appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
Afbeelding

Nooit meer slapen

Pieter van der Wielen presenteert maandag t/m donderdag vanaf middernacht een uur lang Nooit Meer Slapen. Hij ontvangt dan een gast uit de wereld van kunst, cultuur of de actualiteit. Op vrijdagavond is Liesbeth Staats de presentator van Nooit Meer Slapen.

Podcast afleveringen

Rodney Lam (10 juli 2020)

zaterdag 11 juli 2020, 00:00 uur

Rodney Lam is directeur en mede-eigenaar van Daily Paper. Samen met de drie oprichters staat hij aan het roer van het streetwear modemerk dat sinds de oprichting in 2012 internationaal aan de weg timmert. Sinds een paar jaar is Lam ook actief als scenarist en producent in de filmwereld. En speelde een van de hoofdpersonages in het eerder dit jaar verschenen misdaaddrama Suriname. Daarin speelt hij de rol van Winston Righter, een ex-crimineel die zich heeft opgewerkt tot minister en een gooi doet naar het presidentschap van Suriname. Atze de Vrieze spreekt met Rodney Lam.

Florentijn Hofman (9 juli 2020)

vrijdag 10 juli 2020, 00:00 uur

Florentijn Hofman is beeldend kunstenaar. Hij speelt graag met verhoudingen en schaal. Hij werd bekend om zijn Rubber ducks, enorme gele badeenden, die hij over de hele wereld presenteerde. Dieren spelen sowieso een belangrijke rol in zijn oeuvre. Zo ontwierp hij eerder onder meer een 31 meter lange muskusrat van stro en een 12 meter hoge herdershond van strobalen. Sinds een paar weken is in Rotterdam het tien meter hoge en zestien meter lange beeld Bospoldervos te zien. Met dit markante kunstwerk wil hij laten zien hoe de natuur de stad binnenkomt. Elfie Tromp spreekt met Florentijn Hofman.

Maud Vanhauwaert (8 juli 2020)

donderdag 9 juli 2020, 00:00 uur

Maud Vanhauwaert is een Vlaamse dichteres en actrice. Ze wankelt naar eigen zeggen op de grens tussen het podium en de poëzie, wat in haar geval betekent dat haar gedichten het ook goed op de planken doen. Ze maakte in 2011 haar poëziedebuut met Ik ben mogelijk. Drie jaar later verscheen haar tweede bundel Wij zijn evenwijdig. De afgelopen twee jaar was ze stadsdichter van Antwerpen. Deze periode wordt afgesloten met Het stad in mij, een bloemlezing van de teksten die in het kader van haar stadsdichterschap werden gepubliceerd. Pieter van der Wielen spreekt met Maud Vanhauwaert.

Floor Houwink ten Cate (7 juli 2020)

woensdag 8 juli 2020, 00:00 uur

Floor Houwink ten Cate is theater- en filmmaker. Na haar afstuderen ging ze aan de slag bij Orkater en was sinds 2015 artistiek kernlid van het muziektheatercollectief Nineties. Ze maakt documentair-filmische theatervoorstellingen over hedendaagse iconen, ongeziene fenomenen en persoonlijke gewetensvragen. Vorig jaar viel ze op met haar regie van de electro-opera Merkel. Morgen is de première van haar eerste productie voor Frascati: Het standaard leven van een standaard vrouw. Een poging om in het reine te komen met het verlies van haar grootmoeder. Pieter van der Wielen spreekt met Floor Houwink ten Cate.

Iva Bicanic (6 juli 2020)

dinsdag 7 juli 2020, 00:00 uur

Iva Bicanic is klinisch psycholoog. Vanaf 1997 werkt zij met kinderen, jongeren en jongvolwassenen die een seksueel trauma hebben meegemaakt. Ze is hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht. Ook is ze initiatiefnemer en landelijke coördinator van het Centrum Seksueel Geweld. Samen met advocaat Richard Korver schreef ze het boek Dicht bij huis, met daarin tips hoe ouders en anderen kinderen die misbruikt zijn het beste kunnen steunen. Wat kunnen we nog meer lezen of kijken als we seksueel misbruik beter willen begrijpen? Pieter van der Wielen spreekt met Iva Bicanic.

Pépé Grégoire (3 juli 2020)

zaterdag 4 juli 2020, 00:00 uur

Pépé Grégoire is beeldhouwer. Hij werkt zowel abstract als figuratief. Zijn oeuvre omvat veelal fragmenten van het menselijk lichaam. Hij provoceert en breekt hierbij bewust met vertrouwde waarden en speelt met de uitvergroting van ledematen, door bijvoorbeeld enkel armen of benen te tonen. Zijn beelden zijn vaak herkenbaar aan tegenstellingen in structuren van het brons, glad-ruw en hard-zacht. Veel van zijn werk is deze zomer te zien in een beeldententoonstelling in de tuin van museum Singer Laren. Atze de Vrieze spreekt met Pépé Grégoire.

