appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

NOS op 3 Tech Podcast

De NOS op 3 Tech Podcast praat je elke week bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media. Elke donderdag om 16:30 uur een nieuwe aflevering!

Podcast afleveringen

0:00 Stop killer robots nu het nog kan, die oproep doen bijna 180 Nederlandse wetenschappers. In een open brief aan het kabinet roepen ze op om autonome wapensystemen te verbieden. Een van de ondertekenaars is Marielle Stoelinga, professor in Risicomanagement van high tech systemen aan de Universiteit Twente en de Radboud Universiteit, en zij vertelt waarom ze tegen dit soort wapens is.

15:43 Techbedrijven moeten ervoor zorgen dat je op hun platforms met verschillende betaaldiensten kan betalen, en dus niet alleen maar met Apple Pay, om maar wat te noemen. Dat vindt de Autoriteit Consument en Markt.

22:41 Libra, de virtuele munt die Facebook wil introduceren krijgt een nieuwe naam om de banden met Facebook wat weg te poetsen.

28:38 Het is een ethische hacker gelukt om iPhones in de omgeving binnen te dringen zonder dat je als gebruiker er wat tegen kunt doen en zonder dat je het doorhebt. Vervolgens kon hij foto's, aantekeningen en meer gevoelige data stelen.

38:32 Tips

Gasten: Marielle Stoelinga, Nik Wouters, Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

Filmpje van 26 tegelijk gehackte iPhones: https://youtu.be/ikZTNSmbh00

00:00 Het bestaat uit glas, is zo dun als een haar en KPN gaat er midden in de coronacrisis meer dan een miljard euro in investeren: het glasvezelnetwerk. Waarom komen ze daar nu mee? En wat levert het jou op?

14:50 De campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 spelen zich voor een groot deel online af. Welke rol speelt Instagram daarin? Er start een groot onderzoek en jij kan helpen als datadonateur.

29:16 Niet een, niet twee, maar drie corona-apps. Welke komen eraan?

35:43 Is je telefoon gevallen, of de camera van je laptop stuk? Fabrikanten maken reparaties nu vaak onmogelijk of veel te duur. Het Europees Parlement wil nu dat er regels komen waarmee ze fabrikanten kunnen verplichten om een zogenoemde reparatiescore aan hun producten te geven. Consumenten hebben namelijk 'recht op reparatie', vinden Europarlementariërs.

51:21 Techtips

Presentatie: Jonna ter Veer

Gasten: NOS-techredacteuren Joost Schellevis en Nando Kasteleijn en NOS op 3-redacteur Stephan Vegelien.

Techtips van de gasten:
Joost: https://nos.nl/artikel/2357980-oproep-help-ons-de-algoritmes-van-instagram-te-doorgronden.html (linkjes naar de extension voor Chrome en Safari staan in het artikel)
Nando: Haagse heksenketel LPF, https://www.anderetijden.nl/aflevering/375/LPF
Stephan: docu over niet-traceerbare 3D-geprinte wapens en kogels, https://www.youtube.com/watch?v=jlB2QV5wVxg&feature=youtu.be
Jonna: Black Friday anti-oplichter-tips, https://nos.nl/artikel/2357984-waarschuwing-voor-valse-webshops-oplichters-hebben-nepsites-al-klaarstaan.html

00:00 In de gamewereld zijn het de twee belangrijkste weken van het jaar. Vorige week kwam de Xbox Series X uit, vandaag is het aan de PlayStation 5. Er is zeven jaar op de nieuwe generatie consoles gewacht. Ze vliegen nu over de toonbank. Wie er vandaag een wil kopen heeft zelfs een probleem: ze zijn vrijwel nergens verkrijgbaar. De kans is miniem dat je er een voor Kerst in huis hebt. Hoe kom je er dan wél aan?

09:57 Apple gaat vanaf volgend jaar de commissie die het vraagt aan kleinere app-ontwikkelaars halveren. Het gaat om app-bouwers waarvan de omzet maximaal 1 miljoen dollar per jaar is.

18:53 TikTok komt met een nieuwe functie voor ouders: je kan nu instellingen van je kinds account beheren en aanpassen.

26:28 Tot slot praten we over een uitvinding van de (destijds) 23-jarige student Bram Schermers. Hij bedacht tijdens zijn stage een manier waarop borstkanker-operaties nog beter konden worden uitgevoerd: met een magneetje als hoofdrolspeler. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg werkt er inmiddels mee.

42:12 Tips
Bram tipt Google Chromecast, scheelt zapwerk als je films wilt kijken
Ron tipt het boek Blood, Sweat and Pixels: The Triumphant, Turbulent Stories Behind How Video Games Are Made van Jason Schreier
Nina tipt het Instagramaccount @cycleseeds

Presentatie: Jonna ter Veer
Gasten: Nando Kasteleijn, Nina Bogosavac, Ron Vorstermans en Bram Schermers

0:00 Als we geen extra maatregelen nemen lopen we de kans dat onze verkiezingen volgend jaar gehackt worden en de uitslagen gemanipuleerd. Daarvoor waarschuwt de Stichting tegen Hackbare Verkiezingen, onder leiding van ethisch hacker Sijmen Ruwhof.

16:41 Amazon gebruikt vertrouwelijke data van andere winkeliers om er zelf beter van te worden, en dat mag niet, zegt de Europese Commissie. Het bedrijf hangt mogelijk flinke boetes boven het hoofd.

24:49 Hoe zit het met het dreigende TikTok verbod in Amerika? Een paar maanden geleden eiste president Trump dat de app gedeeltelijk zou worden overgenomen door een Amerikaans bedrijf, om toegang te houden tot de Amerikaanse markt. Deze week verloopt een belangrijke deadline, maar omdat Trump momenteel met andere dingen bezig is, lijkt het onduidelijk hoe het verder moet met TikTok.

28:38 Na maanden vol voorpret en ongeduld is het zo ver: met de lancering van de Xbox Series X en Playstation 5 is de nieuwe spelcomputer-generatie aangebroken. NOS-redacteur Wim Kopinga kon beide nieuwe consoles al twee weken lang uitproberen.

Gasten: Sijmen Ruwhof, Nando Kasteleijn en Wim Kopinga
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Voor het eerst is een Nederlander opgepakt voor het verkopen van phishing-software. Hij zou tientallen programma’s hebben gemaakt waarmee criminelen nagemaakte websites van banken konden opzetten.

8:51 Terwijl het stemmen tellen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog in volle gang was, gingen op sociale media al berichten rond over fraude. Zelfs vanuit president Trump, die de overwinning al opeiste. Hoe gaan de techbedrijven hiermee om?

