appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Het Oog Extra - het beste uit Het Oog

Met het Oog op Morgen komt elke zaterdag met een eigen podcast met hoogtepunten uit het radioprogramma.

Podcast afleveringen

#145: Balthasar Gerards, rouwen om Poekie en wordt veganisme de norm?

zaterdag 15 juni 2019, 21:05 uur

Iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week, gebundeld in een podcast van een half uur.

#144 WK voetbal van start, beloftes van EU-politici en de muze van Picasso.

zaterdag 8 juni 2019, 16:34 uur

Het WK voetbal in Frankrijk is begonnen. We spreken over de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal met correspondent Suse van Kleef en oud-international Leonne Stentler. Hoe zit het met de beloftes die Brusselse politici deden tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen? Houden ze zich eraan? Volgens correspondent Tijn Sadee moeten er dan eerst enkele taboes sneuvelen in Brussel. Nasrdin Dchar trekt met een bijzondere voorstelling door het land, over hoe hij en zijn vrouw omgaan met culturele verschillen in hun huwelijk. Zijn vriendin is een Brabantse met een vleugje Indisch bloed. De voorstelling ‘Ja’ gaat over hoe hobbelig het pad van de liefde kan zijn. En er komt een tentoonstelling met werk van een van de muzes van Picasso. Wat veel mensen niet weten is dat Dora Maar zelf ook schilderde en fotografeerde. Oud-directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes vertelt over haar werk en relatie met Picasso.

Het beste uit het Oog 1 juni 2019

zaterdag 1 juni 2019, 15:06 uur

Zeldzaam gen ontdekt dat de kans op het krijgen van dementie verkleint, de herdenking van de protestmars op 30 mei 1969 op Curaçao, Hoe maak je van een lelijke stad een plek waar mensen graag wonen en rokers in de politiek.

#142: De nieuwe Tarantino-film, emoties bij mannen en comeback van conservatisme

zaterdag 25 mei 2019, 14:41 uur

In Alabama worden alle vormen van abortus binnenkort verboden. Ook in Nederland laaide de abortusdiscussie deze week weer op door een veelbesproken essay van Thierry Baudet. Bestaat er een opleving van het conservatisme? Dat bespreken we met historicus (en Amerikaan) James Kennedy. "Er bestaat een gevoel dat het progressieve individualisme slecht is voor de beschaving." Verder hoor je in deze podcast met de mooiste gesprekken uit Het Oog of de oproep van prins William aan mannen om openlijker te praten over emoties hout snijdt, de 85-jarige Klaas Gubbels over zijn meest geliefde kunstwerken en of de nieuwe film van Quintin Tarantino opnieuw een meesterwerk is.

#141 Cokehandel in Schiedam, misbruik op de UVA en hulphonden en hun baasje

zaterdag 18 mei 2019, 15:46 uur

Hoogleraar B. van de Universiteit van Amsterdam heeft zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Decaan André Nollkaemper reageert geschokt op de feiten en kwam meteen in actie. NRC-journalist Jan Meeus vertelt over Gerrit G., de douaneambtenaar die tientallen containers met cocaïne doorliet. Een kijkje in de wereld van de cokehandel in Schiedam. Een verhaal met een staartje… Een documentaire over de band tussen hulphonden en hun baasjes. Erna Aarsen is afhankelijk van haar hulphond. Ze vertelt over haar steun en toeverlaat. Ze wilden een nieuwe, gelukkige toekomst opbouwen. De eerste arbeidsmigranten die vijftig jaar geleden uit Marokko naar Nederland kwamen. We vroegen aan kookboekenschrijver en programma-maker Nadia Zerouali, haar vader was een van die eerste arbeidsmigranten, of dat gelukt is. En Het Oog mocht een bijzondere prijswinnaar bekend maken. Radiomaker Felix Meurders kreeg de Ere-Zilveren Reiss microfoon.

Special: Oogpresentatoren over Gute Nacht Freunde, 'stomme' onderwerpen en in slaap vallen

zaterdag 11 mei 2019, 15:41 uur

Gisteravond beleefde het NOS-programma Met het Oog op Morgen zijn 15.000e aflevering. Voorafgaand aan die uitzending werden presentatoren Herman van der Zandt, Wilfried de Jong, Chris Kijne, Lucella Carasso en Simone Weimans ondervraagd door een zaal vol fans van het programma. Voor één keer hadden de presentatoren niet de regie over het gesprek. Vallen de presentatoren ook in slaap met het Oog? Wie zouden zij graag als nieuwe presentator willen zien? En hoeveel heeft zanger Reinhard Mey verdiend aan 15.000 keer Gute Nacht Freunde als tune van het Oog?

