appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

Het beste uit het Oog

Iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

Podcast afleveringen

Sinds 1 april hebben we een nieuwe Denker des Vaderlands. Namelijk emeritus hoogleraar Paul van Tongeren. Hoe kijkt hij aan tegen het vertrouwen in de politiek? En onze columnist Patrick Nederkoorn had het over oprechtheid en bescheidenheid, ter inspiratie voor demissionair-minister Mark Rutte.

Laura van Beckhoven, de ambassadrice van Transgender Netwerk Nederland gaf antwoord op de vraag of transpersonen een operatie aan het gezicht vergoed moeten krijgen. Verder was het deze week Wereld Autisme Dag en ter gelegenheid daarvan spraken we met schrijfster Bianca Toeps aen Annemiek Koster, die allebei deze diagnose hebben gekregen.

Ilse Visser van het Nederlands Bijbelgenootschap vertelde over het vertalen van de Bijbel naar Afrikaans talen. En jazzsaxofonist Benjamin Hermans componeerde speciaal voor Het Oog muziek geïnspireerd op Pasen.

‘Beangstigend’. Dat vind terreurexpert Beatrice de Graaf van de ISIS Files. Zij mocht op uitnodiging van de The New York Times onderzoeken. En ze vond een primeur. Schrijver Ramsey Nasr onderzocht met zijn boek ‘De Fundamenten’ grote vragen als: wat is de staat van Nederland? En hoe komen we uit de coronacrisis?

Babi Pangang. Hoe vernederlands is dit gerecht? En waarom is Paella rood van kleur?  Joris Vermeer en Bas Zwartepoorte zijn gefascineerd door de welbekende wereldgerechten en gingen op onderzoek uit. Eric Corton en het orkest Phion maakte van de lijdensweg van Jezus een hedendaags hoorspel. ‘Over lijden’ heet het.

Als officier van justitie moet je maatwerk kunnen verrichten en daarom is het belangrijk om meer te kijken naar de mens achter de verdachte, zegt Gabriëlle Hoppenbrouwers in deze podcast. De officier van jusititie vertelt dat ze naarmate ze ouder wordt steeds meer mededogen krijgt met verdachten.

Verder is Bram van Ojik te gast, de voormalige partijleider van GroenLinks. Hij liet in 2017 per ongeluk tijdens de formatieonderhandelingen zijn papieren zien tegenover fotografen. Datzelfde gebeurde deze week met verkenner Kajsa Ollongren.

En deze week kwam de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Columniste Eveline van Rijswijk bracht een ode aan de verliezer.

Na de verkiezingen zitten er zeventien partijen in de Tweede Kamer.
Hoogleraar politicologie Sarah de Lange, en Sheila Sitalsing, Oog-collega en columnist van de Volkskrant, vertellen wat dat zegt over de samenleving. En deze week was Nederlands bekendste gorilla jarig. Bokito werd 25 jaar. Volgens gedragsbioloog Patrick van Veen is hij daarmee nog niet bejaard.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken overwoog tijdens haar ziekte om niet terug te keren als minister. Ze zegt dat je als minister bijna 24 uur per dag met het werk bezig bent en noemt dat in de podcast "niet gezond".
De journalisten Tom Kleijn en Mai Verbij blikken terug op de tsunami in Japan, 10 jaar geleden. Door die tsunami ontstond de kernramp bij Fukushima.
En Nederland gaat volgens Wim Eikelboom niet goed om met de eik. Hij maakt een podcastserie over deze boomsoort.

Oud-president Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie mocht deze week 90 kaarsjes uitblazen en daarom blikt Hubert Smeets van het platform Raam Op Rusland terug op zijn leven en carrière. Zo'n 10 procent van de Twitter-berichten aan vrouwelijke politici is haatdragend, blijkt uit onderzoek van Coen van de Ven van de Groene Amsterdammer.

Dat 6500 arbeidsmigranten omkomen bij het bouwen van stadions voor het WK in Qatar gaat alle perken te buiten, zegt voetbaljournalist Willem Vissers van de Volkskrant in deze podcast. Er worden zeven stadions gebouwd die het land helemaal niet nodig heeft, aldus Vissers.

De verruimingen die premier Rutte de afgelopen week aankondigde ziet intensivist Mark van der Kuil als "een koehandel handjeklap" die heel bevreemdend is. De druk op de ic is volgens hem de laatste maanden constant net te dragen.

