De Nieuws BV Politiek

#85 - Schouten zit klem en Asscher dreigt

BNNVARA
  1. Podcastschevron right
  2. De Nieuws BV Po ...chevron right
  3. #85 - Schouten zit klem en Asscher dreigt

wo 2 oktober 2019

Landbouwminister Carola Schouten lijkt klem te zitten tussen boze boeren, morrende coalitiegenoten en een stikstofcrisis waardoor vele duizenden projecten in Nederland stil liggen. Politiek redacteur Peter Kee en Francisco van Jole, eindredacteur van Joop.nl, bespreken de positie van Schouten. Zij moet in het kabinet als coördinerend minister op het stikstofdossier richting geven aan het terugdringen van de uitstoot.

Op het Malieveld zei Schouten tegen de duizenden boeren dat een halvering van de veestapel, een plan van D66, tijdens haar ministerschap niet zou gebeuren. Ook beloofde ze dat iedereen die wil blijven boeren, daar de ruimte voor moet krijgen. Dit terwijl het adviescollege onder leiding van VVD-prominent Remkes de regering oppert om boer in of nabij Natura 2000-gebieden te saneren of uit te kopen.

Verder bespreken Kee en Van Jole de rol van oud-staatssecretaris Henk Bleker. De CDA'er was van 2010 tot 2012 verantwoordelijk voor de landbouw. "Er kwamen alarmerende cijfers over stikstof en hij maakte plannen waarbij hij zich daar niks van aantrok. Alle problemen die de boeren hebben, hebben ze voor een groot deel aan hem te danken en ze staan hem toe te juichen", aldus Francisco van Jole.

Kee en Van Jole geven ook hun commentaar op het dreigement van PvdA-leider Lodewijk Asscher om tegen het Belastingplan 2020 te stemmen als het kabinet niet meer geld uittrekt voor lerarensalarissen en een lastenverlaging voor lage inkomens. Volgens Peter Kee haalt het dreigement weinig uit en heeft Rutte de negen PvdA-zetels helemaal niet nodig om het belastingplan erdoor te krijgen. "Hij is alleen bezig met een politiek vaantje ophangen: 'Ik ben de echte man op links, ik ben echt stoer.' Misschien krijgt Jesse juist meer voor elkaar", aldus Peter Kee, wijzend op de meer constructieve houding van GroenLinks-leider Klaver.

Volgens Francisco van Jole ontwikkelt Asscher zich juist tot de oppositieleider: "De PvdA heeft maar negen zetels. Wie had dit twee, drie jaar geleden gedacht?"