#140: Vermaak in Westerbork, een dolfijn in het leger en Ahmet Altan

zaterdag 4 mei 2019, 13:08 uur

Het is moeilijk voor te stellen, maar in doorvoerkamp Westerbork was er ook ruimte voor vermaak. Cabaret, theater of een bonte avond voor kampbewoners en de kampleiding. "Kampcommandant Gemmeker deed zich graag voor als empathisch mens en liet de revue uitvoeren nadat mensen waren weggevoerd naar vernietigingskampen. Zodat er ontspanning was", vertelt schrijfster Mieke Tillema in de podcast met de mooiste gesprekken uit het Oog. Verder hoor je Fidan Ekiz over het nieuwe boek van de Turkse schrijver Ahmet Altan, die in de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije werd gearresteerd, wat de aantrekkingskracht is van de brandweer en hoe dolfijnen ingezet kunnen worden in het leger.

#138: Herbouw van de Notre Dame, gedichten over Game of Thrones, en de Nacht van de Lange Messen

zaterdag 20 april 2019, 15:47 uur

Er is veel geld ingezameld voor de Notre Dame, voor het herbouwen van de beroemde kathedraal. Architect Cor Bouwstra legt uit hoe je zo’n renovatie aanpakt. Econoom Sandra Phillippen vertelt over Gita Gopinath, de nieuwe hoofdeconoom bij het IMF. Dichters Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann zijn fans van Game of Thrones. Hele grote fans zelfs, want ze schrijven bij elke aflevering een gedicht. Die zijn nu gebundeld in een boek, Game of Poems. Als 17-jarige scholier ging Reinjan Mulder op vakantie naar kuuroord Bad Wiessee in Zuid-Duitsland, onwetend dat zich daar een van de donkerste episodes van het nazi-regime heeft afgespeeld: de Nacht van de Lange Messen. In zijn boek Zwavelwater keert Mulder terug, en vertelt wat er die nacht gebeurde.

#137: Zwarte gaten, mannelijkheid bij gay's en Max van Weezel

zaterdag 13 april 2019, 15:38 uur

Na het vertrek van president Bouteflika zit er een nieuwe president. Abdelkader Bensalah. Wie is hij en waar staat hij voor? We bespraken het met acteur en regisseur Hakim Traidia. En deze week werd er een sluier opgelicht van het mysterie ‘zwarte gaten’. Robbert Dijkgraaf vertelt hoe bijzonder het is, dat we nu een foto hebben van zo’n onzichtbaar zwarte gat. Het is vijf jaar geleden dat pater Frans van der Lught in Syrië werd vermoord, voor zijn jezuïetenklooster. We spraken met twee mannen die de pater persoonlijk gekend hebben. Hoe kijken gay eigenlijk tegen mannelijkheid aan? Dat onderzoekt de documentaire ‘Acting Straight’ van oud-Kamerlid Tofik Dibi en filmmaker Willem Timmers. We spraken net beide heren. En we herdachten onze collega Max van Weezel, die donderdag overleed. En die bleef werken tot het eind, ondanks zijn ziekte.

Special: Max van Weezel - Een leven bij de radio

donderdag 11 april 2019, 15:25 uur

Max van Weezel was de afgelopen 25 jaar een van de vaste presentatoren van NOS Met het Oog op Morgen. Naast het Oog presenteerde hij sinds midden jaren tachtig radioprogramma's als In de Rooie Haan en Spijkers met Koppen bij de VARA, en Argos en Het Gebouw bij de VPRO. Voor een speciale podcast van het Oog sprak Chris Kijne afgelopen maart uitgebreid met Van Weezel over een leven bij de radio. "Het idee dat je gewoon een gesprek kunt voeren en dat honderdduizenden mensen daarnaar luisteren, dat heeft iets magisch". Van Weezel was ook regelmatig zelf te gast in programma's. Meestal als duider van de Haagse politiek, maar soms ook als kenner van het Eurovisie Songfestival. Met parlementair journalist Joost Vullings maakte Van Weezel sinds een paar jaar de toonaangevende politieke podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel.

#136: Meghan Markle's doula, Franse kerk in brand en boze boa's

zaterdag 6 april 2019, 14:36 uur

Ergens in de komende weken wordt de baby van prins Harry en Meghan Markle geboren. Naar verluidt wil Markle op geheel andere wijze bevallen dan de meeste Britse royals: thuis in bad met een doula. Zo'n bevallingscoach wint ook steeds meer terrein in Nederland. Annelies Mulder, een Nederlandse doula, legt in de podcast uit wat haar werk inhoudt. En moeten buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) een wapenstok en pepperspray krijgen? Als het aan boa's Barry de Langen en Patrick Meier ligt wel. "Er komt een hoop geweld onze kant uit, daar staan wij dan met onze zaklamp en zakdoek." Naar aanleiding van de film Grâce à Dieu, over misbruik in de Franse katholieke kerk, legt theoloog Hendro Munsterman uit hoe de 'toedekcultuur' ervoor gezorgd heeft dat het misbruik zo lang onbelicht bleef. Tot slot duikt filosoof Stine Jensen in de aantrekkingskracht van goeroe's. Waarom willen zoveel mensen zich aan een spiritueel leider onderwerpen?

