appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Het Laatste Woord

Exclusieve podcastserie over boeken.

Podcast afleveringen

Afl. 26: De vitaliteit van de westerse beschaving

vrijdag 19 maart 2021, 10:43 uur

'De vitaliteit van de westerse beschaving'. Zo heette de brochure van historicus Pieter Geyl. Wie nu zo’n titel zou gebruiken,loopt het risico terstond gecanceld te worden. Want hoezo vitaal, en hoezo eigenlijk beschaving? Toch aarzelde professor Pieter Geyl in 1958 geen moment. Historicus Wim Berkelaar bespreekt zijn kleine boekje

Afl. 25: Het uur van onze dood

donderdag 29 oktober 2020, 23:00 uur

Als een middeleeuwer iets nastreefde dan was dat de zogenoemde 'goede dood'. Hij of zij oefende er zogezegd een leven lang voor. Maar sinds de twintigste eeuw zijn we de aloude kunst van het sterven verleerd. Zo schreef Philippe Ariès in 'Het uur van onze dood', zijn boek over duizend jaar sterven, begraven, rouwen en gedenken. Historica Sanne Frequin bespreekt de klassieker.

Afl. 24: 'De mens in opstand'

dinsdag 31 december 2019, 23:00 uur

‘Ik ben in opstand, dus ik ben’, schreef de Franse schrijver en filosoof Albert Camus, vrij naar Descartes in zijn beroemde boek ‘De mens in opstand’. Zijn boek uit 1951 is nog altijd actueel. Historicus Wim Berkelaar bespreekt de klassieker.

Afl. 23‘ Het fascisme en de nieuwe vrijheid’

donderdag 28 maart 2019, 15:42 uur

Het fascisme was louter rancune, schreef de ene Nederlandse essayist. Nee, het was een ideaal, een geperverteerd ideaal, maar een ideaal, schreef de andere. In 1937 verscheen ‘Het nationaal-socialisme als rancuneleer’ van Menno ter Braak; twee jaar later verscheen ‘ Het fascisme en de nieuwe vrijheid’ van Jacques de Kadt. Historicus Robin te Slaa bespreekt beide klassiekers.

Afl. 22: ‘Het begrip politiek’

donderdag 7 februari 2019, 15:02 uur

De gemeenschap heeft een vijand nodig om zichzelf te begrijpen. Dat is de boodschap uit ‘Het begrip politiek’ uit 1932 van de Duitse rechtsgeleerde en filosoof Carl Schmitt. Schrijver Arnon Grunberg las het boek en voorzag het van commentaar in zijn essay ‘Vriend en Vijand’. Hij bespreekt de nog altijd actuele klassieker.

Eerst was er het christelijk antisemitisme. Daarna kwamen Hitler en de Jodenmoord. Maar moest het één vanzelf tot het ander leiden? De historicus H.W. Von der Dunk beantwoordt de vraag in 'Voorbij de verboden drempel. De Shoah in ons geschiedbeeld'. Historicus Wim Berkelaar bespreekt de klassieker.

Afl. 20: Wij slaven van Suriname

maandag 12 februari 2018, 08:22 uur

‘Wij slaven van Suriname’ was de Max Havelaar over de Surinaamse slavernij: een literair pamflet, maar ook een degelijk gedocumenteerde aanklacht. Het boek stamt uit 1934 en is geschreven door Anton de Kom. Slavernijhistoricus Ellen Neslo bespreekt de klassieker.

Afl. 19: Het Algemeen Betwijfeld Christelijk Geloof

donderdag 23 november 2017, 13:04 uur

'Het algemeen betwijfeld christelijk geloof' van de dit jaar overleden Harry Kuitert was een ware klassieker. Het boek maakte van God geschiedenis en beroofde ondertussen de gelovigen van hun vertrouwde Opperwezen. Historicus en protestantisme-kenner Wim Berkelaar bespreekt werk en leven van theologisch volksbevrijder Harry Kuitert

We wisten het zeker: de nazimoordenaars waren gedegenereerde half-mensen. Niet dus, liet Hannah Arendt zien in haar boek ‘Eichmann in Jeruzalem’. Historica Merel Boers legt uit waarom Arendt's klassieker over ‘de banaliteit van het kwaad’ nog altijd actueel is.

Afl. 17, Tien dagen die de wereld deden wankelen

dinsdag 13 juni 2017, 14:59 uur

‘Tien dagen die de wereld deden wankelen’ is hét boek over de Oktoberrevolutie. Het verscheen heet van de naald in 1919, en werd geschreven door de Amerikaanse journalist John Reed. Ruslandkenner Michel Krielaars las het indertijd als student en was op slag verliefd op de Russen. Krielaars bespreekt de klassieker.

