appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
Afbeelding

NOS op 3 Tech Podcast

De NOS op 3 Tech Podcast praat je elke week bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media. Elke donderdag om 16:30 uur een nieuwe aflevering!

Podcast afleveringen

0:00 Een mysterieus Chinees bedrijf blijkt een database bij te houden met allerlei persoonlijke gegevens van bijna 2-en-een-half miljoen mensen. Mensen die zij bestempelen als “overzeese sleutelfiguren”. En in die database zitten ook gegevens van honderden prominente Nederlanders en hun familie.

11:39: Na twee maanden horen dat je diploma mogelijk ongeldig is omdat het online cameratoezicht op een thuistentamen haperde. Dat overkwam tientallen studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

20:22 Nog 2 maanden en dan kan je naar de winkel rennen voor de nieuwe Playstation of Xbox-spelcomputer. Het is de start van een nieuw hoofdstuk in een al 20-jaar durende strijd tussen Sony en Microsoft. Wie heeft deze ronde de beste kaarten?

36:03 Tips:
De honkbalgids van Joost: www.honkbal.net

Link naar eerdere podcast met Nico Dekens over open source intelligence: https://www.nporadio1.nl/podcasts/nosop3techpodcast/9068-de-bellingcatmethode-uitgelegd-en-oud-moderator-klaagt-facebook-aan

Link naar NOS op 3-video over online tentamentoezicht: https://www.youtube.com/watch?v=N8p8s2u6JKs

Zo hackten 3 Nederlanders Trumps Twitter-account

donderdag 10 september 2020, 17:50 uur

Je zit voor je laptop en hebt ineens toegang tot het Twitter-account van Donald Trump. The real Donald Trump. Wat doe je dan? Het overkwam drie Nederlandse hackers in oktober 2016. Zij vertellen hun verhaal via Vrij Nederland-journalist Gerard Janssen.

Verder in deze podcast:
21:22 Het barst van de complottheorieën tijdens corona, hoe ga je daarmee om?
41:14 Blijft TikTok in Amerika bestaan?
49:54 Techtips

Gasten: Gerard Janssen, NOS op 3 -redacteur Bobby Schinkel en NOS-techredacteur Nando Kasteleijn.
Presentatie: Jonna ter Veer

0:00 De uitrol van 5G kan doorgaan, maar er moet wel meer onderzoek worden gedaan naar mogelijke gezondheidsrisico’s. Dat adviseert de Gezondheidsraad.

11:39 De landelijke invoering van de app CoronaMelder is weer een stap dichterbij. Vandaag stemt de Tweede Kamer over de spoedwet die die app mogelijk moet maken.

21:00 Voor gadgetfreaks is begin september altijd een spannende tijd, want dan is in Berlijn de IFA, de grootste beurs voor consumentenelektronica in Europa. Vanwege corona is het allemaal een stuk minder uitbundig, maar of er desondanks toch nog een hoop moois te zien is, vertelt hoofdredacteur Anke Horstman van Techgirl.nl

32:36 Tips

Gasten: Anke Horstman, Nando Kasteleijn, Jonna ter Veer
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Burgemeesters willen meekijken in besloten appgroepen om in te kunnen grijpen als iemand oproept om te gaan rellen, zoals laatst in Utrecht gebeurde. Je hoort deze wens vaker bij politici, maar het kan eigenlijk helemaal niet.

08:39 De soap rond de toekomst van TikTok in Amerika gaat weer verder, met deze week een topman die opstapt en een nieuwe rechtszaak.

16:56 We hebben het over politieke beïnvloeding door middel van Deepfakes. Die neppe filmpjes kunnen, ook hier in Nederland, wel degelijk effect hebben op de politieke voorkeuren van mensen. Vooral als ze zijn toegespitst op een specifieke groep. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Tom Dobber van de Universiteit van Amsterdam.

33:41 Tips

Gasten: Tom Dobber, Nik Wouters en Wim Kopinga
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Bijna een half miljoen mensen hebben op de eerste dag de app CoronaMelder gedownload. Toch is de toekomst van deze app nog niet helemaal zeker, want de Autoriteit Persoonsgegevens is nog steeds kritisch.

9:58 Deze week is de nieuwste versie van Microsoft Flight Simulator uitgekomen. Daarin kan je letterlijk de hele wereld over vliegen, want de hele planeet is voor dit spel gefotografeerd en geanalyseerd. Rami Ismail is een van de bekendste game-ontwikkelaars van Nederland en heeft al flink wat uurtjes in het spel gestoken. Hij is erg onder de indruk, evenals als gamejournalist Erik Nusselder.

27:14 Epic Games, de maker van Fortnite, heeft het flink aan de stok met Apple en Google. Als gevolg daarvan is Fortnite nu niet meer te vinden in de App Store en Play Store. Dat is misschien vervelend voor fans van dit spel, maar dit conflict kan grotere gevolgen hebben voor de hele gamesindustrie, en dus ook voor ontwikkelaars als Rami.

Gasten: Rami Ismail, Erik Nusselder en Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Foto’s en video’s van Zwarte Piet zijn voortaan verboden op Facebook en Instagram. Het bedrijf zegt hiermee te willen voorkomen dat mensen zich gediscrimineerd voelen. Deze nieuwe richtlijn roept veel reacties op.

8:10 Lijkt het jou fijn als iedereen zomaar je telefoonnummer op kan zoeken? Waarschijnlijk niet, maar dat kan wel dankzij het bedrijf Lusha. Maar hoe komen ze eigenlijk aan je gegevens?

19:27 Het wordt steeds drukker in de banen rondom de aarde. De komende jaren worden er door verschillende techbedrijven duizenden nieuwe internet-satellieten gelanceerd, en sterrenkijkers zien daardoor mogelijk door de bomen het bos niet meer.

Gasten: Nando Kasteleijn, Joost Schellevis en Stephan Vegelien
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Microsoft onderhandelt met het moederbedrijf van TikTok over een overname van de app in de VS. Als het aan president Trump ligt wordt de app helemaal verboden in Amerika. Of is dat standpunt onderdeel van de onderhandelingsstrategie?