#135: Geschrapte Dumbo-scènes, afschieten wasberen 'onnodig' en vrijheid Egypte holt achteruit

zaterdag 30 maart 2019, 14:39 uur

De remake van de bekende Disneyfilm Dumbo, die deze week verscheen, lijkt maar deels op het origineel uit 1941. Zo is een controversiële scène met zwarte kraaien, vertolkt met stereotypen van Afro-Amerikanen. verwijderd. In de podcast bespreekt journalist Carol Rock welk verholen en onverholen racisme uit de film is gehaald. De wilde wasbeer is zijn leven niet meer zeker in Limburg. De provincie wil ze laten afschieten om te voorkomen dat het dier zich vestigt in Nederland, tot spijt van roofdierendeskundige Jaap Mulder.  Verder hoor je in de podcast met hoogtepunten uit het Oog hoe de artistieke vrijheid in Egypte achteruit holt en hoe cruciaal doventolken zijn bij crisissituaties. 

#134 Wie is Baudet, biografie Churchill en voorlichting voor jongens

zaterdag 23 maart 2019, 14:31 uur

Hoe belangrijk is het voor de Dienst Speciale Interventie, die de klopjacht opende op Gökman T na de aanslag in Utrecht, om te weten wat het motief van de dader is? Politiewetenschapper Jaap Timmer vertelt erover. Journalist-historicus Chris van der Heijden laat zijn licht schijnen over Thierry Baudet die met zijn Forum Voor Democratie afgelopen woensdag de verkiezingen won. Is hij wel in een traditioneel politiek hokje te vangen? De biografie van Churchill van Andrew Roberts is meer dan 1000 pagina’s dik. Onze huisbiografie Hans Renders las elke bladzijde. Seksuoloog Yuri Ohlrichs schreef een voorlichtingsboek voor de jongens van nu. Waarom deed ze dat? En de Utrechtse dichter Ingmar Heytze schreef op ons verzoek een gedicht over de getroffen stad na de aanslag.

#133 Bolkensteins laatste boek, Wie was Cornelius Haga, de vriend van Angela Wals

zaterdag 16 maart 2019, 14:33 uur

Frits Bolkenstein schreef nog éénmaal een boek. ‘Bij het scheiden van de markt’. Het is zijn laatste, zegt de voormalige VVD-leider. We spraken er met hem over. En we hebben aandacht voor nog een boek: ‘Samenloop van omstandigheden van theatermaker Saman Armini. Het gaat over een gevluchte jongen die 's nachts getergd wordt door zijn verleden en zijn levensverhaal vertelt aan een personage dat in het boek 'Kleine' wordt genoemd. En die ‘Kleine’ kennen we allemaal. Het Haga Lyceum in Amsterdam is de hele week in het nieuws. De school is vernoemd naar Cornelius Haga, maar weet u wie dat was? Midden-Oosten-deskundige Bertus Hendriks vertelt erover. En het zal je maar overkomen: Tijdens een romantische strandwandeling vertelde de vriend van Angela Wals dat hij in de gevangenis heeft gezeten voor gewapende overvallen. We spraken met Walls die een boek over haar vriend schreef.

#132: Somberheid op Urk, Instagrampoëzie en Clint Eastwood

zaterdag 9 maart 2019, 15:22 uur

Zeker 14.000 mensen doen momenteel mee aan #IkPas, een actie om 40 dagen geen alcohol te drinken. Erik Jan Harmens, voorheen verslaafd aan alcohol, legt uit hoe het stoppen met drinken hem veranderd heeft. "Mijn ideaal was om zoveel te drinken dat ik half bewusteloos op de bank lag, tegenwoordig word ik elke dag met een glimlach wakker." De Urkers hebben geen zin in een feestje: Vlaggetjesdag gaat dit jaar niet door, vanwege somberheid over de brexit en het pulsvisverbod. Johan van Slooten, CDA-Statenlid en inwoner van Urk, vreest dat de visserscultuur op Urk dreigt te verdwijnen, vertelt hij in Het Beste uit het Oog. Verder in de podcast: filmregisseur Ate de Jong legt uit waarom de inmiddels 88-jarige Clint Eastwood nog altijd succesvol is en poëziekenner John Jansen van Galen duikt in het succes van Instagrampoëzie.

#131: De uitstraling van Netanyahu, De Raggende Manne en een haantje-de-voorste

zaterdag 2 maart 2019, 19:25 uur

Met deze week: Oud-minister Rosenthal over de Israëlische premier Netanyahu | De Raggende Manne-frontman Bob Fosko | De hype van het opruimen | De internationale Hanenkraaiwedstrijd. Presentatie: Mieke van der Weij

