appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Lezen in het Donker

Lezen in het Donker is de perfecte podcast om bij weg te dromen. Doe het licht uit, druk op play en laat je meevoeren. Wekelijks bespreken we de nieuwste wetenschaps- en geschiedenisboeken. Een uur vol met ontroerende geschiedenisverhalen, wetenschappelijke vergezichten en intieme gesprekken met schrijvers. Zij lezen voor uit eigen werk en nemen mooie, bijpassende muziek mee.

Podcast afleveringen

Over het Christendom en over de Islam is veel bekend, maar waar geloofde men in voor die tijd? Het Heidense verleden van Nederland is moeilijk vindbaar, maar als je goed zoekt kun je nog een aantal sporen traceren. Schrijfster Judith Schuyf loodst ons langs heilige bomen en spirituele bronnen die vroeger van onschatbare waarde waren voor het Heidendom, aan de hand van haar boek 'Heidense Heiligdommen: Zichtbare Sporen van een Verloren Verleden'.

'Ik dacht hij ook een regisseur van zijn eigen leven was, als biograaf was ik bang dat hij de regie zou overnemen,' aldus biograaf Jan Willem Regenhardt over regisseur en beeldend kunstenaar Louis van Gasteren. Die regie bleek gelukkig mee te vallen, hij kreeg zelfs de sleutel van het huis. Toch was het schrijven van dit boek een flinke taak. Maar liefst veertien jaar deed Jan Willem over deze biografie; niet in de eerste plaats omdat Louis al zijn papierwerk bewaarde, maar vooral omdat hij maar niet stierf en actief bleef tot zijn laatste adem. Presentator Tess de Bruijn praat met Jan Willem Regenhardt over deze gelauwerde, maar ook omstreden kunstenaar; Louis van Gasteren doodde zijn ongehoorzame Duitse onderduiker in de oorlog en bracht daarom drie jaar door in de gevangenis.

#59 - Hennie Vaessen - De slag om Arnhem

dinsdag 24 september 2019, 07:00 uur

"Mensen die aan hun ochtendkoffie zaten en opeens een bom door het dak kregen. Je kon geen kant op als burger." 75 jaar na de Slag om Arnhem brengt schrijver en tekenaar Hennie Vaessen het stripboek 'De Slag om Arnhem September 1944' uit. Maar hoe doe je dat, een geallieerd offensief met zoveel slachtoffers vangen in striptekeningen? Schrijver Hennie Vaessen vertelt erover in de nieuwe Lezen in het Donker, waarin hij in gesprek gaat met presentator Rose Heijnen.

Millennials zijn gemakzuchtig, ambitieus maar onzeker, en ze komen om van de keuzestress. Zijn dit bevindingen of vooroordelen, en kun je dat eigenlijk wel zeggen over een hele generatie? Nienke Wijnants, auteur van 'Twintigers twijfels & dertigers dilemma's' heeft een antwoord op deze vragen. Met haar boek slaat ze een brug tussen twee generaties met een diepgeworteld onbegrip voor elkaar.

Lezen in het Donker met presentator Stephan Komduur en schrijver Nienke Wijnants.

#57 - Jelmer Mommers - Klimaat

donderdag 12 september 2019, 11:28 uur

"We zijn de auteurs, de schrijvers van onze eigen toekomst." We stoten de laatste honderd jaar zoveel broeikasgassen uit dat we afstevenen op een onleefbare planeet. Maar een positieve conclusie van onderzoeker en schrijver Jelmer Mommers: het is nog niet te laat! Mommers deed de afgelopen vijf jaar onderzoek naar klimaatverandering en schreef het boek 'Hoe gaan we dit uitleggen?'. De schrijver vertelt er alles over in deze aflevering van Lezen in het Donker met presentator Jacob de Vries.

#56 - Jan Wim Buisman - Onweer

vrijdag 6 september 2019, 12:29 uur

Onweer. De een houdt ervan, de ander vindt het vreselijk. Lekker met zijn allen binnen zitten, kijken hoe het buiten dondert en flitst.

Van oudsher werden donder en bliksem gezien als een van Gods middelen om mensen te straffen. Tot 1752, toen de bliksemafleider werd uitgevonden.

