appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
Afbeelding

NOS op 3 Tech Podcast

De NOS op 3 Tech Podcast praat je elke week bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media. Elke donderdag om 16:30 uur een nieuwe aflevering!

Podcast afleveringen

0:00 In deze corona-crisistijd gaat er veel nepnieuws en desinformatie rond op social media. Facebook komt daarom met een aantal maatregelen om dat tegen te gaan, ook in Nederland.

11:47 Als het aan de Europese Commissie ligt wordt telefoondata van honderden miljoenen Europeanen gebruikt om de verspreiding van het coronavirus te volgen. Hoe werkt dat, en wat zijn de gevolgen voor onze privacy?

21:12 Als jouw favoriete artiest nu werkloos thuis zit en je wil hem of haar een handje helpen, kan je diegene binnenkort sponsoren via Spotify.

27:37 Trekt het internet al het thuiswerken en massaal streamen nog?

29:33 Tips, waaronder de nieuwe Animal Crossing

02:00 Om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan moeten we zoveel mogelijk thuiswerken, maar Hoe werk je handig vanuit huis? En kan het internet al dat extra dataverkeer eigenlijk wel aan of kijken we straks naar Netflix in SD-kwaliteit?

11:45 Er komen bij de NOS heel veel reacties binnen over het coronavirus. Wat voor vragen krijgen we en hoe gaan onze social mediaredacteuren daarmee om?

15:09 Wat zijn leuke en leerzame apps, sites en social media-accounts voor als je met kinderen in thuisisolatie zit?

20:47 Artiesten kunnen voorlopig niet optreden voor publiek, waardoor ze een hoop geld mislopen. Via social media blijven ze alsnog in contact met hun fans, en kunnen ze misschien nog wat geld verdienen.

27:22 Als je in Nederland een internetaansluiting in huis wil kan dat op de meeste plekken in twee smaken, via het netwerk van KPN of de kabel van ZiggoVodafone. De rechter oordeelde deze week dat die bedrijven geen concurrenten hoeven toe te laten op hun netwerk.

35:15 Het is een spannende tijd voor gamers: deze week hebben Microsoft en Sony de specificaties van de Nieuwe Xbox en Playstation bekend gemaakt. Julian Huijbrechts van Tweakers.net vertelt wat al die teraflops, compute units en gigabites per seconde betekenen voor de games van de toekomst.

Hoe jouw navigatie-app juist voor files zorgt

donderdag 5 maart 2020, 16:50 uur

Hoi! Leuk dat je luistert naar de NOS op 3 techpodcast.
In deze aflevering:

>00:00 Hoe navigatie-apps voor files zorgen
>20:59 Grote techbedrijven worstelen met coronavirus (maar één groot techbedrijf lijkt er baat bij te hebben)
>29:18 In China krijgen mensen een corona-QR-code
>34:36 UWV onderzoekt z’n eigen fraudeopsporing
>40:45 Techtips van de gasten

Presentatie: Jonna ter Veer
Gasten: Joost Schellevis, Nando Kasteleijn, Stephan Vegelien en Arnoud van der Struijk

Schone bacterievrije telefoon? Lees How to clean your smartphone the right way, https://www.wired.com/story/how-to-clean-your-smartphone-keyboard-mouse-safely/

0:00 Het coronavirus verspreidt zich steeds verder over de wereld en met vooral veel besmettingen in China en Zuid-Korea heeft dat een groeiende impact op de techsector.

11:40 Als je als popster een grote hit scoort heb je kans dat je een telefoontje krijgt van de advocaat van een andere (meestal minder bekende) artiest die claimt dat jouw hit is afgekeken van zijn of haar liedje. Twee muzikale techneuten hebben genoeg van die plagiaatrechtszaken. Zij maakten een algoritme dat alle mogelijke popmelodieën op aarde heeft vastgelegd. In de podcast hoor je hoe dit artiesten zou moeten helpen.

26:45 Vandaag is het wereldwijde Pokémondag. Al 24 jaar zijn tientallen miljoenen mensen in de ban van deze spellen, tekenfilms, films en wat nog meer. De komende tijd zal dit fenomeen ook zeker niet verdwijnen.

34:58 Tips

0:00: Als het aan het Openbaar Ministerie ligt gaat de Utrechtse student Marco van A. de gevangenis in omdat hij een programma maakte en verkocht waarmee criminelen virussen konden verspreiden. Joost Schellevis was vandaag aanwezig bij de rechtszaak.

12:29: Facebook-baas Mark Zuckerberg was deze week weer eens in Europa, onder meer om in Brussel te praten met de nieuwe Europese Commissie. Zuckerberg pleitte voor meer wetten en regels voor techbedrijven. Dat doet hij niet zomaar. Welk belang heeft hij bij het pleiten voor regulering?

22:32 Misschien ben je ook wel eens gebeld door een nep-helpdesk, met een verhaal over een computerprobleem dat zo snel mogelijk moet worden opgelost. De Autoriteit Consument en Markt probeert deze vorm van oplichting tegen te gaan en heeft de afgelopen tijd zo’n 100 telefoonnummers van nep-helpdesken ingetrokken.

33:22 Tips

> 01:26 Een goed functionerend computersysteem is in een ziekenhuis van levensbelang. Hoe goed zijn ziekenhuizen in Nederland voorbereid op storingen en hack-aanvallen? Slecht, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Joost Schellevis legt de pijnpunten met z’n techmes bloot.

>13:38 Het coronavirus houdt de wereld in z’n greep. Ook de impact op de techindustrie is groot. Zo gaat 's werelds grootste telecombeurs Mobile World Congress dit jaar niet door. Nando Kasteleijn schetst hoe ze tot deze drastische beslissing zijn gekomen.

> 24:55 Het wordt de Inlichtingen-coupe van de eeuw genoemd: Operation Rubicon. Een spionage-operatie waarbij de Amerikaanse en Duitse Inlichtingendiensten tientallen jaren mee konden lezen met versleutelde berichten van andere landen. Filip Dujić decodeert deze internationale techthriller.

>38:32 Techtips: podcast WeCrashed, podcast In the Dark en de social media app Botnet.