#130: 'De Kromme' is jarig, de platte aarde en de orgasmekloof

zaterdag 23 februari 2019, 14:54 uur

Willem van Hanegem, 'de beste voetballer na Cruijff', werd deze week 75. 'De Kromme' had geen zin in interviews, maar maakte voor het Met het Oog op Morgen graag een uitzondering. Alle aandacht die hij deze week kreeg, had van hem niet gehoeven. "Ze laten alleen maar het mooie zien. Terwijl ik niet meer verkocht hoef te worden. Dan kan je toch ook laten zien wat er minder ging?" Een Britse IS-bruid, die afgelopen week de Britse nationaliteit verloor, overweegt een Nederlands paspoort aan te vragen. Groot-Brittannië is in de ban van de kwestie. Thomas Rueb, schrijver van Laura H., legt haar verhaal uit. Steeds meer mensen geloven dat de aarde plat is. Belachelijk, volgens astronoom Marc Klein Wolt, want sinds de vijfde eeuw voor Christus is al bekend dat de aarde rond is. Toch begrijpt hij wel waar deze opmerkelijke stijging vandaan komt. Ook duiken we in de vulva-feitjes, want volgens schrijfster Emma Curvers vinden veel vrouwen én mannen het vrouwelijk geslachtsdeel een ingewikkeld onderwerp.

#129: EU-verbod op pulsvissen, de vergrijzing in China en de powerballad

zaterdag 16 februari 2019, 14:52 uur

Het EU-verbod op pulsvissen treft vooral Nederlandse vissers. China zet de één-kind-politiek overboord om de vergrijzing te bestrijden. Braziliaanse voetballers vertrekken massaal naar het buitenland. Oeganda probeert toeristen te trekken met vrouwen met volle rondingen. En in Paradiso mocht het publiek voor een keer zingen!

#128: Kinderen van Syriëgangers, Emotionele klimaatwetenschapper en achtergelaten in Marokko

zaterdag 9 februari 2019, 16:40 uur

Ons land is huiverig als het gaat om het terughalen van Syriëgangers en hun kinderen. In België doen ze dat anders. Bij onze zuiderburen zijn twee kinderen van Syriëstrijders aangekomen. We spraken daarover met VRT journalist Anne van Renterghem. “De opwarming van de aarde gebeurd voor mijn neus”, zei Maarten Loonen, die twee maanden per jaar op Spitsbergen woont. Het doet hem veel. Zelfs zoveel dat hij tijdens een boekpresentatie helemaal vol schoot. Zijn ouders lieten hem in Marokko achter toen hij acht was. Omdat ze geen vertrouwen hadden in de Nederlandse manier van opvoeden. En toch voelde Abdella Mehraz zich niet achtergelaten. John’s Rubriek ging over het werk van Ellen Deckwitz en ‘Koloniale Schaamte. Het was sowieso een fijne week voor John Janssen van Galen met al die poëzie tijdens de Turing Gedichtenwedstrijd. Met als winnaar Meity Volke. Die haar winnend gedicht zelf mocht voordragen.

#127: Leraartje pesten, scholieren de straat op en het drama van Het Apeldoornsche Bosch

zaterdag 2 februari 2019, 14:11 uur

De redactie van NOS Met het Oog op Morgen heeft de mooiste gesprekken van de afgelopen week voor je op een rij gezet.

#126 De goede kanten van Donald Trump

zaterdag 26 januari 2019, 13:00 uur

Verder de zoektocht naar de veroorzaker van een dodelijk verkeersongeval, de uitvinder van het woord Brexit, klimaatscepsis en Nederlands succes in de Dakarrally.

#125 Onrust in de coalitie door uitspraken Klaas Dijkhoff

zaterdag 19 januari 2019, 15:09 uur

Klaas Dijkhoff zaaide met zijn uitspraken over het klimaatakkoord onrust in de coalitie. En met welk plan moet de Britse premier May komen om steun te krijgen van Labour

#124 Ervaringen tijdens de IS missie en criminele zonen

zaterdag 12 januari 2019, 15:46 uur

Waar krijg je mee te maken als je met IS vecht? Kolonel Ralf deelt zijn ervaringen met ons. Zonen van criminele belanden vrijwel altijd ook op het slechte pad. En de Dikke en de Dunne schitteren weer op het witte doek. Heeft u 'm al gezien? Schrijver K. Schippers wel.

#123 Politie bellen vanuit de ruimte en het opgraven van babylijkjes

zaterdag 5 januari 2019, 15:16 uur

Astronaut André Kuipers onthult dat hij vanuit het ISS een keer per ongeluk heeft gebeld met het alarmnummer 911. De Ierse regering wil 800 kinderlijkjes laten opgraven. En De Kik brengt een ode aan Boudewijn de Groot.

Special: Dit zijn de zeven mooiste gesprekken van 2018

donderdag 27 december 2018, 16:35 uur

Een kleine tweeduizend gesprekken passeerden dit jaar de revue in Met het Oog op Morgen, dagelijks tussen 23:00 en middernacht te horen op NPO Radio 1. Uit al die onderwerpen hebben de presentatoren van het Oog hun persoonlijke favoriet gekozen, die is gebundeld in een speciale oudejaarspodcast.

#121 De populariteit van de Poetin-kalender en Saturnus verliest zijn ringen

zaterdag 22 december 2018, 15:59 uur

Verder een gesprek over moedige vrouwen in het verzet, Willem Holleeder door de ogen van een rechtbanktekenaar en in Genua is begonnen met het vervangen van de Morandi-brug.