Thomas Rosenboom (2 juli 2020)

vrijdag 3 juli 2020, 00:00 uur

Thomas Rosenboom is schrijver. In 1983 debuteerde hij met de verhalenbundel De mensen thuis. Hij brak door met de roman Gewassen vlees (1994), waarvoor hij de Libris Literatuur Prijs ontving. Dat gebeurde opnieuw met de roman die hij vijf jaar publiceerde: Publieke werken. Daarna verschenen romans als De nieuwe man, Zoete mond en De rode loper. Vorig jaar kondigde hij aan te stoppen met schrijven. Maar in de serie met literaire wandelingen, Terloops, verschijnt nu De grote ronde, waarin Rosenboom beschrijft hoe wandelen hem heeft gevormd, als mens en als schrijver. Pieter van der Wielen spreekt met Thomas Rosenboom.

Guida Joseph (1 juli 2020)

donderdag 2 juli 2020, 00:00 uur

Guida Joseph is illustrator (1949). Ze werd opgeleid aan de Rietveld Academie en maakt illustraties voor kinderboeken, tijdschriften en televisie. Haar vader kampte met een concentratiekampsyndroom. Na zijn overlijden nam Joseph de zorg voor haar zieke oude moeder op zich. En is ze getuige van de wijze waarop haar moeder licht dementerend en tamelijk alcoholistisch dieper de ouderdom in glijdt. Toch levert deze situatie ook iets op, de ‘graphic memoir’ De rode draad, waarin ze thema’s als mantelzorg en tweedegeneratieproblematiek nader onderzoekt. Pieter van der Wielen spreekt met Guida Joseph.

Rob Kamphues (30 juni 2020)

woensdag 1 juli 2020, 00:59 uur

Rob Kamphues is schrijver, tv-presentator en cabaretier. Hij begon in het theater met cabaretvoorstellingen, werkte vervolgens achter de schermen bij programma’s als Het Klokhuis en Kopspijkers, en was vanaf 2000 zelf op de televisie te zien. Zo maakte hij naam als presentator van o.a. De Reünie en Kamphues maakt vrienden. De afgelopen twintig jaar publiceerde hij ook een aantal boeken. De walvishoeder is zijn tweede roman. Het boek gaat over een ontluikende liefde tussen een man en een vrouw met een volstrekt andere achtergrond. Pieter van der Wielen spreekt met Rob Kamphues.

Maartje Duin (29 juni 2020)

dinsdag 30 juni 2020, 00:00 uur

Maartje Duin is radio- en podcastmaker. Ze begon als schrijvend journalist, onder meer voor NRC Handelsblad, en maakte in 2008 de overstap naar de radio. Ze maakt documentaires en podcasts, waarin ze relevante maatschappelijke thema’s behandelt. Ze presenteert ook luisteravonden en was lijsttrekker van de fictieve Single Issue Partij voor alleenstaanden. Zaterdag werd het laatste deel van podcastserie 'De plantage van onze voorouders' beschikbaar, waarin ze de sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis onderzoekt. Pieter van der Wielen maakt met Maartje Duin de balans op.

Viviane Sassen (26 juni 2020)

zaterdag 27 juni 2020, 00:00 uur

Viviane Sassen is fotograaf. Ze studeerde mode en fotografie in Utrecht aan de HKU. Ze wordt geroemd om haar autonome werk en is daarnaast een veel gevraagd modefotograaf. Van grote invloed op haar werk is haar jeugd, die ze deels in Afrika doorbracht. Het felle licht, de heldere kleuren en de donkere, scherpe schaduwen van het Afrikaanse continent zijn altijd aanwezig in haar werk. De basis van het project Venus & Mercury dat deze zomer in Huis Marseille te zien is, is een reeks werken die ze in Versailles maakte waarin de intriges aan het Franse hof in de 17e en 18e eeuw centraal staan. Liesbeth Staats spreekt met Viviane Sassen.

Nadja Hüpscher (25 juni 2020)

vrijdag 26 juni 2020, 00:00 uur

Nadja Hüpscher is actrice en scenarioschrijver. Ze maakt theater en speelde in talloze film- en televisieproducties, waaronder in een aantal films van regisseur Eddy Terstal, zoals Hufters & hofdames (1996), Rent a Friend (2000) en De Boekverfilming (1999). Voor deze laatste film ontving zij een Gouden Kalf voor Beste Actrice. Haar rol in Dennis P.(2007) leverde een nominatie voor diezelfde prijs op. Hüpscher heeft nu een boek geschreven, Geluk is met een K, waarin ze over een jong gezin schrijft dat in tijden van tegenslag probeert te overleven. Atze de Vrieze spreekt met Nadja Hüpscher.

