appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

OVT Fragmenten podcast

Fragmenten uit OVT, het programma over de onvoltooid verleden tijd, met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.

Podcast afleveringen

Een documentaire van René Oomen Van eind 1914 tot maart 1917 stond op het eiland Urk in de Zuiderzee een barak omheind met prikkeldraad. Het was een interneringskamp voor Belgische en Engelse officieren die vanuit het front de grens van het neutrale Nederland waren over gekomen om uit handen van de Duitsers te blijven. Volgens het Vredesverdrag van 1907 was Nederland verplicht om deze officieren vast te houden tot het einde van de oorlog. Daar zaten de officieren dan opeens, gestrand op een eilandje in Nederland. Al snel maakte de dagelijkse verveling plaats voor één overheersende gedachte: ontsnappen! Over hetzelfde onderwerp verschijnt op 23 april bij uitgeverij Atlas Contact het boek Duivelseiland. Een interneringskamp, het eiland Urk en de Eerste Wereldoorlog van Mandy van Dijk.

Rode hakken op de Dam tegen femicide

zondag 18 april 2021, 08:00 uur

Zeventig paar rode hakschoenen stonden vorige week op de Dam in Amsterdam. Demonstranten hadden de schoenen daar neergezet om te protesteren tegen 'femicide' in Nederland en daarbuiten. Directe aanleiding was de terugtrekking van Turkije uit het Verdrag van Istanbul, dat geweld tegen vrouwen bestrijdt. Wat is femicide, en waar komt die term vandaan? We praten erover met Willemijn Krebbekx, hoofd onderzoek bij Atria, kenniscentrum voor vrouwenemancipatie.

Deze week maakte President Biden bekend dat hij de Amerikaanse troepen definitief uit Afghanistan terugtrekt. Hij verbond een betekenisvolle deadline aan deze belofte: 11 september. Precies 20 jaar na 9/11 moet de langste oorlog waar Amerika ooit in verwikkeld was voorbij zijn. Gaat het Biden lukken om de ‘Forever War’ te beëindigen? En wat betekent deze beslissing voor Afghanistan? We bespreken het met Bette Dam, journalist en Afghanistankenner.

'De overheid pakt ons onze vrijheid af.' Er is geen demonstratie tegen het coronabeleid of deze kreet is te horen. Want, vrijheid, dat betekent toch dat je kunt doen en laten wat je wilt, en dat niemand zich met je bemoeit? Dat is wel een heel beperkte opvatting van vrijheid, waarin bovendien wordt vergeten dat er in de westerse traditie ook heel anders over vrijheid is gedacht. Zo betoogt hoogleraar moderne politieke geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht, Annelien de Dijn. De historica schreef Vrijheid. Een woelige geschiedenis, en is te gast.

Psychedelica terug als medicijn

zondag 18 april 2021, 08:00 uur

Vorige week is voor het eerst in Europa de psychedelische drug MDMA gebruikt voor een traumabehandeling. Psychedelische drugs als medicijn tegen psychische klachten? Het lijkt een gekke combinatie, maar de medische wereld loopt er weer warm voor. Nu maakt het ook een opmars in Nederland. Neurowetenschapper Michiel van Elk kreeg vorig jaar een grote beurs om onderzoek te gaan doen naar de effecten van deze drugs op het brein. Hij is te gast om te vertellen over deze comeback van de psychedelica in de medische wetenschap.

Edwin Klijn en Robin te Slaa over 'De NSB'

zondag 18 april 2021, 08:00 uur

Historici Edwin Klijn en Robin te Slaa vertellen, naar aanleiding van het verschijnen van het tweede deel van hun monumentale geschiedschrijving van de NSB, over hoe die partij tussen 1936 en 1940 veranderde. Hoewel de NSB zich in het begin vooral aan het Italiaanse fascisme spiegelde, veranderde dat vanaf 1936 snel. Algauw werd de NSB een op Duitse leest geschoeide nazipartij. Partijleider Mussert begon te dromen van een fascistisch Europa, waarbij hij de leiding zou krijgen over een ‘groot Nederland’.

Een gouden parade van mummies

zondag 11 april 2021, 08:00 uur

Een wel heel merkwaardige stoet trok afgelopen zaterdag door de straten van Caïro. Maar liefst 22 mummies werden in gouden, rijk gedecoreerde praalwagens naar een nieuw museum overgebracht. De stoet trok veel bekijks, niet alleen in Caïro, maar ook internationaal. Waarom was alles uit de kast gehaald? Te gast is egyptoloog Daniel Soliman om te vertellen over deze verhuizing, waarbij niets aan het toeval werd overgelaten.