Hoe kan het, dat mensen opeens anders begonnen te denken over natuurgeweld? Jan Wim Buisman schreef over deze omslag een boek: Onweer.

Lezen in het Donker met presentator Bouwe van Straten en schrijver Jan Wim Buisman.

#55 - Mark Tigchelaar - Focus aan/uit

donderdag 8 augustus 2019, 07:00 uur

"Ik krijg tegenwoordig een stuk minder gedaan dan vroeger, maar ben vermoeider dan ooit." In zijn nieuwe boek ‘Focus aan/uit’ vertelt neuropsycholoog Mark Tigchelaar hoe ons gebrek aan concentratie ons dagelijks nekt. We zijn allemaal druk, maar vaak niet écht productief. We zijn wel aanwezig, maar horen niet wat de ander zegt. Tigchelaar wil met zijn boek laten zien hoe we de grip op onze focus terug kunnen krijgen, zodat we weerbaarder zijn tegen stress en meer gedaan krijgen op het werk én in ons sociale leven.

Lezen in het Donker met presentator Jacob de Vries en schrijver Mark Tigchelaar.

#54 - Arita Baaijens - Paradijs in de Polder

donderdag 1 augustus 2019, 12:39 uur

"Zet mij op een kameel en ik snap het weer."

Ontdekkingsreiziger, bioloog en schrijver Arita Baaijens trok twintig jaar door de woestijn met haar kameel en verkende landschappen in de Sahara, Siberië en Papoea-Nieuw-Guinea.

De natuur is haar thuis. Het viel haar op dat herders en nomaden op een intieme manier met de natuur omgaan. Een manier wat ze miste in haar eigen leefomgeving. Om toch contact te maken met het Nederlandse landschap bedacht Baaijens tientallen oefeningen en schreef ze het boek: Paradijs in de Polder.

Lezen in het Donker met presentatrice Mirthe van der Drift en schrijfster Arita Baaijens.

#53 - Inge de Bever - Moederland

donderdag 25 juli 2019, 07:00 uur

In haar studentenhuis ontmoette schrijfster Inge de Bever haar toekomstige echtgenoot. Hun huwelijk bracht een hele nieuwe cultuur met zich mee: Haar man is van Turkse komaf en Inge werd zo van de ene op de andere dag mevrouw Aksoycan. Ze merkte bij het zoeken van een woonruimte dat deze achternaam haar niet altijd mee zou zitten, maar draagt hem alsnog met trots. In 'Moederland' beschrijft de schrijfster het samenkomen van de Hollandse nuchterheid en de mentaliteit van Atatürk, in een ontroerend en persoonlijke roman.

Lezen in het Donker met presentatrice Mirjam Gulmans en schrijfster Inge de Bever.

In ‘Lezen in het Donker’ vertelt Lilian de Bruijn hoe haar vader, volgens haar onderzoek, zijn hoogtij beleefde tijdens de Wederopbouw, maar nog steeds werd geteisterd door demonen uit zijn verleden.

Van haar vader had schrijfster Lilian de Bruijn alleen een wazig beeld. Een soort schim in haar hoofd. Ze had vrij weinig van hem meegemaakt en de herinneringen die ze nog had waren vaag en fragmentarisch. De mentale puzzelstukjes vormden samen Ton de Bruijn, haar vader, de kampoverlevende. Een man die tijdens de Wederopbouw opklom van kantoorbediende naar zakenman. Ton de Bruijn probeerde op te krabbelen, maar wist de herinneringen aan het kamp niet af te schudden. Hij verliet twee gezinnen en vond zichzelf in het drugsmilieu.

Lezen in het Donker met presentatrice Hannah Dogger en schrijfster Lilian de Bruijn.

#51 - Toine Heijmans - Marifoonberichten

donderdag 11 juli 2019, 16:18 uur

Schrijver Toine Heijmans houdt van de hondenwacht, de donkerste tijd van de nacht, vertelt hij presentator Rose Heijnen. En hij houdt van de zee. Daarover verscheen in april zijn boek Marifoonberichten. Een verzameling van waargebeurde verhalen die over een periode van twintig jaar in de Volkskrant verschenen.

Hij vertelt over zijn liefde voor zeilen en over zijn eerste oversteek van Engeland naar IJmuiden. Over zijn avonturen op Rottumerplaat en over het gezelschap van de marifoon, die hij natuurlijk ook heeft meegenomen naar de studio.