Ivan Wolffers (24 juni 2020)

donderdag 25 juni 2020, 00:00 uur

Ivan Wolffers is arts en schrijver. Hij promoveerde in 1978 in de medische antropologie en is emeritus hoogleraar Gezondheid en Cultuur. Als fictieschrijver publiceerde Wolffers diverse verhalenbundels, romans en kinderboeken. Ook schreef hij medische voorlichtingsboeken en wetenschappelijke literatuur. Zo’n achttien jaar geleden kreeg hij de diagnose prostaatkanker. Zijn laatste boeken gaan over het omgaan met de ziekte. Vorig jaar verscheen het boek Overleven. Nu volgt Het leven, het leven, een bundeling van zijn columns over zijn leven met kanker. Pieter van der Wielen spreekt met Ivan Wolffers.

Dick van den Toorn (22 juni 2020)

dinsdag 23 juni 2020, 00:00 uur

Dick van den Toorn is acteur. Hij begon in het theater, maar werd bekend met zijn rollen in de series die Wim T. Schippers in de jaren tachtig en negentig voor de televisie maakte, zoals We zijn weer thuis en Op zoek naar Yolanda. Vanaf 1995 was hij te zien in de langlopende komedieserie Loenatik. In het theater speelde hij o.a. bij Mugmetgoudentand en in de familievoorstellingen van Pieter Kramer voor het Ro Theater, zoals De gelaarsde poes en Lang en gelukkig. Momenteel speelt hij de solovoorstelling De wonderbaarlijke wereld van Boudewijn Büch. Pieter van der Wielen spreekt met Dick van den Toorn.

Peter van Bruggen (23 juni 2020)

dinsdag 23 juni 2020, 00:00 uur

Peter van Bruggen is radiomaker. Nadat hij als schrijvend journalist was gestart, voor Haagse Post en muziektijdschrift Oor, begon hij in 1978 aan een loopbaan bij de KRO-Radio die feitelijk nooit is opgehouden. Daar maakte hij legendarische programma's als Weeshuis van de Hits, Nachtrijder en Route du Soleil. Zes jaar geleden zou hij met pensioen gaan, maar Van Bruggen is gewoon doorgegaan. Momenteel maakt hij voor de NPO de podcasts De Midzomernachtsdroom en Soundcheck. Donderdag krijgt hij voor zijn radiowerk de Ere Zilveren Reissmicrofoon uitgereikt. Pieter van der Wielen spreekt met Peter van Bruggen.

Georgette Koning (19 juni 2020)

zaterdag 20 juni 2020, 00:00 uur

Georgette Koning is modejournalist. In eerste instantie maakte ze naam als tassenontwerper. Ze vertrok op haar 25ste naar Parijs, waar ze voor verschillende modehuizen werkte. Toen ze eind jaren negentig naar Nederland terugkeerde, rolde ze per toeval in de modejournalistiek. Ze schrijft sindsdien voor o.a. Elsevier en NRC Handelsblad. In 2015 richtte ze Mirror Mirror op, een magazine over beauty en mode, waarvan ze ook hoofdredacteur is. Het tiende nummer van het blad, dat twee keer per jaar verschijnt, staat in het teken van ‘ogentroost’. Liesbeth Staats spreekt met Georgette Koning.

Cor van der Geest (18 juni 2020)

vrijdag 19 juni 2020, 00:00 uur

Cor van der Geest is een voormalig judocoach. Als judoka draaide mee in de nationale subtop. Na zijn actieve jaren maakte hij als autodidact furore als topcoach. Met zijn sportschool Kenamju in Haarlem werd Van der Geest een echte kampioenenmaker: van zijn eigen zonen Dennis en Elco tot de zusjes Jenny en Jessica Gal en van Claudia Zwiers tot Henk Grol. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag verschijnt het boek De judovader. De auteurs van het boek spraken niet alleen met de voormalig bondscoach, maar ook met zijn pupillen, met coaches en sportjournalisten. Pieter van der Wielen spreekt met Cor van der Geest.

Daan Borrel (17 juni 2020)

donderdag 18 juni 2020, 00:00 uur

Daan Borrel is journalist en schrijver. Ze schrijft onder meer voor NRC Handelsblad en Het Parool over cultuur en seksualiteit. In 2017 stelde ze met huisarts en seksuoloog Peter Leusink de bundel Dit gaat niet over seks samen. In 2018 verscheen een persoonlijke essay over verlangen onder de titel Soms is liefde dit. Begin dit jaar verscheen Jaar van het nieuwe verhaal, een boek waarin ze ‘verhalen over vrouwelijkheid, tijd en verbinding afbreekt en opnieuw opbouwt’. Met Milou Deelen onderzoekt ze in het boek Krabben waarom vrouwen geneigd zijn elkaar genadeloos te veroordelen. Pieter van der Wielen spreekt met Daan Borrel.

