appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

NOS op 3 Tech Podcast

De NOS op 3 Tech Podcast praat je elke week bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media. Elke donderdag om 16:30 uur een nieuwe aflevering!

Podcast afleveringen

0:00 Een opvallende aankondiging van Tesla-baas Elon Musk. Je kan geen bitcoin meer gebruiken om een Tesla-auto mee te kopen. Dat was een mogelijkheid die pas 2 maanden geleden was ingevoerd, en nu dus weer is ingetrokken.

9:14 De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de website Locate Family een boete opgelegd van meer dan een half miljoen euro. Een site waar je naar eigen zeggen uit het oog verloren familie terug kan vinden, maar niet iedereen die op die site staat zit daarop te wachten.

18:26 Het Amerikaanse oliepijplijnbedrijf Colonial Pipeline moest afgelopen weekend het olietransport stilleggen na een digitale aanval met gijzelsoftware. Dat bedrijf transporteert naar eigen zeggen bijna de helft van de brandstoffen in het oosten van de VS, en de impact van de aanval was groot.

30:18 Misschien heb jij het ook wel eens gezien op Marktplaats of sociale media: een aanbieding om voor €50 een zogenoemd mystery-pakket te kopen. Misschien zit er wel iets heel tofs in, maar misschien ook niet. Het lijkt een trend te zijn, want vaak zijn de pakketjes binnen een paar minuten uitverkocht. 

Gasten: Nik Wouters, Nando Kasteleijn en Carmen Dorlo
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Toenmalig Amerikaanse president Donald Trump werd in januari terecht verbannen van Facebook en Instagram. Dat is het oordeel van de onafhankelijke toezichtraad van Facebook. Maar die raad neemt geen beslissing over de vraag hoe lang de oud-president verbannen moet blijven. 

11:02 In de aandelenhandel is het een fenomeen dat al eeuwen bestaat en sinds een aantal jaar gebeurt het ook bij cryptomunten: pump and dump-praktijken. Hierbij wordt de koers van een aandeel of munt via gecoördineerde acties enorm opgeblazen, om vervolgens weer te kelderen. De Europese Commissie onderzoekt wat hiertegen gedaan kan worden.

26:23 Mag Apple de App Store zo laten als het nu is, of moet Apple toestaan dat andere bedrijven ook een eigen appwinkel beginnen op de iPhone? Dat is een van de vragen die op tafel ligt bij de rechtszaak die  Fortnite-maker Epic Games aanspande. Die rechtszaak is deze week begonnen.

Gasten: Nando Kasteleijn, Charlotte Waaijers en Len Maessen
Presentatie: Casper Meijer

iPhone apps moeten voortaan vragen of ze je mogen blijven volgen. Dat is fijn voor ons als gebruikers, maar niet iedereen is daar blij mee. Want het kan grote gevolgen hebben voor de advertentiewereld.

Criminelen die siliconenmaskers gebruiken om zich voor te doen als iemand anders… Het is iets wat je kent uit films, maar het gebeurt ook in het echt. Sterker nog, volgens financiële technologiebedrijven komen pogingen tot identiteitsfraude met siliconen maskers dagelijks voor.

Heb jij al een NFT gekocht? De hype rond deze digitale eigendomsbewijzen is nog verre van over. Dat blijkt uit een aantal bizarre transacties die we bespreken.

Gasten: Nando Kasteleijn, Charlotte Waaijers en Marieke Kuypers
Presentatie: Casper Meijer

0:00 De Europese Commissie heeft deze week een aantal plannen gepresenteerd om het gebruik van kunstmatige intelligentie binnen de perken te houden. Catelijne Muller stond aan de basis van deze regels vanuit haar adviserende rol bij het Europees Economisch en Sociaal Comité. Daarnaast is ze is voorzitter van ALLAI, een stichting die zich hard maakt voor verantwoord gebruik van AI.

19:28 Er komt steeds meer concurrentie voor Clubhouse, want de ene na de andere bekende app komt met ongeveer dezelfde functie. Hoe staat Clubhouse er eigenlijk voor, nu de eerste hype een beetje voorbij lijkt? 

30:44 Apple hield deze week een kleurrijke voorjaarspresentatie, waarin onder meer de langverwachte nieuwe iMac is gepresenteerd. Ook komt Apple met trackers waardoor je nooit meer je tas kwijt zou hoeven raken. Hoofdredacteur Gonny van der Zwaag van iCulture.nl legt uit hoe die dingen werken.

Gasten: Catelijne Muller, Gonny van der Zwaag, Nando Kasteleijn
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Terwijl de tekorten aan computerchips aanhouden mengt de Europese Commissie zich in de strijd om de krachtige chips. Europa wil minder afhankelijk zijn van landen als China, Zuid-Korea en Taiwan. 

11:21 Door corona werken veel mensen al meer dan een jaar thuis. En een groeiend aantal werkgevers gebruikt software om de werknemers op afstand in de gaten te houden. 

21:30 Er was weer een spectaculaire tech-beursgang deze week. Het bedrijf Coinbase, dat de handel in crypomunten aanbiedt, is sinds gisteren beursgenoteerd en meteen twee keer zoveel waard als bijvoorbeeld ING.

35:33 Het was Girls Day vandaag. Die dag wordt ieder jaar georganiseerd om meisjes van tussen de 10 en 15 jaar enthousiast te maken voor technische opleidingen en beroepen. Dat is nog steeds hard nodig want vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in de techniek en IT-sector.

Gasten: Nando Kasteleijn, Nina Bogosavac, Nik Wouters en Sahar Yadegari
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Het is niet best gesteld met de digitale beveiliging van veel Nederlandse bedrijven en instellingen. Daardoor kunnen sommige organisaties de meest basale digitale aanvallen niet afslaan, met een hoop mogelijke schade en ellende als gevolg. De Cyber Security Raad vindt dat de overheid veel meer geld in digitale veiligheid moet investeren. 

16:29 Ethische hackers Daan Keuper en Thijs Alkemade ontdekten een kwetsbaarheid in Zoom, waardoor zij ongemerkt de computer van een willekeurige Zoom-gebruiker helemaal kunnen overnemen. Met hun ontdekking wonnen ze 200.000 dollar.

28:31 En het aantal DDoS aanvallen neemt toe, maar toch hebben we er minder last van.

33:09 Tips:

De serie The Boys op Amazon Prime (Joost)

Het boek The Cuckoo's Egg van Clifford Stoll (Daan)

De browsergame Fallen London (https://www.fallenlondon.com) (Thijs)

Linkjes Facebook-datalek:
jstsch.com/facebook/

benikerbij.nl

Gasten: Daan Keuper, Thijs Alkemade, Joost Schellevis

Presentatie: Casper Meijer

0:00 Vandaag gaat de nieuwe Nederlandse online gokwet in. Hiermee wordt bij ons als een van de laatste Europese landen de markt voor online gokken opengegooid en kunnen bedrijven een vergunning aanvragen om online kansspelen aan te bieden.