13:20 Slimme stoplichten blijken toch nog niet zo heel slim te zijn. Beveiligingsonderzoekers Wesley Neelen en Rik van Duijn lukte het om een programmaatje te maken waarmee ze stoplichten naar hun hand kunnen zetten. Wat zegt dit over de veiligheid van slimme verkeerssystemen?

26:26 Er zijn drie verdachten opgepakt voor de grote twitterhack van vorige maand. Het vermoedelijke meesterbrein is een jongen van 17.

35:57 Tips

Tip van Casper: https://www.youtube.com/TechnologyConnections

Gezicht van rechter die porno ziet tijdens zitting (uit het verhaal over de Twitter-hack): https://twitter.com/AndrewWarrenFL/status/1291041037767540736?s=20

Gasten: Wesley Neelen, Rik van Duijn, Nando Kasteleijn, Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Zijn de grote Amerikaanse techbedrijven te groot en te machtig geworden? Die vraag kregen de hoogste bazen van Amazon, Apple, Facebook en Google deze week in het Amerikaanse parlement.

10:33 Op Instagram hebben miljoenen vrouwen de afgelopen week een zwart-wit foto van zichzelf gedeeld, en een volgende vrouw genomineerd om hetzelfde te doen. Waar komt deze trend vandaan en wat betekent het? Het komt deels uit Turkije, al is dat niet voor iedereen even duidelijk.

31:51 Deed jouw Garmin fitnessgadget ook raar vorige week? Je was niet de enige. Garmin was getroffen door een cyberaanval met ransomware.

Gasten: Charlotte Waaijers, Mitra Nazar, Cato Duyvis, Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

0:00 TikTok is met 3,5 miljoen gebruikers in Nederland ongelooflijk populair, maar ligt ook onder vuur. De Amerikaanse overheid overweegt zelfs een verbod op de app. Dat heeft onder meer te maken met de hoeveelheid data die de app over je verzamelt en wat daarmee zou gebeuren. Maar hoe zit het nou echt met de verzameldrift van TikTok?

16:55 Tesla heeft een lekker tweede kwartaal achter de rug. Midden in de coronacrisis wist het bedrijf een flinke winst binnen te halen, en op de beurs gaat Tesla helemaal door het dak. Hoe kan dat?

25:18 Het aantal meldingen van internet-oplichting is tijdens de lockdownmaanden flink gestegen. Oplichting kent vele vormen, maar vandaag focussen we op neppe webwinkels, want daar zijn er nogal wat van, en het blijkt lastig te zijn om daar wat tegen te doen.

39:02 Tips
Tip van Casper: https://www.tvark.org

Gasten: Sanne Maasakkers, Nik Wouters, Annemieke van Put, Koen Koopman.
Presentatie: Casper Meijer

Groot Twitterhack en hulpdrone voor 112

donderdag 16 juli 2020, 16:30 uur

0:00 De Twitteraccounts van onder anderen Elon Musk en Barack Obama zijn gehackt en gebruikt voor bitcoin-oplichting. Ook het account van PVV-leider Geert Wilders werd overgenomen. Hoe kan dat? NOS tech-redacteur Joost Schellevis legt de zaak uit en sprak met de hacker van Geert Wilders.

14:15 Het Chinese bedrijf Huawei mag helemaal niet meebouwen aan het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk. Een opmerkelijke draai, wat zit hierachter? Gaat het om de nationale veiligheid of is het een politiek machtsspel? Daarover vertelt NOS-techredacteur Nando Kasteleijn.

29:02 En tot slot, The Beast. Dat is een nieuwe zelfbestuurbare drone die eerder bij brand of een ongeluk ter plaatse kan zijn dan de hulpdiensten zelf. Hoe gaat die technologie levens redden? Abeje Mersha van Hogeschool Saxion staat aan de basis van de innovatie.

Presentatie: Jonna ter Veer

0:00 De digitale lijsttrekkersverkiezing van het CDA bleek te manipuleren te zijn, ontdekte een ethische hacker. Daardoor moeten de bijna 40-duizend CDA-leden opnieuw stemmen. Is de stemwebsite nu wel helemaal veilig?

14:03 Deze week is de grootschalige test van de app CoronaMelder begonnen. Nando en Joost kunnen 'm alvast uitproberen en vertellen over hun bevindingen.

24:08 Vorige week hadden we het over de advertentieboycot van honderden bedrijven richting Facebook. Inmiddels is er een gesprek geweest tussen de actiegroep en Facebook.

26:11 Al meer dan 100-duizend Nederlanders hebben zich aangesloten bij een schadeclaim tegen Facebook. Ze willen financiële compensatie voor het schenden van hun privacy. Hoe kansrijk is deze claim?

32:24 De site Infectieradar, waarmee het RIVM nieuwe uitbraken van het coronavirus in kaart wilde brengen, blijft voorlopig uit de lucht. Vorige maand bleek dat je medische gegevens van andere mensen kon opvragen.

36:30 Tips

Tip van Nando: Netflix Effect podcast
https://www.vox.com/recode/2020/6/15/21287046/netflix-effect-land-of-the-giants-recode-podcast

0:00 De politie heeft opnieuw wekenlang live kunnen meekijken met de chatgesprekken van een grote groep criminelen. Volgens de politie heeft dat enorm veel informatie opgeleverd en zelfs tientallen liquidaties voorkomen.

10:02 Honderden bedrijven maken deze maand geen reclame op Facebook en dochterbedrijf Instagram, omdat ze vinden dat het bedrijf te weinig doet om haatzaaien en discriminatie tegen te gaan. Gaat Facebook dit voelen in z’n portemonnee en gaat het leiden tot een verandering? Die vragen proberen we te beantwoorden.

23:13 Hackers en spionnen hebben actief gebruikgemaakt van de beveiligingsproblemen bij Citrix, die eind vorig jaar bekend werden. Zeker 25 Nederlandse organisaties zijn gehackt. En ook vandaag nog zijn bedrijven kwetsbaar, ook al denken ze misschien dat ze de boel weer op orde hebben.

