Het beste uit het Oog
NOS

#265 - Gokverslaving en matchfixing, zaak tegen secretaresse concentratiekamp en de 'voetballer' Brunswijk

  1. Podcastschevron right
  2. Het beste uit h ...chevron right
  3. #265 - Gokverslaving en matchfixing, zaak tegen secretaresse concentratiekamp en de 'voetballer' Brunswijk

za 2 oktober 2021

Iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week, gebundeld in een podcast van ongeveer een half uur. Mocht je iets gemist hebben, dan kun je het hoogstwaarschijnlijk in deze podcast terugluisteren.

Afgelopen week is de rechtszaak van 'afstandsmoeder' Trudy Scheele-Gertsen tegen de Staat begonnen. Zij werd eind jaren 60 gedwongen om haar baby af te staan voor adoptie, omdat ze ongehuwd was. Psychiater en filosoof Alan Ralston is te gast om over de theorieën die er destijds schuilgingen achter deze keuze te praten.  

Deze week zou een 96-jarige vrouw in Duitsland terechtstaan omdat zij in 1943 werkte als secretaresse in het nazi-concentratiekamp Stutthof. In het Oog vertelde Wiebke Pittlik, hoofdredacteur van DuitslandWeb over dit relatief onbekende concentratiekamp.  

Gokverslaafde topsporters zijn extra gevoelig voor matchfixing, blijkt uit de podcast 'Gefixt' van de NOS. Bas Brons is behandelaar bij Solutions Verslavingszorg. Hij is gespecialiseerd in gokverslaving en vertelde in de uitzending hij dat hij meerdere sporters in zijn praktijk heeft en welke eigenschappen van topsporters ervoor kunnen zorgen dat zij verslaafd worden.  

Natuurkundige Martijn van Calmthout en NOS-weerman en polair meteoroloog Peter Kuipers Munneke schreven samen een allesomvattend boek over het ijs op de wereld. De titel is toepasselijk: Alles Smelt. Het gaat namelijk niet goed met de ijskappen, gletsjers en permafrost. Peter nam ons mee naar het moment dat hij op slag verliefd werd op de wereld van sneeuw en ijs.

 De beelden gingen de hele wereld over: de 60-jarige vicepresident van Suriname, Ronnie Brunswijk, tevens eigenaar van voetbalclub Inter Moengotapoe, had zichzelf laten opstellen bij een belangrijke wedstrijd in de Concacaf-competitie - voor Noord-Amerikaanse landen. En ook was op een video te zien hoe hij geld uitdeelde aan de spelers van beide clubs. Brunswijk is nu voor drie jaar geschorst. Desney Romeo is sportjournalist bij ABC Radio en TV in Suriname. Hij was niet verbaasd toen hij dit zag.