De Nieuws BV Politiek
BNNVARA

#52 Kee en Van Jole kiezen hun politicus van het jaar

  1. Podcastschevron right
  2. De Nieuws BV Po ...chevron right
  3. #52 Kee en Van Jole kiezen hun politicus van het jaar

wo 12 december 2018

Peter Kee (politiek redacteur Pauw en De Nieuws BV) en Francisco van Jole (eindredacteur opiniewebsite Joop.nl) zijn in de ban van de eindejaarslijstjes en kiezen hun politicus van het jaar. Maar voordat ze hun keuze bekendmaken, nemen ze eerst de politici door die in 2018 het meest opvielen.

Van Jole kiest GroenLinks-leider Jesse Klaver als politicus van het jaar. Van Jole wijst onder meer op de klinkende zege die hij met zijn partij boekte bij de gemeenteraadsverkiezingen. Klaver had van tevoren de ambitie uitgesproken in honderd gemeenten mee te besturen en dat is GroenLinks gelukt. Ook is Van Jole vol lof over de manier waarop Klaver oppositie voerde tegen de afschaffing van de dividendbelasting en zich constant hard maakt voor maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te beteugelen.

Kee vindt juist dat Klaver te weinig resultaat boekt en wijst minister-president Mark Rutte aan als politicus van het jaar. Volgens Kee wist Rutte knap te herstellen van diens mislukte queeste om de dividendbelasting af te schaffen. Bovendien speelt de VVD-leider inmiddels een rol van betekenis op het internationale toneel, als een van de meest ervaren Europese regeringsleiders.