Presentatie: Jonna ter Veer

Meer over Operation Rubicon: www.vpro.nl/argos/lees/nieuws/2020/de-cryptoleaks-van-cia-en-bnd.html & https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/national-security/cia-crypto-encryption-machines-espionage/

De strijd tegen ransomware van politie en slachtoffers

donderdag 6 februari 2020, 17:37 uur

Dit is een thema-uitzending over de strijd tegen ransomware.

00:01:36 Met Kerst werd de universiteit van Maastricht slachtoffer van een ransomware-aanval. De schade en de schaamte is groot, toch gaf de universiteit deze week een unieke inkijkje in wat er precies is gebeurd. NOS-techredacteur Joost Schellevis maakt een reconstructie.

00:14:38 Hoe pak je de criminelen achter zo’n aanval? De politie strijdt tegen cybercriminaliteit met een speciaal Team High Tech Crime. Over de daders, het losgeld en de opsporing vertelt Marijn Schuurbiers van de landelijke politie.

00:45:07 Gijzelsoftware maakt veel slachtoffers. Hoeveel precies? Onderzoeksjournalist Ardi Vleugels dook voor NOS op 3 in het geld en de getallen.

00:56:11 En tot slot, de topman van Rockstar Games, bekend van de GTA-spellen, stopt ermee. Wat dit betekent voor een mogelijk zesde deel van de GTA-serie, vertelt NOS-gameredacteur Filip Dujic.

01:03:27 Techtips van de gasten: www.nomoreransom.org en de nieuwsbrief van Recomendo.

Presentatie: Jonna ter Veer

Tesla triomfeert en zonnetelescoop kan astronauten helpen

donderdag 30 januari 2020, 17:35 uur

00:00 Bij autofabrikant Tesla kan eindelijk de champagne open. Het bedrijf verkocht in 2019 meer auto's dan ooit. Hoe ziet de toekomst er voor hen uit? En welk model werd in Nederland in 2019 het best verkocht? Economieredacteur Nik Wouters geeft gas op de cijfers.

12:52 Nog nooit zijn er van zó dichtbij foto's gemaakt van de oppervlakte van de zon. Met een speciale telescoop op Hawaï die ze met ijswater moeten koelen. Zonne-onderzoeker Rob Rutten vertelt hoe je er ruimteweer mee kan gaan voorspellen. En waarom dit essentieel is voor astronauten en vliegmaatschappijen.

31:10 Deze week werd bekend dat de Europese Unie Huawei niet wil verbieden, zoals Amerika. Maar dat ze wel adviseren de Chinese telecomfabrikant te weren bij kritieke onderdelen van het 5G-netwerk. Wat dit voor ons in Europa betekent, vertelt techredacteur Nando Kasteleijn.

40:40 TIPS
Reistip van zononderzoeker Rob Rutten: ga naar de totale zonsverduistering in Zuid-Amerika op 14 december 2020, www.zonsverduistering.nl/eclips2020dec.html

Kijktip van techredacteur Nando Kasteleijn: de Apple tv original serie The Morning Show, www.youtube.com/watch?v=eA7D4_qU9jo
Work-outtip van economieredacteur Nik Wouters: fitnessen en gamen met Nintendo Switch Ring Fit Adventure, www.youtube.com/watch?v=kTwvfjFdf-Q

Lees- en luistertip presentator Jonna ter Veer: De duistere kant van TikTok in de podcast NRC Vandaag van 28 januari, www.nrc.nl/nieuws/2020/01/28/d…van-tiktok-a3988357

Presentatie: Jonna ter Veer

De telefoon van Amazon-topman Jeff Bezos is gehackt. Speciaal rapporteurs van de Verenigde Naties zeggen dat er sterke aanwijzingen zijn dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman daarachter zit. Hoe sterk zijn die aanwijzingen?

Nederland is betrokken bij een groot conflict tussen China en Amerika. Dat draait om de nieuwste machine van ASML, een Nederlands bedrijf in Veldhoven. Wat kan hun machine dat er tot op het hoogste politieke niveau wordt beslist of China die mag kopen?

Ophef over de app Clearview deze week. Dankzij unieke gezichtsherkenning kunnen de Amerikaanse opsporingsdiensten misdadigers sneller pakken. Maar deze technologie kan ook een groot gevaar betekenen voor onze privacy, meldt The New York Times. En wat als deze technologie voor iedereen beschikbaar wordt en je heel makkelijk gestalkt, afgeperst of opgepakt kan worden?
Zie ook: https://www.nytimes.com/2020/01/18/technology/clearview-privacy-facial-recognition.html

En tot slot, Citrix. Vorige week spraken we uitgebreid over het beveiligingslek. Wat is de laatste stand van zaken?
Zie ook: securitymeldpunt.nl onder Cases

0:00 Duizenden bedrijfsnetwerken kunnen kinderlijk eenvoudig worden gehackt door een kwetsbaarheid in software van Citrix. Misschien gebruik jij dat ook wel bij jouw bedrijf of werkgever. Het lek kan ernstige gevolgen hebben, vertelt onderzoeker Frank Breedijk, oprichter van het Nederlands Security Meldpunt.

22:08 Moet Apple een achterdeurtje inbouwen in iOS, zodat veiligheidsdiensten je telefoon kunnen ontgrendelen? De Amerikaanse president Trump vindt van wel. Hij is boos op Apple omdat hij vindt dat het bedrijf niet meewerkt in het onderzoek naar een terreurverdachte. Apple kijkt daar anders naar, in de podcast hoor je beide kanten.

29:59 Het is heel vervelend als jouw gezicht opduikt in een wraakporno-filmpje dat is gemaakt met deepfake-technologie, daar zal bijna iedereen het over eens zijn. Maar staan we eigenlijk ook wel eens stil bij hoe het voor een pornoster is, als jouw lichaam te pas en te onpas wordt gebruikt om anderen te schaden?
Zie ook: https://www.wired.com/story/deepfake-porn-harms-adult-performers-too/

42:07 Tips

0:00 Alle gadgetfreaks keken de afgelopen dagen vol belangstelling naar Las Vegas, waar de Consumer Electronics Show werd gehouden. Op deze gigantische beurs laten bedrijven hun nieuwste ideeën, producten en prototypes zien.