Gasten: Frank Groenewegen, Remco Andringa, Nando Kasteleijn
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Overheden, hulpdiensten en zorgorganisaties waren niet goed voorbereid op de grote 112-storing van een jaar geleden. Dat concluderen onderzoekers in een rapport dat vandaag is gepubliceerd.

10:55 Er wordt nog altijd hard gewerkt aan de nationale corona-app. En de manier waarop die app wordt gebouwd is uniek voor de Nederlandse overheid. Iedereen die mee wilt denken en praten is welkom om dat te doen en de ontwikkeling gebeurt in alle openheid. Een uitgebreid gesprek met communitymanager Edo Plantinga die al dat overleg in goede banen moet leiden.

35:55 Het was weer smullen voor Apple-fans deze week. Want de WWDC, Apples grote conferentie voor software-ontwikkelaars, is weer bezig. Hierop laten het bedrijf zelf ook altijd de nieuwe snufjes uit de komende software-updates zien. Gonny van der Zwaag, hoofdredacteur van de site iCulture, benoemt de meest opvallende nieuwtjes.

49:17 De Autoriteit consument en markt gaat de verkoop van nepvolgers en -likes op onder meer Instagram aanpakken. Uit een internationaal onderzoek blijkt dat de schade door neppe marketing voor online adverteerders wereldwijd wordt geschat op zeker 1,2 miljard euro.

Link naar Github van de corona-app: https://minvws.github.io/nl-covid19-notification-app-community-website/

0:00 Misbruikt Apple zijn macht in de App Store om concurrenten te benadelen? Dat onderzoekt de Europese Commissie naar aanleiding van klachten van onder meer Spotify.

13:41 Facebook wil Amerikanen aansporen om vooral te gaan stemmen bij de presidentsverkiezingen eind dit jaar. Een van de manieren waarop ze dat willen doen is door indien gewenst géén politieke advertenties meer te laten zien. Maar hoe dat helpt om stemmen te stimuleren?

19:43 Extra veel gamenieuws in deze podcast! We bespreken de onthulling van de Playstation 5 en (vanaf 34:11) het spel The Last of Us 2 dat deze week uitkomt. Volgens velen is dat het beste, mooiste, meest indrukwekkende spel ooit gemaakt.

0:00 Door een ontwerpfout bij de coronasite 'Infectieradar' van het RIVM kon je medische informatie van andere mensen opvragen, en daar zitten privacygevoelige dingen bij.

09:57 De regionale omroep NH Radio heeft een nieuwe nieuwslezer in dienst. Niet eentje van vlees en bloed, maar een digitale. Is dit de toekomst van radionieuws? Dat vragen we Arjan Snijders, zenderbaas van NH Radio en Sebastian Plasschaert van de startup XS2RADIO.

28:57 Het moederbedrijf van Thuisbezorgd neemt alweer een groot bedrijf over, waardoor ze nu wereldwijd de grootste maaltijdbezorgsite buiten China zijn. In de podcast hoor je wat dat betekent voor de prijs van jouw pizza.

Gasten: Arjan Snijders, Sebastian Plasschaert, Joost Schellevis, Nik Wouters
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Terwijl er in heel Amerika en ver daarbuiten wordt gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld, worstelen techbedrijven met hoe ze om moeten gaan met reacties van president Trump. Twitter en Snapchat maken omstreden berichten van de president minder zichtbaar. Facebook laat ze vooralsnog staan, maar daar zijn niet alle medewerkers het mee eens.

14:25 Op veel kantoren is “even zoomen” inmiddels een ingeburgerd werkwoord. Het gaat dan ook lekker met het bedrijf achter zoom, het heeft afgelopen kwartaal een recordomzet behaald.

23:23 Goed nieuws voor als je op zoek bent naar een elektrische auto. Vanaf nu kom je in aanmerking voor een subsidie hierop. In de podcast hoor je hoe dat zit en welke voorwaarden eraan zitten.

Gasten: Nando Kasteleijn, Charlotte Waaijers en Stephan Vegelien
Presentatie: Casper Meijer

01:18 Hoe verplaatsen criminelen hun geld nu de wereld in lockdown is? Het Anti Money Laundering Centre verwacht nieuwe digitale sporen.
11:48 Whatsappfraude is flink toegenomen sinds corona. Dieven gebruiken een nieuwe methode: ze kapen ongemerkt jouw whatsapp-account.
19:10 De uitrol van het 5G-netwerk mag doorgaan van de rechter. Hoe gaat het verder met 5G en de zorgen van tegenstanders over de straling?

Gasten: NOS techredacteuren Joost Schellevis en Nando Kasteleijn, en Suzanne Visser van het Anti Money Laundering Centre.
Presentatie: Jonna ter Veer

0:00 Als je op Instagram een influencer met een leuk shirtje ziet, of een ambachtelijke meubelmaker met een geweldige tafel, kan je die binnenkort misschien wel meteen kopen vanuit de app. Facebook en Instagram komen met een eigen winkelplatform.

12:21 De komst van een corona-app is weer een stapje dichterbij dankzij een update van Android en iOS.

14:45 Als je veel op Twitter zit ken je waarschijnlijk wel discussies die helemaal ontsporen of een gesprek waar onbekende mensen zich ongevraagd tegenaan bemoeien. Daar wil Twitter iets aan doen.

25:25 Minister Grapperhaus wil mee kunnen kijken met whatsappgesprekken van mensen die verdacht worden van een misdrijf, ook als die gesprekken versleuteld zijn. Maar dit is een stuk lastiger gezegd dan gedaan.

36:40 Tips

0:00 Facebook heeft een schikking getroffen met een grote groep content-moderatoren, die tijdens hun werk zo veel narigheid te zien kregen, dat ze er psychische problemen aan over hebben gehouden.

11:16 Het Eurovisie Songfestival ging dit jaar niet door vanwege het coronavirus. Maar voor liefhebbers van internationale liedjeswedstrijden was er gelukkig toch wat te beleven in de vorm van het AI-Songfestival. 13 teams uit verschillende landen maakten met hulp van kunstmatige intelligentie een liedje. We spreken met Janne Spijkervet, AI-onderzoeker aan de Universiteit Amsterdam en muziekproducer over de inzending van haar team.