#120: Verslaafd aan Russisch gas, 150 jaar stoplicht en Brexit

zaterdag 15 december 2018, 14:42 uur

President Trump roept geregeld op om de aanleg van de Nord Stream 2 gaspijplijn van Rusland naar Duitsland te staken. Europa wordt daardoor nog afhankelijker van Russisch gas. Heeft hij een punt? Het verkeerslicht bestaat 150 jaar. We spraken iemand die er álles van weet. Stelt de EU zich te star op tegenover Groot-Brittannië? Peter de Waard en Gareth Davies zijn het niet eens. En een 7-jarig meisje in India vroeg op een wel heel bijzondere manier aandacht voor een groot probleem in haar land: miljoenen mensen moeten het stellen zonder wc. Dat is zij helemaal zat.

#119: de Italiaanse maffia in Suriname en heftig protest van de gele hesjes

zaterdag 8 december 2018, 16:00 uur

Zijn de gele hesjes een Frans fenomeen of is er sprake van een uitslaande brand in heel Europa? In Het Beste uit het Oog deze week een gesprek met financieel geograaf en columnist Ewald Engelen. "Wat ik zie, is een lagere middenklasse die in opstand komt tegen een enorme financiële clan. Tegen een regering die ze zien als toondoof." NOS-redacteur Heleen Ekker vertelt over de uitvoering van het klimaatakkoord, waarover deze week wordt onderhandeld in Katowice, in Polen. Verder staat 50Plus-voorman Henk Krol stil bij de ruzies binnen ouderenpartijen en is componist Joel Bons op bezoek om te vertellen over de prestigieuze Grawemeyer Award, die hij deze week won. En veel aandacht voor de internationale politie-actie tegen de 'ndrangheta deze week. Ook in Suriname zou onderzoek zijn gedaan naar de Italiaanse maffiaclan. Correspondent Harmen Boerboom in Paramaribo vertelt dat de politie daar verrast is door het nieuws over een huiszoeking in Suriname.

#118 Wie zijn 'whips' en wat doen ze?

zaterdag 1 december 2018, 15:05 uur

In deze uitzending zeggen jonge artsen dat hun oudere collega's te weinig praten over hun fouten. Verder hoor je hoe premier May de brexitdeal door het parlement probeert te loodsen. En alles over de individuele schadevergoedingen die de NS wil betalen aan slachtoffers van de Holocaust.

#117: een nationaal blindenvoetbalteam en het Vrouwenkwaaltjesgala

dinsdag 27 november 2018, 12:54 uur

In Nederland is er nog geen nationaal team, maar in België en Duitsland wordt op nationaal niveau blindenvoetbal gespeeld. Gehandicaptensport Nederland probeert in Nederland ook een blindenvoetbalcompetitie van de grond te krijgen. Dorien Cornelis van de Belgian Blind Devils vertelt in de podcast Het beste uit het Oog over haar sport. Hoe weet je waar de bal is of waar je teamgenoten staan als je ze niet kunt zien? Verder aandacht voor het Gala van de Vrouwenkwaaltjes en de rol van woningcorporaties bij het waarnemen van huiselijk geweld. En de Nederlander Nikko Norte werd uitgelachen omdat hij na zijn dertigste stierenvechter wilde worden in Spanje. Hij vertelt presentator Coen Verbraak over zijn boek De dansende eend, waarin hij beschrijft hoe het hem ondanks alle hoon toch lukte om om matador te worden.

#116: Kerkasiel, de 'kilo' verdwijnt en Van Goghs brieven

zaterdag 17 november 2018, 00:00 uur

Al drie weken is in de Haagse Bethelkapel een marathonkerkdienst bezig, waarmee een Armeens gezin beschermd wordt dat al negen jaar in Nederland woont en nu dreigt te worden uitgezet. Met het kerkasiel wordt dat voorkomen, omdat door een oude wet de overheid geen kerkdienst mag onderbreken. Hoe lang dit 'gebed zonder end' nog gaat duren, durft predikant Derk Stegeman niet zeggen. "We kunnen het voorlopig nog wel even uitzingen." Verder hoor je in de podcast met de beste gesprekken uit Met het Oog op Morgen waarom de 'originele' kilo wordt afgeschaft en hoe de brieven van Van Gogh hedendaagse kunstenaars als Ted van Lieshout en Akwasi inspireren. Ook spreken we met een jong mantelzorgkoppel: de 30-jarige Dion zorgt voor zijn vrouw Jiska (24), die geboren is met cerebrale parese.

#115: Klimaat, kinderporno en pulsars

zaterdag 10 november 2018, 00:00 uur

De verschijning van het boek Gevoelstemperatuur was deze week de aanleiding om alle vier NOS-meteorologen in Het Oog te vragen naar hun zorgen maar ook hun optimisme over het klimaat. En wat doe je als je man wordt opgepakt voor het bekijken van kinderporno. Met Ellen Janssen van 'Stop it now' spraken we daarover. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de eerste vrouw plaatsnam in de bankjes van de Tweede Kamer. Dat was Suze Groeneweg. Theatermaakster Eveline van Rijswijk maakte er een theatercollege over. De column van Patrick Nederkoorn zit ook weer in deze podcast. En Joycelyn Bell Burnell ontdekt in 1974 de pulsars, maar haar teamleider kreeg er de Nobelprijs voor. Deze week werd dat enigszins rechtgezet.