14:18 Wetenschappers van de Radboud Universiteit hebben een computerprogramma ontwikkeld dat dat de agressiviteit van prostaatkanker beter kan inschatten dan de meeste pathologen. Hoe dit soort algoritmes de medische zorg veranderen bespreken we met onderzoeker Geert Litjens van het Radboud UMC.

29:44 Keiharde onderhandelingen, contracten onder druk tekenen of aandelen moeten afstaan. Dit soort zaken verwacht je misschien bij bedrijven, maar niet op universiteiten. Toch gebeurt dat wel als je als student een uitvinding doet en daar een bedrijf omheen wil opzetten.

42:13 Tips

Tip van Nando: James Bowen - Bob de straatkat, en De wereld volgens Bob
Geert: De Nationale AI Cursus https://www.ai-cursus.nl/

0:00 Het was niet zo'n fijne kerstvakantie voor studenten en systeembeheerders van de Universiteit Maastricht. Kort voor kerst werd bekend dat de universiteit is lamgelegd door een grote cyberaanval met ransomware. Daardoor waren allerlei systemen onbruikbaar, en was het onzeker of bestanden van studenten wel veilig waren.

12:00 In de laatste maand van het jaar ging de verkoop van elektrische auto’s keihard. Sterker nog, de Tesla Model 3 is de best verkochte auto van heel 2019. Hoe kan dat, en zet deze trend door?

23:35 Hoe ga je als hardwaremaker om met verouderde producten die niet meer worden ondersteund? Sonos, maker van slimme speakers en multiroom audiosystemen, kwam onlangs onder vuur te liggen vanwege hun 'inruilprogramma', omdat er een paar opvallende haken en ogen aan zitten.

34:06 Tips:
Jonna: het boek De vrouw van de bankier van Christina Alger
Stephan: De OSINT eindejaarsquiz van Sector035 op https://twitter.com/Sector035/status/1211038518635614208

De top tien tech thema's van de jaren tien

donderdag 19 december 2019, 16:30 uur

Dit is onze laatste aflevering van dit decennium! En omdat het de tijd van het jaar is voor lijstjes en terugblikken bespreken wij de tien belangrijkste techthema's van de afgelopen tien jaar. Welke gadgets veroverden ons leven, en welke ontwikkelingen in het afgelopen decennium hebben de wereld veranderd? Daarnaast herdenken we ook de grote tech flops en gadgets die verdwenen zijn.

Laadpassen simpel te kopiëren en dit zochten we op Google

donderdag 12 december 2019, 17:03 uur

00:00 Het is kinderlijk eenvoudig om een laadpas van een elektrische auto te kopiëren, zodat je op kosten van die ander je auto kan opladen.

11:30 YouTube gaat strenger zijn tegen cyberpesten en haat. Wat mag je nu niet meer zeggen?

23:50 Wollah! Huts! Dit zochten we op Google in 2019

31:52 TIPS
31:52 TIPS
**Podcast Backspace: www.podcastluisteren.nl/ep/VPRO-Koos-podcast-Nieuwe-podcast-van-VPRO-Gids-Backspace
**Interactive Taghi: nos.nl/l/2314369
**Podcast Mijn vader is een afhaalchinees: www.vpro.nl/dorst/producties/Mijn-vader-is-een-afhaal-Chinees.html
**Hoe slimme assistenten met miljoenen mensen meeluisteren: https://www.bloomberg.com/news/features/2019-12-11/silicon-valley-got-millions-to-let-siri-and-alexa-listen-in

0:00 Een oud-moderator van Facebook vond zijn werk daar zo traumatisch dat hij het bedrijf voor de rechter sleept.

14:23 Bellingcat is een platform van onderzoeksjournalisten die door slim te zoeken in openbare bronnen allerlei kostbare informatie naar boven weten te halen. Of het nou gaat om het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 of het in kaart brengen van extreem-rechtse netwerken. Er is veel meer online te vinden dat je denkt, en de onderzoekers van Bellingcat zijn daar het beste in. Nico Dekens van Bellingcat is te gast en vertelt over de Bellingcatmethode en wat zijn werk zo interessant maakt.

34:45 De uitrol van 5G komt steeds dichterbij, komend voorjaar wordt een eerste deel van de benodigde etherfrequenties geveild.

42:08 Tips

Kijk ook eens op de site van Nico Dekens: https://osintcurio.us/

0:00 Meerdere Nederlandse bedrijven zijn geïnfecteerd met zeer geavanceerde ransomware, en de gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het Nationaal Cyber Security Centrum dat techredacteur Joost Schellevis in handen kreeg.

8:22 We zijn de controle over het internet en onze data kwijtgeraakt, sterker nog, het internet is stuk. Maar we kunnen het repareren, dat is de naam en de boodschap van het boek van internetpionier Marleen Stikker dat vandaag verschijnt. Marleen is te gast en we spreken haar uitgebreid over haar boek en visie op het internet.

35:36 Het kan heel ernstige gevolgen als jouw naaktfoto’s in verkeerde handen vallen. Om de kans dat dat gebeurt kleiner te maken heeft een Belgische provider een app gemaakt die een watermerk over je foto legt. De download vind je hier: https://comdomapp.be/

44:35 Tips

Samenwerking tegen 'stalkerware' en Google Stadia getest

donderdag 21 november 2019, 16:30 uur

0:00 Google komt met strengere regels voor politieke advertenties, waardoor politieke partijen minder gericht kunnen adverteren.

8:35 Als ons land niet snel meer geld in AI-opleidingen en onderzoek steekt dreigen we hopeloos achter te gaan lopen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

20:22 Verschillende antivirusbedrijven en maatschappelijke organisaties gaan samenwerken om 'stalkerware' tegen te gaan. Dit soort apps worden bijvoorbeeld gebruikt door jaloerse (ex)vriendjes om je te bespioneren, zonder dat je dat door hebt.