18:59 Corona of niet, het gaat goed met de game-industrie. Het lijkt erop dat dit jaar een recordomzet gedraaid wordt.

25:24 Zou jij op je eigen begrafenis als hologram de bezoekers willen toespreken via een opgenomen boodschap? Dan moet je zeker luisteren.

33:16 Tips

Tip van Nando: De nieuwsbrief van Casey Newton op https://www.platformer.news

Gasten: Nando Kasteleijn, Nik Wouters, Joost Schellevis en Remco Andringa
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Wat gaat er toch mis bij verzamelen van de corona-besmettingscijfers? Afgelopen anderhalve week waren de gegevens meerdere keren te laat en incompleet vanwege computerproblemen. Hoe dat kwam hoor je zo.

11:00 Je hoort wel eens dat je op het darkweb in een handomdraai alles kan kopen wat je nodig hebt om ransomware-aanvallen uit te voeren. Maar is het echt zo makkelijk voor beginnende cybercriminelen? Uit 6 jaar durend promotie-onderzoek van Rolf van Wegberg blijkt dat dat eigenlijk wel meevalt.

26:21 Al meer dan 90 jaar houdt het Agentschap Telecom namens de overheid toezicht op onze telecommunicatienetwerken en radioverbindingen. Maar de toezichthouder krijgt steeds meer taken op zijn bord en die worden ook steeds ingewikkelder. Want hoe hou je vanuit Nederland toezicht op het gebruik van slimme apparaten en algoritmes? Dat vragen we aan Angeline van Dijk, de directeur-hoofdinspecteur van het Agentschap Telecom.

Gasten: Angeline van Dijk, Rolf van Wegberg, Nando Kasteleijn en Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

0.00: Het is de Nederlandse ethische hacker Victor Gevers opnieuw gelukt om in het twitteraccount van de Amerikaanse president Trump te komen. En er kwamen niet eens geavanceerde hacking-tools aan te pas, het juiste wachtwoord was in zeven pogingen te raden.

08:54: Het Youtube-account van Lange Frans is verwijderd. Op dat kanaal stond veel muziek van de rapper, maar ook zijn podcastserie waarin hij onder meer complotdenkers interviewt.

20.21: Op de Hogeschool Saxion werken ze aan technische innovaties om recherchewerk op een plaats delict sneller en efficiënter te maken. Je hoort alles over slimme wattenstaafjes en kwantumdots die helpen om te bepalen hoe lang een vingerafdruk al ergens op zit.

Gasten: Rudy Bouma, Nando Kasteleijn, Jaap Knotter en Martin Bennink
Presentatie: Casper Meijer

0.00: Een nieuw hoofdpijndossier voor Twitter en Facebook. De bedrijven beperken de verspreiding van een artikel van een Amerikaanse krant over vermeende corruptie door de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden. Volgens de sociale media is de bron van het verhaal te schimmig, het kamp van president Trump noemt het censuur.

14.34: De site infectieradar.nl is weer in de lucht, nadat ‘ie eerder dit jaar offline ging vanwege een datalek. Is de site nu wel helemaal waterdicht?

20.33: Er komen rond deze tijd van het jaar een hoop nieuwe telefoons op de markt, en het lijkt erop dat de felste strijd tussen telefoonmakers dit jaar niet speelt bij de toptoestellen, maar juist bij de subtoppers. En als je voor het eerst een selfie maakt op je nieuwe telefoon is dat misschien even schrikken.

37.48: Tips

Zou je mee willen doen aan ons luisteraarsonderzoek? Het invullen duurt minder dan 2 minuten en het helpt ons enorm om meer te weten over wat jij graag wilt horen. Je vind de enquête op www.techpodcast.nl

Artikel met achtergrondinformatie over de Bidens in Oekraïne: https://nos.nl/collectie/13788/artikel/2303619-trump-wilde-dat-oekraine-de-bidens-onderzocht-hoe-zit-dat
Twitterdraadje van desinformatie-onderzoeker Thomas Rid: https://twitter.com/RidT/status/1316363540421316609

Tip van Stephan: https://openrct2.org/

Gasten: Joost Schellevis, Nando Kasteleijn, Raquel Schilder, Stephan Vegelien
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Het heeft even geduurd, maar vanaf aanstaande zaterdag is de app CoronaMelder in het hele land te gebruiken. Wat heeft de testfase de afgelopen maanden opgeleverd? En wat is het gevolg van het grote aantal besmettingen voor de werking van de app?

7:44 Hiep hiep hoera, Instagram bestaat 10 jaar! We blikken terug op de opkomst van de app, en de invloed die het heeft op onze levens.

21:17 Een wereldprimeur uit Nederland. In zijn schuur maakte uitvinder Robin Koops als eerste ter wereld een kunstmatige alvleesklier. Een zelflerend apparaatje dat eruit ziet als een walkman, en dat mensen met diabetes type 1 een groot deel van hun vrijheid teruggeeft. Robin Koops is bij ons te gast.

Tip van Nando: Het boek No Filter van Sarah Frier
Tip van Jonna: Het boek Picture Perfect van Kelli van der Waals

Gasten: Robin Koops, Nando Kasteleijn, Jonna ter Veer, Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

De strijd tegen moderatiemissers en duurzame techrede

donderdag 1 oktober 2020, 18:45 uur

00:00 Facebook kreeg in het verleden vaak kritiek vanwege het moderatiebeleid. Een nieuwe raad, het “hooggerechtshof van Facebook”, moet daar verandering in brengen.
15:00 Vandaag werd de Techrede uitgesproken. Een dringende oproep aan de politiek om ondanks de coronacrisis te blijven innoveren.
27:14 Uit een nieuw overheidsrapport blijkt dat Nederlanders hun digitale veiligheid overschatten.
44:27 Techtips
Gasten: NOS-techredacteuren Nando Kasteleijn en Joost Schellevis, en masterstudent aan de TU Eindhoven Beatrix Bos.
Presentatie: Jonna ter Veer

Tips:
De honkbalgids van Joost: www.honkbal.net
Achtergrondverhalen van Nando over The Social Dilemma: https://onezero.medium.com/where-the-social-dilemma-gets-us-1a9c91e2c48b
https://www.theverge.com/interface/2020/9/16/21437942/social-dilemma-netflix-review-orlowski-sarah-zhang-memo-facebook-buzzfeed
https://slate.com/technology/2020/09/social-dilemma-netflix-technology.html?via=article-inline_recirc-section-technology
Podcast over WeWork-debacle van Jonna: Foundering: The WeWork Story.

