OVT Fragmenten podcast
VPRO

#946 - Het Spoor Terug, Bloody Sunday in Roermond #1 Ratatata in Roermond

  1. Podcastschevron right
  2. OVT Fragmenten ...chevron right
  3. #946 - Het Spoor Terug, Bloody Sunday in Roermond #1 Ratatata in Roermond

zo 26 december 2021

In 1990 vond een IRA-aanslag in Roermond plaats, een nooit opgehelderde vergismoord waarbij twee jonge Australische toeristen midden op de Markt werden doodgeschoten. Vier verdachten werden aangehouden, maar ondanks overweldigend bewijs ook weer vrijgesproken. De Limburgse podcastmaker Frans Pollux spreekt betrokkenen van toen, brengt de verdachten in beeld en duikt in de rafelranden van het verhaal.


Bloody Sunday in Roermond is een productie van de VPRO en De Limburger, in samenwerking met filmproducent (Pupkin) Pieter Kuijpers van The Spectacular. De podcastserie bestaat uit vier afleveringen. Deze zijn wekelijks te horen in OVT vanaf zondag 26 december op NPOradio1 en in de OVT-podcast en te vinden in uw favoriete podcastapp.


Aflevering 1: De aanslag. Van verschillende ooggetuigen en met archiefmateriaal horen we gedetailleerd wat er op die zondagavond in Roermond gebeurde. Voor de ooggetuigenverslagen brengen de aanslag van toen naar vandaag - zij lopen nog steeds rond met wat ze die avond hebben meegemaakt. En we maken kennis met onderzoeksjournalist Paul van Gageldonk van dagblad De Limburger, schrijver van het boek over de aanslag, De IRA in Limburg.