28:25 Deze week is Google Stadia live gegaan. Da’s een streamingdienst voor games, waarbij je geen spelcomputer meer hoeft te kopen, want het spel draait in de cloud van Google. Het enige wat je nodig hebt is een controller en een flinke internetverbinding. Game- en techjournalist Wesley Akkerman heeft de dienst al uitgebreid geprobeerd.

38:19 Tips

0:00 De rechter heeft deze week een uitspraak gedaan in de zaak van mediamagnaat John de Mol tegen Facebook over neppe bitcoin-advertenties waarin zijn naam en foto's worden gebruikt. En er komt nog een rechtszaak aan.

11:24 Apple wordt beschuldigd van seksisme bij het bepalen van hoeveel geld iemand mag uitgeven met de nieuwe Apple credit card.

22:16 Heb jij ook het idee dat de batterij van je telefoon opeens sneller leeg is? Je bent niet de enige, en dat komt mogelijk door een bug in Whatsapp.

30:30 Retrogadgets zijn helemaal hip. En opvouwbare smartphones ook. Als je die twee met elkaar combineert krijgt je de nieuwe Motorola Razr

40:01 Tips

TIP: Luister naar de nieuwe NOS-podcast Poen: https://www.nporadio1.nl/economie/19889-nieuwe-nos-podcast-poen-over-economie

0:00 Twee oud-medewerkers van Twitter worden door Amerika verdacht van spioneren voor Saudi-Arabië. Ze zouden gegevens van kritische twitteraars hebben doorgegeven aan het Saudische regime.

9:05 Computerspellen zijn ontzettend populair in China, maar de Chinese regering ziet gameverslaving onder jongeren als bedreiging van de volksgezondheid. Daarom komt de Chinese overheid met vergaande maatregelen, waaronder een maximale speeltijd per dag voor minderjarigen.

17:02 Sinds het begin van dit jaar strijdt Internetprovider XS4ALL op verschillende manieren voor zijn voortbestaan. Deze week is via een crowdsource-actie miljoenen euro’s opgehaald. Wat maakt deze provider zo bijzonder dat sommige klanten er zo’n grote band mee hebben?

27:32 De legendarische Amerikaanse acteur James Dean is al bijna 65 jaar dood. Toch is hij 'gecast' voor een hoofdrol in een nieuwe film. Via computeranimatie zal de acteur tot leven gewekt worden.

34:31 Tips

0:00 Mag de overheid allerlei persoonsgegevens in een computerprogramma stoppen om te voorspellen welke mensen uitkeringsfraude plegen? Dat is de vraag die deze week bij de rechter ligt.

11:54 Binnenkort kom je op Twitter geen politieke advertenties meer tegen. Het bedrijf voert namelijk een verbod op dat soort reclames in. De vraag is nu, wat doen de andere social media platforms?

24:48 Criminelen die ransomware verspreiden richten zich steeds vaker op bedrijven, en het zijn vooral kleine en middelgrote bedrijven die doelwit zijn.

33:18 Je kan er nog een streaming-abonnement bijnemen! Apple lanceert deze week Apple TV+. Waar je voor 5 euro per maand een aantal exclusieve series en films kan zien. Zitten we op nog een streamingdienst te wachten?

44:52 Tips

0:00: Facebook-baas Mark Zuckerberg mocht weer eens komen opdraven in het Amerikaanse parlement. De hoorzitting ging officieel over over Libra, de digitale munt die Facebook wil invoeren, maar hij werd over nog veel meer lastige onderwerpen aan de tand gevoeld.

18:42: Google heeft naar eigen zeggen een doorbraak bereikt op het gebied van quantum-computing. Het is onderzoekers gelukt om een supercomplexe berekening te maken in een aantal minuten, terwijl een gewone computer daar heel lang over zou doen.

23:05 Zit jij ook meer op je telefoon dan goed voor je is? Een aantal nieuwe Android apps helpen je op een speelse manier om je telefoon iets vaker te laten liggen.

32:25 We geven Uber-taxichauffeurs veel minder (vaak) fooi dan 'gewone' chauffeurs, blijkt uit een analyse van 40 miljoen ritjes. Waar komt dat verschil door?

39: 53 Tips:

Casper: Lotus https://apps.apple.com/nl/app/lees-lotus/id1441103711
Nando: StartUp podcast: https://gimletmedia.com/shows/startup
Jonna: De Ketting/The Chain van Adrian McKinty

0:00 Google presenteerde deze week zijn nieuwste hardware, waaronder de nieuwe Pixel telefoon. Toch waren het vooral de softwarevernieuwingen die het meest opvielen.

14:38 Sommige ouders gaan ver om het YouTube-kanaal van hun kind tot een succes te maken. Dat blijkt uit de documentaire Mijn dochter de vlogger die deze week is uitgekomen. Wij spreken met documentairemaker Doortje Smithuijsen.

28:10 Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid roept game-makers op om de verslavende elementen uit de spellen te halen. Heeft zijn oproep kans van slagen in deze tijd van lootboxes en microtransacties?

40:06 Tips

00:00 De gegevens van 250.000 gebruikers van een prostitutie-website zijn uitgelekt. Joost Schellevis zag de gegevens in en had contact met de hacker.

10:42 Wordt het kabel of glasvezel/adsl? Bij het kiezen van een internetaansluiting zijn er eigenlijk maar twee smaakjes en de bedrijven achter die keuzes spelen haasje over om elkaar af te troeven. Nando Kasteleijn over de concurrentie tussen Ziggo en KPN.

23:06 En Cookie Monster is watching you. NOS op 3 is in online advertenties gedoken en Stephan Vegelien laat zien hoe ze werken.

Bekijk de NOS op 3 Interactive via www.nosop3.nl/cookies

Tip van Stephan: https://twitter.com/tha_rami/status/1181468975319977985

Tip van Nando:
https://www.netflix.com/nl/title/80184771

0:00 Facebook moet van de rechter meer werk maken van het verwijderen van beledigende berichten. Maar het is de vraag wat dat betekent voor de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast doken deze week geheime opnames op van een besloten Facebook vergadering.

17:10 Het aantal meldingen van online kindermisbruik is in Amerika het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Volgens critici doen de grote techbedrijven hier te weinig tegen en steken ze liever hun kop in het zand.