Waar blijft die corona-app? En slimme voedselafval-monitor

donderdag 24 september 2020, 17:05 uur

00:00 Terwijl het RIVM spreekt van een tweede golf, ligt de overheidsapp Coronamelder op de plank. De makers, die keihard hebben gewerkt om 'm 1 september af te krijgen, zijn teleurgesteld. Waarom duurt het nog zo lang?

10:16 Onnodig eten weggooien is zonde voor het milieu en je portemonnee. Een Voedselafval-monitor helpt restaurants en andere horeca met kunstmatige intelligentie, zodat er minder voedsel in de afvalbak belandt.

20:41 China heeft in de afgelopen drie jaar 380 interneringskampen gebouwd in de regio Xinjiang. Dat meldt een Australische denktank op basis van satellietbeelden. We duiken in de NOS op 3 Tech Podcast via de data in de mensenrechten.

29:04 Techtips van de gasten

Gasten: NOS-techredacteur Joost Schellevis, NOS op 3-redacteur Stephan Vegelien en Orbisk-oprichter Olaf van der Veen.
Presentatie: Jonna ter Veer

Link naar eerdere podcast met Nico Dekens over open source intelligence: https://www.nporadio1.nl/podcasts/nosop3techpodcast/9068-de-bellingcatmethode-uitgelegd-en-oud-moderator-klaagt-facebook-aan

Link naar NOS op 3-interactive #followthestufi:
https://app.nos.nl/op3/followthestufi/#

0:00 Een mysterieus Chinees bedrijf blijkt een database bij te houden met allerlei persoonlijke gegevens van bijna 2-en-een-half miljoen mensen. Mensen die zij bestempelen als “overzeese sleutelfiguren”. En in die database zitten ook gegevens van honderden prominente Nederlanders en hun familie.

11:39: Na twee maanden horen dat je diploma mogelijk ongeldig is omdat het online cameratoezicht op een thuistentamen haperde. Dat overkwam tientallen studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

20:22 Nog 2 maanden en dan kan je naar de winkel rennen voor de nieuwe Playstation of Xbox-spelcomputer. Het is de start van een nieuw hoofdstuk in een al 20-jaar durende strijd tussen Sony en Microsoft. Wie heeft deze ronde de beste kaarten?

36:03 Tips:
De honkbalgids van Joost: www.honkbal.net

Link naar eerdere podcast met Nico Dekens over open source intelligence: https://www.nporadio1.nl/podcasts/nosop3techpodcast/9068-de-bellingcatmethode-uitgelegd-en-oud-moderator-klaagt-facebook-aan

Link naar NOS op 3-video over online tentamentoezicht: https://www.youtube.com/watch?v=N8p8s2u6JKs

Zo hackten 3 Nederlanders Trumps Twitter-account

donderdag 10 september 2020, 17:50 uur

Je zit voor je laptop en hebt ineens toegang tot het Twitter-account van Donald Trump. The real Donald Trump. Wat doe je dan? Het overkwam drie Nederlandse hackers in oktober 2016. Zij vertellen hun verhaal via Vrij Nederland-journalist Gerard Janssen.

Verder in deze podcast:
21:22 Het barst van de complottheorieën tijdens corona, hoe ga je daarmee om?
41:14 Blijft TikTok in Amerika bestaan?
49:54 Techtips

Gasten: Gerard Janssen, NOS op 3 -redacteur Bobby Schinkel en NOS-techredacteur Nando Kasteleijn.
Presentatie: Jonna ter Veer

0:00 De uitrol van 5G kan doorgaan, maar er moet wel meer onderzoek worden gedaan naar mogelijke gezondheidsrisico’s. Dat adviseert de Gezondheidsraad.

11:39 De landelijke invoering van de app CoronaMelder is weer een stap dichterbij. Vandaag stemt de Tweede Kamer over de spoedwet die die app mogelijk moet maken.

21:00 Voor gadgetfreaks is begin september altijd een spannende tijd, want dan is in Berlijn de IFA, de grootste beurs voor consumentenelektronica in Europa. Vanwege corona is het allemaal een stuk minder uitbundig, maar of er desondanks toch nog een hoop moois te zien is, vertelt hoofdredacteur Anke Horstman van Techgirl.nl

32:36 Tips

Gasten: Anke Horstman, Nando Kasteleijn, Jonna ter Veer
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Burgemeesters willen meekijken in besloten appgroepen om in te kunnen grijpen als iemand oproept om te gaan rellen, zoals laatst in Utrecht gebeurde. Je hoort deze wens vaker bij politici, maar het kan eigenlijk helemaal niet.

08:39 De soap rond de toekomst van TikTok in Amerika gaat weer verder, met deze week een topman die opstapt en een nieuwe rechtszaak.

16:56 We hebben het over politieke beïnvloeding door middel van Deepfakes. Die neppe filmpjes kunnen, ook hier in Nederland, wel degelijk effect hebben op de politieke voorkeuren van mensen. Vooral als ze zijn toegespitst op een specifieke groep. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Tom Dobber van de Universiteit van Amsterdam.

33:41 Tips

Gasten: Tom Dobber, Nik Wouters en Wim Kopinga
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Bijna een half miljoen mensen hebben op de eerste dag de app CoronaMelder gedownload. Toch is de toekomst van deze app nog niet helemaal zeker, want de Autoriteit Persoonsgegevens is nog steeds kritisch.

9:58 Deze week is de nieuwste versie van Microsoft Flight Simulator uitgekomen. Daarin kan je letterlijk de hele wereld over vliegen, want de hele planeet is voor dit spel gefotografeerd en geanalyseerd. Rami Ismail is een van de bekendste game-ontwikkelaars van Nederland en heeft al flink wat uurtjes in het spel gestoken. Hij is erg onder de indruk, evenals als gamejournalist Erik Nusselder.

27:14 Epic Games, de maker van Fortnite, heeft het flink aan de stok met Apple en Google. Als gevolg daarvan is Fortnite nu niet meer te vinden in de App Store en Play Store. Dat is misschien vervelend voor fans van dit spel, maar dit conflict kan grotere gevolgen hebben voor de hele gamesindustrie, en dus ook voor ontwikkelaars als Rami.

Gasten: Rami Ismail, Erik Nusselder en Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Foto’s en video’s van Zwarte Piet zijn voortaan verboden op Facebook en Instagram. Het bedrijf zegt hiermee te willen voorkomen dat mensen zich gediscrimineerd voelen. Deze nieuwe richtlijn roept veel reacties op.

8:10 Lijkt het jou fijn als iedereen zomaar je telefoonnummer op kan zoeken? Waarschijnlijk niet, maar dat kan wel dankzij het bedrijf Lusha. Maar hoe komen ze eigenlijk aan je gegevens?