29:22 Een Nederlandse student ontdekte een kwetsbaarheid in thunderbolt-poorten, die in heel veel computers zitten. Hoe zorgwekkend is deze ontdekking?

0:00 De Autoriteit Persoonsgegevens is kritisch over een plan van Minister De Jonge om telecomdata te gebruiken voor onderzoek naar de verspreiding van Corona.

11:54 Het gaat lekker met Nintendo! De Switch is al een paar jaar op de markt maar nu opeens zo populair dat de spelcomputer bijna overal uitverkocht is. Hoe kan dat?

27:37 Op 5 mei is de site hoenormaalbenik.nl gelanceerd. Daarop kan je je gezicht laten analyseren door een aantal algoritmes, en die kijken dan of je een beetje voldoet aan 'de normen'. Dat die site online ging op bevrijdingsdag is geen toeval, ontwikkelaar Tijmen Schep vertelt het verhaal erachter.

0:00 Tot verrassing van velen maakte Vodafone deze week bekend dat ze 5G hebben 'aangezet' in Nederland. Wat kan je daar op dit moment al mee?

10:27 Veel vrouwen in de techwereld krijgen helaas nog geregeld te maken met seksisme en seksuele intimidatie. Iemand die daarover mee kan praten is techjournalist Anke Horstman, hoofdredacteur van de website TechGirl.nl. Een blog over haar recente nare ervaringen maakte een hoop reacties los.

26:30 Er wordt in ons land hard gewerkt aan een corona-app die je waarschuwt als je in de buurt bent geweest bij iemand met corona. Die app moet hier aan allerlei privacy-eisen voldoen. In China, waar de corona-uitbraak begon, gebruiken ze ook allerlei apps. En daar werkt het behoorlijk anders, vertelt correspondent Sjoerd den Daas.

38:00 Tips

Tip van Casper:
https://onepointfive.app

Link van Nando:
https://nos.nl/l/2311697

0:00 Hoe moet het verder met de corona-app die minister De Jonge graag wil laten maken? Afgelopen weekend was een zogenoemde appathon, waarbij zeven bedrijven hun plannen konden presenteren, maar een winnend voorstel zat er niet bij.

13:41 Waarom willen zoveel mensen influencer worden? En hoe hard is de zakelijke kant van deze wereld? Dat zijn een aantal vragen die aan bod komen in het onthullende boek Gouden Bergen dat Doortje Smithuijsen schreef over influencers en we spreken haar uitgebreid.

42:31 Tips:
Vragenlijst RIVM: https://research2evolve.datacoll.nl/xyscfselyi?l=nl

Corona-chatbot van VRT: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/21/vrt-nws-lanceert-corona-chatbot-op-facebook-met-juiste-informati/

Block by Blockwest: https://blockbyblockwest.com

0:00 Nederlanders blijven minder thuis dan de meeste andere Europeanen, blijkt uit data van Google Maps en Apple kaarten.

12:57 Er moet binnen no time een nationale corona-app uit de grond worden gestampt. Er wordt zelfs over gesproken dat de app voor het eind van de maand af zou moeten zijn. Maar is dat wel haalbaar?

23:09 Door de coronacrisis lijkt de techwereld soms een beetje stil te staan. Maar er komen nog steeds nieuwe producten uit, al gaan de lanceringen nu wat anders dan hoe we gewend zijn. Het meest opvallende voorbeeld daarvan was deze week de presentatie van de nieuwe iPhone SE.

31:41 Het nieuwe spel Valorant dat binnenkort uitkomt lijkt een grote esport-hit te gaan worden. Maar spelers die het spel al konden testen klagen valsspeel-beveiliging die wel heel diep je systeem binnendringt.

38:37 Tips

0:00 Ook Nederland werkt officieel aan een corona-app die je waarschuwt als je in contact bent gekomen met een coronapatiënt. Volgens minister De Jonge is zo’n app een belangrijke voorwaarde om de coronamaatregelen op enig moment te kunnen versoepelen.

15:15 Er gaan complottheorieën rond dat 5G en het coronavirus met elkaar te maken zouden hebben, en dat heeft geleid tot brandstichting en gevaarlijke situaties.

34:33 Als je in deze crisistijd wat leuke, grappige, opbeurende filmpjes wil zien moet je bij TikTok zijn. Maar wat is het geheim achter een succesvol filmpje? Dat bespreken we met Jeroen Gortworst van NOS Stories, hij haalde zelf deze week tientallen miljoenen views met een TikTok-video.

34:33 Tips

Apps tegen corona en Teletekst bestaat 40 jaar

donderdag 2 april 2020, 16:30 uur

0:00 Vorige week hadden we het over Europese plannen om gebruikersdata van telecomproviders te gebruiken om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. Er zijn in andere landen nog meer initiatieven om met telefoons het virus tegen te gaan, door middel van slimme apps.

8:54 Webwinkels draaien overuren, want doordat we massaal thuisblijven, doen we veel meer online aankopen. Kunnen de bedrijven het nog aan?

16:57 Veel mensen hebben inmiddels wel hun draai gevonden met thuiswerken. Om met elkaar te vergaderen op afstand gebruiken bedrijven diensten als Google Hangouts, Microsoft Teams of Zoom, maar niet alle tools zijn even veilig. Vooral Zoom ligt onder onder vuur vanwege problemen met privacy en beveiliging.

25:34 Het prachtige medium Teletekst bestaat deze week 40 jaar in Nederland. Een goed moment om deze duurzame digitale dinosaurus eens in het zonnetje te zetten en uit te leggen hoe teletekst eigenlijk werkt achter de schermen.

39:09 Tips en dingen die je verder nog moet weten, zoals wat is 8D muziek en tips tegen eenzaamheid in deze tijd van thuisisolatie.

0:00 In deze corona-crisistijd gaat er veel nepnieuws en desinformatie rond op social media. Facebook komt daarom met een aantal maatregelen om dat tegen te gaan, ook in Nederland.

11:47 Als het aan de Europese Commissie ligt wordt telefoondata van honderden miljoenen Europeanen gebruikt om de verspreiding van het coronavirus te volgen. Hoe werkt dat, en wat zijn de gevolgen voor onze privacy?