28:59 Microsoft heeft nieuwe hardware aangekondigd op hun jaarlijkse Surface Event. Voor het eerst in jaren komen ze ook met een nieuwe telefoon, al mag je het van Microsoft eigenlijk niet zo noemen.

38:59 Tips:

Tip van Nando: El Tarangu: https://www.vpro.nl/programmas/El-Tarangu.html
Tip van Jonna: https://twitter.com/korpsmariniers/status/1179706718932099072?s=20

Artikel in New York Times over online kindermisbruik: https://www.nytimes.com/interactive/2019/09/28/us/child-sex-abuse.html

0:00 Meer dan 70 procent van de Nederlanders heeft wel eens te maken gehad met cybercriminaliteit, maar niet iedereen weet wat je ertegen kan doen blijkt uit een groot jaarlijks onderzoek in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid, in samenwerking met de organisatie Alert Online.

13:42 Gisteren waren alle ogen in gadgetland gericht op Amazon. De webwinkel kondigde namelijk tijdens hun hardware-evenement de nieuwe line-up aan van hun slimme apparaten. En daar zaten bijzondere gadgets bij.

24:23 Bijna anderhalf jaar nadat de eerste aankondiging is het deze week zo ver. We kunnen Mario Kart Tour spelen op onze telefoons. Is het een waardevolle toevoeging aan deze legendarische spelserie, of vooral een manier om zoveel mogelijk microtransacties binnen te harken?

35:32 Tips en wat je verder moet weten

Storysign
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.storysign.storysign&hl=nl_nl
iPhone: https://apps.apple.com/us/app/id1479829238

0:00 Bij een internationale politieactie is een netwerk opgerold dat illegale tv abonnementen verkocht. Misschien zie jij ook wel eens reclame voor opvallend goedkope tv aanbieders, maar er zit een schimmige wereld achter.

12:57 Instagram gaat jonge gebruikers beschermen tegen misleidende reclame voor afval-producten en plastische chirurgie.

23:18 Hyves is al bijna 6 jaar verdwenen, maar wist je dat je je ouwe hyves profiel nog gewoon kan opzoeken? In de podcast hoor je hoe

32:58 Tips

Datevermaak Podcast: https://www.dagennacht.nl/serie/datevermaak/

0:00 Twee grote Nederlandse youtubers zijn opgepakt omdat ze Area 51 in Amerika probeerden binnen te dringen. Wat deden ze daar?

6:17 Digitale spionage en sabotage is overal, en Nederland speelt daar ook een actieve rol in. Maar hoewel 'digitale oorlogsvoering' zich buiten het zicht van de gemiddelde mens afspeelt, kan het wel grote gevolgen voor iedereen hebben. Dat is het onderwerp van het boek "Het is oorlog, maar niemand die het ziet", van Volkskrant-Journalist Huib Modderkolk. Huib is te gast en vertelt uitgebreid over de digitale dreigingen van deze tijd en wat de overheid (niet) doet om ons te beschermen.

42:30 Afgelopen dinsdag was de jaarlijkse najaarspresentatie van Apple, waarin ze onder meer de nieuwe iPhones lieten zien. Wij nemen de belangrijkste innovaties met je door.

48:07 Tips:

Jonna:
5 Minute Crafts op Instagram: https://www.instagram.com/5.min.crafts/

Stephan:
Darknet Diaries Podcast: https://darknetdiaries.com/

Casper:
De documentaire Zero Days: https://www.film.nl/films/zero-days.html

1:06 De beveiliging van iPhones lijkt een stuk minder waterdicht te zijn dan veel mensen denken. Er zijn bedrijven die zeggen dat Android iOS inmiddels heeft ingehaald qua veiligheid.

13:12 Slecht nieuws als je al maanden aan het wachten bent om een Samsung Galaxy Fold te kopen. Het toestel komt binnenkort uit, maar niet in Nederland.

21:38 CEO-Fraude is geen nieuw fenomeen, maar onlangs wisten criminelen bijna twee en een halve ton van een bedrijf te stelen op een nieuwe sluwe manier.

31:46 Tips:

Jonna:
The Queen of Cuba: https://overcast.fm/+NG9KWaFlk
The Listener: https://thelistener.co

Nik:
Secret Signs: http://secretsignsgame.com

0:00 De effecten van de handelsoorlog tussen de VS en China worden nu echt voelbaar voor smartphoneliefhebbers. Binnenkort presenteert Huawei zijn eerste high-end smartphone, zonder de volledige versie van Android. Heeft een telefoon zonder bijvoorbeeld Google Maps of de Play Store wel kans van slagen?

11:24 Oeigoeren in de Chinese regio Xinjiang gebruiken de app Tiktok om aandacht te vragen voor familieleden die zijn verdwenen en vermoedelijk naar heropvoedingskampen zijn gestuurd. Het is een van de weinige manieren om hun stem te laten horen.

20:43 Filmmakers balen ervan dan hun werk vaak in slechte kwaliteit wordt bekeken op televisies die niet goed zijn afgesteld. Daarom komen tv-fabrikanten en de filmindustrie samen met een systeem waardoor jij films thuis precies zo kunt zien als de filmmakers het bedoeld hebben.

38:13 Tips

1:12 De vijf belangrijkste techbedrijven zijn zo groot en machtig, dat steeds vaker hardop de vraag wordt gesteld of die bedrijven niet opsplitst zouden moeten worden. Maar kan dat eigenlijk wel?

16:34 Vanaf 12 november kunnen we hier als eerste land in Europa gaan kijken naar Disney+. Is dit meer keuze voor de streamingkijker of meer versnippering van het aanbod?

31:24 Al 25 jaar twijfelen mensen aan het bestaan van de Duitse stad Bielefeld. Om het mysterie voor eens en voor altijd op te lossen looft de stad een miljoen euro uit aan degene die onomstotelijk kan aantonen dat de stad niet bestaat.