Giallo is de naam van het nu weer mateloos populaire Italiaanse B-filmgenre, dat in de jaren 70 opkwam. De kernwoorden zijn bloed, seks, provocatie en sensatie. Recent verscheen er een nieuw boek over het genre, getiteld Gelb wie die Nacht van Christian Kessler.Arthur Weststeijn, historicus en stiekeme liefhebber van het genre is te gast over de herkomst en de opmars van het genre.

Levensliedzangeres Hajja Hamdaouia overleden

zondag 11 april 2021, 08:00 uur

De Marokkaanse zangeres Hajja Hamdaouia stierf afgelopen week, 91 jaar oud en net een jaar met pensioen, zoals ze zelf zei. Ze werd de zangeres van de drie koningen genoemd, maar was vooral toch de zangeres van het volk en van het levenslied. Wie was deze vrouw waarmee generaties opgroeiden en die zowel in de koloniale als postkoloniale tijd haar eigenzinnige smartlappen zong? Historica Nadia Bouras hoorde bij haar thuis de liedjes van Hajja op cassette, en is te gast.

Prins Philip overleden

zondag 11 april 2021, 08:00 uur

'Waar heb je dat hoofddeksel vandaan?' Zo zou hij tegen zijn vrouw, Queen Elisabeth, hebben gezegd tijdens haar kroning in 1952. Prins Philip overleed deze week, 99 jaar oud. Om de betekenis van de man achter de koningin te duiden, is journalist en voormalig Engelandcorrespondent Hieke Jippes te gast.

'Sofa gate' en het ‘proletenprotocol’

zondag 11 april 2021, 08:00 uur

De Turkse president Erdogan heeft in Ankara de Europese Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen ernstig voor het blok gezet. Erdogan had een topoverleg over de relatie tussen Brussel en Ankara met Von der Leyen en de Europese Raadspresident Charles Michel. Er stonden twee stoelen klaar, waarna er een vreemdsoortige stoelendans plaatsvond. Von der Leyen eindigde op de bank op de tweede rang. Te gast is protocolkenner Henrik de Groot over andere pijnlijke voorbeelden van apenrotsengedrag tijdens diplomatieke ontmoetingen; oftewel het ‘proletenprotocol’ zoals hij het noemt.

Een documentaire van Michal Citroen De oorlog was niet voor iedereen in mei 1945 afgelopen. Voor veel joden die uit de kampen en onderduik terugkwamen, begon toen pas een groot deel van de ellende. In een tweedelige serie van het Spoor Terug laat Michal Citroen ooggetuigen van deze pijnlijke nasleep van de oorlog aan het woord. Gegrepen uit de nieuwste en uitgebreide versie van haar gelijknamige boek U wordt door niemand verwacht en de eerdere radioserie. Deze week deel 2: Thuis komen en weer verder.

Wie was de Canadese soldaat H.W.R.?

zondag 4 april 2021, 08:00 uur

'H.W.R. Toronto. Canada.' vond journalist Ernst Arbouw, in een boom gekrast. Hij ging op onderzoek uit, en volgde het spoor van deze geheimzinnige initalen. H.W.R. bleek een van de duizenden Canadese soldaten die Nederland hielpen bevrijden. Wie waren de duizenden jongens als H.W.R. die in 1945 zo vrolijk met vlaggetjes werden toegewapperd? Was de bevrijding van Nederland voor hen wel zo'n feest? Daarover schreef Ernst Arbouw het boek H.W.R. was hier, en vertelt over zijn duizelingwekkende zoektocht naar deze anonieme soldaat.

Afgelopen week bleek dat streng gereformeerden in onder andere Krimpen en Urk massaal de coronaregels overtraden bij het zondagse kerkbezoek. Toen journalisten daarvan verslag deden, werden ze fysiek aangevallen. Het Urkse kerkbestuur vergeleek de journalisten vervolgens met terroristen en SS’ers. Wij vroegen ons af hoe de doorgaans gezagsgetrouwe refo’s hun heftige coronaverzet rechtvaardigen. Te gast hierover is religiewetenschapper Ernst van den Hemel, auteur van het boek Calvinisme en politiek: tussen verzet en berusting.