Léon Hanssen (16 juni 2020)

woensdag 17 juni 2020, 00:00 uur

Léon Hanssen is cultuurhistoricus en schrijver. Aan Tilburg University bekleedt hij de leerstoel Life Writing and Cultural Memory. Zijn aandacht richt zich op het raakvlak van geschiedenis, filosofie, sociologie en de kunsten. Eerder schreef hij de bekroonde, tweedelige biografie van Menno ter Braak. Ook publiceerde hij boeken over de poëzie van dichter M. Vasalis (Een misverstand om in te geloven, 2007) en over de Parijse jaren van de schilder Piet Mondriaan (De schepping van een aards paradijs, 2015). Nu volgt Handboek voor de vagebond, een boek waarin hij de ‘eenmansmens' probeert te duiden. Pieter van der Wielen spreekt met Léon Hanssen.

Ruben van Leer (15 juni 2020)

dinsdag 16 juni 2020, 00:00 uur

Ruben van Leer is een interdisciplinaire kunstenaar en filmmaker. Hij begon als VJ voor bands als Coldplay en The Black Eyed Peas. In Nederland is hij het meest bekend vanwege zijn dans-opera film Symmetry (2016), gefilmd op locatie in de deeltjesversneller van CERN in Zwitserland. Na eerdere samenwerkingen op het Holland Festival, met componisten als Kate Moore en componist Michel van der Aa, werkt Van Leer op de 73ste editie van het festival samen met de Amerikaanse choreograaf en regisseur Bill T. Jones. Het videoproject I know maakt deel uit van het onlineprogramma. Pieter van der Wielen spreekt met Ruben van Leer.

Ronald Giphart (12 juni 2020)

zaterdag 13 juni 2020, 00:00 uur

Ronald Giphart is schrijver. Hij werd bekend door zijn debuutroman Ik ook van jou (1992). Daarna publiceerde hij vele bestsellers, waaronder de romans Phileine zegt sorry (1996), Ik omhels je met duizend armen (2000), Harem (2015 en Lieve (2016). Daarnaast schrijft hij boeken en columns over koken. Zijn nieuwe boek gaat over zijn moeder, oud-politica Wijnie Jabaaij, die vijfentwintig jaar geleden overleed. In Wie waarlijk leeft schrijft Giphart over haar nalatenschap, over feminisme anno nu, over moeilijke keuzes, over wat haar werkelijk bewoog en haar strijdbaarheid. Lotje IJzermans spreekt met Ronald Giphart.

Govert Schilling (12 juni)

vrijdag 12 juni 2020, 01:00 uur

Govert Schilling is wetenschapsjournalist en publicist. Hij schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften, o.a. voor de Volkskrant, Eos magazine, Science en New Scientist. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waaronder Werelden naast de aarde (1990), Gezichten van de maan (1994) en Flash! (2000). Nu volgt Dag & Nacht, een boek dat hij samen met meteoroloog Helga van Leur schreef. In dit boek komt alles aan bod wat er overdag en 's nachts te zien is aan het uitspansel. Pieter van der Wielen spreekt met Govert Schilling.

Thomas Erdbrink (11 juni 2020)

donderdag 11 juni 2020, 00:00 uur

Thomas Erdbrink is journalist. Vanaf 2002 was hij correspondent in Iran, onder meer voor de NOS en The New York Times. In 2015 en 2018 maakte hij Onze man in Teheran,een documentaireserie over het dagelijkse leven in Iran. Vorig jaar weigerde de Iraanse regering Erdbrinks accreditatie te verlengen. Sinds april is Zweden zijn nieuwe standplaats. Voor The New York Times schrijft hij over de Zweedse aanpak van het coronavirus. Dat onderzoekt hij ook in Zweden doen het anders, een documentaire – gemaakt met Sander Schimmelpenninck – die komende donderdag op NPO1 is te zien. Pieter van der Wielen spreekt met Thomas Erdbrink.

Glen Faria (10 juni 2020)

woensdag 10 juni 2020, 00:00 uur

Glenn Faria is muzikant. Vanaf 2004 maakte hij deel uit van de Amsterdamse rapgroep Flinke Namen. Ondanks het succes besloot Faria alleen verder te gaan. In 2013 verscheen zijn titelloze albumdebuut met liedjes, waarin hij poëtische rapteksten met soulvolle zang combineert. Hij dacht dat het album mislukt was. Maar dat veranderde in 2018 toen hij Davina Michelle en Tino Martin een grote hit zag scoren met zijn werk. Inmiddels werkt hij aan een nieuw album, waarvan onlangs de tweede single verscheen, ‘Terug naar nu’. Daarop is hij samen met zijn zoon Jaïr te horen. Pieter van der Wielen spreekt met Glenn Faria.

David Mangene (9 juni 2020)

dinsdag 9 juni 2020, 00:00 uur

David Mangene is stand-up comedian. Hij werd geboren in Amerika en verhuisde op zijn 23ste naar Nederland. Hij geeft al meer dan 20 jaar Engelse les aan Nederlanders. Intussen worstelt hij zijn hele leven met zware depressies, manische periodes, en zelfmoord gedachtes. Zware thema's die hij in zijn boek en gelijknamige podcast-serie How to not kill yourself op een luchtige manier benaderd. Zo probeert hij mentale gezondheidsproblemen bij mannen bespreekbaar te krijgen. Pieter van der Wielen spreekt met David Mangene.