12:14 Huawei heeft flink last van de Amerikaanse handelsverboden. Uit de jaarcijfers van 2020 blijkt dat de omzet in de VS en Europa flink is gekrompen.

21:58 Je ogen zijn een venster op je ziel, wordt wel eens gezegd. En dat klopt, want uit onderzoek blijkt dat slimme camera’s allerlei dingen aan jouw oogbewegingen kunnen aflezen, zoals persoonlijkheidskenmerken en algemene vaardigheden, maar ook eventueel drugsgebruik en seksuele voorkeuren.

Links:

Het genoemde Volkskrant-artikel over Huawei:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/huawei-had-onbeperkt-toegang-tot-gegevens-miljoenen-telfort-klanten~b7248794/

Het onderzoek naar oog-analyses:
https://rd.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-42504-3_15#enumeration

Gasten: Nik Wouters, Nando Kasteleijn en Jonna ter Veer
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Door een datalek bij ict-bedrijf in de autobranche zijn de gegevens van miljoenen Nederlandse autobezitters in handen gevallen van criminelen. Boeven kunnen daardoor makkelijk opzoeken waar de dure auto’s staan.

16:35 Als jij nu achter je computer zit is de kans groot dat er een processor van Intel in zit. Maar de chipmaker is op technologisch gebied ingehaald door concurrenten. Om het tij te keren gaat het bedrijf zo’n 20 miljard dollar investeren in nieuwe fabrieken. Ook willen ze samenwerken met concurrenten.

26:43 De overname-honger van Microsoft lijkt nog niet te zijn gestild. Als we de geruchten mogen geloven heeft Microsoft zijn oog laten vallen op chatdienst Discord, en zijn ze mogelijk bereid om daar heel veel geld voor uit te trekken.

37:30 Tips:
The Land of the Giants podcast (https://www.vox.com/land-of-the-giants-podcast) (Nando)
De oplichter-val van Boris Veldhuijzen van Zanten (Casper/Jonna)

Gasten: Joost Schellevis, Nando Kasteleijn en Nik Wouters
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Er zal bij de campagne-afdelingen van de politieke partijen waarschijnlijk nog lang worden nagepraat over dit gekke coronajaar. Bij gebrek aan fysieke bijeenkomsten speelden sociale media een belangrijke rol, maar wat hebben al die posts op Instagram, Facebook en Twitter daadwerkelijk opgeleverd?

11:21 Honderdduizenden bedrijven over de hele wereld zijn getroffen door een beveiligingslek in Microsoft Exchange. Criminelen kunnen hierdoor gegevens stelen en bedrijven afpersen. Ook in Nederland zijn een hoop bedrijven hier nog steeds kwetsbaar voor. Dave Maasland, CEO bij cybersecuritybedrijf ESET Nederland, noemt het een historische aanval.

24:34 Met een aantal nieuwe maatregelen wil Instagram de app veiliger maken voor jonge gebruikers. Zo kunnen volwassenen binnenkort geen privéberichten meer sturen aan minderjarigen, als die minderjarige ze niet volgen.

Gasten: Jelle Narold (https://twitter.com/nandokasteleijn)
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Medewerkers van het CBS hebben jarenlang toegang gehad tot gebruikersdata van klanten van T-Mobile. En het is de vraag of dat wel mag van de privacyregels. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Journalist Wilmer Heck (https://twitter.com/WilmerHeck).

14:15 Steeds meer restaurants betalen extra geld om hoog in de zoekresultaten van Thuisbezorgd te komen. Het kan daarbij gaan om een paar euro per bestelling.

24:34 Het lijkt een groeiende hype om digitale kunst te kopen door middel van blockchaintechologie. En niet alleen kunstwerken worden op deze manier verkocht, ook de allereerste tweet ooit wordt geveild voor miljoenen euro’s. Maar wat heb je daaraan?

35:37 De maker van het populaire voetbalspel FIFA gaat zijn eigen werknemers doorlichten vanwege ophef over virtuele spelerskaarten. Een medewerker van het bedrijf zou zeldzame exemplaren in het voetbalspel stiekem verkopen voor duizenden euro's.

39:54 Tips

Gasten: Wilmer Heck, Nik Wouters en Marieke KuypersPresentatie: Casper Meijer

0:00 De Nederlandse overheid werkt nog steeds aan plannen om de beveiliging van chat-apps zwakker te maken, zodat berichten van verdachten kunnen worden onderschept. Dit ondanks dat een kamermeerderheid daar tegen is.

11:02 Als je als politicus wil scoren op Instagram kan je maar beter veel selfies posten, en niet te veel tekst. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS in samenwerking met Pointer, de Groene Amsterdammer en Algorithm Watch.

29:47 Google zal naar eigen zeggen geen nieuwe manieren ontwikkelen om het surfgedrag van gebruikers te volgen voor gepersonaliseerde advertenties. De aankondiging komt nadat het bedrijf vorig jaar maakte dat ze gaan stoppen met het volgen van je surfgedrag in de Chrome-browser.

38:43 In China proberen grote techbedrijven als Huawei en Alibaba boerderijen om te bouwen naar high-tech ondernemingen met gezichtsherkenning voor varkens en blockchain-kippen.

Link naar besproken artikel over seksisme in de politiek: https://www.groene.nl/artikel/misogynie-als-politiek-wapen

Gasten: Joost Schellevis, Coen van de Ven, Nina Bogosavac en Sjoerd den Daas
Presentatie: Casper Meijer

0:00 De servers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn gehackt, en de organisatie wordt afgeperst door criminelen.

6:04 De NOS heeft onderzocht hoe de politieke partijen adverteren op sociale media. Welke partij maakt het meest reclame en hoe worden verschillende doelgroepen getarget?

10:42 Tegenwoordig luisteren we bijna allemaal muziek via streamingdiensten, maar voor artiesten kan het moeilijk zijn om van de opbrengsten daarvan te leven. Wordt het abonnementsgeld dat jij en ik betalen wel eerlijk verdeeld? Dat wordt onderzocht door het Britse parlement. Zoran Pillay, artiestenmanager en agent bij het bureau Widetempo heeft die verhoren gevolgd.

24:29 Dikke pech als jij elke dag zit te kijken of je al ergens een Playstation 5 kan kopen. Er zijn grote tekorten en waarschijnlijk blijft dat de rest van het jaar ook zo. Dat komt door een wereldwijd gebrek aan computerchips.

31:01 Na een korte impasse gaat Facebook berichten van nieuwsmedia in Australië weer laten zien. Daarover heeft de Amerikaanse techgigant een akkoord bereikt met de regering.

Gasten: Joost Schellevis, Zoran Pillay en Nando Kasteleijn
Presentatie: Casper Meijer

0:00 In Australië is een machtsstrijd gaande tussen de overheid en techbedrijven als Facebook. En de inzet is… nieuws. Moet daarvoor betaald worden of niet?

8:59 Wetenschappers van de Universiteit van Liverpool hebben een algoritme ontwikkeld dat voorspelt bij welke dieren er een grote kans is dat er een nieuw gevaarlijk coronavirus opduikt.