Het geheim van de Matthäus

zondag 4 april 2021, 08:00 uur

Het is het meest vaderlandse muziekstuk van Duitse makelij: de Matthäus-Passion. Er zouden deze week 354 uitvoeringen van gegeven worden, in ongeveer elke kerk en muziekzaal die Nederland rijk is. We behelpen ons nu met livestreams, en met de troostrijke gedachte dat de Matthäus, zoals uitgevoerd in de Grote Kerk in Naarden, dit jaar is uitgeroepen tot Immaterieel Nederlands Erfgoed. Maar wat is het geheim van de passie die Nederland zich zogezegd toegeëigend heeft?Govert Jan Bach, theoloog en psycholoog, maakte een luister-cd-boek over de Johannes en de Matthäus-Passion en stelde de zogeheten Grote Bach Atlas samen. De auteur is te gast.

Een documentaire van Michal Citroen De oorlog was niet voor iedereen in mei 1945 afgelopen. Voor veel joden die uit de kampen en onderduik terugkwamen, begon toen pas een groot deel van de ellende. In een tweedelige serie van het Spoor Terug laat Michal Citroen ooggetuigen van deze pijnlijke nasleep van de oorlog aan het woord. Gegrepen uit de nieuwste en uitgebreide versie van haar gelijknamige boek U wordt door niemand verwacht en een eerdere radioserie. Deze week deel 1: de bevrijding en terugkeer naar huis.

Roofkunst eindelijk terug?

zondag 4 april 2021, 08:00 uur

Britse soldaten plunderden in 1897 het paleis van de koning van het voormalige Koninkrijk Benin. Nu ligt de buit van destijds in musea door heel Europa. Waaronder Nederland. Nigeria wil het kostbare erfgoed al heel lang terug. En daar lijkt het nu van te gaan komen. In Duitsland is deze week de wens uitgesproken om hun deel van de roofkunst uit Nigeria terug te geven. Ook Nederlandse onderzoekers pleiten voor teruggave, maar uiteindelijk gaat de minister daarover. Het roofgoed is immers voor het grootste deel staatseigendom.Femke van Zeijl volgt deze zaak al heel lang vanuit Nigeria en geeft commentaar op de huidige ontwikkelingen.

Zonnekoning Rutte blijft op de troon

zondag 4 april 2021, 08:00 uur

Heel even leek het afgelopen donderdag een heus koningsdrama te worden. Maar uiteindelijk liet de Kamer Mark Rutte in leven. Er werd gesproken over de arrogantie van de macht, over oude machtspolitiek, en toch mocht 'de Zonnekoning', zoals Lilianne Ploumen hem noemde, aan het eind van de rit op de troon blijven zitten. ‘De koning is dood, leve de koning’, daar kwam het uiteindelijk op neer. Henk te Velde, politieke historicus en hoogleraar vaderlandse geschiedenis in Leiden, komt praten over de lijdensweg van Rutte en het parlement.

Het Spoor Terug: 'Tijd zal ons leren'

zondag 28 maart 2021, 08:00 uur

Een documentaire van Maartje Duin en Wederik de Backer ‘Het waren de kolonisten die de geschiedenis schreven, niet de verzetsstrijders’, weet Romana Vrede. Dat moet anders. In Tijd zal ons leren gaat de acteur en theatermaker samen met muzikant en performance artist OTION op zoek naar de onbekende, bijna-vergeten en verzwegen geschiedenis van ruim honderd zwarte, bruine en witte verzetsstrijders ten tijde van de transatlantische en de Indische slavernij. Tijd zal ons leren is een productie van Romana Vrede en OTION voor het Nationale Theater. Klik hier om op de hoogte te blijven van dit stuk. Voor deze radiodocumentaire liep Maartje Duin mee met het repetitieproces.

De heilige Maria in de Koude Oorlog

zondag 28 maart 2021, 08:00 uur

De taal en de tijden waren geharnast, want met het communistische gevaar viel niet te spotten. Het was 1949 en de paus riep op tot een katholieke Wereldkruistocht. Uit naam van Moeder Maria en het vrije Westen. Ook in Nederland vond de oproep gehoor. Bij het Marialegioen, en bij een bijna vergeten pater die naar Sovjetmodel een vijfjarenplan ontwikkelde om met Maria het Russische 'Rijk van het kwaad' te lijf te gaan. Historicus Peter Jan Margry, samensteller van het boek Cold War Mary: Ideologies, Politics, and Marian Devotional Culture, komt praten over Maria en de pater in de Koude Oorlog.