En op Franse scholen ontbreekt steeds vaker vlees bij de traditionele warme middagmaaltijd. Maar is dat nou zo erg? Chef-kok Alain Caron vindt van niet.

IC-arts Diederik Gommers en viroloog Marion Koopmans verschijnen sinds het begin van de coronapandemie in allerlei programma's om uitleg te geven over het virus. Voor hun heldere communicatie zouden ze afgelopen week de Machiavelliprijs krijgen, maar de uitreiking is verplaatst naar eind maart. In het Oog vertelt Marion Koopmans waarom ze op Twitter zit en legt Diederik Gommers uit wat het oplevert om in gesprek te gaan met mensen die het virus in twijfel trekken.
Oud-politicus Ayaan Hirsi Ali woont alweer 15 jaar in Amerika. In haar nieuwe boek is ze kritisch over immigratie in Europa. Die is volgens haar een gevaar voor de rechten van vrouwen.
Vooral werkende mensen hebben het de afgelopen decennia steeds drukker gekregen. Socioloog Tanja van der Lippe heeft wel een idee hoe dat komt en of dat erg is.
Diplomaat Herman Knippenberg ontmaskerde in 1976 een Franse seriemoordenaar. Hij werkte destijds in Thailand toen hij betrokken raakte bij de zaak. Op Netflix staat binnenkort een serie over het waargebeurde verhaal, The Serpent.

Nederland moet voorgoed stoppen met het adopteren van kinderen uit het buitenland. Dat zegt Chamila Seppenwoolde, oud-bestuurslid van United Adoptees International. Zelf is ze geadopteerd uit Sri Lanka en met haar adoptie is veel mis gegaan.
In deze podcast blikt minister Blok van Buitenlandse Zaken terug op het afgelopen kabinet en zijn eigen werk. Blok vindt dat hij goed op zijn plek zit.
En ophef in het Nieuw-Zeelandse parlement deze week, nadat een Maori-Kamerlid was weggestuurd, omdat hij geen stropdas droeg. Dat wakkerde de discussie aan of een stropdas nog wel van deze tijd is. Modeontwerper en kunstenaar Aziz Bekkaoui reageert.

Volgens epidemioloog en schrijver Jaap Goudsmid zullen we onszelf steeds vaker moeten wapenen tegen pandemieën. Hij schreef er een boek over met de aanlokkelijke naam ’Vrij van Corona”.
Veertig partijen doen meer aan de komende Tweede Kamer verkiezingen. Met politicoloog Simon Otjes bekeken we de kansen voor de nieuwkomers. Het Haagse matje. Het fascineerde fotograaf Daniel Heikens zo veel, dat hij een boek over maakte “De Matlas”. Met onder meer foto’s van voetballer Michel Adam. En Spinvis maakte een bijzonder stukje muziek. Namelijk uit de baarmoeder. Hoe klinkt dat?

#230 - coronarellen; snelrecht en crowdfundingsacties

zaterdag 30 januari 2021, 16:49 uur

Relschoppers en vandalen die agenten hebben aangevallen en winkels hebben geplunderd tijdens de coronarellen, kregen afgelopen week celstraffen via snelrecht. Maar dat ging eigenlijk veel te snel, zegt hoofddocent Joep Lindeman van de universiteit Utrecht.
Er werd gul gegeven aan de slachtoffers. Zo kreeg de eigenaresse van de Primera 82.000 euro. Waarom waren er zoveel crowdfundingsacties?
En oud-verslaggever Pauline Broekema over verzetshelding Lammie Drenth.

Deze week verscheen een nieuwe biografie van Hans van Mierlo, oprichter van D66. Biograaf Hubert Smeets schreef een boek over hem met als titel 'Een wonderbaarlijk politicus'. Een zeer treffende omschrijving, zo vertelt hij in Het Oog. Verder in de podcast hoor je zangcoach Babette Labeij over the Star Spangled Banner, beter bekend als het Amerikaanse volkslied. Want hoe moeilijk is het eigenlijk om deze goed en zuiver te zingen?