16:50 De Consumentenbond heeft samen met andere Europese consumentenorganisaties een klacht over TikTok ingediend bij de Europese Commissie. De app zou gebruikers misleiden en kinderen onvoldoende bescherming bieden tegen ongepaste inhoud en reclames.

24:26 In de streaming-oorlog komt Disney+ met een flinke uitbreiding van het aanbod. Meer dan 300 films en series worden volgende week toegevoegd. Wordt de dienst daarmee een echte concurrent van Netflix of blijft het iets voor erbij?

Gasten: Nando Kasteleijn, Jonna ter Veer, Marieke Kuypers en Jasper Stads
Presentatie: Casper Meijer

Link die Nando noemde: https://anmp.piji.com.au

0:00 Nog meer ICT-ellende bij de GGD. Na de datalekken van de afgelopen weken, blijkt nu ook dat de site coronatest.nl niet aan alle veiligheidseisen voldoet.

9:34 Clubhouse is de nieuwste social media hype. Je kan luisteren naar live gesprekken en eventueel meepraten. Volgens investeerders is dit the next big thing en zou de app, die nog geen verdienmodel heeft, een miljard dollar waard zijn.

26:31 Promovendus Davy van de Sande van het Erasmus Medisch Centrum heeft samen met data-analysebedrijf SAS heeft een algoritme ontwikkeld dat voorspelt of iemand na een operatie in het ziekenhuis moet blijven liggen of naar een verpleeghuis kan. Hiermee kan worden voorkomen dat bedden onnodig lang bezet zijn. Davy werd bij zijn onderzoek begeleid door Joost Huiskens, arts en gezondheidszorg-expert bij SAS.

Gasten: Joost Schellevis, Nando Kasteleijn, Davy van de Sande en Joost Huiskens
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Na de ontdekking van een groot datalek bij de GGD vorige week zijn ze druk bezig om de systemen te vernieuwen om misbruik te voorkomen. Maar het RIVM waarschuwt dat overhaast een nieuw systeem invoeren ook weer tot problemen kan leiden.

8:19 Jeff Bezos, de oprichter van Amazon (en rijkste mens op aarde) stopt als bestuursvoorzitter van zijn bedrijf, om meer tijd te hebben voor andere dingen. Maar hij blijft wel bij het bedrijf betrokken.

22:36 Net als de landelijke overheid vertrouwen ook gemeenten steeds vaker op zogenoemde “slimme algoritmes” om risico’s in te schatten en bijvoorbeeld fraude op te sporen. Dit kan handig zijn, maar is ook niet zonder risico's.

31:41 Daten in coronatijd is niet makkelijk. Je kan bijna nergens heen om wat leuks te doen, en als je elkaar dan voor het eerst ziet is het altijd spannend of je date wel net zo leuk is als op de foto. Janet van Zelderen van 28 vond dat dat anders kon en bedacht een eigen datingapp die alleen met video werkt en eveneens coronaproof is.

Gasten: Nando Kasteleijn, Joost Schellevis en Janet van Zelderen.
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Als jij een coronatest hebt laten doen, kan het zijn dat jouw persoonlijke gegevens zijn doorverkocht aan criminelen. RTL-techjournalist Daniël Verlaan ontdekte een levendige handel in persoonsgegevens door GGD'ers.

17:50 Na de invoering van de avondklok afgelopen zaterdag, waren er dagenlang rellen en plunderingen op veel meerdere plekken in het land. Veel relschoppers gebruiken chatgroepen in Telegram om af te spreken en elkaar op te stoken. Verslaggever Maxime de Vries van NOS Stories keek mee in dit soort groepen.

28:47 En de beurskoers van de Amerikaanse spellenwinkel Gamestop blijft maar stijgen, en dat leidt tot miljardenverliezen bij grote institutionele beleggers. Er zit een fascinerend verhaal achter van een grote groep internetters die het opneemt tegen het grootkapitaal, vertelt economieredacteur Nik Wouters.

Gasten: Daniël Verlaan, Maxime de Vries en Nik Wouters
Presentatie: Casper Meijer

00:00 Het is alweer bijna 3 jaar geleden dat we mochten stemmen over de nieuwe inlichtingenwet. De wet kwam er, maar zijn de inlichtingendiensten en wij als gewone burgers ermee opgeschoten? Daar heeft een commissie naar gekeken.

12:50 Na maanden van afwezigheid is er deze week weer een teken van leven gezien van de Chinese internetmiljardair Jack Ma. Als oprichter van de Alibaba Group groeide hij uit tot een van de rijkste Chinezen, maar plots verdween hij van de radar.

22:07 Zie jij ook steeds meer mensen om je heen overstappen van WhatsApp naar Telegram en Signal? Sinds Whatsapp aankondigde (in de VS) data te gaan delen met moederbedrijf Facebook zijn veel mensen op zoek naar een alternatief. Welke app kan je het beste gebruiken?

29:10 De startup Clickdrive uit Rotterdam wil met een app de markt voor rijlessen transparanter en veiliger maken. En niet zonder reden, want onder de rij-instructeurs zitten best wat rotte appels die het verpesten voor de rest.

Gasten: Joost Schellevis, Nando Kasteleijn en Bart Buurma
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Stel je voor dat iemand die je niet kent, opeens jouw telefoonnummer overneemt en uit jouw naam gaat bellen en jouw berichten ontvangt. Door een fout bij telecomprovider Lebara kon dat, en dat bracht grote risico's met zich mee.

11:38 TikTok heeft deze week de privacyregels voor jonge gebruikers aangescherpt, waardoor filmpjes van kinderen niet meer zomaar voor iedereen te zien zijn. En er zijn nog meer veranderingen.

21:16 Een doorzichtige televisie en een robot die je vaatwasser voor je uitruimt. Dat zijn maar twee van de vele nieuwe gadgets die deze week zijn onthuld zijn tijdens de CES. Dat is de grootste elektronicabeurs van de wereld. Vanwege corona is alles dit jaar online, maar toch zijn er veel leuke dingen te zien.

Gasten: Joost Schellevis, Marieke Kuypers en Mark Hofman.
Presentatie: Casper Meijer

0:00 De podcast van vandaag staat voor een groot deel in het teken van de gebeurtenissen in Amerika gisteren, waar Trump-aanhangers het Capitool bestormden.

4:39 De bestorming blijkt open en bloot te zijn besproken en voorbereid op sociale media. Hoe kan het dat de politie toch zo overvallen was?

7:48 Het duurde lang voordat President Trump zijn aanhangers opriep om terug naar huis te gaan. En zelfs dat deed hij met een dubbele boodschap, via social media. Het leverde hem een tijdelijke schorsing op onder meer Twitter op en zwengelt opnieuw de discussie aan over hoe techbedrijven met Trump om moeten gaan. Nu in de laatste dagen van zijn presidentschap, maar ook straks na 20 januari als hij weer een gewone burger is.