Lezen in het Donker met presentatrice Rose Heijnen en schrijver Toine Heijmans.

Nederland is niet saai en aangeharkt, maar juist rijk aan bizarre en bijzondere plekken. Reisjournalist en fotograaf Jeroen van der Spek heeft een selectie gemaakt van meer dan tweehonderd fascinerende bezienswaardigheden, verborgen pareltjes en immense zelfbouwprojecten voor zijn boek 'Alle(r) gekste plekken van Nederland'. Allemaal plekken die niet alleen een omweg waard zijn, maar ook stuk voor stuk goed zijn voor een ongewoon verhaal. Samen met presentator Hasan Evrengün gaat Van der Spek langs bij enkele van de meest markante plekken in ons land.

Lezen in het Donker met presentator Hasan Evrengün en schrijver Jeroen van der Spek.

#49 - Katja Kreukels - Mijn vader was een priester

maandag 17 juni 2019, 11:42 uur

Katja Kreukels gaat in haar boek op zoek naar het priesterverleden van haar vader. Ze reist terug naar de tijd toen 95 procent van de Limburgse bevolking katholiek was en vertelt het verhaal van de oudste zoon die in het klooster treedt om de familie-eer hoog te houden. Een wereld van rozenhoedjes, priesterspeelgoed, heiligenverering en wonderen. Een bevoogdende wereld die langzaam afbrokkelt.

Mirjam Gulmans gaat met Katja in gesprek over het boek: "Mijn vader was een priester".

#48 - Koert van Mensvoort - Next Nature

maandag 10 juni 2019, 11:04 uur

Bij ‘natuur’ denken we eerder aan een bos dan aan een snelweg. Maar hoe natuurlijk is de natuur? We leven in een wereld vol aangelegde natuurgebieden, regenboogtulpen, designerbaby’s en gekweekt vlees. De biologie van een tomaat beheersen we inmiddels zo nauwkeurig dat het weinig meer met natuur te maken heeft en, omgekeerd, over het internet en de financiële markten hebben we zo weinig controle dat ze steeds meer een natuurkracht lijken.

Koert van Mensvoort praat met collega Bouwe van Straten in Lezen in het Donker over zijn nieuw boek "Next Nature" waarin hij vertelt dat dat onze hoogtechnologische wereld steeds natuurlijker wordt.

#47 - Peter Brusse - Ach, Engeland

donderdag 23 mei 2019, 11:30 uur

Het is de ochtend van de Europese verkiezingen en Engeland is in verwarring. Verkiezingen van het Europa, waar ze eigenlijk uit willen. Hoe zijn ze hierin terecht gekomen?

Oud-Engelandcorrespondent Peter Brusse schreef het boek 'Ach, Engeland' over de relatie tussen Nederlanders en Engelsen, van Bonifatius tot aan de Brexit. Hij bestudeert de Britten al ruim een halve eeuw en hij was jarenlang correspondent in Londen voor de Volkskrant en het NOS Journaal. Is de Brexit een dolksteek in de rug voor Brusse?

Researcher van Andere Tijden Rob Bruins Slot in gesprek met Peter Brusse.

Haar vader wordt in het holst van de nacht weggevoerd en nauwelijks een jaar later pakken de Duitsers haar moeder op. De tienjarige Roos blijft in 1942 alleen achter achter met haar twee zusjes in Rotterdam. Een verhaal over het overleven in de platgebombardeerde stad en de hongerwinter van 1944.

Researcher van Andere Tijden Hannah Dogger in gesprek met schrijvers Bert van Slooten en Elly van der Klauw over het boek Zo, ben jij er ook nog?. Een aangrijpend verhaal over hoe een kind in oorlogstijd overleeft.

#45 - Bette Dam - Op zoek naar de vijand

donderdag 9 mei 2019, 10:07 uur

Na 11 september 2001 werden de Afghaanse taliban al snel beschouwd als de voornaamste vijand in de War on Terror. Is dat terecht?

Het verhaal van een terrorist die een vriend wil zijn. Een zoektocht naar oud talibanleider Mullah Omar. Maar het boek gaat ook over journalistiek bedrijven, over hoor en wederhoor.