21:12 Als jouw favoriete artiest nu werkloos thuis zit en je wil hem of haar een handje helpen, kan je diegene binnenkort sponsoren via Spotify.

27:37 Trekt het internet al het thuiswerken en massaal streamen nog?

29:33 Tips, waaronder de nieuwe Animal Crossing

02:00 Om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan moeten we zoveel mogelijk thuiswerken, maar Hoe werk je handig vanuit huis? En kan het internet al dat extra dataverkeer eigenlijk wel aan of kijken we straks naar Netflix in SD-kwaliteit?

11:45 Er komen bij de NOS heel veel reacties binnen over het coronavirus. Wat voor vragen krijgen we en hoe gaan onze social mediaredacteuren daarmee om?

15:09 Wat zijn leuke en leerzame apps, sites en social media-accounts voor als je met kinderen in thuisisolatie zit?

20:47 Artiesten kunnen voorlopig niet optreden voor publiek, waardoor ze een hoop geld mislopen. Via social media blijven ze alsnog in contact met hun fans, en kunnen ze misschien nog wat geld verdienen.

27:22 Als je in Nederland een internetaansluiting in huis wil kan dat op de meeste plekken in twee smaken, via het netwerk van KPN of de kabel van ZiggoVodafone. De rechter oordeelde deze week dat die bedrijven geen concurrenten hoeven toe te laten op hun netwerk.

35:15 Het is een spannende tijd voor gamers: deze week hebben Microsoft en Sony de specificaties van de Nieuwe Xbox en Playstation bekend gemaakt. Julian Huijbrechts van Tweakers.net vertelt wat al die teraflops, compute units en gigabites per seconde betekenen voor de games van de toekomst.

Hoe jouw navigatie-app juist voor files zorgt

donderdag 5 maart 2020, 16:50 uur

Hoi! Leuk dat je luistert naar de NOS op 3 techpodcast.
In deze aflevering:

>00:00 Hoe navigatie-apps voor files zorgen
>20:59 Grote techbedrijven worstelen met coronavirus (maar één groot techbedrijf lijkt er baat bij te hebben)
>29:18 In China krijgen mensen een corona-QR-code
>34:36 UWV onderzoekt z’n eigen fraudeopsporing
>40:45 Techtips van de gasten

Presentatie: Jonna ter Veer
Gasten: Joost Schellevis, Nando Kasteleijn, Stephan Vegelien en Arnoud van der Struijk

Schone bacterievrije telefoon? Lees How to clean your smartphone the right way, https://www.wired.com/story/how-to-clean-your-smartphone-keyboard-mouse-safely/

0:00 Het coronavirus verspreidt zich steeds verder over de wereld en met vooral veel besmettingen in China en Zuid-Korea heeft dat een groeiende impact op de techsector.

11:40 Als je als popster een grote hit scoort heb je kans dat je een telefoontje krijgt van de advocaat van een andere (meestal minder bekende) artiest die claimt dat jouw hit is afgekeken van zijn of haar liedje. Twee muzikale techneuten hebben genoeg van die plagiaatrechtszaken. Zij maakten een algoritme dat alle mogelijke popmelodieën op aarde heeft vastgelegd. In de podcast hoor je hoe dit artiesten zou moeten helpen.

26:45 Vandaag is het wereldwijde Pokémondag. Al 24 jaar zijn tientallen miljoenen mensen in de ban van deze spellen, tekenfilms, films en wat nog meer. De komende tijd zal dit fenomeen ook zeker niet verdwijnen.

34:58 Tips

0:00: Als het aan het Openbaar Ministerie ligt gaat de Utrechtse student Marco van A. de gevangenis in omdat hij een programma maakte en verkocht waarmee criminelen virussen konden verspreiden. Joost Schellevis was vandaag aanwezig bij de rechtszaak.

12:29: Facebook-baas Mark Zuckerberg was deze week weer eens in Europa, onder meer om in Brussel te praten met de nieuwe Europese Commissie. Zuckerberg pleitte voor meer wetten en regels voor techbedrijven. Dat doet hij niet zomaar. Welk belang heeft hij bij het pleiten voor regulering?

22:32 Misschien ben je ook wel eens gebeld door een nep-helpdesk, met een verhaal over een computerprobleem dat zo snel mogelijk moet worden opgelost. De Autoriteit Consument en Markt probeert deze vorm van oplichting tegen te gaan en heeft de afgelopen tijd zo’n 100 telefoonnummers van nep-helpdesken ingetrokken.

33:22 Tips

> 01:26 Een goed functionerend computersysteem is in een ziekenhuis van levensbelang. Hoe goed zijn ziekenhuizen in Nederland voorbereid op storingen en hack-aanvallen? Slecht, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Joost Schellevis legt de pijnpunten met z’n techmes bloot.

>13:38 Het coronavirus houdt de wereld in z’n greep. Ook de impact op de techindustrie is groot. Zo gaat 's werelds grootste telecombeurs Mobile World Congress dit jaar niet door. Nando Kasteleijn schetst hoe ze tot deze drastische beslissing zijn gekomen.

> 24:55 Het wordt de Inlichtingen-coupe van de eeuw genoemd: Operation Rubicon. Een spionage-operatie waarbij de Amerikaanse en Duitse Inlichtingendiensten tientallen jaren mee konden lezen met versleutelde berichten van andere landen. Filip Dujić decodeert deze internationale techthriller.

>38:32 Techtips: podcast WeCrashed, podcast In the Dark en de social media app Botnet.

Presentatie: Jonna ter Veer

Meer over Operation Rubicon: www.vpro.nl/argos/lees/nieuws/2020/de-cryptoleaks-van-cia-en-bnd.html & https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/national-security/cia-crypto-encryption-machines-espionage/

De strijd tegen ransomware van politie en slachtoffers

donderdag 6 februari 2020, 17:37 uur

Dit is een thema-uitzending over de strijd tegen ransomware.

00:01:36 Met Kerst werd de universiteit van Maastricht slachtoffer van een ransomware-aanval. De schade en de schaamte is groot, toch gaf de universiteit deze week een unieke inkijkje in wat er precies is gebeurd. NOS-techredacteur Joost Schellevis maakt een reconstructie.