Een groep virologen is deze week naar China vertrokken om te onderzoeken wat de oorsprong van het coronavirus is geweest. Hoogleraar Peter Rottier en correspondent Sjoerd Den Daas vertelde of dat wel mogelijk is, in een land als China.
Voor de pandemie was er een groot lerarentekort en nu zitten alle leerlingen thuis. Volgens de Amsterdamse wethouder van Onderwijs, Marjolein Moorman en socioloog Thijs Bol wordt voor leerlingen het steeds moeilijker om de achterstanden in te halen.
Koen Arts en zijn vriendin Gina Maffey sliepen één jaar lang in de Nederlandse wildernis. En dat was moeilijker dan zij zichzelf hadden voorgesteld.
En er was veel ophef in Denemarken over de kinderserie John Dillermans. Die gaat over een tekenfilmfiguur met een onbeheersbare, enorme pielemans. En toch zijn volgens correspondent Rolien Créton de Denen helemaal niet zo preuts.

Nederland had het voorbeeld van Groot-Brittannië moeten volgen waar een deel van de ouderen in verpleeghuizen wordt gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Dat zegt Wilco Achterberg, hoogleraar ouderen-geneeskunde bij het LUMC, in deze podcast.
Het is nog niet zeker of de Olympische Spelen in Tokyo dit jaar doorgaan, zegt Japan-kenner Mai Verbij. In Japan neemt het aantal besmettingen momenteel sterk toe. Ook de Britse variant is in Japan gesignaleerd. Volgens Verbij is daarom de steun onder de bevolking voor het organiseren van de Spelen sterk afgenomen.
En Met Het Oog Op Morgen bestaat 45 jaar. Hans Hoogendoorn is vanaf dag één bij het programma betrokken als 'de stem'. Hij blikt terug.

De laatste jaren wordt het warmer en warmer in Nederland, en het KNMI rekent vanaf dit jaar met een nieuw 'normaal' voor de weersverwachtingen. Weerman Peter Kuipers-Munneke legt uit dat er kritiek op dat besluit is.

Verder in de podcast: zanger Spinvis die vertelt over zijn coronajaar en het nieuwe album dat hij uitbracht, presentatrice Sosha Duysker van Het Klokhuis over haar jaar en een speciale column van de vaste politiek columnist van het Oog, Patrick Nederkoorn.

Mark van Dijk heeft een fulltime baan als metaalarbeider. Daarnaast werkt hij al acht jaar aan een nieuwe vertaling van de reeks kerstverhalen van Charles Dickens. En dat was een gigantische klus.

Tijdens het jaarlijkse presentatorendebat waren de rollen voor één keer omgedraaid. Luisteraars stelde vragen aan de Oogpresentatoren. En daar zaten een aantal verassende vragen én antwoorden tussen.
Net zo’n traditie als het presentatorendebat, is de eindejaarscolumn. Die werd dit jaar door cabaretier Jeroen Woe. Hoe kijkt hij terug op 2020?

Slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffaire moeten niet door de Belastingdienst worden gecompenseerd. Dat duurt te lang, zegt Albert Jan Kruijter in deze podcast. Hij is directeur van het Instituut voor Publieke Waarden, dat onderzoek doet naar mensen die in bureaucratie verstrikt raken.
In Vianen is bij werkzaamheden aan de stadsgracht een massagraf uit de 15e of 16e eeuw ontdekt. Hans Veenstra is als archeoloog bij de opgravingen betrokken. Volgens hem was deze vondst "totaal onverwacht".
En muzikant Bertolf brengt een ode aan Paul mcCartney. Die kwam de afgelopen week met een solo-lockdown-album.

Ruimtevaarder André Kuipers gelooft niet dat er op aarde al buitenaards leven is te vinden. Iets wat de voormalige veiligheidschef van het Israëlische ruimtevaartprogramma wel claimt. Maar volgens Kuipers vertelt de Israelier wel meer gekke dingen. Wat? Dat hoor je in Het Beste uit het Oog. Verder hoor je Singer-songwriter Yorrik van Norden's ode aan John Lennon. Deze week is het 40 jaar geleden dat hij werd vermoord.

Waar zijn de miljarden van Mouammar Khadaffi gebleven? Onderzoeksjournalisten Misha Wessel en Thomas Blom gingen op zoek naar het geld en maakte over hun tocht een documentaire.

Tien coffeeshops maken kans om op proef aan de slag met legaal wiet telen. Erwin Douwes en Jakob Zwindeman zijn twee coffeeshophouders die kans maken. Zij willen dat wiet uiteindelijk legaal wordt.

Wat hebben klassieke muziek en seks gemeen? Veel, vinden mezzosopraan Olivia Vermeulen en pianist Jan Philip Schulze. Ze maakte er een album over. En nog meer muziek. Todd Rundgren maakte een Engelse cover van ‘Flappie’ van Youp van ’t Hek. Wat vindt de cabaretier daarvan?