** Na de opname van de podcast werd bekend dat de accounts van Trump op Facebook en Instagram nog minstens twee weken geblokkeerd blijven tot na de inauguratie van Joe Biden. **

20:59 We nemen afscheid van Adobe Flash, de browser-plugin die jarenlang zorgde voor interactieve animaties en spelletjes, maar ook voor een hoop beveiligingsproblemen.

31:53 Tips

Leestips van Nando:
https://www.nytimes.com/2021/01/06/us/politics/capitol-mob-trump-supporters.html
https://www.buzzfeednews.com/article/janelytvynenko/trump-rioters-planned-online?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4

De grote tech-terugblik op 2020

donderdag 31 december 2020, 16:30 uur

Omdat het de laatste dag van het jaar is, kijken we in deze podcast aan de hand van een aantal thema's terug op 2020.

0:00 Voor de grote Amerikaanse techbedrijven was het enerzijds een zeer succesvol jaar als je kijkt naar de groei en omzet, maar het was ook een jaar waarin ze steeds meer onder vuur kwamen te liggen van overheden.

11:14 Door de lockdown moesten we plots zoveel mogelijk vanuit huis werken. Dit was voor veel mensen even omschakelen, maar niet voor Ines van Essen. Zij werkt voor een internationaal techbedrijf en werkt al bijna 10 jaar vanuit huis. Ines geeft tips om het thuiswerken ook op de lange termijn gezond vol te houden.

21:38 En wat doe je om jezelf te vermaken terwijl je het huis niet uit kan? Er worden meer dan ooit series en films gebingewatcht. Maar de productie van nieuwe content kwam grotendeels stil te liggen en filmstudio's weten niet wat ze met hun films aanmoeten, vertelt filmjournalist Nico van den Berg.

34:40 Ook in de wereld van games was het een spannend maar ook lastig jaar, vertelt gamejournalist Len Maessen. Er was voor gamers een hoop te genieten, maar de makers van de spellen liepen tegen de nodige uitdagingen aan. Een derde van de spellen die gepland waren voor 2020 zijn uitgesteld.

47:32 Tips en verwachting voor 2021

Gasten: Nando Kasteleijn, Ines van Essen, Nico van den Berg, Len Maessen
Presentatie: Casper Meijer

Een interactief AR-boek en het Cyberpunk-debacle

donderdag 17 december 2020, 16:30 uur

0:00 Twee van de machtigste techbedrijven ter wereld vliegen elkaar momenteel publiekelijk in de haren. Facebook zegt dat Apple, onder het mom van privacybescherming kleine bedrijven benadeelt.

12: 56 Waarschijnlijk heb je wel eens een QR-code zien staan op een folder of in een tijdschrift. Het is een handige manier om een link te delen via gedrukte media, maar echt mooi is het niet. Dat dat beter kan, bewijzen de Nederlandse app Appaview en schrijfster Rachel van Sas, als blogger en influencer bekend als De Huismuts. Haar boek Mom, You Got This, kwam onlangs uit en staat vol met interactieve links die je bijna niet ziet.

27: 21 Dankzij een gigantische marketingcampagne keken gamers al jaren uit naar het spel Cyberpunk 2077. De game was zelfs al 8 miljoen keer verkocht nog voordat iemand het ooit had gespeeld. Vorige week kwam het eindelijk uit en het bleek voor de meeste spelers één grote onspeelbare teleurstelling te zijn. Hoe kon dit zo misgaan?

Gasten: Rachel van Sas, Peter van Dijk, Nando Kasteleijn, Filip Dujic.
Presentatie: Casper Meijer

0:00 De Amerikaanse markt-waakhond FTC heeft samen met heleboel staten Facebook voor de rechter gesleept. Ze vinden dat het bedrijf opgesplitst moet worden. Het is het startschot voor een waarschijnlijk lange juridische procedure.

11:26 Er is weer een groot techbedrijf naar de beurs gegaan. Vanaf vandaag kan je aandelen Airbnb kopen.

22:03 Hackers zijn binnengedrongen bij het Europees medicijnagentschap EMA en hebben zo informatie over het coronavaccin van Pfizer/BioNTech ingezien. En dat is niet de enige grote cyberaanval deze week. Ook beveiligingsbedrijf FireEye moest het ontgelden.

Gasten: Nando Kasteleijn, Nik Wouters, Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Stop killer robots nu het nog kan, die oproep doen bijna 180 Nederlandse wetenschappers. In een open brief aan het kabinet roepen ze op om autonome wapensystemen te verbieden. Een van de ondertekenaars is Marielle Stoelinga, professor in Risicomanagement van high tech systemen aan de Universiteit Twente en de Radboud Universiteit, en zij vertelt waarom ze tegen dit soort wapens is.

15:43 Techbedrijven moeten ervoor zorgen dat je op hun platforms met verschillende betaaldiensten kan betalen, en dus niet alleen maar met Apple Pay, om maar wat te noemen. Dat vindt de Autoriteit Consument en Markt.

22:41 Libra, de virtuele munt die Facebook wil introduceren krijgt een nieuwe naam om de banden met Facebook wat weg te poetsen.

28:38 Het is een ethische hacker gelukt om iPhones in de omgeving binnen te dringen zonder dat je als gebruiker er wat tegen kunt doen en zonder dat je het doorhebt. Vervolgens kon hij foto's, aantekeningen en meer gevoelige data stelen.

38:32 Tips

Gasten: Marielle Stoelinga, Nik Wouters, Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

Filmpje van 26 tegelijk gehackte iPhones: https://youtu.be/ikZTNSmbh00

00:00 Het bestaat uit glas, is zo dun als een haar en KPN gaat er midden in de coronacrisis meer dan een miljard euro in investeren: het glasvezelnetwerk. Waarom komen ze daar nu mee? En wat levert het jou op?

14:50 De campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 spelen zich voor een groot deel online af. Welke rol speelt Instagram daarin? Er start een groot onderzoek en jij kan helpen als datadonateur.

29:16 Niet een, niet twee, maar drie corona-apps. Welke komen eraan?

35:43 Is je telefoon gevallen, of de camera van je laptop stuk? Fabrikanten maken reparaties nu vaak onmogelijk of veel te duur. Het Europees Parlement wil nu dat er regels komen waarmee ze fabrikanten kunnen verplichten om een zogenoemde reparatiescore aan hun producten te geven. Consumenten hebben namelijk 'recht op reparatie', vinden Europarlementariërs.

51:21 Techtips

Presentatie: Jonna ter Veer

Gasten: NOS-techredacteuren Joost Schellevis en Nando Kasteleijn en NOS op 3-redacteur Stephan Vegelien.