00:14:38 Hoe pak je de criminelen achter zo’n aanval? De politie strijdt tegen cybercriminaliteit met een speciaal Team High Tech Crime. Over de daders, het losgeld en de opsporing vertelt Marijn Schuurbiers van de landelijke politie.

00:45:07 Gijzelsoftware maakt veel slachtoffers. Hoeveel precies? Onderzoeksjournalist Ardi Vleugels dook voor NOS op 3 in het geld en de getallen.

00:56:11 En tot slot, de topman van Rockstar Games, bekend van de GTA-spellen, stopt ermee. Wat dit betekent voor een mogelijk zesde deel van de GTA-serie, vertelt NOS-gameredacteur Filip Dujic.

01:03:27 Techtips van de gasten: www.nomoreransom.org en de nieuwsbrief van Recomendo.

Presentatie: Jonna ter Veer

Tesla triomfeert en zonnetelescoop kan astronauten helpen

donderdag 30 januari 2020, 17:35 uur

00:00 Bij autofabrikant Tesla kan eindelijk de champagne open. Het bedrijf verkocht in 2019 meer auto's dan ooit. Hoe ziet de toekomst er voor hen uit? En welk model werd in Nederland in 2019 het best verkocht? Economieredacteur Nik Wouters geeft gas op de cijfers.

12:52 Nog nooit zijn er van zó dichtbij foto's gemaakt van de oppervlakte van de zon. Met een speciale telescoop op Hawaï die ze met ijswater moeten koelen. Zonne-onderzoeker Rob Rutten vertelt hoe je er ruimteweer mee kan gaan voorspellen. En waarom dit essentieel is voor astronauten en vliegmaatschappijen.

31:10 Deze week werd bekend dat de Europese Unie Huawei niet wil verbieden, zoals Amerika. Maar dat ze wel adviseren de Chinese telecomfabrikant te weren bij kritieke onderdelen van het 5G-netwerk. Wat dit voor ons in Europa betekent, vertelt techredacteur Nando Kasteleijn.

40:40 TIPS
Reistip van zononderzoeker Rob Rutten: ga naar de totale zonsverduistering in Zuid-Amerika op 14 december 2020, www.zonsverduistering.nl/eclips2020dec.html

Kijktip van techredacteur Nando Kasteleijn: de Apple tv original serie The Morning Show, www.youtube.com/watch?v=eA7D4_qU9jo
Work-outtip van economieredacteur Nik Wouters: fitnessen en gamen met Nintendo Switch Ring Fit Adventure, www.youtube.com/watch?v=kTwvfjFdf-Q

Lees- en luistertip presentator Jonna ter Veer: De duistere kant van TikTok in de podcast NRC Vandaag van 28 januari, www.nrc.nl/nieuws/2020/01/28/d…van-tiktok-a3988357

Presentatie: Jonna ter Veer

De telefoon van Amazon-topman Jeff Bezos is gehackt. Speciaal rapporteurs van de Verenigde Naties zeggen dat er sterke aanwijzingen zijn dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman daarachter zit. Hoe sterk zijn die aanwijzingen?

Nederland is betrokken bij een groot conflict tussen China en Amerika. Dat draait om de nieuwste machine van ASML, een Nederlands bedrijf in Veldhoven. Wat kan hun machine dat er tot op het hoogste politieke niveau wordt beslist of China die mag kopen?

Ophef over de app Clearview deze week. Dankzij unieke gezichtsherkenning kunnen de Amerikaanse opsporingsdiensten misdadigers sneller pakken. Maar deze technologie kan ook een groot gevaar betekenen voor onze privacy, meldt The New York Times. En wat als deze technologie voor iedereen beschikbaar wordt en je heel makkelijk gestalkt, afgeperst of opgepakt kan worden?
Zie ook: https://www.nytimes.com/2020/01/18/technology/clearview-privacy-facial-recognition.html

En tot slot, Citrix. Vorige week spraken we uitgebreid over het beveiligingslek. Wat is de laatste stand van zaken?
Zie ook: securitymeldpunt.nl onder Cases

0:00 Duizenden bedrijfsnetwerken kunnen kinderlijk eenvoudig worden gehackt door een kwetsbaarheid in software van Citrix. Misschien gebruik jij dat ook wel bij jouw bedrijf of werkgever. Het lek kan ernstige gevolgen hebben, vertelt onderzoeker Frank Breedijk, oprichter van het Nederlands Security Meldpunt.

22:08 Moet Apple een achterdeurtje inbouwen in iOS, zodat veiligheidsdiensten je telefoon kunnen ontgrendelen? De Amerikaanse president Trump vindt van wel. Hij is boos op Apple omdat hij vindt dat het bedrijf niet meewerkt in het onderzoek naar een terreurverdachte. Apple kijkt daar anders naar, in de podcast hoor je beide kanten.

29:59 Het is heel vervelend als jouw gezicht opduikt in een wraakporno-filmpje dat is gemaakt met deepfake-technologie, daar zal bijna iedereen het over eens zijn. Maar staan we eigenlijk ook wel eens stil bij hoe het voor een pornoster is, als jouw lichaam te pas en te onpas wordt gebruikt om anderen te schaden?
Zie ook: https://www.wired.com/story/deepfake-porn-harms-adult-performers-too/

42:07 Tips

0:00 Alle gadgetfreaks keken de afgelopen dagen vol belangstelling naar Las Vegas, waar de Consumer Electronics Show werd gehouden. Op deze gigantische beurs laten bedrijven hun nieuwste ideeën, producten en prototypes zien.

14:18 Wetenschappers van de Radboud Universiteit hebben een computerprogramma ontwikkeld dat dat de agressiviteit van prostaatkanker beter kan inschatten dan de meeste pathologen. Hoe dit soort algoritmes de medische zorg veranderen bespreken we met onderzoeker Geert Litjens van het Radboud UMC.

29:44 Keiharde onderhandelingen, contracten onder druk tekenen of aandelen moeten afstaan. Dit soort zaken verwacht je misschien bij bedrijven, maar niet op universiteiten. Toch gebeurt dat wel als je als student een uitvinding doet en daar een bedrijf omheen wil opzetten.