Op 1 januari moet de brexit (eindelijk) beklonken zijn en vertrekken de Britten definitief uit de Europese Unie. In de Brusselse wandelgangen worden overuren gemaakt om de overgang zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Op de achtergrond speelt vanwege het vertrek van de Engelsen ondertussen een andere kwestie: de strijd om de dominantste EU-taal.

In de podcast Het Beste uit het Oog vertelt EU-correspondent Sander van Hoorn over de Franse lobby om hun taal dé voertaal van Europa te laten worden. "Die strijd wordt aangevoerd door Franse journalisten, die bijvoorbeeld NOS-journalisten aanspreken om vragen in het Frans te stellen", vertelt Van Hoorn. Hoe reëel is de wens van de Fransen?

Verder hoor je oud-50Plus-voorzitter Geert Dales over zijn tumultueuze tijd bij de ouderenpartij, waarbij de aanvankelijke zetelwinst in de peilingen in korte tijd werd weggevaagd. Ook schuiven twee culturele prijswinnaars aan: trombonist Sebastiaan Kemner (winnaar van de Nederlandse Muziekprijs) en choreograaf Marco Gerris (winnaar Prins Bernard Cultuurfonds Prijs). Het countrytrio BlueBirds sluit de podcast af met een ode aan Dolly Parton.

#220 - OMT-leden minder op tv en de strijd voor de grutto

zaterdag 21 november 2020, 17:00 uur

Leden van het Outbreak Management Team moeten minder in tv-programma's verschijnen. Dat zegt hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss in deze podcast. Hij is zelf ook lid van het OMT.
Schrijfster Anouk Kootstra kreeg de Joost Zwagerman-Essay-Prijs voor "Een jas die past".
En bioloog, presentator en ambassadeur van de Vogelbescherming, Camilla Dreef strijdt voor de grutto. Want deze nationale vogel heeft het zwaar.

#219 - De vrijheid van meningsuiting en leven na de drank

zaterdag 14 november 2020, 16:10 uur

In de Tweede Kamer ging het deze week onder meer over de vrijheid van meningsuiting. Dit naar aanleiding van de moord op de Franse leraar Samuel Paty. Maar hoe is de vrijheid van meningsuiting eigenlijk wettelijk geregeld? Daarover hoor je alles in deze podcast.

Verder hoor je presentator Koos van Plateringen. In de podcast 'Eerlijk over Alcohol' vertelt hij openhartig over zijn liefde voor de drank. Want wanneer is alcoholgebruik nou eigenlijk problematisch?

Rotterdam zat eeuwenlang tot over zijn oren in de slavernij. Dat zegt hoogleraar Alex van Stipriaan van de Erasmus Universiteit in deze podcast. Hij heeft twee jaar onderzoek gedaan naar het koloniale verleden van de stad.
En oud-conservator Jos van Waterschoot van het Multatuli Museum in Amsterdam baalt ervan dat 'Max Havelaar' bijna niet meer wordt gelezen. Het boek is langzaamaan verdwenen van de literatuurlijst bij middelbare scholieren. Dat is volgens hem zonde. Hij heeft daarom om jongeren te bereiken een stripverhaal gemaakt van de Max Havelaar. 

#217 - Het mannen- en vrouwenbrein en omstreden cartoons

zaterdag 31 oktober 2020, 16:11 uur

Volgens neuroloog Iris Sommer zijn er duidelijke verschillen tussen het vrouwelijk en het mannelijk brein. In het Oog vertelt zij over de natuur van de geslachten, maar ook over hoe wij het best deze nieuwe kennis kunnen inzetten op het gebied van opvoeding en zorg. Volgens haar moet er nogal wat veranderen...
Verder in de podcast hoor je cartoonist Ruben Oppenheimer over de boze Erdogan. Ook hij heeft al vier aanklachten tegen zich lopen in Turkije.

Ziekenhuizen in Amsterdam zijn blij dat ze hulp krijgen van andere ziekenhuizen, want ze kunnen het niet meer aan. Dat zei Armand Girbes, hoofd van de IC-afdeling van het VU Medisch Centrum Amsterdam.
Onafhankelijk Kamerlid Femke Merel van Kooten kwam langs in de studio om het te hebben over Wereldstotterdag.
En Spinvis componeerde speciaal voor Met Het Oog Op Morgen het nummer 'De Orioniden'.