Techtips van de gasten:
Joost: https://nos.nl/artikel/2357980-oproep-help-ons-de-algoritmes-van-instagram-te-doorgronden.html (linkjes naar de extension voor Chrome en Safari staan in het artikel)
Nando: Haagse heksenketel LPF, https://www.anderetijden.nl/aflevering/375/LPF
Stephan: docu over niet-traceerbare 3D-geprinte wapens en kogels, https://www.youtube.com/watch?v=jlB2QV5wVxg&feature=youtu.be
Jonna: Black Friday anti-oplichter-tips, https://nos.nl/artikel/2357984-waarschuwing-voor-valse-webshops-oplichters-hebben-nepsites-al-klaarstaan.html

00:00 In de gamewereld zijn het de twee belangrijkste weken van het jaar. Vorige week kwam de Xbox Series X uit, vandaag is het aan de PlayStation 5. Er is zeven jaar op de nieuwe generatie consoles gewacht. Ze vliegen nu over de toonbank. Wie er vandaag een wil kopen heeft zelfs een probleem: ze zijn vrijwel nergens verkrijgbaar. De kans is miniem dat je er een voor Kerst in huis hebt. Hoe kom je er dan wél aan?

09:57 Apple gaat vanaf volgend jaar de commissie die het vraagt aan kleinere app-ontwikkelaars halveren. Het gaat om app-bouwers waarvan de omzet maximaal 1 miljoen dollar per jaar is.

18:53 TikTok komt met een nieuwe functie voor ouders: je kan nu instellingen van je kinds account beheren en aanpassen.

26:28 Tot slot praten we over een uitvinding van de (destijds) 23-jarige student Bram Schermers. Hij bedacht tijdens zijn stage een manier waarop borstkanker-operaties nog beter konden worden uitgevoerd: met een magneetje als hoofdrolspeler. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg werkt er inmiddels mee.

42:12 Tips
Bram tipt Google Chromecast, scheelt zapwerk als je films wilt kijken
Ron tipt het boek Blood, Sweat and Pixels: The Triumphant, Turbulent Stories Behind How Video Games Are Made van Jason Schreier
Nina tipt het Instagramaccount @cycleseeds

Presentatie: Jonna ter Veer
Gasten: Nando Kasteleijn, Nina Bogosavac, Ron Vorstermans en Bram Schermers

0:00 Als we geen extra maatregelen nemen lopen we de kans dat onze verkiezingen volgend jaar gehackt worden en de uitslagen gemanipuleerd. Daarvoor waarschuwt de Stichting tegen Hackbare Verkiezingen, onder leiding van ethisch hacker Sijmen Ruwhof.

16:41 Amazon gebruikt vertrouwelijke data van andere winkeliers om er zelf beter van te worden, en dat mag niet, zegt de Europese Commissie. Het bedrijf hangt mogelijk flinke boetes boven het hoofd.

24:49 Hoe zit het met het dreigende TikTok verbod in Amerika? Een paar maanden geleden eiste president Trump dat de app gedeeltelijk zou worden overgenomen door een Amerikaans bedrijf, om toegang te houden tot de Amerikaanse markt. Deze week verloopt een belangrijke deadline, maar omdat Trump momenteel met andere dingen bezig is, lijkt het onduidelijk hoe het verder moet met TikTok.

28:38 Na maanden vol voorpret en ongeduld is het zo ver: met de lancering van de Xbox Series X en Playstation 5 is de nieuwe spelcomputer-generatie aangebroken. NOS-redacteur Wim Kopinga kon beide nieuwe consoles al twee weken lang uitproberen.

Gasten: Sijmen Ruwhof, Nando Kasteleijn en Wim Kopinga
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Voor het eerst is een Nederlander opgepakt voor het verkopen van phishing-software. Hij zou tientallen programma’s hebben gemaakt waarmee criminelen nagemaakte websites van banken konden opzetten.

8:51 Terwijl het stemmen tellen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog in volle gang was, gingen op sociale media al berichten rond over fraude. Zelfs vanuit president Trump, die de overwinning al opeiste. Hoe gaan de techbedrijven hiermee om?

18:59 Corona of niet, het gaat goed met de game-industrie. Het lijkt erop dat dit jaar een recordomzet gedraaid wordt.

25:24 Zou jij op je eigen begrafenis als hologram de bezoekers willen toespreken via een opgenomen boodschap? Dan moet je zeker luisteren.

33:16 Tips

Tip van Nando: De nieuwsbrief van Casey Newton op https://www.platformer.news

Gasten: Nando Kasteleijn, Nik Wouters, Joost Schellevis en Remco Andringa
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Wat gaat er toch mis bij verzamelen van de corona-besmettingscijfers? Afgelopen anderhalve week waren de gegevens meerdere keren te laat en incompleet vanwege computerproblemen. Hoe dat kwam hoor je zo.

11:00 Je hoort wel eens dat je op het darkweb in een handomdraai alles kan kopen wat je nodig hebt om ransomware-aanvallen uit te voeren. Maar is het echt zo makkelijk voor beginnende cybercriminelen? Uit 6 jaar durend promotie-onderzoek van Rolf van Wegberg blijkt dat dat eigenlijk wel meevalt.

26:21 Al meer dan 90 jaar houdt het Agentschap Telecom namens de overheid toezicht op onze telecommunicatienetwerken en radioverbindingen. Maar de toezichthouder krijgt steeds meer taken op zijn bord en die worden ook steeds ingewikkelder. Want hoe hou je vanuit Nederland toezicht op het gebruik van slimme apparaten en algoritmes? Dat vragen we aan Angeline van Dijk, de directeur-hoofdinspecteur van het Agentschap Telecom.

Gasten: Angeline van Dijk, Rolf van Wegberg, Nando Kasteleijn en Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

0.00: Het is de Nederlandse ethische hacker Victor Gevers opnieuw gelukt om in het twitteraccount van de Amerikaanse president Trump te komen. En er kwamen niet eens geavanceerde hacking-tools aan te pas, het juiste wachtwoord was in zeven pogingen te raden.

08:54: Het Youtube-account van Lange Frans is verwijderd. Op dat kanaal stond veel muziek van de rapper, maar ook zijn podcastserie waarin hij onder meer complotdenkers interviewt.

20.21: Op de Hogeschool Saxion werken ze aan technische innovaties om recherchewerk op een plaats delict sneller en efficiënter te maken. Je hoort alles over slimme wattenstaafjes en kwantumdots die helpen om te bepalen hoe lang een vingerafdruk al ergens op zit.

Gasten: Rudy Bouma, Nando Kasteleijn, Jaap Knotter en Martin Bennink
Presentatie: Casper Meijer

0.00: Een nieuw hoofdpijndossier voor Twitter en Facebook. De bedrijven beperken de verspreiding van een artikel van een Amerikaanse krant over vermeende corruptie door de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden. Volgens de sociale media is de bron van het verhaal te schimmig, het kamp van president Trump noemt het censuur.

14.34: De site infectieradar.nl is weer in de lucht, nadat ‘ie eerder dit jaar offline ging vanwege een datalek. Is de site nu wel helemaal waterdicht?

20.33: Er komen rond deze tijd van het jaar een hoop nieuwe telefoons op de markt, en het lijkt erop dat de felste strijd tussen telefoonmakers dit jaar niet speelt bij de toptoestellen, maar juist bij de subtoppers. En als je voor het eerst een selfie maakt op je nieuwe telefoon is dat misschien even schrikken.