19:27 Het wordt steeds drukker in de banen rondom de aarde. De komende jaren worden er door verschillende techbedrijven duizenden nieuwe internet-satellieten gelanceerd, en sterrenkijkers zien daardoor mogelijk door de bomen het bos niet meer.

Gasten: Nando Kasteleijn, Joost Schellevis en Stephan Vegelien
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Microsoft onderhandelt met het moederbedrijf van TikTok over een overname van de app in de VS. Als het aan president Trump ligt wordt de app helemaal verboden in Amerika. Of is dat standpunt onderdeel van de onderhandelingsstrategie?

13:20 Slimme stoplichten blijken toch nog niet zo heel slim te zijn. Beveiligingsonderzoekers Wesley Neelen en Rik van Duijn lukte het om een programmaatje te maken waarmee ze stoplichten naar hun hand kunnen zetten. Wat zegt dit over de veiligheid van slimme verkeerssystemen?

26:26 Er zijn drie verdachten opgepakt voor de grote twitterhack van vorige maand. Het vermoedelijke meesterbrein is een jongen van 17.

35:57 Tips

Tip van Casper: https://www.youtube.com/TechnologyConnections

Gezicht van rechter die porno ziet tijdens zitting (uit het verhaal over de Twitter-hack): https://twitter.com/AndrewWarrenFL/status/1291041037767540736?s=20

Gasten: Wesley Neelen, Rik van Duijn, Nando Kasteleijn, Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Zijn de grote Amerikaanse techbedrijven te groot en te machtig geworden? Die vraag kregen de hoogste bazen van Amazon, Apple, Facebook en Google deze week in het Amerikaanse parlement.

10:33 Op Instagram hebben miljoenen vrouwen de afgelopen week een zwart-wit foto van zichzelf gedeeld, en een volgende vrouw genomineerd om hetzelfde te doen. Waar komt deze trend vandaan en wat betekent het? Het komt deels uit Turkije, al is dat niet voor iedereen even duidelijk.

31:51 Deed jouw Garmin fitnessgadget ook raar vorige week? Je was niet de enige. Garmin was getroffen door een cyberaanval met ransomware.

Gasten: Charlotte Waaijers, Mitra Nazar, Cato Duyvis, Joost Schellevis
Presentatie: Casper Meijer

0:00 TikTok is met 3,5 miljoen gebruikers in Nederland ongelooflijk populair, maar ligt ook onder vuur. De Amerikaanse overheid overweegt zelfs een verbod op de app. Dat heeft onder meer te maken met de hoeveelheid data die de app over je verzamelt en wat daarmee zou gebeuren. Maar hoe zit het nou echt met de verzameldrift van TikTok?

16:55 Tesla heeft een lekker tweede kwartaal achter de rug. Midden in de coronacrisis wist het bedrijf een flinke winst binnen te halen, en op de beurs gaat Tesla helemaal door het dak. Hoe kan dat?

25:18 Het aantal meldingen van internet-oplichting is tijdens de lockdownmaanden flink gestegen. Oplichting kent vele vormen, maar vandaag focussen we op neppe webwinkels, want daar zijn er nogal wat van, en het blijkt lastig te zijn om daar wat tegen te doen.

39:02 Tips
Tip van Casper: https://www.tvark.org

Gasten: Sanne Maasakkers, Nik Wouters, Annemieke van Put, Koen Koopman.
Presentatie: Casper Meijer

Groot Twitterhack en hulpdrone voor 112

donderdag 16 juli 2020, 16:30 uur

0:00 De Twitteraccounts van onder anderen Elon Musk en Barack Obama zijn gehackt en gebruikt voor bitcoin-oplichting. Ook het account van PVV-leider Geert Wilders werd overgenomen. Hoe kan dat? NOS tech-redacteur Joost Schellevis legt de zaak uit en sprak met de hacker van Geert Wilders.

14:15 Het Chinese bedrijf Huawei mag helemaal niet meebouwen aan het 5G-netwerk in het Verenigd Koninkrijk. Een opmerkelijke draai, wat zit hierachter? Gaat het om de nationale veiligheid of is het een politiek machtsspel? Daarover vertelt NOS-techredacteur Nando Kasteleijn.

29:02 En tot slot, The Beast. Dat is een nieuwe zelfbestuurbare drone die eerder bij brand of een ongeluk ter plaatse kan zijn dan de hulpdiensten zelf. Hoe gaat die technologie levens redden? Abeje Mersha van Hogeschool Saxion staat aan de basis van de innovatie.

Presentatie: Jonna ter Veer

0:00 De digitale lijsttrekkersverkiezing van het CDA bleek te manipuleren te zijn, ontdekte een ethische hacker. Daardoor moeten de bijna 40-duizend CDA-leden opnieuw stemmen. Is de stemwebsite nu wel helemaal veilig?

14:03 Deze week is de grootschalige test van de app CoronaMelder begonnen. Nando en Joost kunnen 'm alvast uitproberen en vertellen over hun bevindingen.

24:08 Vorige week hadden we het over de advertentieboycot van honderden bedrijven richting Facebook. Inmiddels is er een gesprek geweest tussen de actiegroep en Facebook.

26:11 Al meer dan 100-duizend Nederlanders hebben zich aangesloten bij een schadeclaim tegen Facebook. Ze willen financiële compensatie voor het schenden van hun privacy. Hoe kansrijk is deze claim?

32:24 De site Infectieradar, waarmee het RIVM nieuwe uitbraken van het coronavirus in kaart wilde brengen, blijft voorlopig uit de lucht. Vorige maand bleek dat je medische gegevens van andere mensen kon opvragen.

36:30 Tips

Tip van Nando: Netflix Effect podcast
https://www.vox.com/recode/2020/6/15/21287046/netflix-effect-land-of-the-giants-recode-podcast

0:00 De politie heeft opnieuw wekenlang live kunnen meekijken met de chatgesprekken van een grote groep criminelen. Volgens de politie heeft dat enorm veel informatie opgeleverd en zelfs tientallen liquidaties voorkomen.

10:02 Honderden bedrijven maken deze maand geen reclame op Facebook en dochterbedrijf Instagram, omdat ze vinden dat het bedrijf te weinig doet om haatzaaien en discriminatie tegen te gaan. Gaat Facebook dit voelen in z’n portemonnee en gaat het leiden tot een verandering? Die vragen proberen we te beantwoorden.

23:13 Hackers en spionnen hebben actief gebruikgemaakt van de beveiligingsproblemen bij Citrix, die eind vorig jaar bekend werden. Zeker 25 Nederlandse organisaties zijn gehackt. En ook vandaag nog zijn bedrijven kwetsbaar, ook al denken ze misschien dat ze de boel weer op orde hebben.