Hans Kesting (6 juni 2020)

zaterdag 6 juni 2020, 00:00 uur

Hans Kesting is acteur. Sinds 1987 is hij verbonden aan het ITA-ensemble, voorheen bekend als Toneelgroep Amsterdam. Daar speelde hij grote rollen in voorstellingen als Othello, Romeinse tragedies, Kings of War, Oedipous, Een klein leven en Freud. Naast theater speelde hij ook filmrollen, o.a. in Minoes en Karakter, en is hij op tv te zien in programma’s als Het Klokhuis. Vanaf deze week speelt hij de hoofdrol in Wie heeft mijn vader vermoord. Deze voorstelling, in regie van Ivo van Hove, is gebaseerd op het boek van schrijver Édouard Louis over een arbeidersfamilie in Noord-Frankrijk. Liesbeth Staats spreekt met Hans Kesting.

Peter de Waard (5 juni 2020)

vrijdag 5 juni 2020, 00:00 uur

Peter de Waard is journalist. In 1975 begon hij bij het Noord-Hollands Dagblad. Tien jaar later werd hij economisch journalist bij Het Parool. Sinds 1988 is hij werkzaam bij de Volkskrant, eerst als financieel journalist, daarna was hij zeven jaar correspondent in Londen. Terug in Nederland werd hij columnist bij de economieredactie. Ook schrijft hij wekelijks een aantal necrologieën in de krant. Samen met correspondent Patrick van IJzendoorn schreef hij het boek 'Order Order', waarin zij het grootste politieke theaterstuk van de moderne tijd proberen te verklaren: de Brexit. Pieter van der Wielen spreekt met Peter de Waard.

Michael Raedecker (4 juni 2020)

donderdag 4 juni 2020, 00:00 uur

Michael Raedecker is beeldend kunstenaar. Hij werd opgeleid als modeontwerper, maar schoolde zich in de jaren negentig om tot kunstschilder. Zijn schilderijen zijn vaak leeg en stil en worden gecombineerd met borduurwerk. Vanaf eind jaren negentig maakt Raedecker een stormachtige carrière door. Hij won internationale prijzen en zijn werk is vertegenwoordigd in vermaarde collecties als Saatchi en Tate Modern. Hij woont in Londen, maar is momenteel in Nederland vanwege zijn solotentoonstelling bij Grimm Gallery in Amsterdam: Demo. Pieter van der wielen spreekt met Michael Raedecker.

Najib Amhali (3 juni 2020)

woensdag 3 juni 2020, 00:00 uur

Najib Amhali is cabaretier. Hij werd geboren in Marokko en groeide op in Krommenie. In de jaren negentig begon hij als stand-upcomedian bij de Comedy Train. Het winnen van het Leids Cabaret Festival betekende in 1998 zijn doorbraak. Sindsdien maakte hij negen avondvullende solovoorstellingen en speelde hij ook in een aantal films. Zijn succes kende echter ook een keerzijde. In de biografie Najib vertelt hij openhartig over zijn jeugd, de soms ingewikkelde familiebanden, de weg naar de roem en de prijs die hij betaalde voor het succes. Pieter van der Wielen spreekt met Najib Amhali.

Christiaan Triebert (2 juni 2020)

dinsdag 2 juni 2020, 00:00 uur

Christiaan Triebert is onderzoeksjournalist (1991). In 2014 was hij betrokken bij de oprichting van het onderzoekscollectief Bellingcat, waar men onderzoek doet door gebruik te maken van open bronnen. Bellingcat publiceerde o.a. over de MH17-ramp en de oorlogen in Syrië, Irak en Oekraïne. Vorig jaar maakte hij de overstap naar The New York Times. Onlangs won Triebert met zijn collega's een Pulitzerprijs voor internationale verslaggeving. De Amerikaanse krant kreeg de persprijs onder meer voor een reeks verhalen over de 'schaduwoorlog' die Rusland voert in Afrika en het Midden-Oosten. Pieter van der Wielen spreekt met Christiaan Triebert.

Krista en Marcelle Arriëns zijn televisiemakers. Op de middelbare school maakten de twee zussen al samen toneelstukken. Krista studeerde vervolgens journalistiek, regisseerde documentaires en presenteerde RamBam, Marcelle deed een opleiding in dramatherapie en acteerde. Vorig jaar kregen ze succes met de webserie Sekszusjes TV, waarin ze openhartig over seks praten. Onlangs volgde een tweede seizoen. En komende donderdag zijn ze te zien tijdens een themaprogramma over abortus, op NPO3, rond de documentaire Overtijd van regisseur Tessa Louise Pope. Liesbeth Staats spreekt met Krista en Marcelle Arriëns.

