Het beste uit het Oog
NOS

#265 - Herdenking Kerwin Duinmeijer, Maarten van Roozendaal en orka Lolita

  1. Podcastschevron right
  2. Het beste uit h ...chevron right
  3. #265 - Herdenking Kerwin Duinmeijer, Maarten van Roozendaal en orka Lolita

za 26 augustus 2023

Ted van Lieshout was twaalf jaar oud, toen hij een oudere man ontmoette. Ze hadden intens contact, het eindigde in seksueel misbruik. 25 jaar later, in 1993, schreven ze brieven naar elkaar die nu gebruikt worden in een documentaire-podcast.

In het Oog was er aandacht voor de herdenking van de moord op Kerwin Duinmeijer. De moord op hem, inmiddels al 40 jaar geleden, ging de geschiedenis in als de eerste racistische moord in Nederland. Het veroorzaakte een golf aan protesten, weet Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, nog.

Tien jaar geleden overleed zanger Maarten van Roozendaal. Hij won ontelbare prijzen en is bekend van hartbrekende nummers. Afgelopen vrijdag kreeg hij een eigen plein in Amsterdam-West. Volgens zijn nicht Cato van Dijck is zijn oeuvre nog steeds springlevend.

Meer dan 50 jaar lang zat orka Lolita gevangen in een zee-aquarium in Miami. Ze zou eindelijk worden vrijgelaten, maar net voordat het zou gebeuren, ging ze dood. Orkadeskundige Astrid van Ginneken kende deze orka goed.