37.48: Tips

Zou je mee willen doen aan ons luisteraarsonderzoek? Het invullen duurt minder dan 2 minuten en het helpt ons enorm om meer te weten over wat jij graag wilt horen. Je vind de enquête op www.techpodcast.nl

Artikel met achtergrondinformatie over de Bidens in Oekraïne: https://nos.nl/collectie/13788/artikel/2303619-trump-wilde-dat-oekraine-de-bidens-onderzocht-hoe-zit-dat
Twitterdraadje van desinformatie-onderzoeker Thomas Rid: https://twitter.com/RidT/status/1316363540421316609

Tip van Stephan: https://openrct2.org/

Gasten: Joost Schellevis, Nando Kasteleijn, Raquel Schilder, Stephan Vegelien
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Het heeft even geduurd, maar vanaf aanstaande zaterdag is de app CoronaMelder in het hele land te gebruiken. Wat heeft de testfase de afgelopen maanden opgeleverd? En wat is het gevolg van het grote aantal besmettingen voor de werking van de app?

7:44 Hiep hiep hoera, Instagram bestaat 10 jaar! We blikken terug op de opkomst van de app, en de invloed die het heeft op onze levens.

21:17 Een wereldprimeur uit Nederland. In zijn schuur maakte uitvinder Robin Koops als eerste ter wereld een kunstmatige alvleesklier. Een zelflerend apparaatje dat eruit ziet als een walkman, en dat mensen met diabetes type 1 een groot deel van hun vrijheid teruggeeft. Robin Koops is bij ons te gast.

Tip van Nando: Het boek No Filter van Sarah Frier
Tip van Jonna: Het boek Picture Perfect van Kelli van der Waals

Gasten: Robin Koops, Nando Kasteleijn, Jonna ter Veer, Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

De strijd tegen moderatiemissers en duurzame techrede

donderdag 1 oktober 2020, 18:45 uur

00:00 Facebook kreeg in het verleden vaak kritiek vanwege het moderatiebeleid. Een nieuwe raad, het “hooggerechtshof van Facebook”, moet daar verandering in brengen.
15:00 Vandaag werd de Techrede uitgesproken. Een dringende oproep aan de politiek om ondanks de coronacrisis te blijven innoveren.
27:14 Uit een nieuw overheidsrapport blijkt dat Nederlanders hun digitale veiligheid overschatten.
44:27 Techtips
Gasten: NOS-techredacteuren Nando Kasteleijn en Joost Schellevis, en masterstudent aan de TU Eindhoven Beatrix Bos.
Presentatie: Jonna ter Veer

Tips:
De honkbalgids van Joost: www.honkbal.net
Achtergrondverhalen van Nando over The Social Dilemma: https://onezero.medium.com/where-the-social-dilemma-gets-us-1a9c91e2c48b
https://www.theverge.com/interface/2020/9/16/21437942/social-dilemma-netflix-review-orlowski-sarah-zhang-memo-facebook-buzzfeed
https://slate.com/technology/2020/09/social-dilemma-netflix-technology.html?via=article-inline_recirc-section-technology
Podcast over WeWork-debacle van Jonna: Foundering: The WeWork Story.

Waar blijft die corona-app? En slimme voedselafval-monitor

donderdag 24 september 2020, 17:05 uur

00:00 Terwijl het RIVM spreekt van een tweede golf, ligt de overheidsapp Coronamelder op de plank. De makers, die keihard hebben gewerkt om 'm 1 september af te krijgen, zijn teleurgesteld. Waarom duurt het nog zo lang?

10:16 Onnodig eten weggooien is zonde voor het milieu en je portemonnee. Een Voedselafval-monitor helpt restaurants en andere horeca met kunstmatige intelligentie, zodat er minder voedsel in de afvalbak belandt.

20:41 China heeft in de afgelopen drie jaar 380 interneringskampen gebouwd in de regio Xinjiang. Dat meldt een Australische denktank op basis van satellietbeelden. We duiken in de NOS op 3 Tech Podcast via de data in de mensenrechten.

29:04 Techtips van de gasten

Gasten: NOS-techredacteur Joost Schellevis, NOS op 3-redacteur Stephan Vegelien en Orbisk-oprichter Olaf van der Veen.
Presentatie: Jonna ter Veer

Link naar eerdere podcast met Nico Dekens over open source intelligence: https://www.nporadio1.nl/podcasts/nosop3techpodcast/9068-de-bellingcatmethode-uitgelegd-en-oud-moderator-klaagt-facebook-aan

Link naar NOS op 3-interactive #followthestufi:
https://app.nos.nl/op3/followthestufi/#

0:00 Een mysterieus Chinees bedrijf blijkt een database bij te houden met allerlei persoonlijke gegevens van bijna 2-en-een-half miljoen mensen. Mensen die zij bestempelen als “overzeese sleutelfiguren”. En in die database zitten ook gegevens van honderden prominente Nederlanders en hun familie.

11:39: Na twee maanden horen dat je diploma mogelijk ongeldig is omdat het online cameratoezicht op een thuistentamen haperde. Dat overkwam tientallen studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

20:22 Nog 2 maanden en dan kan je naar de winkel rennen voor de nieuwe Playstation of Xbox-spelcomputer. Het is de start van een nieuw hoofdstuk in een al 20-jaar durende strijd tussen Sony en Microsoft. Wie heeft deze ronde de beste kaarten?

36:03 Tips:
De honkbalgids van Joost: www.honkbal.net

Link naar eerdere podcast met Nico Dekens over open source intelligence: https://www.nporadio1.nl/podcasts/nosop3techpodcast/9068-de-bellingcatmethode-uitgelegd-en-oud-moderator-klaagt-facebook-aan

Link naar NOS op 3-video over online tentamentoezicht: https://www.youtube.com/watch?v=N8p8s2u6JKs

Zo hackten 3 Nederlanders Trumps Twitter-account

donderdag 10 september 2020, 17:50 uur

Je zit voor je laptop en hebt ineens toegang tot het Twitter-account van Donald Trump. The real Donald Trump. Wat doe je dan? Het overkwam drie Nederlandse hackers in oktober 2016. Zij vertellen hun verhaal via Vrij Nederland-journalist Gerard Janssen.

Verder in deze podcast:
21:22 Het barst van de complottheorieën tijdens corona, hoe ga je daarmee om?
41:14 Blijft TikTok in Amerika bestaan?
49:54 Techtips

Gasten: Gerard Janssen, NOS op 3 -redacteur Bobby Schinkel en NOS-techredacteur Nando Kasteleijn.
Presentatie: Jonna ter Veer

0:00 De uitrol van 5G kan doorgaan, maar er moet wel meer onderzoek worden gedaan naar mogelijke gezondheidsrisico’s. Dat adviseert de Gezondheidsraad.

11:39 De landelijke invoering van de app CoronaMelder is weer een stap dichterbij. Vandaag stemt de Tweede Kamer over de spoedwet die die app mogelijk moet maken.