Fred Teeven (29 mei 2020)

vrijdag 29 mei 2020, 00:00 uur

Fred Teeven is een voormalig politicus. Hij begon zijn loopbaan als belastingcontroleur en werd vervolgens officier van justitie in Amsterdam. Zijn politieke carrière begon in 2002 bij Leefbaar Nederland; na het ter ziele gaan van die partij verhuisde hij naar de VVD. In 2010 werd Teeven staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Vijf jaar later trad hij af vanwege de zogenoemde ‘bonnetjesaffaire’. Dat hij tot dusver niet heeft willen spreken over gevoelige kwesties, droeg bij tot mythevorming. In het boek Meer dan boeven vangen vertelt hij zijn verhaal. Pieter van der Wielen spreekt met Fred Teeven.

Michael Bijnens (28 mei 2020)

donderdag 28 mei 2020, 00:00 uur

Michael Bijnens is een Vlaamse (toneel)schrijver. Hij studeerde in 2013 af aan de Brusselse theaterschool en maakte al snel naam als toneelauteur. Hij is onder meer actief bij de toneelgezelschappen Orkater en International Theatre Amsterdam. Bijnens maakte zijn romandebuut met Cinderella (2015), het verhaal van een zoon die de pooier van zijn moeder wordt. Nu volgt zijn tweede roman Het beste uit onszelf. De hoofdpersoon is een mislukte stand-upcomedian die alles op alles zet om te voorkomen dat zijn dochter zelfmoord pleegt. Pieter van der Wielen spreekt met Michael Bijnens.

Robert Jan Stips (27 mei 2020)

woensdag 27 mei 2020, 00:00 uur

Robbert Jan Stips is toetsenist en zanger. Vanaf eind jaren zestig maakte hij naam met de psychedelische progrockband Supersister. Na het uiteenvallen van die band werd hij in 1974 gevraagd als toetsenist van Golden Earring. Vanaf 1977 gaf hij als producer o.a. het geluid van Gruppo Sportivo vorm. En in 1981 trad hij toe tot de Nits, waarin hij nog altijd actief is. Deze zomer is het 50 jaar geleden dat in het Kralingse Bos in Rotterda het ‘Woodstock van de Lage Landen’ plaatsvond. Stips speelde toentertijd met Supersister op het festival. Pieter van der Wielen spreekt met Robbert Jan Stips.

Sana Valiulina (26 mei 2020)

dinsdag 26 mei 2020, 00:00 uur

Sana Valiulina is schrijver. Ze groeide op in Tallinn, Estland. Na haar
studie in Moskou emigreerde ze naar Nederland. Ze debuteerde in 2000 met
Het kruis, een semi-autobiografische roman over het leven in een
Moskouse studentenflat. In 2006 verscheen de roman Didar en Faroek,
gebaseerd op het leven van haar ouders tijdens het terreurbewind van
Stalin. Daarna volgden o.a. de romans Honderd jaar gezelligheid en
Kinderen van Brezjnev. Haar nieuwe boek Wolf bij zijn oren pakken is een
familieroman over de machtigste geslachten van het keizerlijke Rome.
Pieter van der Wielen spreekt met Sana Valiulina.

Pieter van den Blink (23 mei 2020)

zaterdag 23 mei 2020, 00:00 uur

Pieter van den Blink is journalist. Hij werkte onder meer voor Trouw en Vrij Nederland, en was correspondent in Parijs voor diverse media. Hij schreef eerder een aantal journalistieke boeken, waaronder Rue de Lille (2007) en Voor het oog van Job (2009), en maakt nu zijn romandebuut met Het allerbeste. Daarin wordt een man door de diagnose kanker teruggeworpen in een staat van weerloosheid. Er volgt aan carrousel van wachtkamer en behandelkamers en herinneringen aan zijn jeugd. Met behulp van taal probeert hij zich te verzetten tegen zijn angst. Liesbeth Staats spreekt met Pieter van den Blink.

San Fu Maltha (22 mei 2020)

vrijdag 22 mei 2020, 00:00 uur

San Fu Maltha is producent van films en televisieseries. Hij begon zijn carrière in de marketing- en distributiebranche van de filmwereld. Ervaring deed hij op bij o.a. Warner Bros en Columbia. In 1995 richtte hij zijn eigen productiebedrijf op, FuWorks, en vier jaar later het distributiebedrijf A-Film, waarvan hij zijn aandelen in 2006 weer verkocht. Als producent heeft Maltha talloze grote films op zijn naam staan, waaronder Tirza, Oorlogswinter, Zwartboek en Süskind. Sinds kort is hij hoofdredacteur van Pindah, een glossy over het Nederlands-Indisch erfgoed, dat nu een tweede nummer heeft. Pieter van der Wielen spreekt met San Fu Maltha.