Gasten: Frank Groenewegen, Remco Andringa, Nando Kasteleijn
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Overheden, hulpdiensten en zorgorganisaties waren niet goed voorbereid op de grote 112-storing van een jaar geleden. Dat concluderen onderzoekers in een rapport dat vandaag is gepubliceerd.

10:55 Er wordt nog altijd hard gewerkt aan de nationale corona-app. En de manier waarop die app wordt gebouwd is uniek voor de Nederlandse overheid. Iedereen die mee wilt denken en praten is welkom om dat te doen en de ontwikkeling gebeurt in alle openheid. Een uitgebreid gesprek met communitymanager Edo Plantinga die al dat overleg in goede banen moet leiden.

35:55 Het was weer smullen voor Apple-fans deze week. Want de WWDC, Apples grote conferentie voor software-ontwikkelaars, is weer bezig. Hierop laten het bedrijf zelf ook altijd de nieuwe snufjes uit de komende software-updates zien. Gonny van der Zwaag, hoofdredacteur van de site iCulture, benoemt de meest opvallende nieuwtjes.

49:17 De Autoriteit consument en markt gaat de verkoop van nepvolgers en -likes op onder meer Instagram aanpakken. Uit een internationaal onderzoek blijkt dat de schade door neppe marketing voor online adverteerders wereldwijd wordt geschat op zeker 1,2 miljard euro.

Link naar Github van de corona-app: https://minvws.github.io/nl-covid19-notification-app-community-website/

0:00 Misbruikt Apple zijn macht in de App Store om concurrenten te benadelen? Dat onderzoekt de Europese Commissie naar aanleiding van klachten van onder meer Spotify.

13:41 Facebook wil Amerikanen aansporen om vooral te gaan stemmen bij de presidentsverkiezingen eind dit jaar. Een van de manieren waarop ze dat willen doen is door indien gewenst géén politieke advertenties meer te laten zien. Maar hoe dat helpt om stemmen te stimuleren?

19:43 Extra veel gamenieuws in deze podcast! We bespreken de onthulling van de Playstation 5 en (vanaf 34:11) het spel The Last of Us 2 dat deze week uitkomt. Volgens velen is dat het beste, mooiste, meest indrukwekkende spel ooit gemaakt.

0:00 Door een ontwerpfout bij de coronasite 'Infectieradar' van het RIVM kon je medische informatie van andere mensen opvragen, en daar zitten privacygevoelige dingen bij.

09:57 De regionale omroep NH Radio heeft een nieuwe nieuwslezer in dienst. Niet eentje van vlees en bloed, maar een digitale. Is dit de toekomst van radionieuws? Dat vragen we Arjan Snijders, zenderbaas van NH Radio en Sebastian Plasschaert van de startup XS2RADIO.

28:57 Het moederbedrijf van Thuisbezorgd neemt alweer een groot bedrijf over, waardoor ze nu wereldwijd de grootste maaltijdbezorgsite buiten China zijn. In de podcast hoor je wat dat betekent voor de prijs van jouw pizza.

Gasten: Arjan Snijders, Sebastian Plasschaert, Joost Schellevis, Nik Wouters
Presentatie: Casper Meijer

0:00 Terwijl er in heel Amerika en ver daarbuiten wordt gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld, worstelen techbedrijven met hoe ze om moeten gaan met reacties van president Trump. Twitter en Snapchat maken omstreden berichten van de president minder zichtbaar. Facebook laat ze vooralsnog staan, maar daar zijn niet alle medewerkers het mee eens.

14:25 Op veel kantoren is “even zoomen” inmiddels een ingeburgerd werkwoord. Het gaat dan ook lekker met het bedrijf achter zoom, het heeft afgelopen kwartaal een recordomzet behaald.

23:23 Goed nieuws voor als je op zoek bent naar een elektrische auto. Vanaf nu kom je in aanmerking voor een subsidie hierop. In de podcast hoor je hoe dat zit en welke voorwaarden eraan zitten.

Gasten: Nando Kasteleijn, Charlotte Waaijers en Stephan Vegelien
Presentatie: Casper Meijer

01:18 Hoe verplaatsen criminelen hun geld nu de wereld in lockdown is? Het Anti Money Laundering Centre verwacht nieuwe digitale sporen.
11:48 Whatsappfraude is flink toegenomen sinds corona. Dieven gebruiken een nieuwe methode: ze kapen ongemerkt jouw whatsapp-account.
19:10 De uitrol van het 5G-netwerk mag doorgaan van de rechter. Hoe gaat het verder met 5G en de zorgen van tegenstanders over de straling?

Gasten: NOS techredacteuren Joost Schellevis en Nando Kasteleijn, en Suzanne Visser van het Anti Money Laundering Centre.
Presentatie: Jonna ter Veer

0:00 Als je op Instagram een influencer met een leuk shirtje ziet, of een ambachtelijke meubelmaker met een geweldige tafel, kan je die binnenkort misschien wel meteen kopen vanuit de app. Facebook en Instagram komen met een eigen winkelplatform.

12:21 De komst van een corona-app is weer een stapje dichterbij dankzij een update van Android en iOS.

14:45 Als je veel op Twitter zit ken je waarschijnlijk wel discussies die helemaal ontsporen of een gesprek waar onbekende mensen zich ongevraagd tegenaan bemoeien. Daar wil Twitter iets aan doen.

25:25 Minister Grapperhaus wil mee kunnen kijken met whatsappgesprekken van mensen die verdacht worden van een misdrijf, ook als die gesprekken versleuteld zijn. Maar dit is een stuk lastiger gezegd dan gedaan.

36:40 Tips

0:00 Facebook heeft een schikking getroffen met een grote groep content-moderatoren, die tijdens hun werk zo veel narigheid te zien kregen, dat ze er psychische problemen aan over hebben gehouden.

11:16 Het Eurovisie Songfestival ging dit jaar niet door vanwege het coronavirus. Maar voor liefhebbers van internationale liedjeswedstrijden was er gelukkig toch wat te beleven in de vorm van het AI-Songfestival. 13 teams uit verschillende landen maakten met hulp van kunstmatige intelligentie een liedje. We spreken met Janne Spijkervet, AI-onderzoeker aan de Universiteit Amsterdam en muziekproducer over de inzending van haar team.

29:22 Een Nederlandse student ontdekte een kwetsbaarheid in thunderbolt-poorten, die in heel veel computers zitten. Hoe zorgwekkend is deze ontdekking?

0:00 De Autoriteit Persoonsgegevens is kritisch over een plan van Minister De Jonge om telecomdata te gebruiken voor onderzoek naar de verspreiding van Corona.