Journalist Nian Bakal in gesprek met journalist en schrijver Bette Dam. Vijf jaar lang werkte ze aan haar boek ‘op zoek naar de vijand.’ Bette reisde tot diep in Afghanistan en volgde het verhaal van de mysterieuze talibanleider Omar.

#44 - Erik Schumacher - 1944

maandag 29 april 2019, 12:00 uur

1944, een jaar van valse hoop. Op 6 juni 1944 komt eindelijk de dag waar bezet Nederland al jaren verlangend naar uitkijkt: in Normandië landen de geallieerden op het stran verstoorde verwachtingen. Als op 4 september Antwerpen wordt bevrijd en de Britse radio het valste nieuws meldt dat Breda in geallieerde handen is, kent de vreugde geen grenzen. Op dinsdag 5 september, Dolle Dinsdag, gaat heel Nederland met vlag en wimpel de straat op in afwachting van de bevrijders. Maar er komt niemand. Presentator Hasan Evrengun praat met journalist en historicus Erik Schumacher over zijn boek: '1944'.

#43 - Jaco Benckhuijsen - Man in het wild

woensdag 24 april 2019, 12:00 uur

Jaco Benckhuijsen is muzikant, producer, avonturier in de wildernis en schrijver. Met zijn vouwkajak maakte hij drie solotochten langs 'de rafelranden' van de wereld. Hij peddelt tussen walvissen, overnacht bij de Papoea's in hun hutten van gras, vaart stiekem door een kanaal bij Vuurland en trotseert de woeste natuur.

Over zijn avonturen in de wildernis, schreef hij het boek: 'Man in het wild'. Researcher Astrid Crebas leest in het donker met Jaco Benckhuijsen.

#42 - Hester den Boer - Onderdrukt door de verlosser

donderdag 18 april 2019, 07:00 uur

Hoe kan het dat mensen een leider blijven vereren, die miljoenen mensen de dood in stuurde?

Schrijver Hester den Boer reisde voor haar boek zes maanden lang door Rusland. Van Sint Petersburg en Moskou tot diep in Siberië. Treinreizen van tientallen uren brachten haar naar steden waar het in de winter vaak maar een paar uur lang licht is. Een reis langs voormalige strafkampen, massagraven, Stalincentra en vooral langs gewone Russen die allemaal te maken hebben gehad met de terreur van Stalin.

Na de reis schreef ze het boek Onderdrukt door de verlosser: Een zoektocht naar Stalins erfenis in het Rusland van nu. Presentator Rose Heijnen in gesprek met schrijver Hester den Boer.

#41 - Pauline Slot - Eerste liefde, laatste hart

dinsdag 16 april 2019, 13:00 uur

We lezen in het Donker met schrijver Pauline Slot. Zij schreef het boek “Eerste liefde, laatste hart’ over haar jonggestorven eerste geliefde, Erik, met wie ze als tiener een lange verkering had.

Decennia later, beleeft ze opnieuw de tijd waarin alles nog moest beginnen. Een tijd van stiekem afspreken en brieven schrijven. Een tijd van strijd tussen oude en nieuwe seksuele normen. Researcher bij Andere Tijden Mirjam Gulmans in gesprek met Pauline Slot.

#40 - Michiel van Straten - Het Noorden verloren

dinsdag 2 april 2019, 11:00 uur

Weken- of zelfs maandenlang ronddobberen op zee, weinig eten en niks anders om je heen dan water. Zeevaarders willen stoer zijn en er is geen ruimte voor zwakte. Maar wanneer je maandenlang alleen op een bootje zit, ligt de kans om gek te worden op de loer.

Schrijver Michiel van Straten, zelf ook een zeiler, reconstrueerde oude en hedendaagse verhalen uit 1900 over gekte op zee. In het boek: Het Noorden verloren - een kleine gekte op zee, heeft Van Straten een stuk Nederlandse geschiedenis van de gekte op zee toegevoegd aan het boek van Nic Compton.