#215 - Special: het coronavaccin

dinsdag 20 oktober 2020, 21:04 uur

De hoop is gevestigd op een vaccin tegen corona. Maar wat is de status daarvan, zijn we al klaar voor een vaccinatiecampagne en wat gebeurt er als het vaccin er eenmaal is? Dat onderzoeken we in drie gesprekken, nu gebundeld in deze podcast. Met als vaste gast NOS-onderzoeksredacteur Ben Meindertsma en drie deskundigen: hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond, rechtsfilosoof Roland Pierik en epidemioloog Alma Tostmann.

Nog een laatste keer kunnen praten met een overleden dierbare. Da's een wens van velen. En tegenwoordig kan dat, tot op zekere hoogte, dankzij nieuwe technologieën. Bij deep-fakes worden oude filmpjes met behulp van slimme algoritmes aangepast, waardoor je iemand iets kan laten zeggen.
Verder in de podcast hoor je wat er nou klopt van Wilders' bewering, namelijk dat de IC's "vol liggen" met niet-westerse allochtonen.

Het aanpakken van drugscriminaliteit is niet alleen een zaak van politie en justitie. De overheid moet ook langdurig investeren in een beter sociaal opvangnetwerk. Dat zegt hoogleraar Ondermijningsstudies Pieter Tops. Verder in deze podcast een gesprek over het teruggeven van koloniaal erfgoed. En er is een nieuw brievenboek van Vincent van Gogh verschenen; Troost voor bedroefde harten. Volgens conservator Nienke Bakker vindt je in die brieven telkens weer iets nieuws en zijn ze zo mooi geschreven dat je het literatuur kunt noemen.

Heeft u al last gehad van 'coronachagrijn'? Denker des Vaderlands Daan Roovers geeft een paar tips hoe dat te voorkomen en hoe je er vanaf komt.
Onno Ruding was in hele andere tijd minister van Financiën. Hoe kijkt hij naar deze tijden waarin overheden tijdens de coronacrisis ‘geld uitgeven’ zien als de oplossing.
Is er genoeg ruimte voor mededogen in het Nederlands strafrecht? Dat vroeg officier van justitie Disa Jironet zich af en onderzocht dat. En ze schreef er een boek over; "Misdaad en mededogen".
En we bespraken met filmjournaliste Noa Johannes de documentaire QT8 over filmregisseur Quentin Tarantino. Aan de hand van filmfragmenten ontdekken we wat er zo bijzonder is aan het werk van Tarantino.

Met het Oog op Morgen 28-09-2020

maandag 28 september 2020, 23:00 uur

Met vandaag: Strengere coronamaatregelen | Artsen willen open debat over de proportionaliteit van coronamaatregelen | Wat te doen tegen 'coronachagrijn' | Black Panther na halve eeuw vrij | 23 jaar oude film 'Karakter' kreeg opknapbeurt. Presentatie: Chris Kijne

Drie columnisten uit regio's waar het aantal coronabesmettingen niet hard oploopt vertelden over hoe er in hun omgeving wordt gekeken naar de situatie in de rest van het land. Hoe wordt er omgegaan met de maatregelen tegen het virus en waarom gaat het daar beter?

Verder in deze podcast met de beste gesprekken uit Met het oog op morgen: hoe haal je ontvoerde kinderen terug? Privédetective Jacques Smit en familierechtadvocaat Janneke Mulder vertelden wat zij doen om een kind terug te halen.

Wildlife-dierenarts Martine van Zijl schreef het boek Over het leven in het wild, over haar eigen belevenissen in de wildernis. Hoe verhoudt de mens zich tot de natuur?

Tot slot, een slak. Ecoloog Gerard Korthals kwam ter ere van de bodemdierdagen uitleggen waarom slakken, pissebedden en andere beestjes heel goed zijn voor de tuin. En hij bracht daarvoor een slak mee.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid blikt na Prinsjesdag terug op het afgelopen jaar. Het is een loodzwaar jaar voor hem: "Hele lange dagen, hele korte nachten en altijd aanstaan", zo vertelt hij tegen politiek verslaggever Wilma Borgman. Ook staat hij stil bij de boete van minister Grapperhaus, die hij kreeg vanwege het niet-naleven van de coronamaatregelen bij z'n bruiloft.