Waarom LHBT’ers tegen het homohuwelijk waren

zondag 28 maart 2021, 08:00 uur

Deze week is het 20 jaar geleden dat het burgerlijk huwelijk opengesteld werd voor koppels van het gelijke geslacht - en er naast het heterohuwelijk dus ook een homohuwelijk kwam. Een belangrijke mijlpaal in de strijd voor LHBT-rechten in Nederland en wereldwijd. En toch, niet iedereen uit de LHBT-gemeenschap was indertijd enthousiast over het homohuwelijk.Willemien Ruygrok, in de jaren ’80 en ’90 actief bij COC, vond het ‘een slecht contract’. En schrijver Stephan Sanders vond het een hyperburgerlijk instituut dat de inherent rebelse homo niet paste. Ze zijn te gast over hun ideeën toen en nu.

Mohammed uit De Hel van Dante verbannen

zondag 28 maart 2021, 08:00 uur

Mohammed is uit een nieuwe Dante-vertaling geschrapt. Oorspronkelijk komt de ik-figuur in de Goddelijke Komedie op zijn tocht door de Hel onder andere een zwaar gestrafte Mohammed tegen. De uitgever heeft de passage nu weggelaten omdat het boek anders 'onnodig kwetsend zou kunnen zijn'. Overbodige zelfcensuur? Volgens historicus Farah Bazzi van de Universiteit van Stanford getuigt de beslissing om Mohammed te schrappen vooral van een fundamenteel gebrek aan begrip van de mediterraanse Middeleeuwen, die veel islamitischer waren dan we ons lijken te herinneren.

Historische boeken met Bart Funnekotter

zondag 28 maart 2021, 08:00 uur

Historicus Bart Funnekotter bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal:Churchill en de Blitz van Erik Larson. Pater familias. Het verhaal van mijn familie en de gangsters van Russell Shorto. Belaagd paradijs. Een geschiedenis van Georgië van Marc Jansen. De Friezen. Een geschiedenis van Flip van Doorn. Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.

De NFT: bubbel of blijvertje?

zondag 28 maart 2021, 08:00 uur

Een spook waart door de kunstwereld, en wel die van de NFT, de ‘Non-Fungible Token’. Kortweg een digitaal eigendomsbewijs van een digitaal kunstwerk, dat voor miljoenen euro’s verkocht kan worden. Met als voorlopig hoogtepunt het digitale kunstwerk Everydays: The First 5000 Days van de kunstenaar Beeple, dat onlangs voor 69 miljoen dollar verkocht werd door veilinghuis Christie's. Zorgt dit voor een revolutie in de kunstwereld, of is het gewoon een opgeklopte hype? Kunstsocioloog Olav Velthuis doet onderzoek naar geld in de kunstwereld, en vertelt ons of de NFT een bubbel of blijvertje is.

Het turbulente leven van Billie Holiday

zondag 21 maart 2021, 09:00 uur

Recent verschenen er twee nieuwe films over het turbulente leven van jazz-legende Billie Holiday (1915-1959); een documentaire en een biopic. Waarom spreekt zij nog altijd zo tot de verbeelding? En hoe moeten we kijken naar de vrouw die ten onder ging aan verslavingen en verkeerde mannen maar tegelijkertijd zo krachtig en getalenteerd was? Te gast is zangeres Denise Jannah, die de documentaire Billie bekeek.

Oorlog om de Commune van Parijs

zondag 21 maart 2021, 09:00 uur

De Commune van Parijs - de arbeidersopstand met arbeiderszelfbestuur en arbeidersterreur uit 1871 - werd deze week grootscheeps in Parijs herdacht. Door de burgemeester, door linkse partijen en door de gele hesjes-beweging. Maar vond de Commune nou de basisdemocratie uit of stond ze aan de wieg van het linkse terrorisme? Historicus en schrijver van een standaardwerk over de Commune van Parijs, Dennis Bos, is te gast.

Dode Zeerol-snippers gevonden in Horrorgrot

zondag 21 maart 2021, 09:00 uur

Nieuws in archeologenland: in Israël zijn snippers gevonden van een Dode Zee-rol. Dit is de eerste keer sinds zestig jaar dat er nieuwe stukken van deze oudste Bijbelhandschriften opduiken die niet vervalst lijken te zijn. Spannend detail is dat ze gevonden werden in de zogenoemde Horror- of Gruwelgrot, die zijn naam dankt aan het feit dat het een massagraf is. Wat staat er op deze snippers geschreven? En waarom doen die Dode Zee-rollen ertoe? Bart Funnekotter, wetenschapsjournalist bij NRC en onze vaste archeologieduider, vertelt.