11:54 Het gaat lekker met Nintendo! De Switch is al een paar jaar op de markt maar nu opeens zo populair dat de spelcomputer bijna overal uitverkocht is. Hoe kan dat?

27:37 Op 5 mei is de site hoenormaalbenik.nl gelanceerd. Daarop kan je je gezicht laten analyseren door een aantal algoritmes, en die kijken dan of je een beetje voldoet aan 'de normen'. Dat die site online ging op bevrijdingsdag is geen toeval, ontwikkelaar Tijmen Schep vertelt het verhaal erachter.

0:00 Tot verrassing van velen maakte Vodafone deze week bekend dat ze 5G hebben 'aangezet' in Nederland. Wat kan je daar op dit moment al mee?

10:27 Veel vrouwen in de techwereld krijgen helaas nog geregeld te maken met seksisme en seksuele intimidatie. Iemand die daarover mee kan praten is techjournalist Anke Horstman, hoofdredacteur van de website TechGirl.nl. Een blog over haar recente nare ervaringen maakte een hoop reacties los.

26:30 Er wordt in ons land hard gewerkt aan een corona-app die je waarschuwt als je in de buurt bent geweest bij iemand met corona. Die app moet hier aan allerlei privacy-eisen voldoen. In China, waar de corona-uitbraak begon, gebruiken ze ook allerlei apps. En daar werkt het behoorlijk anders, vertelt correspondent Sjoerd den Daas.

38:00 Tips

Tip van Casper:
https://onepointfive.app

Link van Nando:
https://nos.nl/l/2311697

0:00 Hoe moet het verder met de corona-app die minister De Jonge graag wil laten maken? Afgelopen weekend was een zogenoemde appathon, waarbij zeven bedrijven hun plannen konden presenteren, maar een winnend voorstel zat er niet bij.

13:41 Waarom willen zoveel mensen influencer worden? En hoe hard is de zakelijke kant van deze wereld? Dat zijn een aantal vragen die aan bod komen in het onthullende boek Gouden Bergen dat Doortje Smithuijsen schreef over influencers en we spreken haar uitgebreid.

42:31 Tips:
Vragenlijst RIVM: https://research2evolve.datacoll.nl/xyscfselyi?l=nl

Corona-chatbot van VRT: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/21/vrt-nws-lanceert-corona-chatbot-op-facebook-met-juiste-informati/

Block by Blockwest: https://blockbyblockwest.com

0:00 Nederlanders blijven minder thuis dan de meeste andere Europeanen, blijkt uit data van Google Maps en Apple kaarten.

12:57 Er moet binnen no time een nationale corona-app uit de grond worden gestampt. Er wordt zelfs over gesproken dat de app voor het eind van de maand af zou moeten zijn. Maar is dat wel haalbaar?

23:09 Door de coronacrisis lijkt de techwereld soms een beetje stil te staan. Maar er komen nog steeds nieuwe producten uit, al gaan de lanceringen nu wat anders dan hoe we gewend zijn. Het meest opvallende voorbeeld daarvan was deze week de presentatie van de nieuwe iPhone SE.

31:41 Het nieuwe spel Valorant dat binnenkort uitkomt lijkt een grote esport-hit te gaan worden. Maar spelers die het spel al konden testen klagen valsspeel-beveiliging die wel heel diep je systeem binnendringt.

38:37 Tips

0:00 Ook Nederland werkt officieel aan een corona-app die je waarschuwt als je in contact bent gekomen met een coronapatiënt. Volgens minister De Jonge is zo’n app een belangrijke voorwaarde om de coronamaatregelen op enig moment te kunnen versoepelen.

15:15 Er gaan complottheorieën rond dat 5G en het coronavirus met elkaar te maken zouden hebben, en dat heeft geleid tot brandstichting en gevaarlijke situaties.

34:33 Als je in deze crisistijd wat leuke, grappige, opbeurende filmpjes wil zien moet je bij TikTok zijn. Maar wat is het geheim achter een succesvol filmpje? Dat bespreken we met Jeroen Gortworst van NOS Stories, hij haalde zelf deze week tientallen miljoenen views met een TikTok-video.

34:33 Tips

Apps tegen corona en Teletekst bestaat 40 jaar

donderdag 2 april 2020, 16:30 uur

0:00 Vorige week hadden we het over Europese plannen om gebruikersdata van telecomproviders te gebruiken om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. Er zijn in andere landen nog meer initiatieven om met telefoons het virus tegen te gaan, door middel van slimme apps.

8:54 Webwinkels draaien overuren, want doordat we massaal thuisblijven, doen we veel meer online aankopen. Kunnen de bedrijven het nog aan?

16:57 Veel mensen hebben inmiddels wel hun draai gevonden met thuiswerken. Om met elkaar te vergaderen op afstand gebruiken bedrijven diensten als Google Hangouts, Microsoft Teams of Zoom, maar niet alle tools zijn even veilig. Vooral Zoom ligt onder onder vuur vanwege problemen met privacy en beveiliging.

25:34 Het prachtige medium Teletekst bestaat deze week 40 jaar in Nederland. Een goed moment om deze duurzame digitale dinosaurus eens in het zonnetje te zetten en uit te leggen hoe teletekst eigenlijk werkt achter de schermen.

39:09 Tips en dingen die je verder nog moet weten, zoals wat is 8D muziek en tips tegen eenzaamheid in deze tijd van thuisisolatie.

0:00 In deze corona-crisistijd gaat er veel nepnieuws en desinformatie rond op social media. Facebook komt daarom met een aantal maatregelen om dat tegen te gaan, ook in Nederland.

11:47 Als het aan de Europese Commissie ligt wordt telefoondata van honderden miljoenen Europeanen gebruikt om de verspreiding van het coronavirus te volgen. Hoe werkt dat, en wat zijn de gevolgen voor onze privacy?

21:12 Als jouw favoriete artiest nu werkloos thuis zit en je wil hem of haar een handje helpen, kan je diegene binnenkort sponsoren via Spotify.

27:37 Trekt het internet al het thuiswerken en massaal streamen nog?

29:33 Tips, waaronder de nieuwe Animal Crossing

02:00 Om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan moeten we zoveel mogelijk thuiswerken, maar Hoe werk je handig vanuit huis? En kan het internet al dat extra dataverkeer eigenlijk wel aan of kijken we straks naar Netflix in SD-kwaliteit?

11:45 Er komen bij de NOS heel veel reacties binnen over het coronavirus. Wat voor vragen krijgen we en hoe gaan onze social mediaredacteuren daarmee om?

15:09 Wat zijn leuke en leerzame apps, sites en social media-accounts voor als je met kinderen in thuisisolatie zit?