#114: Ajax-Feyenoord in het theater en hoe coördineer je een seksscène?

zaterdag 3 november 2018, 00:00 uur

Het Amerikaanse televisienetwerk HBO maakt tegenwoordig gebruik van een intimiteitscoördinator, die controleert of seksscènes wel veilig verlopen. De Nederlandse actrice Anna Drijver en Ron Toekook van de Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers vinden dat in Nederland professioneel wordt omgegaan met seksscènes. Volgens Drijver zijn naaktscènes kwetsbaar en moet er goed over worden onderhandeld. Een intimiteitscoördinator kan volgens haar, als 'tolk' die buiten het artistieke proces staat, een regisseur erop aanspreken als een scène verdergaat dan vooraf bepaald. In de week van de klassieker uiteraard aandacht voor Ajax-Feyenoord en het blijkt dat de voetbalclubs het ook goed doen in het theater. Verder vertelt Barbara Streisand-fan Claudia de Breij over het nieuwste album van de zangeres, waarop ze hard uithaalt naar president Trump. En er is een app voor vermoeidheid bij kankerpatiënten.

#113: Donner zwaait af, vrouwelijke dirigenten zwaaien vaker

zaterdag 27 oktober 2018, 00:00 uur

In Zuid-Afrika is grote ophef over een rechtszaak die live wordt uitgezonden op televisie. Een bekende tv-dominee staat terecht voor verkrachting. Zijn slachtoffers hadden hem nodig, omdat de dominee ook invloed heeft bij het populaire tv-programma Idols. Piet-Hein Donner is 70 geworden en moet daarom stoppen als vicevoorzitter van de Raad van State. De wet die dat bepaalt is door de opa van Donner ingevoerd, toen die minister was. Een gesprek over de Donnerdynastie. De vrouwelijke dirigent is begonnen aan een opmars. En tegenstanders van de Amerikaanse president Trump kregen een bompakket. Zo ook acteur Robert de Niro.

#112: Excuses voor 'moffenmeiden', Chim en 30 jaar dance

zaterdag 20 oktober 2018, 00:00 uur

Het was donderdag een emotionele dag voor Monica Diederich. Als dochter van een zogeheten moffenmeid, een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie had met een Duitse militair, waardeert ze de excuses van de Noorse premier voor de behandeling van moffenmeiden. Na de oorlog werd er veelal wraak op hen genomen. "Het was niet alleen kaalscheren. Ze werden ook geslagen, mishandeld en soms verkracht." Verder deze week: hoe komen we tot de beste oplossing voor de brexit? Wie is 'Chim', de relatief onbekende oprichter van het prestigieuze fotobureau Magnum? En hoe is Nederland een grootmacht in de dance geworden? Tot slot geeft Babette Labeij Chris Kijne zangles.

#111: voetbalfraude, burlesque en kiezen voor kroeshaar

zaterdag 13 oktober 2018, 00:00 uur

België is in de ban van een grote voetbalfraudezaak. Wedstrijden gaan niet door en voetbalmakelaars en scheidsrechters op het hoogste niveau worden verdacht van matchfixing. In de podcast van Het Oog vertelt voetbaljournalist Raf Willems over de rotte plekken in het Belgisch voetbal. Ook aandacht voor burlesque. Koninklijk theater Carré zat de afgelopen week vol met fans van Dita von Teese, de koningin van dit erotisch getinte variété-genre. De Nederlandse burlesque-artieste Fay Loren legt uit waarom vooral vrouwen naar deze shows komen. Verder hoor je waarom zwarte vrouwen steeds vaker kiezen voor the big chop: het afscheren van hun chemisch behandelde haar. Ze willen voortaan liever met kroeshaar door het leven.

#110: Kruipende krabben, de band met Aznavour en Max Moszkowicz

zaterdag 6 oktober 2018, 00:00 uur

De fractievoorzitter van het Forum voor Democratie hield zich afzijdig bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Waarom deed hij dat eigenlijk? Max van Weezel voelde Thierry Baudet aan de tand. In de podcast van Het Oog ook aandacht voor de nieuwe film van Ruben Smit. Na de kaskraker De Nieuwe Wildernis over de Oostvaardersplassen komt hij met een nieuwe natuurdocumentaire. In Wad laat hij de wereld van het waddenlandschap zien: kruipende krabben, vechtende mosselen en jagende vogels. Frankrijk huilde na het overlijden van zanger Charles Aznavour. En ook in ons land had de chansonnier veel fans, zoals dichter en muzikant Serge van Duijnhoven. En er is een nieuw boek over advocaat Max Moszkowicz senior. Een bijzondere man, die ondanks alle ellende in zijn leven, altijd het goede in de mens is blijven zien.