Geen katholieke zegen voor homo-relaties

zondag 21 maart 2021, 09:00 uur

Katholieke priesters mogen relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet zegenen. Dat heeft het Vaticaan afgelopen maandag laten weten in een verklaring, die ook door paus Franciscus is goedgekeurd. Te gast is socioloog David Bos om te vertellen over de bijzondere manier waarop de katholieke kerk zich naar homo-relaties opgestelt. Vroeger konden homo-stellen hun relatie met behulp van creatieve oplossingen nog wel laten zegenen. Is de verklaring van het Vaticaan nu een conservatieve breuk met het verleden?

Maandag 22 maart is het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot ontsnapte uit Slot Loevestein, verstopt in een boekenkist. Met dit jubileum start het 'Hugo-de-Groot-jaar’, met allerlei festiviteiten. Zo schreef Arnout van Cruyningen het boek De boekenkist van Hugo de Groot, de ontsnapping van Europa’s grootste rechtsgeleerde. Hij komt vertellen over waarom we De Groot blijven herdenken.

Agressieve anti-abortusdemonstranten

zondag 21 maart 2021, 09:00 uur

De anti-abortusbeweging lijkt terug van weg geweest: ‘Hoeveel heb je er vandaag gedood?’, roepen anti-abortusbetogers tegen artsen. Bij de klinieken hangen waarschuwingsbordjes: ‘let op agressieve demonstranten’. Tegelijkertijd zeggen de demonstranten er vooral te zijn om het kind te beschermen en de vrouw te behoeden voor een misstap. Wie en wat zitten er achter de beschermers van het ongeboren leven?Romy van der Burgh is te gast. Zij maakte voor onderzoeksplatform Investico een podcast over de moderne anti-abortuslobby.

Geen Afro-Nederlanders in het parlement

zondag 14 maart 2021, 09:00 uur

De afgelopen vier jaar zaten precies 0 (nul) zwarte mensen in de Tweede Kamer. Terwijl er volop gedebatteerd wordt over institutioneel racisme, het slavernijverleden en gelijke kansen, waren mensen met een Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse achtergrond afwezig in de Kamer. We praten hierover met oud-Kamerleden John Leerdam en Hubert Fermina, en met Fatihya Abdi, die nu op de kandidatenlijst staat en actievoert voor meer kleur in het parlement.

The ‘Compact Cassette’. Zo werd het cassettebandje genoemd toen het in de vroege jaren ’60 bij het publiek werd geïntroduceerd. Het cassettebandje is een Nederlandse uitvinding van Lou Ottens dat verder werd ontwikkeld bij Philips. Ottens overleed deze week. Als eerbetoon aan Ottens en zijn uitvinding een gesprek met Arjan Spies, gitarist en zanger bij The Kik, die zo verliefd is op het cassettebandje dat hij er nog altijd mee opneemt.

10 jaar Mark Rutte

zondag 14 maart 2021, 09:00 uur

Na ruim tien jaar Rutte en met de verkiezingen voor de deur, is het tijd om onze premier eens onder de loep te nemen. Hoe werd Mark van 'stuiterbal tot staatsman' gemaakt, en wat was daarvoor nodig? Met theatermaker en politiek historicus Eveline van Rijswijk bespreken we de boeken die de afgelopen tijd over de VVD-voorman verschenen, zijn leiderschap en zijn werdegang. Hoogleraar Nederlandse politieke geschiedenis Henk te Velde publiceert deze week het boek Slotakkoorden over bijzondere exits uit de politiek. Met Te Velde bespreken we Rutte's historische inspiraties en de vraag: is het niet tijd voor Rutte's exit?

Erasmus in een bloemetjeshemd

zondag 14 maart 2021, 09:00 uur

De humanist Erasmus is niet weg te denken uit de canon. Een kritische geest, een man met humor, een toonbeeld van verdraagzaamheid. Zo iemand bombarderen we graag tot vaderlandse geschiedenis. Op de kaft van de biografie Erasmus: dwarsdenker stak Sandra Langereis Erasmus in een vrolijk bloemetjeshemd dat hij -volgens Langereis- fantastisch had gevonden als het in de tijd in zijn kast had gehangen. In de uitzending vertelt ze dat hij niet het bordkartonnen figuur is dat we later van hem maakten, maar een omstreden man.