Afl. 16, Interview met de geschiedenis

vrijdag 2 juni 2017, 08:29 uur

Henry Kissinger bekende haar dat hij een cowboy, een held, was. En Yassir Arafat probeerde vergeefs haar te imponeren. ’ Interview met de geschiedenis’ van journaliste en schrijfster Oriana Fallaci was het boek waar de machtigen der aarde in hun hemd stonden. Het boek wordt besproken door historicus Wim Berkelaar

Afl. 15, Het Einde van de Rode Mens

dinsdag 28 maart 2017, 11:25 uur

Wie wil begrijpen wat 70 jaar Sovjet Unie doet aan de ziel van een sterveling moet ‘Het einde van de rode mens’ lezen. De klassieker van schrijfster, journaliste en Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj wordt besproken door Sana Valiulina, schrijfster en van geboorte Sovjetmens. Ze las het boek met de schok der herkenning.

Afl. 14: Nederland, Republiek van rivaliteiten

donderdag 2 maart 2017, 15:16 uur

'Nederland mag dan niet de meest opwindende plek zijn om te wonen, maar het brengt ten minste geen nachtmerries voort.' Deze woorden van schrijver J.M. Coetzee gaf historicus Piet de Rooy zijn boek over ons land als motto mee. In zijn 'Republiek der rivaliteiten' zijn we een volk dat in twee eeuwen met vallen en opstaan leert om te gaan met verschil. Maar hebben we die kwaliteit nog wel? Historicus Hans Blom bespreekt de klassieker, en concludeert dat voortmodderen, intelligent voortmodderen, het hoogst haalbare is.

Afl. 13: Luther. Mens tussen God en Duivel

zaterdag 17 december 2016, 14:00 uur

Alweer 500 jaar geleden timmerde Maarten Luther zijn roemruchte stellingen aan een kerkdeur. Luther zag het bestaan als een strijd tussen mens en satan. De sterveling kon winnen van de boze, dat, zouden wij nu zeggen, het kwaad in onszelf is. De historicus Heiko A. Oberman schreef er ‘Luther. Mens tussen God en duivel’ over. Historicus Luc Panhuysen bespreekt het boek.

Afl. 12: Over de democratie in Amerika

maandag 14 november 2016, 11:15 uur

Gelijkheid en niets anders dan gelijkheid is de drijvende kracht in de moderne tijd. Zo concludeerde Alexis de Tocqueville begin 19e eeuw. De politiek filosoof was in Amerika geweest en had ter plekke de samenleving bestuurd. Hij schreef er de klassieker 'Over de democratie in Amerika' over. Het beste boek over de democratie volgens ingewijden. Jos Palm praat met Martin Sommer, journalist, historicus en vertaler van De Tocqueville, een kleine week na de Amerikaanse verkiezingen, in de serie 'Het laatste woord' over het epos van de filosoof die als geen ander de democratie ontleedde.

Afl. 10: Paleis voor een koning.

donderdag 11 augustus 2016, 10:30 uur

Het boek over het zelffelicitatieproject van Philips IV van Spanje, de koning die om zijn obsessie met reputatie te bevredigen zich een pronkpaleis liet bouwen, geschreven door Jonathan Brown en John Huxtable Elliot.
Besproken door historica Yolanda Rodríquez Pérez.

Afl. 9: Het einde van de geschiedenis en de laatste mens.

donderdag 4 augustus 2016, 08:00 uur

Het boek dat het Westen gerust stelde, na slechte twintigste-eeuwse tijden kwamen aan het slot goede twintigste-eeuwse tijden, geschreven door Francis Fukuyama. Besproken door journalist en historicus Casper Thomas.

Afl. 5: Herfsttij der Middeleeuwen

donderdag 7 juli 2016, 20:21 uur

Het boek dat de late middeleeuwen niet tot een opmaat van de renaissance degradeerde, maar tot een slotfinale van eigen pracht, geschreven door Johan Huizinga
Besproken door historicus Peter Raedts

Afl. 4: Napoleon. Historie en legende

donderdag 30 juni 2016, 12:09 uur

Het boek dat Napoleon zijn aureool ontnam, niet toevallig geschreven vlak vóór en aangevuld tijdens Hitlers Tweede Wereldoorlog, door Jacques Presser.
Besproken door historicus Bart Funnekotter

Afl. 3: Hoe God verdween uit Jorwerd

vrijdag 24 juni 2016, 11:22 uur

Hét boek over het tragische einde van het zelfvoorzienende dorp, waarin generaties babyboomers gelukkig opgroeiden, geschreven door Geert Mak.
Besproken door letterkundige Marita Mathijsen

Afl.2: Verval en Ondergang van het Romeinse Rijk

donderdag 16 juni 2016, 11:54 uur

De klassieker van de achttiende-eeuwse historicus Edward Gibbon, die moest huilen bij de aanblik van monniken op het Capitool. Besproken door classicus Anton van Hooff

Afl. 1: Hitler, leven en ondergang van een tiran

vrijdag 10 juni 2016, 11:24 uur

De eerste dikke Hitlerbiografie, geschreven door Sir Alan Bullock, de historicus, die ooit medewerker was van Churchill en met de ogen van zijn leermeester keek naar het kwade fenomeen Hitler.

Besproken door historicus Wim Berkelaar

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1