Het beste uit het Oog
NOS

#223 - Illegaal Nederlander zijn en de Amerikaanse midterms

  1. Podcastschevron right
  2. Het beste uit h ...chevron right
  3. #223 - Illegaal Nederlander zijn en de Amerikaanse midterms

za 12 november 2022

De Russen kondigden deze week aan dat ze zich terugtrekken uit de Oekraïense stad Cherson. Internationaal crisisdiplomaat Robbert Serry zit op dit moment in Kiev. Hij vertelt wat de terugtrekking voor deze oorlog kan betekenen.

Nederlander van geboorte, maar toch illegaal hier. Met dat probleem kampt een groep Surinaamse Nederlanders al tientallen jaren. Mensenrechtenadvocaat Eva Bezem probeert nu voor mensen als Stanley Blankendaal een oplossing te vinden.

Paul Biya, de president van Kameroen, vierde deze week werd zijn 40-jarige jubileum als president. Emeritus hoogleraar antropologie, Peter Geschiere, gaat al een halve eeuw jaar regelmatig naar Kameroen. Hij zag Biya president worden. Hij legt uit waarom Biya nog steeds aan de macht is.

Amerika was deze week in de ban van de tussentijdse verkiezingen, ook wel midterms genoemd. Zeker niet onbelangrijk, want er werden zetels van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat gekozen. President Joe Biden liep tijdens de campagne vaak rond met de biografie van Abraham Lincoln. Hoogleraar geschiedenis Hans Renders heeft meerdere ideeën waarom hij dat deed.