38:43 Tips

0:00 Volgens de Wall Street Journal legt Huawei niet alleen telecom-netwerken aan in Afrika, maar hebben medewerkers van het Chinese bedrijf ook geholpen bij het hacken van oppositiepartijen en kritische bloggers in Uganda en Zambia. Het is een nieuwsbericht dat een stuk lastiger te duiden is dan het op het eerste gezicht lijkt, vertelt Sanne van der Lugt van Instituut Clingendael en gespecialiseerd in de activiteiten van China in Afrika.

14:07 Tumblr was ooit een social mediadienst om rekening mee te houden. In de hoogtijdagen werd het verkocht voor meer dan een miljard dollar. Van die glorie is weinig over, deze week werd de dienst van de hand gedaan voor een prikkie.

25:14 In de Amerikaanse staat Californië mag je zelf een kenteken voor je auto bedenken. Veiligheidsonderzoeker Joseph Tartaro bedacht een leuke nerdengrapje als nummerbord, maar dat was toch niet zo'n goed idee. Het blijkt een duur grapje te zijn.

33:09 Tips

0:00 8chan is weer eens in opspraak. Vorige week was in Amerika de derde aanslag die was aangekondigd op dit omstreden forum. De site is nu even uit de lucht, maar de vraag is hoe lang…

11:20 Deze week zijn in Las Vegas twee grote hackersconferenties. Op dat soort beurzen worden vaak nieuwe kwetsbaarheden in veelgebruikte hard- en software onthuld. Maar hoe erg moeten we in paniek raken van zulke nieuwtjes?

24:50 Waarschijnlijk is er leven op de maan! Maar wel door toedoen van de mens, en eigenlijk ook per ongeluk.

34:10 Netflix heeft twee grote namen aan zich gebonden. David Benioff en D.B. Weiss, die Game of Thrones naar tv brachten, gaan de komende jaren films en series voor het streamingplatform ontwikkelen. Is dit dé manier om de streamingoorlog te winnen?

40:44 Tips

0:00 Afgelopen weekend was het WK Fortnite. Een enorm spektakel, met Nederlands succes. Dave Jong werd samen met zijn teamgenoot tweede in de duocompetitie. Maxime de Vries van NOS Stories was erbij.

16:12 De gegevens van meer dan honderd miljoen klanten van een Amerikaanse bank zijn gestolen. Het is een van de grootste datahacks ooit bij een bank.

22:35 Je mag niet bellen of appen achter het stuur, maar geldt dat ook voor een deels zelfrijdende auto? Daarover deed de rechter deze week uitspraak.

31:55 Tips en wat je verder nog moet weten

0:00 Het heeft geen zin meer om phishingmailtjes door te sturen naar de Fraudehelpdesk. Zij mogen zulke mailtjes namelijk niet meer opslaan van de Autoriteit Persoonsgegevens, omdat ze de privacy van mogelijke oplichters niet goed genoeg beschermen.

11:08 Eerder deze maand kwam Marktplaats met een nieuwe veiligheidscheck om oplichting via hun site tegen te gaan. Wij probeerden of deze beveiliging echt waterdicht is.

17:40 De komende 11 dagen wordt in Veghel de grootste LAN-party van Nederland gehouden. Op Campzone komen duizenden gamers naar een kampeerterrein om samen te spelen en te chillen. Hoe hou je dat vol in deze hitte? En leven LAN-parties nog anno 2019? We vragen het Steph Janssen en Catharina Vaendel van de organisatie.

34:55 Tips

Google heeft 7 apps uit de Play Store verwijderd, waarmee je mensen kon bespioneren. Dit soort apps richt zich bijvoorbeeld op ouders, die zo kunnen volgen waar hun kind is. Maar in de praktijk werd zo'n app vooral gebruikt om mensen te stalken, denk aan een jaloerse echtgenoot of wantrouwige werkgever. NOS-techredacteur Joost Schellevis legt uit hoe makkelijk iemands privacy kon worden geschonden.

Nederland moet flink aan de bak om voorop te blijven lopen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Die oproep doen partijen die zich hebben verenigd in de Nederlandse AI Coalitie, waaronder Rina Joosten van Seedlink. Een van de voorstellen is een enorme databank, met data van Nederlanders. Hoe moeten we dat voor ons zien?

En NOS-redacteur Nick Felix zag de nieuwe The Lion King. En zocht uit hoe animatiestudio's technologie gebruiken voor een hyperrealistische Simba en Scar.

Google assistent luistert jouw (intieme) gesprekken af

donderdag 11 juli 2019, 18:32 uur

Google betaalt mensen om jouw (privé)gesprekken af te luisteren. NOS-techredacteur Joost Schellevis vertelt hoe de zaak aan het rollen kwam. En kreeg zelf ook intieme Nederlandse gesprekken in handen.

Afgelopen weekend raakte de 18-jarige Loes uit Epe vermist. Die zaak ging los op sociale media. Maar het bleef stil bij de 21-jarige Arnée, die net als Loes dat weekend vermist raakte. Waarom krijgt de ene vermissingszaak krijgt meer aandacht van publiek en politie op sociale media dan de andere? Dat onderzocht NOS-redacteur Carmen Dorlo.

En Sanne Kanis werkte twaalf jaar lang voor grote techbedrijven als Google en Spotify. Daar gebeurt veel moois, maar is ook veel mis, stelt ze. Ze schreef een boek De Bubbel, gebaseerd op eigen ervaringen, zoals de collega die van haar kerstbonus een wapen kocht en dit op intranet deelde.

0:00 De OV-chipkaart heeft in de huidige vorm z’n beste tijd wel gehad, binnen een paar jaar moet er een nieuw systeem komen. Waar moet de opvolger van de OV-chipkaart aan voldoen?

14:34 In de Amerikaanse staat Virginia is het sinds deze week verboden om deepfake foto’s en filmpjes als wraakporno te verspreiden, en ook in Nederland is er vergelijkbare wetgeving in de maak.

28:50 Hersenbeschadiging is zeer ingewikkeld om vast te stellen en te behandelen. Neuropsycholoog en gedragswetenschapper Tanja Nijboer gebruikt virtual reality in haar hersenonderzoek, daarvoor ontving ze onlangs een belangrijke prijs binnen haar vakgebied.

