appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

Het Laatste Woord

Exclusieve podcastserie over boeken.

Podcast afleveringen

Het Laatste Woord - Afl. 23‘ Het fascisme en de nieuwe vrijheid’

donderdag 28 maart 2019, 16:42 uur

Het fascisme was louter rancune, schreef de ene Nederlandse essayist. Nee, het was een ideaal, een geperverteerd ideaal, maar een ideaal, schreef de andere. In 1937 verscheen ‘Het nationaal-socialisme als rancuneleer’ van Menno ter Braak; twee jaar later verscheen ‘ Het fascisme en de nieuwe vrijheid’ van Jacques de Kadt. Historicus Robin te Slaa bespreekt beide klassiekers.

Het Laatste Woord - Afl. 22: ‘Het begrip politiek’

donderdag 7 februari 2019, 16:02 uur

De gemeenschap heeft een vijand nodig om zichzelf te begrijpen. Dat is de boodschap uit ‘Het begrip politiek’ uit 1932 van de Duitse rechtsgeleerde en filosoof Carl Schmitt. Schrijver Arnon Grunberg las het boek en voorzag het van commentaar in zijn essay ‘Vriend en Vijand’. Hij bespreekt de nog altijd actuele klassieker.

Het Laatste Woord - Afl. 21: Voorbij de verboden drempel. De Shoah in ons geschiedbeeld

donderdag 20 september 2018, 13:28 uur

Eerst was er het christelijk antisemitisme. Daarna kwamen Hitler en de Jodenmoord. Maar moest het één vanzelf tot het ander leiden? De historicus H.W. Von der Dunk beantwoordt de vraag in 'Voorbij de verboden drempel. De Shoah in ons geschiedbeeld'. Historicus Wim Berkelaar bespreekt de klassieker.

Het Laatste Woord - Afl. 20: Wij slaven van Suriname

maandag 12 februari 2018, 09:22 uur

‘Wij slaven van Suriname’ was de Max Havelaar over de Surinaamse slavernij: een literair pamflet, maar ook een degelijk gedocumenteerde aanklacht. Het boek stamt uit 1934 en is geschreven door Anton de Kom. Slavernijhistoricus Ellen Neslo bespreekt de klassieker.

Het Laatste Woord - Afl. 19: Het Algemeen Betwijfeld Christelijk Geloof

donderdag 23 november 2017, 14:04 uur

'Het algemeen betwijfeld christelijk geloof' van de dit jaar overleden Harry Kuitert was een ware klassieker. Het boek maakte van God geschiedenis en beroofde ondertussen de gelovigen van hun vertrouwde Opperwezen. Historicus en protestantisme-kenner Wim Berkelaar bespreekt werk en leven van theologisch volksbevrijder Harry Kuitert

Het Laatste Woord - Afl. 18: Eichmann in Jeruzalem: de banaliteit van het kwaad

maandag 25 september 2017, 09:40 uur

We wisten het zeker: de nazimoordenaars waren gedegenereerde half-mensen. Niet dus, liet Hannah Arendt zien in haar boek ‘Eichmann in Jeruzalem’. Historica Merel Boers legt uit waarom Arendt's klassieker over ‘de banaliteit van het kwaad’ nog altijd actueel is.

Het Laatste Woord - Afl. 17, Tien dagen die de wereld deden wankelen

dinsdag 13 juni 2017, 16:59 uur

‘Tien dagen die de wereld deden wankelen’ is hét boek over de Oktoberrevolutie. Het verscheen heet van de naald in 1919, en werd geschreven door de Amerikaanse journalist John Reed. Ruslandkenner Michel Krielaars las het indertijd als student en was op slag verliefd op de Russen. Krielaars bespreekt de klassieker.

Het Laatste Woord - Afl. 16, Interview met de geschiedenis

vrijdag 2 juni 2017, 10:29 uur

Henry Kissinger bekende haar dat hij een cowboy, een held, was. En Yassir Arafat probeerde vergeefs haar te imponeren. ’ Interview met de geschiedenis’ van journaliste en schrijfster Oriana Fallaci was het boek waar de machtigen der aarde in hun hemd stonden. Het boek wordt besproken door historicus Wim Berkelaar

Het Laatste Woord - Afl. 15, Het Einde van de Rode Mens

dinsdag 28 maart 2017, 13:25 uur

Wie wil begrijpen wat 70 jaar Sovjet Unie doet aan de ziel van een sterveling moet ‘Het einde van de rode mens’ lezen. De klassieker van schrijfster, journaliste en Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj wordt besproken door Sana Valiulina, schrijfster en van geboorte Sovjetmens. Ze las het boek met de schok der herkenning.

Het Laatste Woord - Afl. 14: Nederland, Republiek van rivaliteiten

donderdag 2 maart 2017, 16:16 uur

'Nederland mag dan niet de meest opwindende plek zijn om te wonen, maar het brengt ten minste geen nachtmerries voort.' Deze woorden van schrijver J.M. Coetzee gaf historicus Piet de Rooy zijn boek over ons land als motto mee. In zijn 'Republiek der rivaliteiten' zijn we een volk dat in twee eeuwen met vallen en opstaan leert om te gaan met verschil. Maar hebben we die kwaliteit nog wel? Historicus Hans Blom bespreekt de klassieker, en concludeert dat voortmodderen, intelligent voortmodderen, het hoogst haalbare is.