42:13 Tips

Tip van Nando: James Bowen - Bob de straatkat, en De wereld volgens Bob
Geert: De Nationale AI Cursus https://www.ai-cursus.nl/

0:00 Het was niet zo'n fijne kerstvakantie voor studenten en systeembeheerders van de Universiteit Maastricht. Kort voor kerst werd bekend dat de universiteit is lamgelegd door een grote cyberaanval met ransomware. Daardoor waren allerlei systemen onbruikbaar, en was het onzeker of bestanden van studenten wel veilig waren.

12:00 In de laatste maand van het jaar ging de verkoop van elektrische auto’s keihard. Sterker nog, de Tesla Model 3 is de best verkochte auto van heel 2019. Hoe kan dat, en zet deze trend door?

23:35 Hoe ga je als hardwaremaker om met verouderde producten die niet meer worden ondersteund? Sonos, maker van slimme speakers en multiroom audiosystemen, kwam onlangs onder vuur te liggen vanwege hun 'inruilprogramma', omdat er een paar opvallende haken en ogen aan zitten.

34:06 Tips:
Jonna: het boek De vrouw van de bankier van Christina Alger
Stephan: De OSINT eindejaarsquiz van Sector035 op https://twitter.com/Sector035/status/1211038518635614208

De top tien tech thema's van de jaren tien

donderdag 19 december 2019, 16:30 uur

Dit is onze laatste aflevering van dit decennium! En omdat het de tijd van het jaar is voor lijstjes en terugblikken bespreken wij de tien belangrijkste techthema's van de afgelopen tien jaar. Welke gadgets veroverden ons leven, en welke ontwikkelingen in het afgelopen decennium hebben de wereld veranderd? Daarnaast herdenken we ook de grote tech flops en gadgets die verdwenen zijn.

Laadpassen simpel te kopiëren en dit zochten we op Google

donderdag 12 december 2019, 17:03 uur

00:00 Het is kinderlijk eenvoudig om een laadpas van een elektrische auto te kopiëren, zodat je op kosten van die ander je auto kan opladen.

11:30 YouTube gaat strenger zijn tegen cyberpesten en haat. Wat mag je nu niet meer zeggen?

23:50 Wollah! Huts! Dit zochten we op Google in 2019

31:52 TIPS
31:52 TIPS
**Podcast Backspace: www.podcastluisteren.nl/ep/VPRO-Koos-podcast-Nieuwe-podcast-van-VPRO-Gids-Backspace
**Interactive Taghi: nos.nl/l/2314369
**Podcast Mijn vader is een afhaalchinees: www.vpro.nl/dorst/producties/Mijn-vader-is-een-afhaal-Chinees.html
**Hoe slimme assistenten met miljoenen mensen meeluisteren: https://www.bloomberg.com/news/features/2019-12-11/silicon-valley-got-millions-to-let-siri-and-alexa-listen-in

0:00 Een oud-moderator van Facebook vond zijn werk daar zo traumatisch dat hij het bedrijf voor de rechter sleept.

14:23 Bellingcat is een platform van onderzoeksjournalisten die door slim te zoeken in openbare bronnen allerlei kostbare informatie naar boven weten te halen. Of het nou gaat om het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 of het in kaart brengen van extreem-rechtse netwerken. Er is veel meer online te vinden dat je denkt, en de onderzoekers van Bellingcat zijn daar het beste in. Nico Dekens van Bellingcat is te gast en vertelt over de Bellingcatmethode en wat zijn werk zo interessant maakt.

34:45 De uitrol van 5G komt steeds dichterbij, komend voorjaar wordt een eerste deel van de benodigde etherfrequenties geveild.

42:08 Tips

Kijk ook eens op de site van Nico Dekens: https://osintcurio.us/

0:00 Meerdere Nederlandse bedrijven zijn geïnfecteerd met zeer geavanceerde ransomware, en de gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het Nationaal Cyber Security Centrum dat techredacteur Joost Schellevis in handen kreeg.

8:22 We zijn de controle over het internet en onze data kwijtgeraakt, sterker nog, het internet is stuk. Maar we kunnen het repareren, dat is de naam en de boodschap van het boek van internetpionier Marleen Stikker dat vandaag verschijnt. Marleen is te gast en we spreken haar uitgebreid over haar boek en visie op het internet.

35:36 Het kan heel ernstige gevolgen als jouw naaktfoto’s in verkeerde handen vallen. Om de kans dat dat gebeurt kleiner te maken heeft een Belgische provider een app gemaakt die een watermerk over je foto legt. De download vind je hier: https://comdomapp.be/

44:35 Tips

Samenwerking tegen 'stalkerware' en Google Stadia getest

donderdag 21 november 2019, 16:30 uur

0:00 Google komt met strengere regels voor politieke advertenties, waardoor politieke partijen minder gericht kunnen adverteren.

8:35 Als ons land niet snel meer geld in AI-opleidingen en onderzoek steekt dreigen we hopeloos achter te gaan lopen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

20:22 Verschillende antivirusbedrijven en maatschappelijke organisaties gaan samenwerken om 'stalkerware' tegen te gaan. Dit soort apps worden bijvoorbeeld gebruikt door jaloerse (ex)vriendjes om je te bespioneren, zonder dat je dat door hebt.

28:25 Deze week is Google Stadia live gegaan. Da’s een streamingdienst voor games, waarbij je geen spelcomputer meer hoeft te kopen, want het spel draait in de cloud van Google. Het enige wat je nodig hebt is een controller en een flinke internetverbinding. Game- en techjournalist Wesley Akkerman heeft de dienst al uitgebreid geprobeerd.

38:19 Tips

0:00 De rechter heeft deze week een uitspraak gedaan in de zaak van mediamagnaat John de Mol tegen Facebook over neppe bitcoin-advertenties waarin zijn naam en foto's worden gebruikt. En er komt nog een rechtszaak aan.

11:24 Apple wordt beschuldigd van seksisme bij het bepalen van hoeveel geld iemand mag uitgeven met de nieuwe Apple credit card.