#109: euthanasie met drankje en rimpels van Hans Dorrestijn

zaterdag 29 september 2018, 00:00 uur

Speel niet voor eigen rechter. Met die oproep kwam de politie nadat op sociale media boos werd gereageerd op mensen die grappen maakten over het spoordrama in Oss. Herman van der Zandt sprak met filosoof Hans Schnitzler over de online moraalpolitie. En verder euthanasie kan niet alleen met een injectie, maar ook met een drankje. Huisarts De Vries vertelt over de verschillen.Hans Dorrestijn vertelt over zijn oude dag naar aanleiding van zijn boek Het rimpelperspectief.

#108: omgaan met verlies en een pluim voor wereldkampioen Herlings

zaterdag 22 september 2018, 00:00 uur

Op Prinsjesdag had Met het Oog op Morgen een primeur. Premier Rutte en alle vicepremiers samen in één interview. Ze vertellen alles over de sfeer in het huidige kabinet. | Het nieuws werd de afgelopen week bepaald door het ongeluk in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen. Hoe je omgaat met zo'n verlies vertelt rouwdeskundige Riet Fiddelaers in de podcast. | Voor het eerst is een Nederlander wereldkampioen geworden in de hoogste klasse van het motorcross. Bennie Jolink van Normaal is lyrisch over de kersverse kampioen Jeffrey Herlings.

#107: Hongarije krijgt waarschuwing en kinderen tolken voor hun ouders

zaterdag 15 september 2018, 00:00 uur

Hongarije krijgt een waarschuwing van het Europees Parlement. Dat heeft met een ruime meerderheid ingestemd met strafmaatregelen, naar aanleiding van een rapport van Europarlementariër Judith Sargentini. Daarin stelt ze misstanden aan de kaak, zoals racisme, misbruik van Europese subsidies en het uithollen van het juridisch systeem, kortom, misbruik van democratische waarden. Jesse Klaver wil van GroenLinks een grote volkspartij maken. Kinderen van migranten moeten vaak met hun ouders mee om te tolken. Het is moeilijk om te leven met stemmen in je hoofd, zeker als die zeggen dat je niets waard bent en we luisteren naar een hilarisch fragment uit Remco Camperts verhaal Tot zoens.

#106: De nieuwste uitgave van Mein Kampf, de shanty en moedervlekken

zaterdag 8 september 2018, 00:00 uur

Met deze week: de liedjes die op zeilboten werden gezongen, imperfecties als flaporen op de foto en pianist Louis van Dijk (76) houdt ermee op.

#105: Ontmasker de leugenaar, Engelandvaarders en hoe het FAST-team werkt

zaterdag 1 september 2018, 00:00 uur

Bij de aanhouding van Jos B. in Spanje speelde het FAST-team van de politie een grote rol. Normaal spoort dat team gevluchte tbs'ers en veroordeelde mensen die zich niet melden op. Danielle Los legt uit waarom waarom FAST toch betrokken was bij het opsporen van de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen. Politicoloog André Krouwel legt het nut en noodzaak uit van wetenschappelijke bureaus van politieke partijen uit. Gemiddeld genomen liegen we een paar keer per dag. Maar onze neus groeit niet, zoals bij Pinokkio. Sophie van der Zee onderzoekt hoe we wel kunnen zien dat de ander liegt. En we hadden een bijzonder gesprek met Bram Grisnigt. Hij is een van de laatste Engelandvaarders, mensen die in de Tweede Wereldoorlog naar Engeland vertrokken, die nog leeft.

#104: hoe de plofkip verdween en kijkje in Chinese strafkampen

zaterdag 25 augustus 2018, 00:00 uur

Alle Nederlandse supermarkten zijn van de plofkip afgestapt. Campagneleider Anne Hilhorst van Wakker Dier vertelt hoe haar organisatie de kip hielp een gezicht te krijgen. Maar de organisatie gaat door en richt de pijlen nu op fastfoodketens als McDonald's en KFC. Het was voormalig hoofdofficier van justitie Roger Bos die het initiatief nam voor een DNA-onderzoek in de zaak-Nicky Verstappen. Rob Trip spreekt met Bos, nu er een doorbraak in het langlopende onderzoek is. Verder vertelt Chinakenner Jan van den Putten over heropvoedingskampen in China en neemt oud-Turkije-correspondent Bram Vermeulen ons mee naar de Turks-Armeense grens.

#103: KNIL-militairen in Colditz en zwarte modellen op covers

zaterdag 18 augustus 2018, 00:00 uur

In het Duitse kasteel Colditz hielden de nazi's in de oorlogsjaren zo'n 200 militairen gevangen. Daar zaten ook Nederlanders bij, ontdekte historicus Herman Keppy. Het waren voornamelijk KNIL-militairen die hadden geweigerd een erewoord-verklaring aan de Duitse bezetter te tekenen. Ook een gesprek met bladenmaakster Janice Deul. Want in september staan op de covers van belangrijke modetijdschriften veel zwarte modellen. En dat is volgens haar een revolutie in de tijdschriftenwereld.