Verder in de podcast hoor je: Waarom test het RIVM rioolwater in de strijd tegen het coronavirus?

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid blikt na Prinsjesdag terug op het afgelopen jaar. Het is een loodzwaar jaar voor hem: "Hele lange dagen, hele korte nachten en altijd aanstaan", zo vertelt hij tegen politiek verslaggever Wilma Borgman. Ook staat hij stil bij de boete van minister Grapperhaus, die hij kreeg vanwege het niet-naleven van de coronamaatregelen bij z'n bruiloft.

Verder in de podcast hoor je: Waarom test het RIVM rioolwater in de strijd tegen het coronavirus?

Deze week was het vijf jaar geleden dat schrijver,dichter, kunstkenner en essayist Joost Zwagerman uit het leven stapte. We halen herinneringen aan hem op met schrijver Jessica Durlacher, een goede vriendin van Zwagerman.

Verder in de podcast hoor je Tugrul. Hij is schoonmaker en komt op de meest vieze plekken in Nederland. Er is een docu-serie over zijn werk gemaakt, 'Niet normaal vies'. Hij vertelt in het Oog wat hij zoal tegenkomt...

Woensdag overleed kardinaal Simonis op 88-jarige leeftijd. Trouw-journalist Stijn Fens vertelde over de man, die jarenlang het gezicht was van katholiek Nederland. Fens zag hem als een omstreden, maar zachtmoedig man en deelde in Met het oog op morgen zijn warme herinneringen aan Simonis.

Journaalpresentator Amber Brantsen vertelde Chris Kijne over haar boek Uit beeld, over haar worsteling met anorexia. Ze blikte terug op de zorg die ze kreeg en de manier waarop ze de ziekte uiteindelijk overwon. 

Verder is er aandacht voor de nieuwe serie van Hugo Borst, Thuis op Zuid. Borst betoogde dat de ouderenzorg in Nederland door de uitbraak van het coronavirus weer "terug bij af" is. De maatregelen die vanaf maart tegen het virus zijn genomen, vindt Borst te rigide en hij hoopte dan ook dat minister De Jonge op de persconferentie van deze week daar ook op zou reflecteren.

De Vlaamse schrijver Chris de Stoop vertelde over Het boek Daniël, dat hij schreef over zijn oom Daniël die in 2014 dood werd gevonden in de smeulende resten van zijn huis. Namens zijn familie pleitte hij in de rechtszaak over de dood van zijn oom en na het proces kwam hij oog in oog te staan met diens moordenaars.

Enkele weken geleden werd een 16-jarige jongen doodgestoken op de Scheveningse Pier. Zijn dood wordt gelinkt aan de muziekstijl drillrap. Met advocaat Vito Shukrula leggen wie die rapvorm eens onder de loep.

En we hadden voor het eerst in tien jaar een Surinaamse minister in onze studio. Minister van buitenlandse zaken, Albert Ramdin, kwam naar Nederland om de betrekkingen tussen Nederland en Suriname te versterken.

25 jaar lag het op de plank. Want het was te explosief om te worden uitgegeven. Maar nu is dat alsnog gebeurt. Met zoon Bart Lubbers namen we de politieke memoires van Ruud Lubbers door.

Gaat Tom Dumoulin dit jaar de Tour winnen. Patrick Bernhart die het boek 'Tom Dumoulin, een wielerlegende in wording' schreef vertelde over de kansen voor de wielrenner, die al eens tweede werd in de Grande Bicycle.

Het Slavenregister van Curaçao is sinds maandag online. Een dag voordat het register geopend was spraken we met Coen van Galen, historicus aan de Radboud Universiteit en projectleider van het onderzoek.
Het was de week van de Democratische Partijconventie. Gaan de Democraten president Trump verslaan? Oud-Kamerlid Mark Verheijen van de VVD reisde door het land en vraagt zich af dat gaat lukken.
Voor de kust van Mauritius is het wrak van het vastgelopen Japanse schip in twee gebroken. De regering wil het vrachtschip laten afzinken. Dat Kenneth Rijsdijk, fysisch geograaf van de Universiteit van Amsterdam, vindt dat niet zo’n goed idee.
In Londen zouden vorige week de theaters voorzichtig weer open gaan. Maar corona gooide opnieuw roet in het eten. Met correspondent Tim de Wit en musicalartieste Celinde Schoenmaker spraken we over hoe het nu verder moet.