Het Laatste Woord - Afl. 13: Luther. Mens tussen God en Duivel

zaterdag 17 december 2016, 15:00 uur

Alweer 500 jaar geleden timmerde Maarten Luther zijn roemruchte stellingen aan een kerkdeur. Luther zag het bestaan als een strijd tussen mens en satan. De sterveling kon winnen van de boze, dat, zouden wij nu zeggen, het kwaad in onszelf is. De historicus Heiko A. Oberman schreef er ‘Luther. Mens tussen God en duivel’ over. Historicus Luc Panhuysen bespreekt het boek.

Het Laatste Woord - Afl. 12: Over de democratie in Amerika

maandag 14 november 2016, 12:15 uur

Gelijkheid en niets anders dan gelijkheid is de drijvende kracht in de moderne tijd. Zo concludeerde Alexis de Tocqueville begin 19e eeuw. De politiek filosoof was in Amerika geweest en had ter plekke de samenleving bestuurd. Hij schreef er de klassieker 'Over de democratie in Amerika' over. Het beste boek over de democratie volgens ingewijden. Jos Palm praat met Martin Sommer, journalist, historicus en vertaler van De Tocqueville, een kleine week na de Amerikaanse verkiezingen, in de serie 'Het laatste woord' over het epos van de filosoof die als geen ander de democratie ontleedde.

Het Laatste Woord - Afl. 11: Tegels lichten, of ware verhalen over de autoriteiten in het land van de voldongen feiten

maandag 26 september 2016, 10:00 uur

'Tegels lichten, of ware verhalen over de autoriteiten in het land van de voldongen feiten'. Zo heet de klassieker uit 1972 van de onlangs overleden journalist Henk Hofland. Het is hét boek van Hofland en hét boek van een generatie. Geert Mak, schrijver en collega van Henk Hofland bespreekt het.

Het Laatste Woord - afl. 10: Paleis voor een koning.

donderdag 11 augustus 2016, 12:30 uur

Het boek over het zelffelicitatieproject van Philips IV van Spanje, de koning die om zijn obsessie met reputatie te bevredigen zich een pronkpaleis liet bouwen, geschreven door Jonathan Brown en John Huxtable Elliot. Besproken door historica Yolanda Rodríquez Pérez.

Het Laatste Woord - afl. 9: Het einde van de geschiedenis en de laatste mens.

donderdag 4 augustus 2016, 10:00 uur

Het boek dat het Westen gerust stelde, na slechte twintigste-eeuwse tijden kwamen aan het slot goede twintigste-eeuwse tijden, geschreven door Francis Fukuyama. Besproken door journalist en historicus Casper Thomas.

Het Laatste Woord - afl. 8: Laat de geschiedenis oordelen. Ontstaan en gevolgen van het stalinisme.

donderdag 28 juli 2016, 10:00 uur

Het eerste volledige en onthullende boek over Stalins misdaden, geschreven door Roy Medvedev, wiens trouw-communistische vader omkwam in een van de kampen van de grote leider. Besproken door historicus Sjeng Scheijen.

Het Laatste Woord - afl. 7: Overvloed en onbehagen. De Nederlandse cultuur in de gouden eeuw.

donderdag 21 juli 2016, 10:30 uur

Het boek dat verklaarde waarom onze zeventiende-eeuwse voorvaderen zich christelijk schaamden voor hun burgerlijke trots en rijkdom, geschreven door de Britse historicus Simon Schama. Besproken door historica Judith Pollmann.

Het Laatste Woord - afl. 6: Doodgewone mannen. Een vergeten hoofdstuk uit de jodenvervolging.

donderdag 14 juli 2016, 10:00 uur

Het minder bekende, maar veel belangrijkere boek dan Goldhagens Hitlers gewillige beulen over de Duitsers als daders, geschreven door Christopher Browning. Besproken door historicus Willem Melching

Het Laatste Woord - afl. 5: Herfsttij der Middeleeuwen

donderdag 7 juli 2016, 22:21 uur

Het boek dat de late middeleeuwen niet tot een opmaat van de renaissance degradeerde, maar tot een slotfinale van eigen pracht, geschreven door Johan Huizinga Besproken door historicus Peter Raedts

Het Laatste Woord - afl. 4: Napoleon. Historie en legende

donderdag 30 juni 2016, 14:09 uur

Het boek dat Napoleon zijn aureool ontnam, niet toevallig geschreven vlak vóór en aangevuld tijdens Hitlers Tweede Wereldoorlog, door Jacques Presser. Besproken door historicus Bart Funnekotter

Het Laatste Woord - afl. 3: Hoe God verdween uit Jorwerd

vrijdag 24 juni 2016, 13:22 uur

Hét boek over het tragische einde van het zelfvoorzienende dorp, waarin generaties babyboomers gelukkig opgroeiden, geschreven door Geert Mak. Besproken door letterkundige Marita Mathijsen

Het Laatste Woord - Afl.2: Verval en Ondergang van het Romeinse Rijk

donderdag 16 juni 2016, 13:54 uur

De klassieker van de achttiende-eeuwse historicus Edward Gibbon, die moest huilen bij de aanblik van monniken op het Capitool. Besproken door classicus Anton van Hooff

Het Laatste Woord - Afl. 1: Hitler, leven en ondergang van een tiran

vrijdag 10 juni 2016, 13:24 uur

De eerste dikke Hitlerbiografie, geschreven door Sir Alan Bullock, de historicus, die ooit medewerker was van Churchill en met de ogen van zijn leermeester keek naar het kwade fenomeen Hitler. Besproken door historicus Wim Berkelaar

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1