Er zit weer toekomst in kernenergie

zondag 7 maart 2021, 09:00 uur

Na grote weerstand uit Groningen kwam Mark Rutte er snel op terug dat hij de Eemshaven voor een nieuwe kerncentrale op het oog had. Maar dat hij kerncentrales wil bouwen, daar blijft hij bij. De VVD is niet de enige partij die weer toekomst in kernenergie ziet. Zijn we niet meer bang voor een grote kernramp zoals in Fukushima? Energiedeskundige Wim Turkenburg is te gast om te vertellen over ons schommelende atoomenthousiasme door de geschiedenis heen. Waarom keert de toekomstbelofte van kernenergie steeds weer terug?

Rechts-populisten als de nieuwe kruisvaarders

zondag 7 maart 2021, 09:00 uur

Rechts-populisten als Thierry Baudet spelen leentjebuur bij het christendom voor hun evangelie van 'eigen volk eerst'. Dit is niet de eerste keer in de geschiedenis dat rechts-populisten inspiratie uit het christendom halen. Hoe hebben zij de fundamentalistische schatkamer van Veluwedominees leeg geroofd? Politicoloog en onderzoeksjournalist Sander Rietveld - zelf opgegroeid in de Bible Belt- schreef Nieuwe kruisvaarders. De heilige alliantie tussen orthodoxe christenen en radicaal-rechtse populisten. De auteur is te gast.

De ruimte als het nieuwe Wilde Westen

zondag 7 maart 2021, 09:00 uur

Naar aanleiding van de recente euforie over maar liefst drie geslaagde Marsmissies, van Amerika, China en de Verenigde Arabische Emiraten, klinkt er nu ook een waarschuwend geluid: “Er dreigt een nieuwe soort goldrush in de ruimte, en als er geen regelgeving komt, dan gaat dat leiden tot wildwesttaferelen, waarbij het recht van de sterkste geldt”. Zo betoogt advocaat Florentine Vos. Ze stelt dat het ruimteverdrag uit 1967 niet meer voldoet en het hoog tijd wordt voor nieuwe regelgeving.

Kind en kolonialisme

zondag 7 maart 2021, 09:00 uur

Als we het hebben over het leed dat kolonialisme heeft veroorzaakt, dan verwijzen we meestal naar hard oorlogsgeweld. Maar er was ook zoiets als ‘zacht’ geweld, betogen historici in een recent verschenen academisch tijdschrift van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap, wat niet minder verschrikkelijk was. Dat zacht geweld betrof het hardhandige ‘beschavingsoffensief’ dat op kinderen in de koloniën werd losgelaten. Een gesprek over de koloniale kijk op het kind, met historici Geertje Mak, Maaike Derksen, en Chiara Candaele.

De enige profvoetballer die een WK boycot

zondag 7 maart 2021, 09:00 uur

Het WK voetbal in Qatar moet geboycot worden. Daar riepen enkele politici al toe op, nadat bekend werd dat meer dan 6000 arbeiders door uitbuiting omkwamen bij de bouw van de voetbalstadions. Al eerder werd opgeroepen tot een boycot van een WK, namelijk in 1978 toen het WK plaatsvond in Argentinië, dat in die tijd een dictatuur was.Oeki Hoekema was toen de enige profvoetballer die opriep tot een boycot. Met hem en sportprotest-historicus Paul Reef praten we over de WK’s van ’78 en nu.

Gamen als geschiedenisles

zondag 28 februari 2021, 09:00 uur

De Tweede Wereldoorlog is niet alleen een inspiratie voor veel speelfilms en romans, maar ook voor games. Wat voor beeld krijg je daarin voorgeschoteld over die oorlog? Zouden die games ook op een of andere manier bruikbaar zijn in het geschiedenisonderwijs? De Belgische historicus Pieter van den Heede onderzocht het en promoveerde onlangs in Rotterdam op het resultaat van dat onderzoek, getiteld: ‘Omgaan met de Tweede Wereldoorlog via gaming’. Van den Heede is te gast.

Op 28 februari 1986 veroorzaakte het nieuws uit Zweden een schokgolf door de hele wereld: de Zweedse premier Olof Palme was vermoord. Hoe kon zoiets gebeuren in het veilige en sociale Zweden? De moordzaak sleepte zich voort. Een voedingsbodem voor de wildste theorieën over wie de dader kon zijn. Dan, in de aanloop naar de bekendmaking van de dader in 2020, raakt ook de Zweedse Signe Zeilich-Jensen in de complottheorieën verzeild. In april ontvangt een bericht van een onbekende man: jouw vader is de moordenaar. Samen met haar man ging ze op onderzoek uit en maakte er de documentaire Palme, pappa en ik over. De filmmaakster is te gast.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1