Imelda Marcos is de weduwe van de Filipijnse dictator Marcos én eigenaar van duizenden paar schoenen. Deze week ging The Kingmaker draaien, een documentaire met haar als hoofdpersoon. In de podcast vertelt oud-Zuid-Oost Azië-correspondent Michel Maas over deze bijzondere vrouw.

Verder in de podcast hoor je Jan Schoenmaker. Jan was 20 jaar de wijkagent van de Utrechtse tippelzone. Hij schreef een boek over zijn ervaringen.

Oud-wielrenner Laurens ten Dam heeft in de podcast grote kritiek op de organisatie van de Ronde van Polen. De kans op een ongeluk bij de finish van de eerste etappe was erg groot, zegt hij.
Een Russisch vaccin tegen corona kan al in oktober beschikbaar zijn, zeggen de Russen zelf. Maar moleculair bioloog Marjolein Kikkert van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft er weinig vertrouwen in. En we moeten veel meer woningen bouwen, zoals in de jaren 60, vindt Madeline Buijs, bouweconoom van ABN Amro.

De turnwereld staat op zijn kop, na verschillende getuigenissen over mishandelingen en vernederingen. Er heerst een Spartaanse cultuur en die is volgens oud-tafeltennisster Bettine Vriesekoop niet makkelijk te doorbreken.
Geen mondkapjesplicht in Nederland. Gemeenten mogen lokaal experimenteren, maar dan ligt de nadruk vooral op het aanpassen van ons gedrag. Gedragswetenschapper Arie Dijkstra houdt deze omstreden beslissing van directeur Jaap van Dissel tegen het licht.
We blikken terug op het leven van schrijver Maarten Biesheuvel, die ondanks zijn bipolaire stoornis grote successen kenden. Dat bipolaire maakte van Biesheuvel de schrijver die hij was, volgens uitgever Tilly Hermans.
De Britten moeten gaan afvallen, vindt de Britste premier Johnson. Want wie dik is, heeft meer kans om met corona op de IC te belanden. Zanger Tim Knol weet hoe dat moet, flink afvallen. Hij deelt zijn geheim met ons.

Vier experts uit de gezondheidszorg willen snel actie om een tweede coronagolf te voorkomen, zo schreven ze in een brief aan premier Rutte en minister De Jonge. Wim Schellekens, oud hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, legt uit waarom er haast is geboden.
Het was feest deze week bij voetbalclub SC Heerenveen. Ze bestaan 100 jaar. En met wie kunnen we dan beter het gesprek gaan met Foppe de Haan, een van de clubiconen van de Friese club. En we blikten nog meer terug. Op het leven van mensenrechtenactivist en politicus John Lewis, de laatste nog levende persoon van de Freedom Rider. Een groep waar ook Martin Luther King bij hoorde.
En presentator Joost Vullings had een blinddate met een historisch figuur uit de 17de eeuw. Door het coronavirus kwam het West-Fries Museum met deze wel hele originele oplossing om nieuwe bezoekers te trekken.

John Jansen van Galen, voormalig presentator en huidige poëzie-man van het Oog , vierde zijn 80ste verjaardag bij Met het Oog op Morgen. En daar hoorde uiteraard een passend gedicht bij.

Verder in de podcast hoor je Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit van Leiden. Sommige plaatsen zijn voor ons onbereikbaar, corona-crisis of niet. Zo zullen er maar weinig mensen in Noord-Korea geweest zijn bij 'Bureau 39'. Wat dit mysterieuze Bureau precies is? Je hoort het in deze aflevering.

Het Beste uit Het Oog staat deze week helemaal in het teken van de val van Srebrenica dit weekend 25 jaar geleden.

Dutchbat-veteraan Remko de Bruijne was destijds 20 jaar. Hij begon als jonge militair vol goede moed aan de missie, zonder te weten wat er stond te gebeuren.

Ook is er een gesprek met Marco Gerritsen. Hij probeerde als advocaat gerechtigheid te halen voor 6000 nabestaanden. Hij probeerde de Verenigde Naties verantwoordelijk te houden, ondanks de onschendbare status die de organisatie heeft.

En in de nasleep van de genocide probeerde forensisch expert Eddy Korringa bewijs te verzamelen. Maar hoe vind je dat als de Serviërs er alles aan doen om bewijs te vernietigen?

