen enorm zijn. Dat ondervond ook Chantal uit Werkendam. Er verscheen een filmpje van haar op Facebook waarna haar leven totaal veranderde. Een typisch geval van online seksueel misbruik, en dat is een groot probleem in Nederland. Jaarlijks doen 1.800 jongeren melding van dergelijk misbruik.

In deze tweede aflevering van onze miniserie over seks bespreekt verslaggever Benjamin de Bruijn met Astrid Cornelisse de problematiek van online seksueel misbruik.

#1 Een jongensding

zondag 5 augustus 2018, 20:00 uur

In dit eerste deel van onze miniserie over seks duikt verslaggever Thijs van Dorssen in de porno en de verslavende kant ervan. Van de seksuele revolutie, naar 90 dagen zonder porno, masturbatie en seks, tot de overeenkomsten tussen porno, alcohol en zelfs cocaïne. Dus heb je zin in een verzetje? Geef dan de slinger aan deze podcast.

#0 Voorspel

zondag 29 juli 2018, 20:00 uur

Heel augustus nemen Benjamin de Bruijn, Astrid Cornelisse, Thijs van Dorssen en Jolien de Vries de Reporter Podcast feed over. Zij gaan het met je hebben over seks, en de onverwachte en onbesproken kanten ervan. En dan kunnen zij de twee p's niet vermijden. Porno en prostitutie.

Twijfel over effect van hennepconvenanten

maandag 2 juli 2018, 11:36 uur

Als er hennep of harddrugs in je woning worden aangetroffen, kan de burgemeester je woning dichtspijkeren. Dat gebeurt naar schatting zo’n 1000 keer per jaar. Politie, belastingdienst, energiebedrijven en woningcorporaties trekken daarin gezamenlijk op, in zogenaamde hennepconvenanten. Maar er zijn twijfels of ze wel werken.

#MeToo Guru

vrijdag 22 juni 2018, 12:20 uur

Het boeddhisme staat in het Westen bekend als een vredelievende religie. Maar vrij van schandalen is het boeddhisme niet. Reporter Radio sprak met een Nederlandse vrouw die misbruikt werd door haar Tibetaanse leraar. Hoe handelt de boeddhistische gemeenschap in gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Op weg naar de verduurzaming van de Eredivisie

maandag 11 juni 2018, 11:08 uur

Heel Nederland moet verduurzamen, dus ook de eredivisie. Achttien clubs met een grote aanhang, en dus een grote impact. We starten met een groot onderzoek, met als doel de eredivisie ook daadwerkelijk groener dan het gras te maken. Voor de aftrap gingen we langs bij FC Groningen en Heracles, twee clubs die het pad al een tijd aan het verkennen zijn. Hoe ver zijn zij?
Ook werpen we een blik op het Amsterdam Open Air Festival. Zij zijn voorloper in de verduurzaming bij festivals in Nederland. Wat kunnen we daarvan leren?

Als een paal onder water

maandag 28 mei 2018, 13:53 uur

Naar schatting is bij 400.000 woningen sprake van wegzakkende funderingen. Op de krappe huizenmarkt worden deze problemen het liefst verzwegen, want de kosten voor een nieuwe fundering zijn gemiddeld zo'n 50.000 euro. Dit kan zo hoog oplopen dat bewoners gedwongen zijn hun huis te verkopen.

Een bittere pil

vrijdag 11 mei 2018, 10:20 uur

9 februari 2019. 100 miljoen euro. En één geval. Dat zijn de belangrijkste cijfers als het gaat om de FMD, de Falsified Medicines Directive. De ingangsdatum, de jaarlijkse kosten en het aantal keer dat er een vervalst medicijn in Nederland is gevonden. Een nieuwe peperdure wet voor het maken van medicijnen waar niemand op zat te wachten.

Onkruid vergaat niet

vrijdag 4 mei 2018, 10:52 uur

Het ligt nog steeds in de winkel: Roundup. Duizenden kankerpatiënten in de VS staan tegenover Monsanto in de rechtszaal om de onkruidverdelger te bestrijden. Want zijn zij ernstig ziek geworden door Roundup? Verslaggever Vincent Harmsen zag de slachtoffers en kopstukken hun verhaal doen in San Francisco

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1