46:27 Tips

0.00: Afgelopen maandag was 112 urenlang niet bereikbaar door een storing bij KPN. Wat ging er mis, en zijn dit soort storingen eigenlijk helemaal te voorkomen?

14.08: Een elektrische auto die zichzelf oplaadt met zonne-energie. Dat is waar de Nederlandse startup Lightyear aan werkt. Deze week hebben voor het eerst een prototype van hun zonneauto aan de wereld laten zien. Tessie Hartjes van Lightyear is te gast en vertelt alles over deze Lightyear One.

34.58: Is een nieuwsbedrijf verantwoordelijk voor de comments die lezers op Facebook achterlaten? Een Australische rechter vindt van wel, en dat kan verstrekkende gevolgen hebben.

44.55: Tips

0:00 Facebook komt volgend jaar met een eigen virtuele munt, de Libra. Hiermee moet je onder meer kunnen betalen in webshops en geld naar vrienden overmaken via Facebook Messenger en Whatsapp.

13:33 Een groep van medewerkers, investeerders en activisten heeft gedemonstreerd bij de aandeelhoudersvergadering van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Ze willen een cultuurverandering bij het bedrijf, maar dat blijkt lastig.

21:28 Photoshop jij je kaaklijn ook altijd net wat strakker voordat je een foto upload? Pas dan maar op: Adobe, de maker van Photoshop, werkt aan een tool die kan ontdekken of een plaatje gephotoshopt is.

31:39 Tips

Jonna:
Petitie voor het behoud van het Radio 1-programma Nieuws en Co
https://www.petities24.com/behoud_van_zendtijd_van_nieuws_en_co_niet_nog_meer_luchtigheid_op_radio_1?a=2

Marieke:
https://www.reddit.com/r/Instagramreality/
https://www.youtube.com/watch?v=jKv_N0IDS2A

Casper:
https://www.theverge.com/2019/6/19/18691481/youtube-universal-music-videos-group-hd-remaster-umg

0:00 Voor gamers is juni altijd een soort feestmaand. Dan is in Los Angeles namelijk de Electronic Entertainment Expo, oftewel de E3. Een grote beurs waarop je nu al allerlei nieuwe spellen kan zien die pas over een tijd in de winkel liggen. Gamejournalist Erik Nusselder van de Gamer.nl Podcast is te gast en vertelt wat volgens hem de hoogtepunten waren.

19:47 Vorig jaar hebben meer dan 100 verdachten of veroordeelde criminelen hun enkelband doorgeknipt, maakte minister Dekker deze week bekend. Hoe werkt zo’n ding eigenlijk, en welke soorten zijn er? Wij duiken in de techniek achter de enkelband.

30:10 Gaat Facebook een deepfake-video van Mark Zuckerberg verwijderen of laten staan? Klinkt op het eerste gehoor misschien niet als een heel belangrijke vraag, maar het is best een interessante testcase voor het bedrijf.

** Tips **
Arnoud: De achterkant van Facebook, door Sjarrel de Charon
Stephan: Door de computer gegenereerde, niet bestaande personen: https://thispersondoesnotexist.com/
Stephan: Stem op ons voor de Data Journalism Awards: https://datajournalismawards.org/2019/05/20/which-of-these-eight-data-journalism-projects-should-win-an-award-you-decide/
Nando: Wie ben jij, beste luisteraar? Mail naar techpodcast@nos.nl
Erik: Het spel Cadence of Hyrule: https://www.youtube.com/watch?v=ATtLpjXTc7I
Casper: https://haveibeenpwned.com/

0:00 Deze week diende het kort geding dat John de Mol aanspande tegen Facebook. De Mol vindt dat Facebook te weinig doet tegen de malafide bitcoin-advertenties waarin zijn naam en foto worden gebruikt. Facebook zegt er al heel veel tegen te doen.

11:37 Na het kijken van erotisch getinte video's op YouTube kan het gebeuren dat je automatisch video's van jonge kinderen in zwemkleding aanbevolen krijgt. Er is al vaker ophef ontstaan over YouTube's aanbevelingen. Hoe kan het dat de grootste videodienst zijn algoritme niet onder controle krijgt?

27:11 Deze week was in Californië de WWDC. Apple's jaarlijkse feestje voor ontwikkelaars, waar het bedrijf ook belangrijke aankondigingen doet. Dit jaar zat daar onder meer een computer van 11 duizend dollar bij.

40:18 Al sinds het begin van de bitcoin, 10 jaar geleden, is het een mysterie wie de bedenker is. De maker gebruikte het alias Satoshi Nakamoto. Eens in de zoveel tijd duikt er een naam op en de nieuwste 'mogelijke Nakamoto' is een opmerkelijk figuur, namelijk een keiharde crimineel.

Vanwege Hemelvaart is de NOS op 3 Tech Podcast deze week een dagje eerder. In deze aflevering:

0:00 De overheid blijkt op veel grotere schaal algoritmes te gebruiken dan tot nu toe bekend was. Bijvoorbeeld om risico-analyses te maken. Maar hoe neutraal zijn dit soort computersystemen? En wat betekent dat voor jou?

18:35 Mag je als YouTuber een stemadvies geven aan je kijkers? En mag de politiek zich bemoeien met de inhoud van YouTube-video’s? Die discussie is opgelaaid in Duitsland, nadat tientallen YouTubers opriepen om bij de Europese verkiezingen niet op de grote regeringspartijen te stemmen.

27:55 Er is een ruimterace losgebarsten tussen grote techbedrijven als Amazon en SpaceX. De strijd draait om internet-satellieten die afgelegen gebieden toch van snel internet kunnen voorzien.