21:00 Voor gadgetfreaks is begin september altijd een spannende tijd, want dan is in Berlijn de IFA, de grootste beurs voor consumentenelektronica in Europa. Vanwege corona is het allemaal een stuk minder uitbundig, maar of er desondanks toch nog een hoop moois te zien is, vertelt hoofdredacteur Anke Horstman van Techgirl.nl

32:36 Tips

Gasten: Anke Horstman, Nando Kasteleijn, Jonna ter Veer
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Burgemeesters willen meekijken in besloten appgroepen om in te kunnen grijpen als iemand oproept om te gaan rellen, zoals laatst in Utrecht gebeurde. Je hoort deze wens vaker bij politici, maar het kan eigenlijk helemaal niet.

08:39 De soap rond de toekomst van TikTok in Amerika gaat weer verder, met deze week een topman die opstapt en een nieuwe rechtszaak.

16:56 We hebben het over politieke beïnvloeding door middel van Deepfakes. Die neppe filmpjes kunnen, ook hier in Nederland, wel degelijk effect hebben op de politieke voorkeuren van mensen. Vooral als ze zijn toegespitst op een specifieke groep. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Tom Dobber van de Universiteit van Amsterdam.

33:41 Tips

Gasten: Tom Dobber, Nik Wouters en Wim Kopinga
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Bijna een half miljoen mensen hebben op de eerste dag de app CoronaMelder gedownload. Toch is de toekomst van deze app nog niet helemaal zeker, want de Autoriteit Persoonsgegevens is nog steeds kritisch.

9:58 Deze week is de nieuwste versie van Microsoft Flight Simulator uitgekomen. Daarin kan je letterlijk de hele wereld over vliegen, want de hele planeet is voor dit spel gefotografeerd en geanalyseerd. Rami Ismail is een van de bekendste game-ontwikkelaars van Nederland en heeft al flink wat uurtjes in het spel gestoken. Hij is erg onder de indruk, evenals als gamejournalist Erik Nusselder.

27:14 Epic Games, de maker van Fortnite, heeft het flink aan de stok met Apple en Google. Als gevolg daarvan is Fortnite nu niet meer te vinden in de App Store en Play Store. Dat is misschien vervelend voor fans van dit spel, maar dit conflict kan grotere gevolgen hebben voor de hele gamesindustrie, en dus ook voor ontwikkelaars als Rami.

Gasten: Rami Ismail, Erik Nusselder en Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Foto’s en video’s van Zwarte Piet zijn voortaan verboden op Facebook en Instagram. Het bedrijf zegt hiermee te willen voorkomen dat mensen zich gediscrimineerd voelen. Deze nieuwe richtlijn roept veel reacties op.

8:10 Lijkt het jou fijn als iedereen zomaar je telefoonnummer op kan zoeken? Waarschijnlijk niet, maar dat kan wel dankzij het bedrijf Lusha. Maar hoe komen ze eigenlijk aan je gegevens?

19:27 Het wordt steeds drukker in de banen rondom de aarde. De komende jaren worden er door verschillende techbedrijven duizenden nieuwe internet-satellieten gelanceerd, en sterrenkijkers zien daardoor mogelijk door de bomen het bos niet meer.

Gasten: Nando Kasteleijn, Joost Schellevis en Stephan Vegelien
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Microsoft onderhandelt met het moederbedrijf van TikTok over een overname van de app in de VS. Als het aan president Trump ligt wordt de app helemaal verboden in Amerika. Of is dat standpunt onderdeel van de onderhandelingsstrategie?

13:20 Slimme stoplichten blijken toch nog niet zo heel slim te zijn. Beveiligingsonderzoekers Wesley Neelen en Rik van Duijn lukte het om een programmaatje te maken waarmee ze stoplichten naar hun hand kunnen zetten. Wat zegt dit over de veiligheid van slimme verkeerssystemen?

26:26 Er zijn drie verdachten opgepakt voor de grote twitterhack van vorige maand. Het vermoedelijke meesterbrein is een jongen van 17.

35:57 Tips

Tip van Casper: https://www.youtube.com/TechnologyConnections

Gezicht van rechter die porno ziet tijdens zitting (uit het verhaal over de Twitter-hack): https://twitter.com/AndrewWarrenFL/status/1291041037767540736?s=20

Gasten: Wesley Neelen, Rik van Duijn, Nando Kasteleijn, Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Zijn de grote Amerikaanse techbedrijven te groot en te machtig geworden? Die vraag kregen de hoogste bazen van Amazon, Apple, Facebook en Google deze week in het Amerikaanse parlement.

10:33 Op Instagram hebben miljoenen vrouwen de afgelopen week een zwart-wit foto van zichzelf gedeeld, en een volgende vrouw genomineerd om hetzelfde te doen. Waar komt deze trend vandaan en wat betekent het? Het komt deels uit Turkije, al is dat niet voor iedereen even duidelijk.

31:51 Deed jouw Garmin fitnessgadget ook raar vorige week? Je was niet de enige. Garmin was getroffen door een cyberaanval met ransomware.

Gasten: Charlotte Waaijers, Mitra Nazar, Cato Duyvis, Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

0:00 TikTok is met 3,5 miljoen gebruikers in Nederland ongelooflijk populair, maar ligt ook onder vuur. De Amerikaanse overheid overweegt zelfs een verbod op de app. Dat heeft onder meer te maken met de hoeveelheid data die de app over je verzamelt en wat daarmee zou gebeuren. Maar hoe zit het nou echt met de verzameldrift van TikTok?

16:55 Tesla heeft een lekker tweede kwartaal achter de rug. Midden in de coronacrisis wist het bedrijf een flinke winst binnen te halen, en op de beurs gaat Tesla helemaal door het dak. Hoe kan dat?

25:18 Het aantal meldingen van internet-oplichting is tijdens de lockdownmaanden flink gestegen. Oplichting kent vele vormen, maar vandaag focussen we op neppe webwinkels, want daar zijn er nogal wat van, en het blijkt lastig te zijn om daar wat tegen te doen.

39:02 Tips
Tip van Casper: https://www.tvark.org

Gasten: Sanne Maasakkers, Nik Wouters, Annemieke van Put, Koen Koopman.
Presentatie: Casper Meijer

Groot Twitterhack en hulpdrone voor 112

donderdag 16 juli 2020, 16:30 uur

0:00 De Twitteraccounts van onder anderen Elon Musk en Barack Obama zijn gehackt en gebruikt voor bitcoin-oplichting. Ook het account van PVV-leider Geert Wilders werd overgenomen. Hoe kan dat? NOS tech-redacteur Joost Schellevis legt de zaak uit en sprak met de hacker van Geert Wilders.

14:15 Het Chinese bedrijf Huawei mag helemaal niet meebouwen aan het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk. Een opmerkelijke draai, wat zit hierachter? Gaat het om de nationale veiligheid of is het een politiek machtsspel? Daarover vertelt NOS-techredacteur Nando Kasteleijn.

29:02 En tot slot, The Beast. Dat is een nieuwe zelfbestuurbare drone die eerder bij brand of een ongeluk ter plaatse kan zijn dan de hulpdiensten zelf. Hoe gaat die technologie levens redden? Abeje Mersha van Hogeschool Saxion staat aan de basis van de innovatie.

