appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Radio Cinema

Radio Cinema is dé podcast over film. Elke week gaat Pieter van der Wielen, samen met filmjournalist Maartje Willems, in gesprek over de laatste films.

Podcast afleveringen

#26 Kampeer Zomerspecial

donderdag 15 augustus 2019, 02:00 uur

Deze keer in Radio Cinema: de allerlaatste zomerspecial. Zit je in een tentje en komt het al dagen met bakken uit de hemel? Zoek wat WiFi bij het toiletgebouw en kijk een heerlijke kampeerklassieker. Bijvoorbeeld The Blair Witch Project, Wild, Moonrise Kingdom of Into the Wild.

#25 Italiaanse Nachten Zomerspecial

donderdag 25 juli 2019, 02:00 uur

Deze 25e aflevering van Radio Cinema staat helemaal in het teken van de Italiaanse nacht. Vier oude en moderne klassiekers passeren de revue: La Notte, Roman Holiday, La Grande Bellezza en Call Me By Your Name.

#24: Waterpret zomerspecial

donderdag 18 juli 2019, 02:00 uur

Het is zomer en tijd voor een special! Pieter en Maartje bespreken vier zomerse klassiekers die zich in en rond het water afspelen: La Piscine, Swimming Pool, Jaws en The Swimmer.

#23 Funan, The Little Comrade

donderdag 11 juli 2019, 02:15 uur

Deze keer bespreken Pieter en Maartje de animatiefilm 'Funan,' en praten ze met journalist Anna Lillioja over 'The Little Comrade'.

#22 Le Jeune Ahmed, El Reino

donderdag 4 juli 2019, 02:15 uur

Deze keer praten Maartje en Pieter over de nieuwe film van Jean-Pierre en Luc Dardenne: Le Jeune Ahmed, en de politieke thriller El Reino.

#21 Yesterday, The Good Terrorist

donderdag 27 juni 2019, 02:03 uur

Deze keer bespreken Maartje en Pieter de 'what if' Beatles film 'Yesterday' met muziekjournalist Klaas Knooihuizen. Daarna nemen ze de documentaire 'The Good Terrorist' onder de loep waarin ex-leden van de Hofstadgroep worden gevolgd.

#20 Der Goldene Handschuh, Untouchable

donderdag 20 juni 2019, 02:05 uur

Deze keer bespreken Maartje en Pieter de zeer plastische Duitse horrorfilm Der Goldene Handschuh met Vincent Hoberg, en de film over het de zaak Weinstein: Untouchable.

#19 The biggest little farm, Yuli

donderdag 13 juni 2019, 02:00 uur

Deze editie van Radio Cinema bespreken filmredacteur Maartje Willems en Pieter van der Wielen samen met journalist Katja Keuchenius de film 'The biggest little farm'. Daarna komt dansdrama Yuli aan bod, waar hoofdredacteur van Dans Magazine Joost Groenteboer over meepraat.

#18 Mug, Rocketman

woensdag 5 juni 2019, 02:00 uur

In deze afleveringen bespreken Pieter en Maartje de Poolse film 'Mug' met fotograaf en filmmaker Verena Blok, en schuift Gerhard Busch aan om het over de Elton John biopic 'Rocketman' te hebben.

#17 Cannes Special

donderdag 30 mei 2019, 02:00 uur

Deze keer een uur lang Cannes, waarin we alle kanten van Cannes bekijken.
Zo zijn we op de rode loper bij Dolor y Gloria, de nieuwe film van Almodovar.
We spreken René Mioch die al bijna 40 jaar bij het meubilair van Cannes hoort.
Pieter en Maartje bezoeken films, nemen een kijkje op de markt van Cannes, en gaan op pad met Dave Schram en Maria Peters die de buitenlandse rechten van hun film ‘De Dirigent’ proberen te verkopen.

#16 Cannes, Rafiki, Aladdin

donderdag 23 mei 2019, 02:00 uur

Deze keer een speciale uitzending vanaf het filmfestival in Cannes! Maartje en Pieter bespreken met journalist Gerhard Busch de toppers van het festival én twee films die nu in de bioscoop draaien: Rafiki en Aladdin.

#15, Three Identical Strangers, Shadow

donderdag 16 mei 2019, 09:06 uur

Deze keer praten Maartje en Pieter met filosoof Stine Jensen over de bizarre documentaire 'Three Identical Strangers,' en met Chinese film- en cultuurkenner Anne Sytske Keijser over de Chinese film 'Shadow.'

#14 Les Invisibles, Coureur

donderdag 9 mei 2019, 02:01 uur

Deze aflevering bespreken Maartje Willems en Pieter van der Wielen de Franse komedie Les Invisibles. Daarna schuift sportverslaggever Gio Lippens aan om de Belgische wielren-film 'Coureur' te bespreken.

#13 Hotel Mumbai, Avengers: Endgame

donderdag 2 mei 2019, 02:00 uur

In deze aflevering bespreken Maartje Willems en Pieter van der Wielen de film Hotel Mumbai met crisis-expert Eelco Dykstra. Daarna is het de beurt aan de Marvel film die alle Marvel films moet eindigen: Avengers Endgame.