#39 - Liesbeth Smit - Echte vrouwen krijgen een kind

dinsdag 19 maart 2019, 09:52 uur

In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 5 vrouwen geen kinderen. Dat heeft verschillende en zeer persoonlijke oorzaken, van gewenst tot on-gewenst, tot iets daartussenin. De stilte rondom hen is oorverdovend, omdat de meerderheid nu eenmaal wél een kind krijgt. De maatschappelijke nadruk op het moederschap is enorm. We weten eigenlijk maar weinig over al die vrouwen voor wie het leven er heel anders uitziet.

Niet-moeder Liesbeth Smit beschrijft in haar boek 'Echte vrouwen krijgen een kind' hoe het is om als vrouw anno nu géén kinderen te hebben. Hoe ga je om met verwachtingen van jezelf en je omgeving? Waarom vinden we het moederschap zo vanzelfsprekend, en zijn ‘vrouwelijkheid’ en ‘moederschap’ zo onlosmakelijk met elkaar verbonden?

Lezen in het Donker met presentator Mirjam Gulmans en schrijver Liesbeth Smit.

#38 - Dolores Thijs - De Poolse Soldaat

maandag 11 maart 2019, 09:52 uur

Als de jonge Dolores in verwachting is van haar eerste kind, onthult haar moeder een geheim: haar vader is haar vader niet. Ze is opgevoed door de Vlaamse communistische journalist Maarten, maar haar echte vader blijkt de Poolse bevrijder Michal te zijn. Hun werelden hadden niet verder uit elkaar kunnen liggen. Terwijl Maarten in zijn westerse cocon blijft vasthouden aan de marxistische theorie, ondervindt Michal in Polen dagelijks de communistische realiteit aan den lijve. Voor Dolores betekent deze onthulling het begin van een lange zoektocht, die uitmondt in een fascinerende reis door de Europese geschiedenis.

We praten met Dolores Thijs over haar boek: De Poolse soldaat

#37 - Rick Pastoor - GRIP

maandag 4 maart 2019, 11:26 uur

Het is best gek dat we nooit écht hebben leren werken. Hoe houden we ons staande in deze tijd van voortdurende bereikbaarheid? Hoe bewaren we overzicht, met die uitpuilende mailbox, overvolle agenda en eindeloze takenlijst? En nog veel belangrijker: hoe zorgen we ervoor dat we eindelijk toekomen aan de plannen die we wel hebben maar niet uitvoeren?

Sommige mensen lijken altijd grip op de zaak te hebben. Een van hen is Blendle-man Rick Pastoor. In dit boek deelt hij zijn razend slimme werkmethode GRIP, die hij door de jaren heen ontwikkelde. Zijn no-nonsense aanpak leert je hoe je rust, ruimte en richting in je werkweek krijgt.

We praten met Rick Pastoor over zijn boek: GRIP.

#36 - Samuel Vermeulen - Prins van liefde

maandag 25 februari 2019, 15:36 uur

De ouders van Samuel Vermeulen zijn sannyasins, volgelingen van de Indiase goeroe Osho, beter bekend als Bhagwan, en verblijven regelmatig met hem in een ashram in Poona, India.

Na de dood van Bhagwan in 1990 valt het gezin razendsnel uit elkaar. Zijn moeder wordt opgenomen in een inrichting en uit de ouderlijke macht gezet, zijn vader raakt in zijn zoektocht naar geluk en liefde verstrikt in een wereld van prostituees en harddrugs. Samuel komt in een pleeggezin terecht waar hij tot zijn achttiende wordt opgevoed in een ijzeren regime.

We praten met Samuel over zijn boek: prins van liefde.

#35 - Maarten van Nispen tot Pannerden - Adellijk wild

dinsdag 19 februari 2019, 10:27 uur

Maarten groeit op in de turbulente jaren '60 en is in alles geïnteresseerd, behalve in de geschiedenis van zijn familie. Dat verandert als zijn vader sterft. Maarten vraagt zich af in hoeverre hij zijn vader, Buurt, echt gekend heeft. Gebruik makend van goed bewaarde dagboeken gaat Maarten op zoek naar het verhaal van zijn vader.

We praten met Maarten van Nispen tot Pannerden over zijn boek: "Adellijk Wild."

#34 - Michel Veering - Een liefde in Dresden

dinsdag 12 februari 2019, 11:00 uur

Michel Veering vond een versleten rode tasje en de inhoud van dit tasje is de basis van het boek: 'Een liefde in Dresden'. Een aangrijpend verhaal over de intense liefde tussen de ouders van Veering, met op de achtergrond het decor van het bombardement van Dresden en het opkrabbelende Europa uit de Tweede Wereldoorlog.