Matteo van der Grijn (21 mei 2020)

donderdag 21 mei 2020, 00:00 uur

Matteo van der Grijn is acteur. Na zijn opleiding was hij te zien in verschillende producties van De Theatercompagnie en het Nationale Toneel. Vanaf 2012 speelde Van der Grijn de titelrol in de musical Soldaat van Oranje. Daarnaast was hij onder meer te zien in de televisieserie Nieuwe Buren en speelde hij in films als Toscaanse bruiloft, Daglicht en Of Ik gek ben. Nu zijn werk als acteur door de coronacrisis nagenoeg stilligt, heeft hij een langgekoesterde wens in vervulling laten gaan: een (mini) album opnemen met zijn band The Men, getiteld Ramble. Pieter van der Wielen spreekt met Matteo van der Grijn.

Ryanne van Dorst (20 mei 2020)

woensdag 20 mei 2020, 00:00 uur

Ryanne van Dorst is rockzangeres en presentator. Vanaf 2004 maakte ze muziek met bands als Elle Bandita en The Riplets. Op televisie werd ze bij het grote publiek bekend met de serie Geslacht! (2017), waarin ze gesprekken voerde over gender en identiteit. Daarna onderzocht ze in Holland (2018) de Nederlandse identiteit en verkende ze het nachtleven in Nachtdieren (2019). In 2016 begon ze ook met haar huidige band Dool. Drie jaar na hun albumdebuut verschijnt nu de twee plaat, Summerland. Ook maakt ze tijdens de coronacrisis de podcast Apodcalypse. Pieter van der Wielen spreekt met Ryanne van Dorst.

Gabriël van den Brink (19 mei 2020)

dinsdag 19 mei 2020, 00:00 uur

Gabriël van den Brink is hoogleraar wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit. Na zijn studie filosofie volgde een promotie in de sociale wetenschappen. In 1995 ging hij werken als onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn. Van 2006 tot 2015 was hij hoogleraar bestuurskunde in Tilburg. Hij publiceerde onder meer over het onbehagen in de politiek, het hedendaagse gezinsleven en het agressieve gedrag van jongeren. In zijn nieuwe boek Ruw ontwaken uit een neoliberale droom stelt hij dat we onze samenleving meer op coöperatieve wijze moeten inrichten. Pieter van der Wielen spreekt met Gabriël van den Brink.

Ewoud Kieft (16 mei 2020)

zaterdag 16 mei 2020, 00:00 uur

Ewoud Kieft is schrijver, historicus en muzikant. Hij schreef onder andere Oorlogsenthousiasme (2015), een boek over het verlangen naar oorlog aan het begin van de twintigste eeuw, en Het verboden boek (2017), waarin hij de aantrekkingskracht van het nazisme beschrijft. Nu maakt hij zijn romandebuut met De onvolmaakten. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst, in een samenleving waar kunstmatige intelligentie tot alle facetten van het leven is doorgedrongen. Hoe innig kan de relatie tussen mens en machine worden? Of zijn de verschillen onoverbrugbaar? Liesbeth Staats spreekt met Ewoud Kieft.

Alain Caron (15 mei 2020)

vrijdag 15 mei 2020, 00:00 uur

Alain Caron is chef-kok en culinair schrijver. Hij werd geboren in Parijs, waar hij op jonge leeftijd het koksvak leerde. In 1983 kwam hij voor de liefde naar Nederland, en zette zijn werk bij bekende restaurants voort. In 1995 maakt hij zijn debuut als tv-kok bij Wie kookt er vandaag. Daarna volgden programma’s als Uitgekookt, Koken op Zee en Masterchef. Ook kreeg Caron kookrubrieken in verschillende tijdschriften en verschenen er van zijn hand diverse kookboeken. Daarnaast runt hij twee restaurants in Amsterdam. Hoe komt de horeca de coronacrisis door? Pieter van der Wielen spreekt met Alain Caron.

Merlijn Twaalfhoven (14 mei 2020)

donderdag 14 mei 2020, 00:00 uur

Merlijn Twaalfhoven is componist, dirigent en cultureel ondernemer. Hij studeerde altviool en compositie aan het Conservatorium van Amsterdam. Muziek moet je niet opbergen in een concertzaal, zegt hij, maar verbinden met de alledaagse wereld. En dat deed hij onder meer in natuurgebieden, vluchtelingenkampen en favela’s. Ook is hij oprichter van The Turn Club, een stichting die zich inzet voor maatschappelijke verandering met bemiddeling van kunstenaars. Daar wordt in deze crisistijd een nieuw vak presenteert: ‘onzekerheidsvaardigheid’. Pieter van der Wielen spreekt met Merlijn Twaalfhoven.

