Leven na de oorlog
MAX

#2 - Kind van een NSB’er

  1. Podcastschevron right
  2. Leven na de oorlogchevron right
  3. #2 - Kind van een NSB’er

wo 22 april 2020

Op 5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland wordt bevrijd. Naar aanleiding hiervan heeft MAX de podcastreeks Leven na de oorlog gemaakt, waarin kinderen en kleinkinderen van mensen die getekend zijn door de oorlog hun verhaal vertellen. In deze aflevering: Herman Schouten, kind van een NSB’er.

Tijdens de Duitse bezetting worden vrijwel alle politieke partijen en bewegingen in Nederland verboden. Behalve 1: de Nationaal-Socialistische Beweging, de NSB. Deze partij wordt gezien als de Nederlandse equivalent van de partij van Adolf Hitler, de NSDAP.

Op zijn hoogtepunt heeft de partij ongeveer 100.000 leden uit heel Nederland. Ook de vader van Herman Schouten, die dezelfde naam draagt is lid. Daarnaast meldt hij zich ook bij de Duitse Wehrmacht, zoals het Duitse leger ten tijde van Adolf Hitler wordt genoemd. Dat Herman senior deze keuzes maakt zorgt ervoor dat zijn familie na de oorlog intens gehaat wordt door de buurt. Deze collectieve afkeer van de familie heeft nog steeds effect op Herman junior, die nu 75 jaar oud is. Hij vertelt hierover in de 2e aflevering van de podcast Leven na de oorlog.