Researcher van het Tv-programma Andere Tijden Mirjam Gulmans, sprak in Lezen in het Donker met Michel Veering over zijn boek.

#33 - Annet Mooij - De eeuw van Gisele

maandag 4 februari 2019, 10:52 uur

Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër, woonde als kind op katholieke kostscholen en in een kasteel met zeventig kamers. Deze jeugd vormde de springplank voor een veelzijdige kunstenaarsloopbaan en een leven vol bijzondere vriendschappen en liefdes.

Zelf presenteerde Gisèle haar leven met succes als een sprookje. Maar hoe zag de werkelijkheid achter de fraaie façade eruit? We praten met Annet Mooij in Lezen in het Donker over haar boek: "De eeuw van Gisele."

#32 - Chantal van der Leest - Ons feilbare denken

maandag 28 januari 2019, 10:27 uur

In ‘Ons feilbare denken op het werk’ zet wetenschapsjournalist en neuropsycholoog Chantal van der Leest aan de hand van herkenbare situaties de meest voorkomende denk- en inschattingsfouten op het werk op een rij en maakt de vertaalslag van de wetenschap naar de praktijk.

Waarom praten we zo raar? Waarom vind je ‘passie’ tegenwoordig bij de bakker, hebben volwassen vrouwen het over hun ‘mannetje’ als ze hun volwassen vent bedoelen en komen ze bij de politie ‘ter plaatse’ in plaats van dat ze ergens arriveren? We praten met Japke-d. Bouma over de rariteiten in onze taal.

#30 - Jan Westerhof - We waren er bij

woensdag 16 januari 2019, 10:35 uur

November 1919. Vanuit Den Haag wordt de eerste radio-uitzending in Nederland verzorgd door Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda. Ter ere van 100 jaar radio schreef oud-directeur Radio bij de NPO Jan Westerhof, het boek: We waren er bij, de eeuw van de radio.

Het boek laat de opkomst zien van de radio in een verzuilde maatschappij, de hoogtijdagen van de radio als praatpaal voor de autoriteiten, radio als nieuwe rol naast de televisie en als interactief medium. Het toont de ingrijpende invloed van de digitalisering in de jaren 90 die alles in de massacommunicatie revolutionair veranderde.

Oud-presentator van Focus, Hasan Evrengun, leest in het donker met Jan Westerhof.

#29 - Emma Bruns - Mijn buik vol

dinsdag 8 januari 2019, 13:55 uur

Nemen we onze buik voor lief? In deze aflevering van Lezen in het Donker besteden we aandacht aan het boek 'Mijn buik vol'. Een boek vol gedichten die een beeld geven van de wondere wereld van de buik maar ook van de dilemma’s die het chirurgische vak kent.
Te gast is chirurg in opleiding Emma Bruns. Zij vertaalde werk dat oorspronkelijk werd uitgebracht door de Britse chirurg Zachary Cope naar het Nederlands.

Te gast in deze Lezen in het Donker, is schrijver en musicoloog Pieter Bergé. Zijn nieuwste boek met de titel: Wie schreef het Requiem van Mozart? geeft antwoord op deze vraag. De feiten, geruchten en verzinsels zijn in de requiemgeschiedenis nauwelijks te onderscheiden.

Was het Salieri, of Haydn of toch gewoon Mozart zelf? |
En hoe komt het dat er om de haverklap "nieuwe versies' van Mozarts Requiem verschijnen?

Schrijfster Femke Deen verdiepte zich in het markante leven Anna van Saksen, de tweede vrouw van Willem van Oranje. Anna van Saksen staat bekend als een moeilijke en egocentrische vrouw, die uiteindelijk haar verstand volledig verloor. Ze sleet haar laatste jaren in een dichtgemetselde kamer, waar ze uiteindelijk van uitputting stierf.

Lange tijd werd aangenomen dat Willem van Oranje geen andere keuze had dan zich van haar te laten scheiden. Anna zou haar noodlot over zichzelf hebben afgeroepen door haar vele woedeaanvallen en haar verhouding met raadsman Jan Rubens, de vader van de bekende schilder.