Peter de Wit (13 mei 2020)

woensdag 13 mei 2020, 00:00 uur

Peter de Wit is striptekenaar. Hij debuteerde in 1979 in striptijdschrift Eppo. Daar werkte hij met Hanco Kolk aan Gilles de Geus, een strip die zich afspeelt tijdens de Tachtigjarige Oorlog in Nederland. Samen met Kolk maakt De Wit ook al bijna twintig jaar de strip S1ngle. De Wits bekendste creatie is ongetwijfeld Sigmund, de nietsontziende psychiater die niet bepaald zachtzinnig met zijn patiënten omspringt. Sinds 1994 is Sigmund dagelijks te lezen in De Volkskrant. Voor het eerst verschijnen nu alle verhalen van Gilles de Geus in een driedelige bundeling. Pieter van der Wielen spreekt met Peter de Wit.

Uitzending van 12 mei 2020

dinsdag 12 mei 2020, 00:00 uur

Nooit Meer Slapen is hét late night cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1. Elke werkdag, een uur lang, van middernacht tot 01.00 uur.

In Nooit Meer Slapen vindt een lang studiogesprek plaats, waarin vaste presentatoren Pieter van der Wielen en Liesbeth Staats een gast uit de cultuur of de actualiteit ontvangt.

Alfred Birney (9 mei 2020)

zaterdag 9 mei 2020, 00:00 uur

Alfred Birney is schrijver. Sinds zijn debuutroman Tamara’s lunapark (1987) heeft hij een groot oeuvre opgebouwd van romans, novellen, verhalen en essays, waarin zijn Nederlands-Indische familiegeschiedenis een centrale plaats inneemt. Zijn roman De tolk van Java (2016) werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs. Vorig jaar verscheen zijn dagboek Niemand bleef. In zijn nieuwe roman In de wacht keert Alan Noland terug, de zoon uit De tolk van Java. In een ziekenhuis wacht hij op een hartingreep. Ongegeneerd legt hij zijn tijdelijke leefomgeving onder de microscoop. Liesbeth Staats spreekt met Alfred Birney.

Damiaan Denys (8 mei 2020)

vrijdag 8 mei 2020, 00:00 uur

Damiaan Denys is een Vlaamse filosoof en psychiater. Hij is als hoogleraar werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Denys geeft regelmatig publiekslezingen op het snijvlak van filosofie, psychiatrie en neurowetenschappen over angst, controle, vrijheid, zekerheid en geluk. Over die onderwerpen publiceerde hij ook boeken, waaronder Angstparadox (2016). Hij is momenteel een veelgevraagd spreker met oog op de vraag of de dreiging van corona onze psyche beïnvloedt. Volgens Denys is niet het virus zelf, maar de controle over het virus onze obsessie geworden. Pieter van der Wielen spreekt met Damiaan Denys.

Sacha de Boer (7 mei 2020)

donderdag 7 mei 2020, 00:00 uur

Sacha de Boer is fotograaf. Vanaf 1996 was ze nieuwslezer van het NOS Journaal. In 2013 besloot ze zich volledig op de fotografie toe te leggen. Ze maakt portretten én stillevens, maar fotografeert bijvoorbeeld ook de gerechten van sterrenkok Jacob Jan Boerma; in kookboeken als Down to Earth en Back to Basics. Met journalist Babs Assink en stylist Janine Smits heeft ze nu ook een kookboek gemaakt, Joie de Vivre, waarin ze een ode brengen aan de Franse keuken. Ze vroegen topchefs om hun eigen draai te geven aan de klassieke recepten uit een Frans kookboek uit 1873. Pieter van der Wielen spreekt met Sacha de Boer.

Aafke Romeijn (6 mei 2020)

woensdag 6 mei 2020, 00:00 uur

Aafke Romeijn is muzikant en schrijver. Ze debuteerde in 2012 met het Engelstalige pianoalbum Stella Must Die! Twee jaar later volgde CHIN.IND.SPEC.REST, een album met Nederlandstalige ballads en elektronica. Daarna volgden Je Doet Je Best Maar en het vorig jaar verschenen M, een album dat zich in hetzelfde universum afspeelt als haar boek Concept M. Onlangs maakte ze haar poëziedebuut met de bundel Leegstand. En deze week lanceerde ze de podcast De familie Romeijn, waarin ze op zoek gaat naar de waarheid achter familieverhalen over de Tweede Wereldoorlog. Pieter van der Wielen spreekt met Aafke Romeijn.

Martijn Simons (5 mei 2020)

dinsdag 5 mei 2020, 00:00 uur

Martijn Simons is schrijver. In 2010 maakte hij zijn romandebuut met Zomerslaap, waarin een puber de meeste tijd op een bankje in het park doorbrengt. Vijf jaar later volgde de roman Ik heet Julius. Hierin neemt de hoofdpersoon de zorg voor zijn verlamde vader op zich, waardoor er geen ontkomen is aan vroeger. Samen met Casper Vandeputte schreef hij tussendoor de roman Destiny (2019). En nu volgt Simons’ derde roman De Hollands droom, waarin een man zijn toekomstige functie als minister in gevaar ziet komen, onder meer door toedoen van zijn twee kinderen. Pieter van der Wielen spreekt met Martijn Simons.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1