#12 Western Arabs, Grass is Greener

donderdag 25 april 2019, 02:00 uur

Radio cinema is een wekelijkse podcast over film. Deze aflevering spreken filmjournalist Maartje Willems, Pieter van der Wielen en documentairemaker Sakir Khader over de documentaire Western Arabs. In de documentaire volgt de Deense filmmaker Omar Shargawi zijn familie twaalf jaar lang met een camera. Hij is het kind van een Deense moeder en een heel gesloten Palestijnse vader, die hij nooit echt heeft leren kennen. Met het maken van de film hoopt hij zijn vader beter te leren kennen. Ook wordt de documentaire Grass is Greener besproken met rapper Beckie. De film gaat over wiet en de Amerikaanse hiphopcultuur. In de film gaat de Amerikaanse hiphoplegende Fab 5 Freddy in gesprek met hiphoppers als Snoop Dogg en Cypris Hill.

#11 Leto, Bunuel in the labyrinth of the turtles

donderdag 18 april 2019, 02:00 uur

In deze aflevering van Radio Cinema bespreken Pieter van der Wielen en Maartje Willems met schrijver en columnist Jerry Goossens de Russische punk-rockfilm Leto over de underground muziekscene in Leningrad in de zomer van 1981. En met VPRO-Cinema-journalist Gerhard Bush praten over 'Bunuel in the labyrinth of the turtles', over de documentaire die de Spaanse filmmaker Luis Buñuel in 1932 maakte over Las Hurdes, een afgelegen gebied vol bittere armoe.

#10 La Grand Bain, They Shall Not Grow Old

donderdag 11 april 2019, 02:00 uur

Deze week in Radio Cinema praten Maartje en Pieter met hoofdredacteur van het tijdschrift Zin, Nathan Vos, over de Franse bioscoophit 'La Grand Bain.' Daarna schuift Gerhard Busch aan om het te hebben over de WOI documentaire van Peter Jackson: They Shall Not Grow Old.

#9: Grâce à Dieu, Gloria Bell

donderdag 4 april 2019, 02:01 uur

Deze keer bespreken Maartje en Pieter de nieuwe film van François Ozon: Grâce à Dieu, over de misbruik van kinderen in de Katholieke kerk. Deze film bespreken ze met journalist Robert Chesal die in Nederland veel publiceerde over dit onderwerp. In 2013 maakte de Chileense regisseur Sebastián Lelio de film 'Gloria.' Nu komt hij met een bijna shot-voor-shot remake, in het Engels: Gloria Bell. Die remake bespreken Pieter en Maartje met journalist Daan Borrel.

#8 Dumbo, Ash is Purest White

donderdag 28 maart 2019, 02:00 uur

Deze keer praten Pieter en Maartje met circusdirecteur Kevin van Geet over 'Dumbo,' de Disney klassieker opnieuw tot leven geroepen door Tim Burton. Daarna gaan ze in gesprek met Gerhard Busch van VPRO Cinema over de Chinese film 'Ash is the Purest White.'

#7 Us, Lazarro Felice

donderdag 21 maart 2019, 02:00 uur

Deze keer gaan Pieter en Maartje in gesprek met regisseur David-Jan Bronsgeest over de horrorfilm 'Us'. Daarna spreken ze priester Antoine Bodar over het fabelachtige 'Lazzaro Felice'.

#6 Arctic, Another Day of Life

donderdag 14 maart 2019, 02:00 uur

Deze aflevering praten Pieter en Maartje met schrijver van reisverhalen Lieve Joris over de film 'Another Day of Life,' en met klimaatjournalist en poolreiziger Bernice Notenboom over 'Arctic.'

#5 Pájaros de Verano, The Front Runner

donderdag 7 maart 2019, 02:00 uur

Radio Cinema is dé podcast over film. Deze week praten Pieter van der Wielen en Maartje Willems met trompettiste Maite Hontelé over de Colombiaanse
film Pájaros de verano. VPRO-journalist Gerhard
Busch, die met regisseur Jason Reitman heeft gepraat, schuift aan om het te hebben over over diens politieke film The Front Runner.

#4 Vice, Ray & Liz

donderdag 28 februari 2019, 02:00 uur

Radio Cinema is dé podcast over film. Deze week praten Pieter van der Wielen en Maartje Willems met filmmaker Eddy Terstall over Vice: een portret van Dick Cheney. En ze praten met Gerhard Busch van VPRO Cinema over Ray & Liz.

#3 Eighth Grade, De Oscars

donderdag 21 februari 2019, 02:00 uur

Deze week hebben we het over de film 'Eighth Grade'. Een tienerfilm over het leven van de 14-jarige Kayla, een jaar voordat ze naar high school gaat. Ook hebben we het over de Oscars die 24 februari worden uitgereikt. Je hoort Pieter van der Wielen en filmjournalisten Maartje Willems en Gerhard Busch.

#2 If Beale Street Could Talk, Velvet Buzzsaw

donderdag 14 februari 2019, 03:00 uur

Deze week praten Pieter van der Wielen en Maartje Willems met acteur André Dongelmans over 'If Beale Street Could Talk, en gaan ze in gesprek met kunstverzamelaar en uitgever Oscar van Gelderen over de Netflix film 'Velvet Buzzsaw'.

#1 Green Book, At Eternity’s Gate

woensdag 6 februari 2019, 16:54 uur

Deze week praten zij met journalist Carol Rock over Green Book, een feelgoodfilm met Mahershala Ali in de hoofdrol die kans maakt op vijf Oscars, waaronder Beste Film. Én ze gaan in gesprek met Gerhard Busch van VPRO Cinema over At Eternity’s Gate, waarvoor acteur Willem Dafoe in de huid van Vincent van Gogh kroop.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1