Femke Deen laat aan de hand van nog niet eerder bestudeerde documenten en brieven zien dat Anna’s verhaal een stuk gecompliceerder is. Ze was zeker eigenzinnig en opvliegend, maar ook intelligent, trots en hartstochtelijk.

#26 - Stefan van der Stigchel - Concentratie

donderdag 20 december 2018, 09:31 uur

We Lezen in het Donker met aandachtsexpert en cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel. In zijn nieuwe boek Concentratie maakt hij duidelijk hoe we ons werkgeheugen soms verkeerd gebruiken en geeft hij technieken waarmee je je concentratie langer vast kunt houden.

Het boek 'De jaren zestig: een cultuurgeschiedenis' van schrijver Geert Buelens gaat natuurlijk over The Beatles, Bob Dylan, Provo en de minirok. Maar om dit decennium te begrijpen zijn volgens Buelens internationale kassuccessen als West Side Story en The Sound of Music minstens zo belangrijk. Buelens kantelt het bestaande beeld van dit decennium en vult het aan: artistieke en culturele ontwikkelingen in Afrika, Latijns Amerika en Azië werpen een verfrissend licht op deze tijd.

In onze rubriek 'Lezen in het donker' neemt Buelens ons mee naar de Pop in de jaren 60. Afgewisseld met nummers die de tijdsgeest typeerden, leest hij voor uit zijn eigen werk. Terwijl The Beatles onlosmakelijk bij de jaren 60 horen, was de meest verkochte plaat van een heel ander genre…

#24 - Frans Verhagen - De Kennedy's

donderdag 6 december 2018, 10:58 uur

Te gast is Amerika-deskundige Frans Verhagen. Hij schreef het boek: De Kennedy's: Amerika's First Family'. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Robert F. Kennedy werd vermoord. Hij was de derde achtereenvolgende zoon van patriarch Joseph Kennedy die, na zonen Joe en John F. Kennedy, door geweld om het leven kwam. Verhagen beschrijft de gecompliceerde en tragische geschiedenis van de familie die ooit beschouwd werd als een dynastie die het Witte Huis decennialang zou bevolken. Tijd om ons eens in die Kennedy-clan te verdiepen..

Deze week nemen we in onze rubriek Lezen in het donker een duik in de persoonlijke herinneringen van Ruud Lubbers. De langstzittende premier van Nederland overleed afgelopen februari. Presentator Eveline van Rijswijk praat over zijn leven met Hannah Aukes die de memoires van Ruud Lubbers optekende in het boek Ruud Lubbers: Persoonlijke herinneringen.

Te gast is econometrist en journalist Sanne Blauw. Zij schreef het boek: Het best verkochte boek ooit (met deze titel). Van gezondheidsweetjes tot je pensioenleeftijd, van het weerbericht tot verkiezingsuitslagen: cijfers bepalen hoe ons leven er uit ziet. Maar cijfers zijn niet zo objectief als ze lijken. In dit boek zet Sanne Blauw cijfers op hun plek.

Sanne Blauw leest voor uit haar boek, laat bijpassende muziek horen en gaat in gesprek met presentatrice Eveline van Rijswijk tijdens Lezen in het Donker.

Te gast is schrijver en oud-misdaadverslaggever Cees Koring. Collega Rose Heijnen gaat met Cees Koring in gesprek over zijn boek: Bureau Warmoesstraat 'De levende legende'. In zijn boek vertelt hij over de roerige geschiedenis van het politiebureau, die velen zullen kennen van de televisieserie Baantjer.

#20 - Piet de Rooij - Geschiedenis van het onderwijs

woensdag 31 oktober 2018, 13:33 uur

Aap, noot, Mies, Wim, zus, Jet… Wie is er niet groot geworden met deze woorden van het leesplankje? Maar het onderwijs verandert snel. Is de ene vernieuwing pas net in gang gezet, dan komt vaak de volgende er alweer aan. Wat het onderwijs ook allemaal tot stand moet brengen, het is nooit goed genoeg.