37:52 Tips:

Winny:
Algoritme-datavisualisatie:

Casper
Het Filmmeisje: https://www.youtube.com/channel/UCIzkZ_2JyXcqLhh7Wdt9Ulg
Tacoma: https://tacoma.game/

0:00 Vrouwen zijn keihard nodig in de techwereld, maar ze zijn nog altijd zwaar in de minderheid. Om hier wat aan te doen kwamen deze week honderden techvrouwen bij elkaar bij het evenement Female Tech Heroes in Eindhoven. Jonna ter Veer was erbij en sprak onder meer met oud-eurocommissaris Neelie Kroes.
22:42 De Amerikaanse president heeft Huawei op een zwarte lijst gezet van bedrijven waar Amerikaanse bedrijven geen zaken mee mogen doen. Dit kan het bedrijf in grote problemen brengen, en ook gevolgen hebben voor jouw Huawei-telefoon.
36:32 Facebook belooft volledige transparantie over politieke advertenties rond de Europese verkiezingen, maar dat ging niet helemaal zonder slag of stoot, want de site waarop je de advertenties kan zien had vanmiddag urenlang last van een storing.
46:08 Tips

0:00 Politiekorpsen uit zes verschillende landen hebben samen een grote cybercrime-bende opgerold. Deze bende stal tientallen miljoenen euro’s via bankier-malware, en maakte mogelijk ook slachtoffers in Nederland.
8:17 Whatsapp heeft deze week een beveiligingslek gedicht, waarmee telefoons konden worden gehackt en geïnfecteerd met een virus.
19:30 Leiders van 17 landen en de belangrijkste techbedrijven kwamen deze week samen in Parijs om een plan te bedenken om online extremisme tegen te gaan.
34:07 Tips

Hoe train je acteurs voor het spelen in VR films?

donderdag 9 mei 2019, 16:30 uur

0:00 Google gaat allerlei handige nieuwe privacy-opties toevoegen aan de zoekmachine, z’n apps en aan Android. Dat maakte het bedrijf deze week bekend tijdens Google I/O. Ook werd er nieuwe hardware aangekondigd.
16:00 Hoe bereid je acteurs voor op een toekomst waar virtual reality steeds belangrijker wordt, en waarbij ze steeds vaker zonder tegenspelers in een kale studio spelen in plaats van in een decor of op locatie? Cassandra De Klerck van het Virtual Acting Institute geeft hier cursussen in en is bij ons te gast.
33:34 Leuk nieuwtje uit de wetenschap. Als je als kind veel Pokémon hebt gespeeld is dat te zien in een hersenscan.

Tips:
Cassandra: http://beatsaber.com/
Nando: https://www.nytimes.com/2019/05/09/opinion/sunday/chris-hughes-facebook-zuckerberg.html
Jonna: https://www.jumboprivacy.com/

0:00 Facebook gaat het helemaal anders doen, vanaf nu richten ze zich helemaal op de privacy van de gebruikers. Althans dat beloven ze.
11:48 PewDiePie heeft voor het eerst in een video gereageerd op de aanslag in Christchurch, Nieuw Zeeland. De terrorist die zijn moordpartij livestreamde riep mensen op om zich te abonneren op Pewdiepie’s youtube kanaal, maar die wil helemaal niks met dat soort types te maken hebben en roept zijn fans op om te stoppen met de 'subscribe to PewDiePie' acties.
27:07 Binnenkort komt een aantal nieuwe virtual realityheadsets uit. Een daarvan gebruik je helemaal zonder computer, maar biedt toch de volledige VR-ervaring. Wordt VR nu echt een massaproduct?
38:58 Tips

0:00 De toezichthouder (TIB) heeft de geheime diensten teruggefloten toen zij enorme hacks wilden uitvoeren om gegevens van miljoenen mensen binnen te halen. Dat is een van de opmerkelijke dingen in het eerste jaarverslag van deze nieuwe toezichthouder.
8:33 Amerikaanse onderzoekers werken aan een hersenimplantaat dat je gedachtes omzet in een computerstem. Hiermee kunnen mensen die niet meer kunnen praten geholpen worden, maar het levert ook ethische vragen op.
16:57 Facebook zet 3 miljard euro opzij voor een megaboete die ze verwachten te krijgen van de Amerikaanse overheid.
25:15 Als je een brave burger bent in China, heb je de app Xuexi Qiangguo op je telefoon staan. Met dit nieuwe propaganda-platform dringt President Xi Jinping zelfs door tot de broekzak van miljoenen Chinezen.
35:28 Tips

0:00 Hoe haal je in de toekomst je games in huis? Nu kan je nog kiezen of je een schijfje in de winkel of een download koopt. Maar Microsoft komt met een spelcomputer waar je geen schijfjes meer in kan doen, en volgens Google het streamen van games te toekomst. Maar hoe spelen we over 20 jaar een spel dat je nu alleen maar kan downloaden? En als streamen de norm wordt, heeft dat effect op hoe spellen worden ontworpen? Dat bespreken we met game-ontwikkelaar Matthijs Dierckx.
25:20 Apple en chipmaker Qualcomm vochten elkaar de afgelopen jaren de tent uit over de kosten van patenten en iPhone onderdelen. Dat leek uit te lopen op een slepende miljardenrechtszaak, maar deze week is er plots een schikking getroffen.
34:47 Een groep drugsdealers die allerlei pillen en poeders verkocht op het darkweb is opgerold dankzij het oude mantra: Follow the money.
41:13 De opvouwbare telefoon is volgens Samsung de toekomst van smartphones, maar kort voordat het bedrijf zijn eerste vouw-telefoon op de markt brengt, blijken sommige recensie-exemplaren al binnen een paar dagen kapot te gaan.
44:55 Tips

0:00 WikiLeaks-oprichter Julian Assange is opgepakt door de Britse politie. Hij woonde de afgelopen 7 jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Amerika heeft om zijn uitlevering gevraagd.
14:02 Word jij ook gek van die frauduleuze bitcoin-reclames op social media, met allerlei BN’ers die zeggen hoe je snel rijk kan worden? Die BN’ers zijn er zelf ook wel klaar mee.
24:08 Chinese oud-medewerkers hebben allerlei bedrijfgeheimen gestolen van de Nederlandse chip-machine-fabrikant ASML. Het wordt wel een van de grootste gevallen van bedrijfsspionage genoemd.
32:17 Wist je dat alles wat je tegen je digitale assistent zegt wordt opgeslagen? En dat medewerkers van techbedrijven daar soms naar luisteren? En wat doe je als medewerker van Amazon als je via de digitale spraakassistent hoort dat iemand verkracht wordt?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1