NOS op 3 Tech Podcast
NOS

Hoe de eerste hulp dicht moest na kapotte server & spionage-operatie van de eeuw

  1. Podcastschevron right
  2. NOS op 3 Tech P ...chevron right
  3. Hoe de eerste hulp dicht moest na kapotte server & spionage-operatie van de eeuw

do 13 februari 2020

> 01:26 Een goed functionerend computersysteem is in een ziekenhuis van levensbelang. Hoe goed zijn ziekenhuizen in Nederland voorbereid op storingen en hack-aanvallen? Slecht, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Joost Schellevis legt de pijnpunten met z’n techmes bloot.

>13:38 Het coronavirus houdt de wereld in z’n greep. Ook de impact op de techindustrie is groot. Zo gaat 's werelds grootste telecombeurs Mobile World Congress dit jaar niet door. Nando Kasteleijn schetst hoe ze tot deze drastische beslissing zijn gekomen.

> 24:55 Het wordt de Inlichtingen-coupe van de eeuw genoemd: Operation Rubicon. Een spionage-operatie waarbij de Amerikaanse en Duitse Inlichtingendiensten tientallen jaren mee konden lezen met versleutelde berichten van andere landen. Filip Dujić decodeert deze internationale techthriller.

>38:32 Techtips: podcast WeCrashed, podcast In the Dark en de social media app Botnet.

Presentatie: Jonna ter Veer

Meer over Operation Rubicon: www.vpro.nl/argos/lees/nieuws/2020/de-cryptoleaks-van-cia-en-bnd.html & https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/national-security/cia-crypto-encryption-machines-espionage/