20:47 Artiesten kunnen voorlopig niet optreden voor publiek, waardoor ze een hoop geld mislopen. Via social media blijven ze alsnog in contact met hun fans, en kunnen ze misschien nog wat geld verdienen.

27:22 Als je in Nederland een internetaansluiting in huis wil kan dat op de meeste plekken in twee smaken, via het netwerk van KPN of de kabel van ZiggoVodafone. De rechter oordeelde deze week dat die bedrijven geen concurrenten hoeven toe te laten op hun netwerk.

35:15 Het is een spannende tijd voor gamers: deze week hebben Microsoft en Sony de specificaties van de Nieuwe Xbox en Playstation bekend gemaakt. Julian Huijbrechts van Tweakers.net vertelt wat al die teraflops, compute units en gigabites per seconde betekenen voor de games van de toekomst.

Hoe jouw navigatie-app juist voor files zorgt

donderdag 5 maart 2020, 16:50 uur

Hoi! Leuk dat je luistert naar de NOS op 3 techpodcast.
In deze aflevering:

>00:00 Hoe navigatie-apps voor files zorgen
>20:59 Grote techbedrijven worstelen met coronavirus (maar één groot techbedrijf lijkt er baat bij te hebben)
>29:18 In China krijgen mensen een corona-QR-code
>34:36 UWV onderzoekt z’n eigen fraudeopsporing
>40:45 Techtips van de gasten

Presentatie: Jonna ter Veer
Gasten: Joost Schellevis, Nando Kasteleijn, Stephan Vegelien en Arnoud van der Struijk

Schone bacterievrije telefoon? Lees How to clean your smartphone the right way, https://www.wired.com/story/how-to-clean-your-smartphone-keyboard-mouse-safely/

0:00 Het coronavirus verspreidt zich steeds verder over de wereld en met vooral veel besmettingen in China en Zuid-Korea heeft dat een groeiende impact op de techsector.

11:40 Als je als popster een grote hit scoort heb je kans dat je een telefoontje krijgt van de advocaat van een andere (meestal minder bekende) artiest die claimt dat jouw hit is afgekeken van zijn of haar liedje. Twee muzikale techneuten hebben genoeg van die plagiaatrechtszaken. Zij maakten een algoritme dat alle mogelijke popmelodieën op aarde heeft vastgelegd. In de podcast hoor je hoe dit artiesten zou moeten helpen.

26:45 Vandaag is het wereldwijde Pokémondag. Al 24 jaar zijn tientallen miljoenen mensen in de ban van deze spellen, tekenfilms, films en wat nog meer. De komende tijd zal dit fenomeen ook zeker niet verdwijnen.

34:58 Tips

0:00: Als het aan het Openbaar Ministerie ligt gaat de Utrechtse student Marco van A. de gevangenis in omdat hij een programma maakte en verkocht waarmee criminelen virussen konden verspreiden. Joost Schellevis was vandaag aanwezig bij de rechtszaak.

12:29: Facebook-baas Mark Zuckerberg was deze week weer eens in Europa, onder meer om in Brussel te praten met de nieuwe Europese Commissie. Zuckerberg pleitte voor meer wetten en regels voor techbedrijven. Dat doet hij niet zomaar. Welk belang heeft hij bij het pleiten voor regulering?

22:32 Misschien ben je ook wel eens gebeld door een nep-helpdesk, met een verhaal over een computerprobleem dat zo snel mogelijk moet worden opgelost. De Autoriteit Consument en Markt probeert deze vorm van oplichting tegen te gaan en heeft de afgelopen tijd zo’n 100 telefoonnummers van nep-helpdesken ingetrokken.

33:22 Tips

> 01:26 Een goed functionerend computersysteem is in een ziekenhuis van levensbelang. Hoe goed zijn ziekenhuizen in Nederland voorbereid op storingen en hack-aanvallen? Slecht, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Joost Schellevis legt de pijnpunten met z’n techmes bloot.

>13:38 Het coronavirus houdt de wereld in z’n greep. Ook de impact op de techindustrie is groot. Zo gaat 's werelds grootste telecombeurs Mobile World Congress dit jaar niet door. Nando Kasteleijn schetst hoe ze tot deze drastische beslissing zijn gekomen.

> 24:55 Het wordt de Inlichtingen-coupe van de eeuw genoemd: Operation Rubicon. Een spionage-operatie waarbij de Amerikaanse en Duitse Inlichtingendiensten tientallen jaren mee konden lezen met versleutelde berichten van andere landen. Filip Dujić decodeert deze internationale techthriller.

>38:32 Techtips: podcast WeCrashed, podcast In the Dark en de social media app Botnet.

Presentatie: Jonna ter Veer

Meer over Operation Rubicon: www.vpro.nl/argos/lees/nieuws/2020/de-cryptoleaks-van-cia-en-bnd.html & https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/national-security/cia-crypto-encryption-machines-espionage/

De strijd tegen ransomware van politie en slachtoffers

donderdag 6 februari 2020, 17:37 uur

Dit is een thema-uitzending over de strijd tegen ransomware.

00:01:36 Met Kerst werd de universiteit van Maastricht slachtoffer van een ransomware-aanval. De schade en de schaamte is groot, toch gaf de universiteit deze week een unieke inkijkje in wat er precies is gebeurd. NOS-techredacteur Joost Schellevis maakt een reconstructie.

00:14:38 Hoe pak je de criminelen achter zo’n aanval? De politie strijdt tegen cybercriminaliteit met een speciaal Team High Tech Crime. Over de daders, het losgeld en de opsporing vertelt Marijn Schuurbiers van de landelijke politie.

00:45:07 Gijzelsoftware maakt veel slachtoffers. Hoeveel precies? Onderzoeksjournalist Ardi Vleugels dook voor NOS op 3 in het geld en de getallen.

00:56:11 En tot slot, de topman van Rockstar Games, bekend van de GTA-spellen, stopt ermee. Wat dit betekent voor een mogelijk zesde deel van de GTA-serie, vertelt NOS-gameredacteur Filip Dujic.

01:03:27 Techtips van de gasten: www.nomoreransom.org en de nieuwsbrief van Recomendo.

Presentatie: Jonna ter Veer

Tesla triomfeert en zonnetelescoop kan astronauten helpen

donderdag 30 januari 2020, 17:35 uur

00:00 Bij autofabrikant Tesla kan eindelijk de champagne open. Het bedrijf verkocht in 2019 meer auto's dan ooit. Hoe ziet de toekomst er voor hen uit? En welk model werd in Nederland in 2019 het best verkocht? Economieredacteur Nik Wouters geeft gas op de cijfers.

