De Nieuws BV Politiek
BNNVARA

Week van Kee: Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD) gaat voor een tweede termijn

  1. Podcastschevron right
  2. De Nieuws BV Po ...chevron right
  3. Week van Kee: Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD) gaat voor een tweede termijn

vr 19 mei 2023

,,Ik ga me zeker weer kandideren voor het voorzitterschap." Dat zegt Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD) in de Week van Kee. Nu nog afwachten hoe de rest daarover denkt. Over twee weken worden eindelijk de nieuwe Eerste Kamerleden gekozen. Daarna is de vraag wie de voorzitter wordt. Een kandidaat van de nieuwe grote partij BBB ligt voor hand. Maar ook bij GroenLinks zou een kandidaat rondlopen, volgens onze politiek duider Peter Kee (BNNVARA).

Jan Anthonie Bruijn geniet nu van zijn rol als voorzitter. De laatste jaren wordt vaak opgemerkt dat de Eerste Kamer politieker wordt. Omdat de coalitie er vaak geen meerderheid meer heeft, moet die op zoek naar andere partijen om hun voorstellen te steunen. Bruijn ziet daarin niet een probleem. ,,Dat is toch mooi. Dan wordt er rekening gehouden met mensen die op partijen stemmen die niet in de regering zitten." Maar de Eerste Kamer moet toch vooral kijken of die wet goed is? Zeker, volgens Bruijn. ,,Maar wel met een politieke bril." 

Deze week wilde BBB de stemmingen van twee wetten uitstellen. Dan zouden ze namelijk meestemmen, want nu zitten ze nog niet in de Eerste Kamer. Maar dat voorstel behaalde geen meerderheid. Er zit immers 2,5 maand tussen de verkiezingen en de daadwerkelijke installatie van de nieuwe leden. Moet dat anders? ,,Er is iets te zeggen voor het rechtstreeks kiezen van de Eerste Kamer", aldus Bruijn.

Luister het hele fragment terug in De Nieuws BV.