22:16 Heb jij ook het idee dat de batterij van je telefoon opeens sneller leeg is? Je bent niet de enige, en dat komt mogelijk door een bug in Whatsapp.

30:30 Retrogadgets zijn helemaal hip. En opvouwbare smartphones ook. Als je die twee met elkaar combineert krijgt je de nieuwe Motorola Razr

40:01 Tips

TIP: Luister naar de nieuwe NOS-podcast Poen: https://www.nporadio1.nl/economie/19889-nieuwe-nos-podcast-poen-over-economie

0:00 Twee oud-medewerkers van Twitter worden door Amerika verdacht van spioneren voor Saudi-Arabië. Ze zouden gegevens van kritische twitteraars hebben doorgegeven aan het Saudische regime.

9:05 Computerspellen zijn ontzettend populair in China, maar de Chinese regering ziet gameverslaving onder jongeren als bedreiging van de volksgezondheid. Daarom komt de Chinese overheid met vergaande maatregelen, waaronder een maximale speeltijd per dag voor minderjarigen.

17:02 Sinds het begin van dit jaar strijdt Internetprovider XS4ALL op verschillende manieren voor zijn voortbestaan. Deze week is via een crowdsource-actie miljoenen euro’s opgehaald. Wat maakt deze provider zo bijzonder dat sommige klanten er zo’n grote band mee hebben?

27:32 De legendarische Amerikaanse acteur James Dean is al bijna 65 jaar dood. Toch is hij 'gecast' voor een hoofdrol in een nieuwe film. Via computeranimatie zal de acteur tot leven gewekt worden.

34:31 Tips

0:00 Mag de overheid allerlei persoonsgegevens in een computerprogramma stoppen om te voorspellen welke mensen uitkeringsfraude plegen? Dat is de vraag die deze week bij de rechter ligt.

11:54 Binnenkort kom je op Twitter geen politieke advertenties meer tegen. Het bedrijf voert namelijk een verbod op dat soort reclames in. De vraag is nu, wat doen de andere social media platforms?

24:48 Criminelen die ransomware verspreiden richten zich steeds vaker op bedrijven, en het zijn vooral kleine en middelgrote bedrijven die doelwit zijn.

33:18 Je kan er nog een streaming-abonnement bijnemen! Apple lanceert deze week Apple TV+. Waar je voor 5 euro per maand een aantal exclusieve series en films kan zien. Zitten we op nog een streamingdienst te wachten?

44:52 Tips

0:00: Facebook-baas Mark Zuckerberg mocht weer eens komen opdraven in het Amerikaanse parlement. De hoorzitting ging officieel over over Libra, de digitale munt die Facebook wil invoeren, maar hij werd over nog veel meer lastige onderwerpen aan de tand gevoeld.

18:42: Google heeft naar eigen zeggen een doorbraak bereikt op het gebied van quantum-computing. Het is onderzoekers gelukt om een supercomplexe berekening te maken in een aantal minuten, terwijl een gewone computer daar heel lang over zou doen.

23:05 Zit jij ook meer op je telefoon dan goed voor je is? Een aantal nieuwe Android apps helpen je op een speelse manier om je telefoon iets vaker te laten liggen.

32:25 We geven Uber-taxichauffeurs veel minder (vaak) fooi dan 'gewone' chauffeurs, blijkt uit een analyse van 40 miljoen ritjes. Waar komt dat verschil door?

39: 53 Tips:

Casper: Lotus https://apps.apple.com/nl/app/lees-lotus/id1441103711
Nando: StartUp podcast: https://gimletmedia.com/shows/startup
Jonna: De Ketting/The Chain van Adrian McKinty

0:00 Google presenteerde deze week zijn nieuwste hardware, waaronder de nieuwe Pixel telefoon. Toch waren het vooral de softwarevernieuwingen die het meest opvielen.

14:38 Sommige ouders gaan ver om het YouTube-kanaal van hun kind tot een succes te maken. Dat blijkt uit de documentaire Mijn dochter de vlogger die deze week is uitgekomen. Wij spreken met documentairemaker Doortje Smithuijsen.

28:10 Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid roept game-makers op om de verslavende elementen uit de spellen te halen. Heeft zijn oproep kans van slagen in deze tijd van lootboxes en microtransacties?

40:06 Tips

00:00 De gegevens van 250.000 gebruikers van een prostitutie-website zijn uitgelekt. Joost Schellevis zag de gegevens in en had contact met de hacker.

10:42 Wordt het kabel of glasvezel/adsl? Bij het kiezen van een internetaansluiting zijn er eigenlijk maar twee smaakjes en de bedrijven achter die keuzes spelen haasje over om elkaar af te troeven. Nando Kasteleijn over de concurrentie tussen Ziggo en KPN.

23:06 En Cookie Monster is watching you. NOS op 3 is in online advertenties gedoken en Stephan Vegelien laat zien hoe ze werken.

Bekijk de NOS op 3 Interactive via www.nosop3.nl/cookies

Tip van Stephan: https://twitter.com/tha_rami/status/1181468975319977985

Tip van Nando:
https://www.netflix.com/nl/title/80184771

0:00 Facebook moet van de rechter meer werk maken van het verwijderen van beledigende berichten. Maar het is de vraag wat dat betekent voor de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast doken deze week geheime opnames op van een besloten Facebook vergadering.

17:10 Het aantal meldingen van online kindermisbruik is in Amerika het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Volgens critici doen de grote techbedrijven hier te weinig tegen en steken ze liever hun kop in het zand.

28:59 Microsoft heeft nieuwe hardware aangekondigd op hun jaarlijkse Surface Event. Voor het eerst in jaren komen ze ook met een nieuwe telefoon, al mag je het van Microsoft eigenlijk niet zo noemen.

38:59 Tips:

Tip van Nando: El Tarangu: https://www.vpro.nl/programmas/El-Tarangu.html
Tip van Jonna: https://twitter.com/korpsmariniers/status/1179706718932099072?s=20

Artikel in New York Times over online kindermisbruik: https://www.nytimes.com/interactive/2019/09/28/us/child-sex-abuse.html

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1