12:52 Nog nooit zijn er van zó dichtbij foto's gemaakt van de oppervlakte van de zon. Met een speciale telescoop op Hawaï die ze met ijswater moeten koelen. Zonne-onderzoeker Rob Rutten vertelt hoe je er ruimteweer mee kan gaan voorspellen. En waarom dit essentieel is voor astronauten en vliegmaatschappijen.

31:10 Deze week werd bekend dat de Europese Unie Huawei niet wil verbieden, zoals Amerika. Maar dat ze wel adviseren de Chinese telecomfabrikant te weren bij kritieke onderdelen van het 5G-netwerk. Wat dit voor ons in Europa betekent, vertelt techredacteur Nando Kasteleijn.

40:40 TIPS
Reistip van zononderzoeker Rob Rutten: ga naar de totale zonsverduistering in Zuid-Amerika op 14 december 2020, www.zonsverduistering.nl/eclips2020dec.html

Kijktip van techredacteur Nando Kasteleijn: de Apple tv original serie The Morning Show, www.youtube.com/watch?v=eA7D4_qU9jo
Work-outtip van economieredacteur Nik Wouters: fitnessen en gamen met Nintendo Switch Ring Fit Adventure, www.youtube.com/watch?v=kTwvfjFdf-Q

Lees- en luistertip presentator Jonna ter Veer: De duistere kant van TikTok in de podcast NRC Vandaag van 28 januari, www.nrc.nl/nieuws/2020/01/28/d…van-tiktok-a3988357

Presentatie: Jonna ter Veer

De telefoon van Amazon-topman Jeff Bezos is gehackt. Speciaal rapporteurs van de Verenigde Naties zeggen dat er sterke aanwijzingen zijn dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman daarachter zit. Hoe sterk zijn die aanwijzingen?

Nederland is betrokken bij een groot conflict tussen China en Amerika. Dat draait om de nieuwste machine van ASML, een Nederlands bedrijf in Veldhoven. Wat kan hun machine dat er tot op het hoogste politieke niveau wordt beslist of China die mag kopen?

Ophef over de app Clearview deze week. Dankzij unieke gezichtsherkenning kunnen de Amerikaanse opsporingsdiensten misdadigers sneller pakken. Maar deze technologie kan ook een groot gevaar betekenen voor onze privacy, meldt The New York Times. En wat als deze technologie voor iedereen beschikbaar wordt en je heel makkelijk gestalkt, afgeperst of opgepakt kan worden?
Zie ook: https://www.nytimes.com/2020/01/18/technology/clearview-privacy-facial-recognition.html

En tot slot, Citrix. Vorige week spraken we uitgebreid over het beveiligingslek. Wat is de laatste stand van zaken?
Zie ook: securitymeldpunt.nl onder Cases

0:00 Duizenden bedrijfsnetwerken kunnen kinderlijk eenvoudig worden gehackt door een kwetsbaarheid in software van Citrix. Misschien gebruik jij dat ook wel bij jouw bedrijf of werkgever. Het lek kan ernstige gevolgen hebben, vertelt onderzoeker Frank Breedijk, oprichter van het Nederlands Security Meldpunt.

22:08 Moet Apple een achterdeurtje inbouwen in iOS, zodat veiligheidsdiensten je telefoon kunnen ontgrendelen? De Amerikaanse president Trump vindt van wel. Hij is boos op Apple omdat hij vindt dat het bedrijf niet meewerkt in het onderzoek naar een terreurverdachte. Apple kijkt daar anders naar, in de podcast hoor je beide kanten.

29:59 Het is heel vervelend als jouw gezicht opduikt in een wraakporno-filmpje dat is gemaakt met deepfake-technologie, daar zal bijna iedereen het over eens zijn. Maar staan we eigenlijk ook wel eens stil bij hoe het voor een pornoster is, als jouw lichaam te pas en te onpas wordt gebruikt om anderen te schaden?
Zie ook: https://www.wired.com/story/deepfake-porn-harms-adult-performers-too/

42:07 Tips

0:00 Alle gadgetfreaks keken de afgelopen dagen vol belangstelling naar Las Vegas, waar de Consumer Electronics Show werd gehouden. Op deze gigantische beurs laten bedrijven hun nieuwste ideeën, producten en prototypes zien.

14:18 Wetenschappers van de Radboud Universiteit hebben een computerprogramma ontwikkeld dat dat de agressiviteit van prostaatkanker beter kan inschatten dan de meeste pathologen. Hoe dit soort algoritmes de medische zorg veranderen bespreken we met onderzoeker Geert Litjens van het Radboud UMC.

29:44 Keiharde onderhandelingen, contracten onder druk tekenen of aandelen moeten afstaan. Dit soort zaken verwacht je misschien bij bedrijven, maar niet op universiteiten. Toch gebeurt dat wel als je als student een uitvinding doet en daar een bedrijf omheen wil opzetten.

42:13 Tips

Tip van Nando: James Bowen - Bob de straatkat, en De wereld volgens Bob
Geert: De Nationale AI Cursus https://www.ai-cursus.nl/

0:00 Het was niet zo'n fijne kerstvakantie voor studenten en systeembeheerders van de Universiteit Maastricht. Kort voor kerst werd bekend dat de universiteit is lamgelegd door een grote cyberaanval met ransomware. Daardoor waren allerlei systemen onbruikbaar, en was het onzeker of bestanden van studenten wel veilig waren.

12:00 In de laatste maand van het jaar ging de verkoop van elektrische auto’s keihard. Sterker nog, de Tesla Model 3 is de best verkochte auto van heel 2019. Hoe kan dat, en zet deze trend door?

23:35 Hoe ga je als hardwaremaker om met verouderde producten die niet meer worden ondersteund? Sonos, maker van slimme speakers en multiroom audiosystemen, kwam onlangs onder vuur te liggen vanwege hun 'inruilprogramma', omdat er een paar opvallende haken en ogen aan zitten.

34:06 Tips:
Jonna: het boek De vrouw van de bankier van Christina Alger
Stephan: De OSINT eindejaarsquiz van Sector035 op https://twitter.com/Sector035/status/1211038518635614208

De top tien tech thema's van de jaren tien

donderdag 19 december 2019, 16:30 uur

Dit is onze laatste aflevering van dit decennium! En omdat het de tijd van het jaar is voor lijstjes en terugblikken bespreken wij de tien belangrijkste techthema's van de afgelopen tien jaar. Welke gadgets veroverden ons leven, en welke ontwikkelingen in het afgelopen decennium hebben de wereld veranderd? Daarnaast herdenken we ook de grote tech flops en gadgets die verdwenen zijn.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1