#102: charme van het openluchtbad en comeback oud-rebellenleider Bemba

zaterdag 11 augustus 2018, 00:00 uur

In december zijn er eindelijk weer verkiezingen in Congo, nadat ze al een paar keer waren opgeschort. Oud-rebellenleider Jean-Pierre Bemba, twee maanden geleden door het Internationaal Strafhof in Den Haag nog vrijgesproken van oorlogsmisdaden, maakt zijn comeback. Hoe opmerkelijk dat is, vertellen politicoloog Kiza Magendane en VRT-journalist Peter Verlinden. Nathan Rutjes zet een punt achter zijn voetbalcarrière. Hij gaat aan de slag als trainer en als maatschappelijk werker. Daarnaast een gesprek over openluchtbaden. Die zaten de afgelopen weken stampvol door het prachtige weer. Fotograaf Henk Sloos kent ze allemaal.

#101: De macht van een chef-dirigent en Hans Klok naar Vegas

zaterdag 4 augustus 2018, 00:00 uur

Sopraan Francis van Broekhuizen vertelde naar aanleiding van het #metoo-ontslag van Daniele Gatti als chef-dirigent van het Concertgebouworkest over de machtsverhoudingen bij een wereldberoemd orkest. Volgens haar staat een muzikant ten dienste van de chef-dirigent en is het moeilijk om tegen hem of haar 'nee' te zeggen. In de Centraal Afrikaanse Republiek werden drie Russische journalisten doodgeschoten. Zat het beruchte en mysterieuze Wagner huurlingen-legioen erachter? Illusionist Hans Klok verhuist naar Las Vegas. Hij is bang dat Nederland hem zat wordt en beproeft in de VS zijn geluk. En om de hitte te verdrijven gaat het ook over ijsjes.

#100: Dna vinden, overbevolking in Lagos en Tangerine

zaterdag 28 juli 2018, 00:00 uur

Zeventien jaar na de aanslagen op het World Trade Center is alsnog de identiteit van een slachtoffer vastgesteld. Dna-onderzoeker Lex Meulenbroek vertelde afgelopen week in NOS Met het Oog op Morgen hoe dat mogelijk is na al die jaren. Verder aandacht in onze zomerserie over overbevolking voor de Afrikaanse stad Lagos. Natuurbeschermers lopen veel gevaar. Vorig jaar werden ruim 200 van hen vermoord. Vooral in Brazilië, volgens onderzoek van criminoloog Tim Boekhout-van Solinge. En het muzikale duo Tangerine was te gast in het Oog. Ze zongen en vertelden ook hoe moeizaam hun laatste album tot stand kwam. Die gaat over de verstoorde band tussen de tweeling.

#99: gedrag Musk, Kadaster in Colombia en slapen met hitte

zaterdag 21 juli 2018, 00:00 uur

Elon Musk die een Thaise reddingswerken voor pedo uitschold, en Trump en Poetin die strijden wie als laatste bij de top in Helsinki aankomt. Psychiater Damiaan Denys legt uit hoe macht en rijkdom ons naar het hoofd stijgen. En op 20 juli 1943 werden twintig verzetsstijders gefusilleerd. Zij werden herdacht in Kamp Amersfoort. Het Nederlands Kadaster heeft een stoffig imago. Maar wist je dat zij helpen bij landhervormingen in Colombia? Zo kunnen miljoenen boeren een stukje grond claimen. Verder vertelt schrijver Abdelkader Benali over de grens tussen Marokko en Algerije. En geven we tips uit de oude doos, hoe je kunt slapen tijdens de komende plakkerige nachten.

#98: Hoe kijkt Van Aartsen terug en waarom kent niemand Lead Belly?

zaterdag 14 juli 2018, 00:00 uur

Oud-burgemeester Van Aartsen zegt over zijn tijd als waarnemend burgemeester van Amsterdam: "Het was spannend, uitdagend en moeilijk. Het is een woelige stad, er is altijd wel wat aan de hand." De zoon van schrijver Toine Heijmans zorgde voor een flinke discussie. Hij stal een pak koekjes en twee drankjes uit een winkel en belandde achter de tralies. Volgens advocaat Marije Jeltes gebeurt dit 10.000 keer per jaar. Pakken we kids te hard aan? En Hans Dulfer eert blueszanger Lead Belly. Niemand kent hem, maar iedereen kent zijn hits.

#97: Armando en de comeback van Paulus de Boskabouter

zaterdag 7 juli 2018, 00:00 uur

Politiek columnist Patrick Nederkoorn wil zijn straat versieren met rood-wit-blauwe vlaggetjes nu hij Rutte op bezoek heeft gezien bij Trump. En in deze podcast aandacht voor het hoge aantal zelfmoorden onder jongeren. Verder spraken Chris Kijne en uitgever Maarten de Meulder over Paulus de Boskabouter, die deze week opdook op Terschelling, vertelde schrijver Kemal Rijken over Roma en Sinti in Nederland en blikte John Jansen van Galen terug op het bijzondere leven van kunstenaar Armando.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1