Deze week was Keti Koti, de herdenking van de afschaffing van de slavernij. Theatermakers Sue-Ann Bel en Ayrton Fraenk hebben allebei Surinaamse roots en maakten een voorstelling over dit onderwerp. Toen ze research deden, vonden ze in de Black Archives gegevens over hun eigen families, vertelden ze Wilfried de Jong.

Verder in deze podcast aandacht voor de mysterieuze olifantensterfte in Botswana. Honderden olifanten zijn in korte tijd dood aangetroffen in de Okavango Delta. De regering en natuurorganisaties tasten in het duister over de toedracht. Bioloog en olifantenkenner Christiaan van der Hoeven van het Wereld Natuur Fonds vertelt over de olifantensterfte.

En sekswerkers mogen sinds woensdag weer aan het werk. Miriam van de belangenvereniging voor sekswerkers, Proud, en escort Lisa vertellen over hun afgelopen corona-maanden.

Tot slot de Nederlandse stuntman Willem de Beukelaer, die deze week werd verrast: hij mag als één van de 800 nieuwe leden van de prestigieuze Academy meebepalen wie dit jaar een Oscar krijgen voor hun films. Hij was "volledig overvallen" door het nieuws, dat zijn zoon en een vriendin toevallig online hadden gelezen.

Willem Drees moest plaats maken voor Marga Klompé in de herijkte canon van Nederland. En daar was het niet iedereen mee eens. Dus bespraken we beide hoofdrolspelers. Met John Jansen van Galen, die een biografie over Drees schreef, en Mirjam van Reisen, die de Marga Klompé leerstoel in Tilburg bezet:
Journalist Casper van der Veen vertelde over de Koreaanse oorlog, die deze week 70 jaar geleden begon. Een vergeten oorlog, zoals velen menen. Het is ook zeventig jaar geleden dat de club Limburgia met grote cijfers van Ajax won en landskampioen werd. Wat is er daarna met het Limburgse voetbal gebeurd?
En samen met Het Spoorwegmuseum brachten we een ode aan de treinrestauratie. Uit de tijd dat je in de trein nog een hapje en een drankje kon krijgen.

President Trump is boos op Duitsland. Het land besteedt volgens hem te weinig geld aan defensie en daarom wil hij het aantal Amerikaanse militairendaar met zo'n 10.000 terugbrengen tot 25.000. Rop Trip sprak erover met Hanco Jürgens van het Duitsland-Instituut.

Verder in de podcast hoor je NOS Correspondent Lucas Waagmeester. Hij verruilt na zes jaar Istanbul voor Washington. Maar het is nog even wachten totdat hij had land in kan: de grenzen van de VS zijn nog dicht. In de tussentijd ging hij wel weer even op reportage: een dagje Den Bosch.

Moeten we omstreden straatnamen veranderen? Wat kan tegenwoordig nog wel, en wat niet? Hoogleraar Lotte Jensen is wat straatnamen betreft in elk geval helder: Die moeten we niet veranderen. "Er is geen beginnen aan", zegt ze in Met het oog op Morgen.

Verder in de podcast hoor je Sylvana Simons over alledaags racisme. Want waarom moest ze deze week daardoor huilen in de auto en in de wachtkamer van het ziekenhuis? Je hoort het in Het beste uit het oog.

De mooiste gesprekken uit Met Het Oog Op Morgen van de afgelopen week. Barend Wurth geeft cursussen aan Amerikaanse agenten en volgens hem is er geen aandacht voor racisme in de opleiding van die agenten. Peter R. de Vries vertelt waarom hij kroongetuige Nabil B. wil bijstaan. En het verhaal van Limburger Uwe liet schrijver Frans Pollux niet meer los.

Frans Duits mist het contact met de fans nu hij niet kan optreden vanwege corona. Maar stilzitten? Dat zeker niet: Duits heeft namelijk ook nog een handel in bouwmaterialen: hij werkt zich dus een slag in de rondte.

Verder in de podcast hoor je wat André Kuipers vindt van de eerste bemande raketlancering van het commerciële ruimtebedrijf Space X.
De eerste poging mislukte, maar vanavond wordt het opnieuw geprobeerd.

We gaan een pittige zomer tegemoet, zegt voorzitter Schuurmans van de Veiligheidsregio Kennemerland. Twee handhavers vertellen dat ze steeds vaker met geweld te maken krijgen. In de townships in Kaapstad in Zuid-Afrika is het door de corona-lockdown juist heel rustig geworden. En Spinvis brengt een ode aan Annie M.G. Schmidt.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1