appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

In de NTR podcast Kleurrijke Kwesties bespreken we iedere 2 weken actualiteiten en achtergronden door de ogen van Nederlanders met een islamitische achtergrond. Kleurrijke Kwesties is een initiatief van het radioprogramma Kwesties van de NTR in samenwerking met NPO Radio 1.

#4 Het begon allemaal met taarten waar varkensgelatine in zit…

zondag 8 april 2018, 00:00 uur

Die bekende slagroomtaarten van de Hema, met gekleurde vlokken of hazelnootstukjes aan de zijkant. Oh wat werden die veel gegeten op de verjaardagen in mijn jeugd. Vrijwel op alle verjaardagen van families of kennissen stond er geen Albert Heijn- of een Vroom en Dreesmantaart maar een Hemataart op tafel. Totdat er plots bekend werd dat daar varkensgelatine in blijkt te zitten. Deze Hema taarten begonnen ongeveer acht jaar geleden af te nemen in populariteit onder moslimkringen. Niet veel daarna begon ik sommige moslims in de supermarkten te zien die met een lijst in hun handen de etiketten van producten controleerden op E-nummers. Want een aantal E-nummers zouden niet halal zijn. Maar het begrip halal voedsel is toch alleen gewijd aan vleesproducten dacht ik… Niet dus! En is het niet beter om dan vegetarisch te gaan eten. Moeten we elke dag een stuk vlees eten?
Ik, Zehra Kaya, praat hier in deze podcast over met Kauthar Bouchallikht van de Groene Moslims, Mariam Araas van ikeethalal.nl en sociaal ondernemer Engin Baydar.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1