Leven na de oorlog
MAX

#1 - Kind van een dwangarbeider

  1. Podcastschevron right
  2. Leven na de oorlogchevron right
  3. #1 - Kind van een dwangarbeider

wo 15 april 2020

Op 5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Nederland wordt bevrijd. Naar aanleiding hiervan heeft MAX de podcastreeks Leven na de oorlog gemaakt, waarin kinderen en kleinkinderen van mensen die getekend zijn door de oorlog hun verhaal vertellen. In deze aflevering: Jack Zijp, de zoon van een dwangarbeider.

In 1943 wordt in Nederland de arbeidsinzet ingevoerd door de Duitse bezetter. Het doel is om Nederlandse mannen naar Duitsland te brengen om zo de oorlogsindustrie draaiende te houden. Om dit voor elkaar te krijgen halen de Duitsers werknemers uit bezette gebieden, zoals Nederland.

Velen weten de dans te ontspringen, maar niet iedereen heeft geluk. Zo ook Jacobus niet, de vader van Jack Zijp. Hij vertrekt als 19-jarige jongen naar Duitsland om te werken. Eerst in Hannover, daarna in het verwoeste Hamburg. Vooral in die laatstgenoemde plaats maakt hij verschrikkelijke dingen mee. Helemaal kunnen verwerken heeft hij deze ervaring nooit, waardoor zijn trauma ook voelbaar is voor het gezin dat Jacobus sticht zodra hij aan het einde van de oorlog terugkomt. Zijn zoon Jack vertelt erover in de podcast Leven na de oorlog.