Piet de Rooij onderzoekt waar deze hooggespannen verwachtingen vandaan komen. Dat doet hij deels aan de hand van de loopbanen van zijn vaderen van hemzelf. Zijn vader werkte zijn leven lang in het onderwijs, zelf studeerde hij historische pedagogiek en was hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Tijdens ‘Lezen in het Donker’ laat hij zijn licht schijnen over de vele goede bedoelingen van het onderwijs, de talloze misvattingen en de harde belangen die het onderwijs in Nederland tot een veelkoppig monster hebben gemaakt.

#19 - Linda Duits - Seks op z'n Duits

donderdag 25 oktober 2018, 13:37 uur

De sekscolumns die Linda Duits voor het studentenblad Folia schreef, zijn gebundeld, onder de titel Seks op z’n Duits. Tijdens ‘Lezen in het donker’ neemt ze ons mee langs al deze thema’s en leest ze een aantal voor. Ze gaan over seksuele ervaring. Over wat mensen doen in bed, maar ook over de weg daarnaartoe en het gedoe eromheen, over hulpmiddelen en handigheden, over liefde en lichaamsdelen. Wanneer telt iets eigenlijk als seks en wanneer mag je ‘ik hou van jou’ zeggen? Moeten we vrezen voor de komst van seksrobots? En kun je op basis van wetenschappelijk onderzoekje seksleven verbeteren?

#18 - Karwan Fatah-Black – Eigendomsstrijd

woensdag 17 oktober 2018, 12:17 uur

Terwijl de slavenhouders streden voor de controle over hun eigendom, zochten in de stad en aan de waterkant de slaven hun wegen naar vrijheid. Het boek ‘Eigendomsstrijd’ van historicus Karwan Fatah-Black beschrijft de geschiedenis van de slavernij in Suriname, in de periode voor de definitieve afschaffing van de slavernij in 1863. Karwan Fatah-Black leest voor uit zijn boek en laat bijpassende muziek horen bij Lezen in het Donker.

#17 - Boris Nikolai Konrad - De geheimen van ons geheugen

woensdag 10 oktober 2018, 18:17 uur

We lezen in het donker met schrijver, neurowetenschapper en geheugentrainer Boris Nikolai Konrad. In zijn boek ‘De geheimen van ons geheugen’ ontrafelt hij de werking van het geheugen en waar het toe in staat is. Boris Nikolai Konrad leest voor uit zijn boek, geeft tips om je geheugen te trainen en laat bijpassende muziek horen.

Voor de rubriek Lezen in het Donker, zijn Gerben Bakker en Gert Jan Geling te gast. Zij schreven het boek Over politieke correctheid.

Een moreel standpunt of je eigen mening verbloemen vanuit kuddegedrag, politieke correctheid heeft verschillende kanten volgens Gerben Bakker en Gert Jan Geling, beide docent Integrale Veiligheidskunde aan De Haagse Hogeschool. Zij schreven samen het boek Over politieke correctheid en zijn in de studio bij Nian Bakal.

#14 - Jean-Paul Keulen - Verstoppertje spelen met aliens

woensdag 12 september 2018, 15:28 uur

We lezen vannacht in het donker met schrijver Jean-Paul Keulen. Hij schreef het boek 'Verstoppertje spelen met Aliens: Hoe vind je een buitenaardse beschaving die niks van zich laat horen?'. Jean-Paul praat over aliens, leest voor uit zijn boek en heeft bijpassende muziek meegenomen. Hij gaat in gesprek met presentator Hasan Evrengun.

Historicus Luuc Kooijmans schreef het boek 'Frederik Ruysch, op het snijvlak van kunst en wetenschap'. Drie eeuwen voordat Body Worlds haar deuren opende, bestond er al een wereldberoemde anatomische expositie. Het museum van Frederik Ruysch aan de Bloemgracht in Amsterdam. Ruysch ontdekte een preparatietechniek waarmee hij mensen op een prachtige manier wist te prepareren. Bezoekers van zijn museum konden nauwelijks geloven dat de geprepareerde lichamen niet gewoon lagen te slapen.

Het is een verleden waar we nu niet graag meer aan denken: de walvisvaart. Toch was Nederland in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw enorm trots op haar walvisvaarders.

Anne-Goaitske Breteler schreef het boek Traanjagers, waarvoor ze verschillende walvisvaarders van toen heeft geïnterviewd. Ze gaat in gesprek met presentator Hein Hoffmann.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1