Presentatie: Jonna ter Veer

0:00 De digitale lijsttrekkersverkiezing van het CDA bleek te manipuleren te zijn, ontdekte een ethische hacker. Daardoor moeten de bijna 40-duizend CDA-leden opnieuw stemmen. Is de stemwebsite nu wel helemaal veilig?

14:03 Deze week is de grootschalige test van de app CoronaMelder begonnen. Nando en Joost kunnen 'm alvast uitproberen en vertellen over hun bevindingen.

24:08 Vorige week hadden we het over de advertentieboycot van honderden bedrijven richting Facebook. Inmiddels is er een gesprek geweest tussen de actiegroep en Facebook.

26:11 Al meer dan 100-duizend Nederlanders hebben zich aangesloten bij een schadeclaim tegen Facebook. Ze willen financiële compensatie voor het schenden van hun privacy. Hoe kansrijk is deze claim?

32:24 De site Infectieradar, waarmee het RIVM nieuwe uitbraken van het coronavirus in kaart wilde brengen, blijft voorlopig uit de lucht. Vorige maand bleek dat je medische gegevens van andere mensen kon opvragen.

36:30 Tips

Tip van Nando: Netflix Effect podcast
https://www.vox.com/recode/2020/6/15/21287046/netflix-effect-land-of-the-giants-recode-podcast

0:00 De politie heeft opnieuw wekenlang live kunnen meekijken met de chatgesprekken van een grote groep criminelen. Volgens de politie heeft dat enorm veel informatie opgeleverd en zelfs tientallen liquidaties voorkomen.

10:02 Honderden bedrijven maken deze maand geen reclame op Facebook en dochterbedrijf Instagram, omdat ze vinden dat het bedrijf te weinig doet om haatzaaien en discriminatie tegen te gaan. Gaat Facebook dit voelen in z’n portemonnee en gaat het leiden tot een verandering? Die vragen proberen we te beantwoorden.

23:13 Hackers en spionnen hebben actief gebruikgemaakt van de beveiligingsproblemen bij Citrix, die eind vorig jaar bekend werden. Zeker 25 Nederlandse organisaties zijn gehackt. En ook vandaag nog zijn bedrijven kwetsbaar, ook al denken ze misschien dat ze de boel weer op orde hebben.

Gasten: Frank Groenewegen, Remco Andringa, Nando Kasteleijn
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Overheden, hulpdiensten en zorgorganisaties waren niet goed voorbereid op de grote 112-storing van een jaar geleden. Dat concluderen onderzoekers in een rapport dat vandaag is gepubliceerd.

10:55 Er wordt nog altijd hard gewerkt aan de nationale corona-app. En de manier waarop die app wordt gebouwd is uniek voor de Nederlandse overheid. Iedereen die mee wilt denken en praten is welkom om dat te doen en de ontwikkeling gebeurt in alle openheid. Een uitgebreid gesprek met communitymanager Edo Plantinga die al dat overleg in goede banen moet leiden.

35:55 Het was weer smullen voor Apple-fans deze week. Want de WWDC, Apples grote conferentie voor software-ontwikkelaars, is weer bezig. Hierop laten het bedrijf zelf ook altijd de nieuwe snufjes uit de komende software-updates zien. Gonny van der Zwaag, hoofdredacteur van de site iCulture, benoemt de meest opvallende nieuwtjes.

49:17 De Autoriteit consument en markt gaat de verkoop van nepvolgers en -likes op onder meer Instagram aanpakken. Uit een internationaal onderzoek blijkt dat de schade door neppe marketing voor online adverteerders wereldwijd wordt geschat op zeker 1,2 miljard euro.

Link naar Github van de corona-app: https://minvws.github.io/nl-covid19-notification-app-community-website/

0:00 Misbruikt Apple zijn macht in de App Store om concurrenten te benadelen? Dat onderzoekt de Europese Commissie naar aanleiding van klachten van onder meer Spotify.

13:41 Facebook wil Amerikanen aansporen om vooral te gaan stemmen bij de presidentsverkiezingen eind dit jaar. Een van de manieren waarop ze dat willen doen is door indien gewenst géén politieke advertenties meer te laten zien. Maar hoe dat helpt om stemmen te stimuleren?

19:43 Extra veel gamenieuws in deze podcast! We bespreken de onthulling van de Playstation 5 en (vanaf 34:11) het spel The Last of Us 2 dat deze week uitkomt. Volgens velen is dat het beste, mooiste, meest indrukwekkende spel ooit gemaakt.

0:00 Door een ontwerpfout bij de coronasite 'Infectieradar' van het RIVM kon je medische informatie van andere mensen opvragen, en daar zitten privacygevoelige dingen bij.

09:57 De regionale omroep NH Radio heeft een nieuwe nieuwslezer in dienst. Niet eentje van vlees en bloed, maar een digitale. Is dit de toekomst van radionieuws? Dat vragen we Arjan Snijders, zenderbaas van NH Radio en Sebastian Plasschaert van de startup XS2RADIO.

28:57 Het moederbedrijf van Thuisbezorgd neemt alweer een groot bedrijf over, waardoor ze nu wereldwijd de grootste maaltijdbezorgsite buiten China zijn. In de podcast hoor je wat dat betekent voor de prijs van jouw pizza.

Gasten: Arjan Snijders, Sebastian Plasschaert, Joost Schellevis, Nik Wouters
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Terwijl er in heel Amerika en ver daarbuiten wordt gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld, worstelen techbedrijven met hoe ze om moeten gaan met reacties van president Trump. Twitter en Snapchat maken omstreden berichten van de president minder zichtbaar. Facebook laat ze vooralsnog staan, maar daar zijn niet alle medewerkers het mee eens.

14:25 Op veel kantoren is “even zoomen” inmiddels een ingeburgerd werkwoord. Het gaat dan ook lekker met het bedrijf achter zoom, het heeft afgelopen kwartaal een recordomzet behaald.

23:23 Goed nieuws voor als je op zoek bent naar een elektrische auto. Vanaf nu kom je in aanmerking voor een subsidie hierop. In de podcast hoor je hoe dat zit en welke voorwaarden eraan zitten.

Gasten: Nando Kasteleijn, Charlotte Waaijers en Stephan Vegelien
Presentatie: Casper Meijer

01:18 Hoe verplaatsen criminelen hun geld nu de wereld in lockdown is? Het Anti Money Laundering Centre verwacht nieuwe digitale sporen.
11:48 Whatsappfraude is flink toegenomen sinds corona. Dieven gebruiken een nieuwe methode: ze kapen ongemerkt jouw whatsapp-account.
19:10 De uitrol van het 5G-netwerk mag doorgaan van de rechter. Hoe gaat het verder met 5G en de zorgen van tegenstanders over de straling?

Gasten: NOS techredacteuren Joost Schellevis en Nando Kasteleijn, en Suzanne Visser van het Anti Money Laundering Centre.
Presentatie: Jonna ter Veer

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1